Traumă şi discernămînt

Publicat în Dilema Veche nr. 1023 din 16 noiembrie – 22 noiembrie 2023
Arik Ascherman © wikimedia commons
Arik Ascherman © wikimedia commons

Din ziua cînd Hamas a comis valul de atrocităţi programate asupra unor civili israelieni, am urmărit cu atenţie ştirile. Am aşteptat reacţia oficialilor din ţările musulmane, reacţia autorităţilor, a organizaţiilor, a comunităţilor, a personalităţilor musulmane. Am aşteptat condamnări, critici, judecată – din perspectiva valorilor islamului – ale acelor acte inumane. Cu cîteva excepţii, după ştiinţa mea, nu a apărut nici o declaraţie de respingere – de sursă musulmană – a atacului Hamas. Valorile religiei musulmane, devotamentul faţă de Allah multmilostivul, modelarea islamică a umanului, toate acestea cum stau în faţa barbariei din 7 octombrie? Oare cum a privit Dumnezeu uciderile bestiale, răpirile, atacul asupra unor copii şi bătrîni fără apărare? El, „Cunoscătorul a ceea ce faceţi” care spune: „Fiţi drepţi ca martori în faţa lui Dumnezeu, arătînd dreptatea. Ura faţă de un popor să nu vă împingă la nedreptăţi” (Coranul V, 8, trad. George Grigore), El cum le-a judecat? 

Într-o declaraţie din Le Monde (13.10.2023), filozoful francez musulman Abdennour Bidar scria: „Ca intelectual musulman, condamn fără rezerve, fără echivoc, fără şovăială masacrele şi luările de ostatici comise de Hamas. Le denunţ ca acte de sălbăticie cu neputinţă de justificat. Adaug îndată expresia compasiunii mele faţă de toţi israelienii şi faţă de victimele de toate naţionalităţile, surori şi fraţi ai mei întru umanitate... Sînt totodată extrem de alarmat să constat că, de parte musulmană, se lasă aşteptat un cuvînt cerut de gravitatea faptelor... Acest cuvînt e indispensabil, se impune, e crucial; tăcerea ar fi de neiertat”. Ce e drept, Abdennour Bidar e un intelectual adept al islamului liberal, specialist în tradiţia sufită, preocupat de tematica vieţii laolaltă a diferitelor comunităţi religioase şi de convingeri. A avut curajul judecăţii şi generozitatea compasiunii. 

Însă alt cuvînt de judecată nu s-a făcut auzit nici în ziua masacrului, nici, cu atît mai puţin, din momentul cînd armata israeliană a pătruns în Gaza şi populaţia civilă, folosită de Hamas drept scut de luptă, a îndurat chinurile războiului. Dimpotrivă, lumea – din ţările musulmane şi pînă în Occident – s-a umplut de mari demonstraţii de protest împotriva intervenţiei israeliene în Gaza, de vociferări împotriva statului Israel, iar extremiştii sugerează distrugerea lui. Ţările musulmane îşi retrag una după alta ambasadorii din Israel. Cu toţii, oficiali şi demonstranţi, ignoră crimele Hamas, nu iau în seamă trauma provocată israelienilor. Nici urmă de atenţie faţă de cealaltă victimă, nici urmă de discernămînt, nici o legătură stabilită între cauză şi efect. E ca şi cum tragedia populaţiei din Gaza, războiul care s-a prăvălit peste ea s-ar fi ivit din senin. Ar fi doar vina statului Israel. Hamas nu e pomenit ca adevăratul autor al tragediei. Tăcerea cu care e acoperit Hamas riscă să umbrească faţa lumii musulmane. Riscă să producă amalgam între portretul socio-religios al acestei lumi şi terorism. A rămîne pasiv ori indiferent faţă de ideologia şi bestialitatea teroristă poate ajunge să însemne toleranţă faţă de ele. Ce e drept, Iranul ayatollahilor şi Turcia lui Erdogan n-au fost pasive, n-au rămas indiferente. Au elogiat Hamas, l-au numit „mişcare de eliberare”. Eliberare de ce? De umanitate? 

Înainte de 7 octombrie, existau state musulmane care calificau Hamas drept organizaţie teroristă. Declaraţii ale unor oficiali şi oameni publici din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Egipt, Bahrain, Kuweit sînt explicite în această privinţă (The Washington Institute for Near East Policy, 30.10.2023). Ce se întîmplă astăzi? Hamas nu mai poate fi numit, nu mai poate fi criticat? A-i condamna actele şi războiul pe care l-a stîrnit ar însemna trădare a poporului palestinian? 

Dar în ce măsură îi pasă organizaţiei Hamas de soarta oamenilor din Gaza? Declaraţiile pomenite mai sus afirmau că organizaţia exploateză populaţia civilă pentru ca să-şi alimenteze maşina de război. Nu foloseşte acum Hamas civilii ca să se ascundă după ei? De altfel, Hamas e prima care susţine că nu are în vedere bunăstarea populaţiei, că unicul ei scop e să întreţină în jurul Israelului o stare acută de război. „Va trebui să plătim preţul pentru asta? Sîntem gata să o facem”, a declarat după 7 octombrie, pentru New York Times, Khalil Al-Hayya, unul dintre şefii Hamas. „Se spune că sîntem o naţiune de martiri; sîntem mîndri să jertfim martiri” (Times of Israel, 8.11.2023). Religios vorbind, Hamas îşi permite aşadar să producă mase uriaşe de martiri fără voie. Povoacă morţi nenumărate de civili palestinieni care nu împărtăşesc soluţia violenţei fără limită. Dar astfel de „martiri fără voie” Dumnezeu nu concepe şi nu acceptă. Aşa că e vorba nu despre „jertfiri”, ci despre crime asupra propriului popor. Cît despre Dumnezeu, încăput pe mîinile Hamas, el devine un ucigaş indiferent faţă de conştiinţa şi libertatea omului.

