Traumă şi discernămînt

Publicat în Dilema Veche nr. 1023 din 16 noiembrie – 22 noiembrie 2023
Arik Ascherman © wikimedia commons
Arik Ascherman © wikimedia commons

Din ziua cînd Hamas a comis valul de atrocităţi programate asupra unor civili israelieni, am urmărit cu atenţie ştirile. Am aşteptat reacţia oficialilor din ţările musulmane, reacţia autorităţilor, a organizaţiilor, a comunităţilor, a personalităţilor musulmane. Am aşteptat condamnări, critici, judecată – din perspectiva valorilor islamului – ale acelor acte inumane. Cu cîteva excepţii, după ştiinţa mea, nu a apărut nici o declaraţie de respingere – de sursă musulmană – a atacului Hamas. Valorile religiei musulmane, devotamentul faţă de Allah multmilostivul, modelarea islamică a umanului, toate acestea cum stau în faţa barbariei din 7 octombrie? Oare cum a privit Dumnezeu uciderile bestiale, răpirile, atacul asupra unor copii şi bătrîni fără apărare? El, „Cunoscătorul a ceea ce faceţi” care spune: „Fiţi drepţi ca martori în faţa lui Dumnezeu, arătînd dreptatea. Ura faţă de un popor să nu vă împingă la nedreptăţi” (Coranul V, 8, trad. George Grigore), El cum le-a judecat? 

Într-o declaraţie din Le Monde (13.10.2023), filozoful francez musulman Abdennour Bidar scria: „Ca intelectual musulman, condamn fără rezerve, fără echivoc, fără şovăială masacrele şi luările de ostatici comise de Hamas. Le denunţ ca acte de sălbăticie cu neputinţă de justificat. Adaug îndată expresia compasiunii mele faţă de toţi israelienii şi faţă de victimele de toate naţionalităţile, surori şi fraţi ai mei întru umanitate... Sînt totodată extrem de alarmat să constat că, de parte musulmană, se lasă aşteptat un cuvînt cerut de gravitatea faptelor... Acest cuvînt e indispensabil, se impune, e crucial; tăcerea ar fi de neiertat”. Ce e drept, Abdennour Bidar e un intelectual adept al islamului liberal, specialist în tradiţia sufită, preocupat de tematica vieţii laolaltă a diferitelor comunităţi religioase şi de convingeri. A avut curajul judecăţii şi generozitatea compasiunii. 

Însă alt cuvînt de judecată nu s-a făcut auzit nici în ziua masacrului, nici, cu atît mai puţin, din momentul cînd armata israeliană a pătruns în Gaza şi populaţia civilă, folosită de Hamas drept scut de luptă, a îndurat chinurile războiului. Dimpotrivă, lumea – din ţările musulmane şi pînă în Occident – s-a umplut de mari demonstraţii de protest împotriva intervenţiei israeliene în Gaza, de vociferări împotriva statului Israel, iar extremiştii sugerează distrugerea lui. Ţările musulmane îşi retrag una după alta ambasadorii din Israel. Cu toţii, oficiali şi demonstranţi, ignoră crimele Hamas, nu iau în seamă trauma provocată israelienilor. Nici urmă de atenţie faţă de cealaltă victimă, nici urmă de discernămînt, nici o legătură stabilită între cauză şi efect. E ca şi cum tragedia populaţiei din Gaza, războiul care s-a prăvălit peste ea s-ar fi ivit din senin. Ar fi doar vina statului Israel. Hamas nu e pomenit ca adevăratul autor al tragediei. Tăcerea cu care e acoperit Hamas riscă să umbrească faţa lumii musulmane. Riscă să producă amalgam între portretul socio-religios al acestei lumi şi terorism. A rămîne pasiv ori indiferent faţă de ideologia şi bestialitatea teroristă poate ajunge să însemne toleranţă faţă de ele. Ce e drept, Iranul ayatollahilor şi Turcia lui Erdogan n-au fost pasive, n-au rămas indiferente. Au elogiat Hamas, l-au numit „mişcare de eliberare”. Eliberare de ce? De umanitate? 

