Solidaritatea religiei cu democraţia laică

Publicat în Dilema Veche nr. 866 din 12 - 18 noiembrie 2020
Solidaritatea religiei cu democraţia laică jpeg

Asasinatele de la Conflans şi Nisa au ascuţit tulburarea societăţii franceze atacată de terorismul islamist. O franţuzoaică din părinţi francezi, a cărei fiică e căsătorită cu un algerian musulman, se întreba în ce atmosferă va creşte nepotul ei. Va avea parte de suspiciuni, de ură, de marginalizare? În faţa bisericii din Nisa, din mulţimea adunată pentru pomenirea victimelor, vocile se înfruntau. „Trebuie trimişi cu toţii de aici!“, striga una. „Islamul nu e totuna cu islamismul!”, replica alta. Frontul Naţional cere adoptarea unei „legislaţii de război” împotriva islamismului. De partea lor, oficiali ai cultului musulman îşi iau sarcina unei „activităţi pedagogice adresată musulmanilor şi non-musulmanilor pentru a-i combate pe cei care «deformează» islamul” (Le Monde, 31 octombrie 2020). Emmanuel Macron şi guvernul îşi întăresc discursul şi măsurile împotriva islamului radical care minează ordinea republicană. Închideri de moschei cu discurs extremist, control al statului asupra unor asociaţii care fac declaraţii ostile Republicii, supraveghere a reţelelor de difuzare a ideologiei agresive sînt măsuri anunţate şi deja în curs de aplicare (Le Figaro, 19 octombrie 2020).

Ordinea Republicii constă tocmai în a da spaţiu de convivialitate şi de exprimare pentru toţi indivizii şi toate comunităţile, de orice credinţă ori convingere ar fi. Convivialitate: cuvîntul are aici toată greutatea lui de sens. A lupta împotriva unui discurs de ură, fie el religios ori secular naţionalist, înseamnă tocmai a da cadru acestei convivialităţi şi posibilităţi de exprimare. „Încercăm să combatem o ideologie, nu o religie”, pune lucrurile la punct Gérald Darmanin, ministrul de Interne (Libération, 26 octombrie 2020).

Alături de nelinişte şi indignare, cum întîmpină societatea franceză asasinatele recente, al căror simbolism barbar e menit să stîrnească groază? Ce vor spune profesorii elevilor despre Samuel Paty, decapitat în faţa liceului unde preda? Cîteva cadre didactice răspund în Le Café pédagogique (1 noiembrie 2020). „Voi începe prin a le spune că există o valoare cardinală, comună Republicii şi religiilor: nonviolenţa. Le voi arăta ce înseamnă libertatea de exprimare, dar şi limitele ei, cu ceea ce legea interzice: rasismul, defăimarea”, spune unul. „Nu voi folosi caricaturile Charlie”, spune altcineva. „Asta nu fiindcă aş sugera că înţeleg atentatul împotriva lui Samuel Paty. Nicidecum! Dar a le arăta poate fi resimţit ca o insultă gravă. Cum se poate porni astfel un dialog?” Un al treilea e de aceeaşi părere. „Iar dacă le arăţi totuşi”, spune el, „trebuie însoţite de un ansamblu de documente, printre care poziţia unui musulman: elevii trebuie să ştie că libertatea de exprimare nu e unică. Oricum, putem reflecta la laicitate fără să apelăm la astfel de caricaturi.”

În mesajul lor, episcopii francezi vorbesc despre „urgenţa reunirii în slujba unei educaţii a fraternităţii, care făcea parte din vocaţia lui Samuel Paty”. Papa Francisc şi Emmanuel Macron se alătură „pentru a respinge terorismul şi ideologia urii care separă”. Insistă asupra importanţei dialogului între religii. Intervievat de Libération (1 noiembrie 2020), Denis Pelletier, universitar specialist în istoria şi sociologia catolicismului, socoteşte că reacţia episcopatului francez după atentatul de la Nisa e salutară. „Refuzul violenţei, asumat de majoritatea catolicilor şi a celorlalţi cetăţeni, e profund politic. E răspunsul la terorismul care urmăreşte să-i slăbească pe democraţi, divizîndu-i. A instiga pe apărătorii laicităţii unii împotriva altora, pe catolici unii împotriva altora, religiile una împotriva celeilalte, iată obiectivul terorismului. Or, refuzul de a intra în logica violenţei – împărtăşit în pofida dezacordurilor privind concepţiile asupra laicităţii şi a modurilor de a crede – arată că societatea franceză reacţionează pînă acum destul de bine la asemenea evenimente.”

Combătînd terorismul, democraţia şi religiile îşi pot – iată – întări valorile comune, le pot pune mai viu în conştiinţă şi în operă. Îşi pot exersa solidaritatea. Fermitatea împotriva violenţei şi a separatismelor, reflexivitatea, respectul faţă de celălalt, efortul dialogului, toate acestea sînt puncte de întîlnire. Democraţia laică dă posibilitate religiilor să se exprime în spaţiul public, să participe – ca actori printre alţi actori – la dezbaterile din societate, putînd fi ele însele puse în cauză atunci cînd tonul lor e exclusivist ori poruncitor. Democraţia se opune, prin definiţie, extremismelor – religioase ori seculare – care minează convivialitatea socială.