Ideologia teroristă s-a infiltrat în Gaza şi aiurea, unde poate apărea unora drept apărătoare a cauzei musulmane. E un amalgan respins de Mosab Hassan Yousef, fiul unuia dintre fondatorii Hamas, renegat de tatăl său fiindcă s-a revoltat împotriva organizaţiei. Rezident acum în Occident, el a fost intervievat de jurnalistul britanic Piers Morgan. „Palestinienii vor fi uşuraţi dacă, în urma intervenţiei Israelului, opresiunea Hamas va înceta... Sînt un reprezentant legitim al copiilor palestinieni. Nu e nevoie ca cineva din altă parte să-mi spună care e lupta lor. Societatea palestiniană a fost deviată de criminali şi oricine le ia partea participă la crima lor” (Times of Israel, 29 octombrie 2023). 

Deocamdată, creşte de parte palestiniană şi de parte israeliană trauma războiului, creşte numărul victimelor şi al tragediilor. Iar, în lipsa discernămîntului, riscă să explodeze extremismul, ura. Actele antisemite s-au înmulţit în Occident în aşa măsură că parlamentari francezi cheamă la un marş împotriva antisemitismului (scriu pe 10.11.2023). În Cisiordania se înmulţesc violenţele şi distrugerile comise de colonişti evrei radicali asupra palestinienilor. 

Evreii care susţin vecinătatea cu palestinienii în două state respectuoase unul faţă de celălalt se simt descumpăniţi, descurajaţi. Rabinul Arik Ascherman e un vechi militant împotriva implantărilor israeliene în Cisiordania. De ani buni străbate colinele din sudul Hebronului ca să-i apere pe păstorii palestinieni de agresivitatea coloniştilor evrei. De multe ori a încasat lovituri în locul lor. Tinerii care, pînă de curînd, îl ajutau în această slujire a umanităţii nu-i mai stau alături. „Au fost mobilizaţi în armată, au de plîns rude şi prieteni. Unii dintre ei sînt dezorientaţi, aşa cum e întregul Israel: aceeaşi furie îi macină” (Louis Imbert, Le Monde, 2.11.2023). Rabinul Arik Ascherman a rămas singur. „Cîteodată mă întreb dacă fanaticii celor două tabere nu se adună noaptea ca să afle, împreună, mijloace să prelungească acest conflict”, spune el cu tristeţe. Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

banner mihai gainusa  png
Ceremonie 100 de ani - Armistiţiu - Primul Război Mondial - Paris - Donald Trump - Angela Merkel / FOTO EPA - EFE / 11 nov 2018
Angela Merkel, dezvăluiri din timpul primului mandat al lui Trump. „Era evident foarte fascinat de președintele rus”
Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei, a descris în noua sa carte relația complicată cu fostul președinte american Donald Trump.
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Stalin, cel mai fidel cititor al ziaristului Vassili Grossman
La ora declanșării Războiului, Vassili Grossman era un scriitor de 36 de ani, gras, cu ochelari și declarat inapt pentru front.
child 7537716 1280 jpg
Cele mai frumoase 10 nume de fete din România. Tu ți-ai numi copilul așa?
Chiar înainte să vină bebelușul pe lume, părinții se confruntă cu una dintre cele mai grele și importante decizii: alegerea numelui. Acest proces poate fi o adevărată provocare, căci numele copilului va deveni o parte esențială a identității lui.
COD ROSU jpg
Cod roșu de viscol în șapte județe și cod portocaliu de ninsori. La cât va ajunge stratul de zăpadă
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o atenţionare Cod roşu de viscol puternic. Sunt vizate șapte județe din zona montană. Totodată, o altă atenționare de vreme
targul de Craciun craiova png
Orașul din România plin de turiști în această perioadă. Cazările sunt aproape imposibil de găsit
Craiova, un oraș din sudul României, a devenit în ultima perioadă o destinație turistică de top, în special datorită Târgului de Crăciun, care a reușit să atragă vizitatori din toată țara și chiar din afacerea granițelor.
femeie la piata 2454169785 jpg
Planta cu care legumicultorii câștigă bani chiar și iarna. Se cultivă în solarii, crește rapid și va fi foarte solicitată după Anul Nou
Deja ne apropiem cu pași repezi de începutul iernii, însă pentru legumicultorii din țara noastră, munca nu se oprește nici măcar acum!
test IQ concentrare jpg
Alimentele care ne ajută creierul să se concentreze mai bine. Nu trebuie să ne lipsească din dieta zilnică
Alimentele pe care le consumăm ne vor afecta nu numai greutatea, ci și abilitatea de a ne concentra de-a lungul zilei.
miscare jpg
Cinci obiceiuri pe care le face un gastroenterolog în fiecare zi pentru o îmbătrânire sănătoasă
Plimbările zilnice, o dietă nutritivă, reducerea consumului de băuturi alcoolice și un somn mai bun sunt modalitățile prin care un gastroenterolog își menține sănătatea.