Înainte de 7 octombrie, existau state musulmane care calificau Hamas drept organizaţie teroristă. Declaraţii ale unor oficiali şi oameni publici din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Egipt, Bahrain, Kuweit sînt explicite în această privinţă (The Washington Institute for Near East Policy, 30.10.2023). Ce se întîmplă astăzi? Hamas nu mai poate fi numit, nu mai poate fi criticat? A-i condamna actele şi războiul pe care l-a stîrnit ar însemna trădare a poporului palestinian? 

Dar în ce măsură îi pasă organizaţiei Hamas de soarta oamenilor din Gaza? Declaraţiile pomenite mai sus afirmau că organizaţia exploateză populaţia civilă pentru ca să-şi alimenteze maşina de război. Nu foloseşte acum Hamas civilii ca să se ascundă după ei? De altfel, Hamas e prima care susţine că nu are în vedere bunăstarea populaţiei, că unicul ei scop e să întreţină în jurul Israelului o stare acută de război. „Va trebui să plătim preţul pentru asta? Sîntem gata să o facem”, a declarat după 7 octombrie, pentru New York Times, Khalil Al-Hayya, unul dintre şefii Hamas. „Se spune că sîntem o naţiune de martiri; sîntem mîndri să jertfim martiri” (Times of Israel, 8.11.2023). Religios vorbind, Hamas îşi permite aşadar să producă mase uriaşe de martiri fără voie. Povoacă morţi nenumărate de civili palestinieni care nu împărtăşesc soluţia violenţei fără limită. Dar astfel de „martiri fără voie” Dumnezeu nu concepe şi nu acceptă. Aşa că e vorba nu despre „jertfiri”, ci despre crime asupra propriului popor. Cît despre Dumnezeu, încăput pe mîinile Hamas, el devine un ucigaş indiferent faţă de conştiinţa şi libertatea omului.

Ideologia teroristă s-a infiltrat în Gaza şi aiurea, unde poate apărea unora drept apărătoare a cauzei musulmane. E un amalgan respins de Mosab Hassan Yousef, fiul unuia dintre fondatorii Hamas, renegat de tatăl său fiindcă s-a revoltat împotriva organizaţiei. Rezident acum în Occident, el a fost intervievat de jurnalistul britanic Piers Morgan. „Palestinienii vor fi uşuraţi dacă, în urma intervenţiei Israelului, opresiunea Hamas va înceta... Sînt un reprezentant legitim al copiilor palestinieni. Nu e nevoie ca cineva din altă parte să-mi spună care e lupta lor. Societatea palestiniană a fost deviată de criminali şi oricine le ia partea participă la crima lor” (Times of Israel, 29 octombrie 2023). 

Deocamdată, creşte de parte palestiniană şi de parte israeliană trauma războiului, creşte numărul victimelor şi al tragediilor. Iar, în lipsa discernămîntului, riscă să explodeze extremismul, ura. Actele antisemite s-au înmulţit în Occident în aşa măsură că parlamentari francezi cheamă la un marş împotriva antisemitismului (scriu pe 10.11.2023). În Cisiordania se înmulţesc violenţele şi distrugerile comise de colonişti evrei radicali asupra palestinienilor. 

Evreii care susţin vecinătatea cu palestinienii în două state respectuoase unul faţă de celălalt se simt descumpăniţi, descurajaţi. Rabinul Arik Ascherman e un vechi militant împotriva implantărilor israeliene în Cisiordania. De ani buni străbate colinele din sudul Hebronului ca să-i apere pe păstorii palestinieni de agresivitatea coloniştilor evrei. De multe ori a încasat lovituri în locul lor. Tinerii care, pînă de curînd, îl ajutau în această slujire a umanităţii nu-i mai stau alături. „Au fost mobilizaţi în armată, au de plîns rude şi prieteni. Unii dintre ei sînt dezorientaţi, aşa cum e întregul Israel: aceeaşi furie îi macină” (Louis Imbert, Le Monde, 2.11.2023). Rabinul Arik Ascherman a rămas singur. „Cîteodată mă întreb dacă fanaticii celor două tabere nu se adună noaptea ca să afle, împreună, mijloace să prelungească acest conflict”, spune el cu tristeţe. Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

