Ucenicii lui Evagrie

Publicat în Dilema Veche nr. 879 din 11 - 17 februarie 2021
Theodor Pallady jpeg

În anii ʼ70 ai veacului trecut, cu ocazia inventarierii colecției de manuscrise a Muzeului Benaki, din Atena, s-a descoperit un codex (final de secol XIII, început de XIV) datorat copistului Damian și cuprinzînd, inter alia, 198 de sentințe atribuite „unor ucenici de-ai lui Evagrie” (Ponticul). Manuscrisul mai cuprinde comentarii chrisostomiene la Evanghelia după Matei și un florilegiu de fabule ale lui Esop: un sumar făcut parcă să ateste că, în scriptoriile bizantine, mierea literaturii patristice putea fi depozitată în vasele înțelepciunii păgîne, potrivit îndemnului din epistola sfîntului Vasile cel Mare Către tineri. Analizînd sentințele discipolilor evagrieni, savanții n-au întîrziat să repereze în ele una dintre sursele de inspirație pentru Capetele despre dragoste ale sfîntului Maxim Mărturisitorul. Hermeneutica ulterioară, ca și studiul critic asociat editării sentințelor în Sources chrétiennes, (nr. 507/2007) prin rîvna lui Paul Géhin, au dovedit că spiritul și litera acestora nu reproduc, pur și simplu, textele Avvei Evagrie, ci le preiau destul de liber, introducînd variații lexicale și nuanțe spirituale specifice. De altfel, maestrul nu e amintit nominal, din considerente tactice (legate de condamnarea acestuia, alături de Origen și Didim cel Orb, în contextul Sinodului V Ecumenic, reunit în 553, la Constantinopol, sub auspiciile împăratului Justinian), ceea ce ne arată că autorii sentințelor erau discipoli cronologic îndepărtați de modelul lor, care trecuse din această viață în 399. Știm bunăoară din istoricul manuscriselor origeniene că un autor oficial repudiat pentru heterodoxie, dar strălucit prin influența sa intelectuală, putea fi transmis posterității sub alte identități, garantat ortodoxe. Ca și în cazul prolificului exponent al școlii exegetice alexandrine, Avva Evagrie – acest „doctor al pustiei” – fusese prea convingător prin terminologia și doctrina sa ascetică pentru ca ecourile operei compuse de el să fie complet amuțite. În Istoria lausiacă, Paladie îl pomenește bunăoară pe „învățătorul său, Evagrie” și se referă totodată la o „sinodie a lui Evagrie”, deci la cercul unor ucenici asumați ca atare: există oare vreo autoritate teologică sterilă, care să nu fi dat naștere unor succesive generații de fii duhovnicești?

Cu acordul editurii pariziene Cerf și erudiția neobosită a Ieromonahului Agapie Corbu – cel ce semnează traducerea, introducerea, notele și comentariile –, avem de curînd la îndemînă o minunată versiune românească a Capetelor filocalice atribuite ucenicilor lui Evagrie, într-o ediție ce cuprinde și textul original (Editura Sfîntul Nectarie, Arad, 2020, 283 p.). Un cuvînt final despre merituosul tălmăcitor și îngrijitor al recentei apariții editoriale: deși  se ocupă acum de un text grecesc, Părintele Agapie Corbu este inițiatorul unui front teologico-filologic menit să integreze în cultura creștin-ortodoxă filiera pierdută a experienței spirituale de limbă siriacă. Face acest demers dintr-un colț de țară, sihăstrit, fără publicitate și pagină de FB, dar sub cele mai riguroase exigențe academice și – grație editurii partenere cu Editura Sfîntul Nectarie (Baroque Books & Arts) – sub cea mai elegantă formă tipografică. Eforturile sale ne aduc aminte că patria & limba maternă ale unui Ioan Damaschin reprezintă Atlantida creștinismului răsăritean și că arheologia acestui patrimoniu uitat are darul de a îmbogăți – cu texte esențiale – orizontul credinței contemporane. Poliglot și polimat, Părintele Agapie Corbu știe prea bine că lumea universitară occidentală e tot mai interesată de expansiunea spre Orient a primelor Biserici creștine, ortodoxe sau monofizite, dornică fiind să recupereze acel uriaș elan misionar, precum și zestrea lui de cultură urbană sau monastică, dramatic eclipsată (după secolul VII) de expansiunea islamului și valurile mongole. El face, prin urmare, operă de sincronizare, arătîndu-le celor interesați de istoria spiritualității că Biserica siriacă a produs nu doar capodopere de poezie liturgică, ci și valori din multe alte genuri literare. Vă invit așadar ca, pe lîngă Capetele filocalice ale ucenicilor lui Evagrie, să cercetați și seria Philocalica Syriaca din catalogul editurii arădene.

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.
O lume a poveștilor jpeg
O lume a poveștilor
Narativele care pot subjuga națiuni întregi nu sînt o invenție modernă – după cum afirmă psihiatrul Boris Cyrulnik, în cea mai recentă carte a sa, apărută luna trecută la editura Odile Jacob.
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg
André Scrima: Ziua una şi a opta
Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.
Theodor Pallady jpeg
Un Sisif în robă franciscană
Camus a fost doar martorul esențial al asprelor sale vremuri și, prin revolta contra absurdului, aproape un mărturisitor.
Zizi și neantul jpeg
Iarbă verde și obligativități
Avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație?
Blocul, strada, etajul și apartamentul jpeg
Blocul, strada, etajul și apartamentul
În locul garajului a apărut un parc, la fel de lipsit de imaginație din punct de vedere urban ca și lamele de blocuri din spatele unității militare, dar care, cu zonele sale verzi, evoca peluza spălătoriei de steaguri.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce caută americanul în Europa?
Îmi dau seama că avem de toate aici, pe bătrînul nostru continent, micul nostru paradis terestru, că este (a fost... oare?) una dintre cele mai bune lumi posibile și că mi-ar trebui vreo cinci vieți ca să văd și să trăiesc tot.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.