Dar e islamul în sine, ca religie, înclinat spre dialog cu celelalte religii şi cu democraţia laică? Nu e el, dimpotrivă, o religie agresivă, exclusivistă? Aşa apare în ochii multora, dat fiind că – în spaţiul public şi în media – izbucnesc mai ales manifestările lui deviate. Dat fiind că luciditatea critică nu se asociază prea des cu vocile islamului. Dat fiind că prea puţine voci musulmane discern între nervul spiritual al religiei şi reguli socio-culturale arhaice, de neacceptat pentru condiţia individului modern.

E islamul în sine o religie a intoleranţei, a violenţei? Michel Dousse, specialist în studiul comparat al religiilor monoteiste, îşi punea întrebarea despre posibila singularitate a islamului. Cum era de aşteptat, el o asocia cu o dezvoltare socio-istorică diferită de cea a creştinismului şi iudaismului. Cele două au parcurs drumul modernităţii laice, au asimilat datele condiţiei moderne. Pentru majoritatea musulmanilor, însă, legea religioasă – interpretată tradiţionalist – continuă să guverneze toate laturile vieţii individuale şi comunitare. Confruntat abrupt cu modernitatea, credinciosul (mai ales cel identitar, pentru care credinţa e în primul rînd identitate socială) poate fi contrariat/revoltat de laicitate, de libertăţile şi diversitatea opiniilor, a comportamentelor.

Conflictul între islam şi modernitate, între o religie şi modernitate se naşte, potrivit lui Michel Dousse, atunci cînd prescripţiile religioase sînt absolutizate, cînd nu mai sînt înţelese ca mijloace – relative – pe drumul religios, ci drept absoluturi, care îi dau dreptul credinciosului să vorbească în numele absolutului, să se substituie absolutului. Ceea ce e nelegitim. Michel Dousse merge chiar mai departe. El spune că, în Coran, religia însăşi e aşezată de partea relativului, a unui drum pe care finitul uman îl face spre infinitul divin. Absolută e nu religia, ci ţinta ei. Drept dovadă se poate cita Coranul 5, 48: „Noi am hotărît fiecăruia dintre voi o lege şi un drum. Dacă Dumnezeu ar fi vrut, ar fi făcut din voi o singură adunare, însă El a vrut să vă pună la încercare prin darul ce vi l-a făcut. Întreceţi-vă unii cu alţii în cele bune” (trad. George Grigore). Diversitatea căilor – aşadar relativul lor, dependent de acelaşi Absolut – e statuată de Coran, aşa cum e statuată deschiderea către celălalt, concurenţa fraternă.

Modernitatea laică poate fi un îndemn de a discerne ce e relativ şi ce e absolut în materie religioasă. Terorismul arată la ce barbarie se poate ajunge atunci cînd discernămîntul nu funcţionează.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Foto: wikimedia commons

Zizi și neantul jpeg
Sistem și libertate
Am crescut într-o lume în care ceea ce astăzi considerăm nevoi de bază erau, pe la sfîrșit de ani ’70 și început de ani ’80, privite drept suprastructuri. Răsfățuri.
liceul sf sava bucuresti jpeg
Liceul avea coloane
Revederea colegilor și profesorilor dragi mi-a dat sentimentul mîngîietor că lucrurile ar putea deveni la fel de bune pe cît ni le imaginam noi în 1992.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce nu-s românii ca francezii?
Cartea și bagheta mi s-au părut două lucruri indispensabile în Franța.
p 19 Sylvie Germain WC jpg
Sindromul Șarikov
Nu este vorba doar despre o lipsă de educație, ci și despre voluptatea unei agresivități manifestate zi de zi, pe rețelele de socializare, care au devenit nu doar un spațiu bun pentru defularea nervilor, ci gazdă generoasă acestei forme josnice de violență.
p 20 Gustave Thibon jpg
O lumină asupra imediatului
Pentru Putin şi adepţii lui, persoanele, fie ele ucrainene ori ruse, civili ori combatanţi, sînt nimic.
Theodor Pallady jpeg
Scopul meu ești Tu
Un adevărat apostol al dialogului, un maestru al incluziunii și un campion discret al cercetării Celuilalt, cu sau fără majusculă.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Poliția din Cehia este în căutarea unui hoț care are obiceiul să intre prin case, fără a se sinchisi de prezența locatarilor. Se spune că se uită la aceștia în timp ce dorm.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.

Adevarul.ro

image
Şofer omorât în bătaie la Bacău pentru că a atins din greşeală cu maşina oglinda unei dubiţe
O crimă înfiorătoare a avut loc miercuri seara pe o stradă în Bacău, după o acroşare în trafic şi un scurt scandal. Doi bărbaţi au fost deja reţinuţi, după ce victima a fost găsită pe asfalt, fără suflare.
image
O actriţă româncă adoptată de un cuplu britanic şi-a revăzut mama la 34 de ani după ce a fost lăsată într-un orfelinat
O actriţă foarte apreciată în Marea Britanie şi fostă prezentatoare la BBC Radio York şi BBC Country File Live, Adriana Ionică are o poveste de viaţă tulburătoare şi demnă de un film.
image
SARS-CoV-2 continuă să facă „pui“. Ultimul este şi cel mai infecţios
Noua subvariantă BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infecţioasă decât varianta Omicron şi provoacă deja îngrijorări în rândul specialiştilor independenţi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.