teo trandafir colaj facebook jpg
Ce s-a ales de fostul soț a lui Teo Trandafir. Au divorțat după doar 6 luni de la nuntă: „Recunosc, am iubit un bou”
Teo Trandafir și Constantin Iosef s-au iubit nebunește, însă povestea lor de dragoste s-a încheiat în 2012. Viața celor doi s-a schimbat radical de atunci, iar cei care o îndrăgesc pe celebra prezentatoare Tv se întreabă ce s-a ales de fostul ei soț.
Textar Virtual Academy 3 jpg
Platforma de școlarizare Textar Virtual Academy dorește să combată numărul scăzut al tehnicienilor auto calificați
Textar Virtual Academy este o nouă platformă de școlarizare care are ca scop reducerea deficitului de competențe din industria pieselor de schimb pentru automobile.
descoperire pompeii spa jpg
Ingineria din spatele unui grandios „spa” descoperit sub metri de cenușă în Pompeii. O descoperire unică
Peste 2000 de ani a fost îngropată adânc sub metri de rocă vulcanică și cenușă până când o echipă de arheologi au ajuns la ceea ce până acum mai mult se intuia: spectaculosul lux în care trăiau bogătașii din Pompeii. Experții o numesc o descoperire „unică într-un secol”. Nu
image png
Șase morți și 31 de răniți în urma unui incendiu care a devastat un hotel dintr-o renumită stațiune de schi
Un incendiu a izbucnit la un hotel dintr-o stațiune de schi din nord-vestul Turciei. Șase persoane au murit și alte 31 sunt rănite.
FOTO Adrian Vestea Facebook jpg
Rută alternativă pentru DN1: un drum care trece prin Valea Doftanei și Brădet va fi reabilitat
Lucrările de construcţie a alternativei rutiere la DN 1 vor fi demarat în curând, a anunțat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.
Accident mortal în Timiș Foto Opinia Timișoarei jpg
Momentul impactului dintre două mașini, în care a murit o persoană. Două accidente au avut loc în cateva ore, în aceeași intersectie din Timiș
O femeie, în vârstă de 80 de ani, a murit, luni, iar alte două persoane au fost rănite în urma unui accident, între două maşini, produs în localitatea Giroc, din judeţul Timiş.
anastasia  jpg
Fetița care a murit la creșa ilegală din Medgidia a fost înmormântată. Ce arată primele date din anchetă
Anastasia, fetița de nici doi anișori care a murit vineri, în urma unui accident stupid, la o creșă ilegală din oraș, a fost înmormântată luni.
WhatsApp Video 2025 01 21 at 09 00 22 mp4 thumbnail png
Incendiu violent la o societate din Slatina. Flăcările au cuprins aproximativ 10.000 pătrați. Populația, avertizată prin Ro-Alert
Un incendiu violent a izbucnit, marți-dimineață, la o societate din municipiul Slatina, situată pe strada Pitești. Populația din zonă a fost avertizată prin mesaj Ro-Alert. Mai multe echipaje de pompieri sunt deja la fața locului.
pepe te cunosc de undeva despre andreea balan jpeg
Motivul pentru care Pepe a fost la un pas să părăsească „Te cunosc de undeva”. Artistul a făcut mărturisiri neștiute: „De vreo două ori”
Se știe deja faptul că Pepe și Alina Pușcaș sunt gazdele emisiunii „Te cunosc de undeva”. După retragerea lui Cosmin Seleși, cântărețul a devenit din concurent, prezentator, însă a recunoscut că a avut intenția de a rupe de două ori contractul, la început.