Solidaritatea religiei cu democraţia laică

Publicat în Dilema Veche nr. 866 din 12 - 18 noiembrie 2020
Solidaritatea religiei cu democraţia laică jpeg

Asasinatele de la Conflans şi Nisa au ascuţit tulburarea societăţii franceze atacată de terorismul islamist. O franţuzoaică din părinţi francezi, a cărei fiică e căsătorită cu un algerian musulman, se întreba în ce atmosferă va creşte nepotul ei. Va avea parte de suspiciuni, de ură, de marginalizare? În faţa bisericii din Nisa, din mulţimea adunată pentru pomenirea victimelor, vocile se înfruntau. „Trebuie trimişi cu toţii de aici!“, striga una. „Islamul nu e totuna cu islamismul!”, replica alta. Frontul Naţional cere adoptarea unei „legislaţii de război” împotriva islamismului. De partea lor, oficiali ai cultului musulman îşi iau sarcina unei „activităţi pedagogice adresată musulmanilor şi non-musulmanilor pentru a-i combate pe cei care «deformează» islamul” (Le Monde, 31 octombrie 2020). Emmanuel Macron şi guvernul îşi întăresc discursul şi măsurile împotriva islamului radical care minează ordinea republicană. Închideri de moschei cu discurs extremist, control al statului asupra unor asociaţii care fac declaraţii ostile Republicii, supraveghere a reţelelor de difuzare a ideologiei agresive sînt măsuri anunţate şi deja în curs de aplicare (Le Figaro, 19 octombrie 2020).

Ordinea Republicii constă tocmai în a da spaţiu de convivialitate şi de exprimare pentru toţi indivizii şi toate comunităţile, de orice credinţă ori convingere ar fi. Convivialitate: cuvîntul are aici toată greutatea lui de sens. A lupta împotriva unui discurs de ură, fie el religios ori secular naţionalist, înseamnă tocmai a da cadru acestei convivialităţi şi posibilităţi de exprimare. „Încercăm să combatem o ideologie, nu o religie”, pune lucrurile la punct Gérald Darmanin, ministrul de Interne (Libération, 26 octombrie 2020).

Alături de nelinişte şi indignare, cum întîmpină societatea franceză asasinatele recente, al căror simbolism barbar e menit să stîrnească groază? Ce vor spune profesorii elevilor despre Samuel Paty, decapitat în faţa liceului unde preda? Cîteva cadre didactice răspund în Le Café pédagogique (1 noiembrie 2020). „Voi începe prin a le spune că există o valoare cardinală, comună Republicii şi religiilor: nonviolenţa. Le voi arăta ce înseamnă libertatea de exprimare, dar şi limitele ei, cu ceea ce legea interzice: rasismul, defăimarea”, spune unul. „Nu voi folosi caricaturile Charlie”, spune altcineva. „Asta nu fiindcă aş sugera că înţeleg atentatul împotriva lui Samuel Paty. Nicidecum! Dar a le arăta poate fi resimţit ca o insultă gravă. Cum se poate porni astfel un dialog?” Un al treilea e de aceeaşi părere. „Iar dacă le arăţi totuşi”, spune el, „trebuie însoţite de un ansamblu de documente, printre care poziţia unui musulman: elevii trebuie să ştie că libertatea de exprimare nu e unică. Oricum, putem reflecta la laicitate fără să apelăm la astfel de caricaturi.”

În mesajul lor, episcopii francezi vorbesc despre „urgenţa reunirii în slujba unei educaţii a fraternităţii, care făcea parte din vocaţia lui Samuel Paty”. Papa Francisc şi Emmanuel Macron se alătură „pentru a respinge terorismul şi ideologia urii care separă”. Insistă asupra importanţei dialogului între religii. Intervievat de Libération (1 noiembrie 2020), Denis Pelletier, universitar specialist în istoria şi sociologia catolicismului, socoteşte că reacţia episcopatului francez după atentatul de la Nisa e salutară. „Refuzul violenţei, asumat de majoritatea catolicilor şi a celorlalţi cetăţeni, e profund politic. E răspunsul la terorismul care urmăreşte să-i slăbească pe democraţi, divizîndu-i. A instiga pe apărătorii laicităţii unii împotriva altora, pe catolici unii împotriva altora, religiile una împotriva celeilalte, iată obiectivul terorismului. Or, refuzul de a intra în logica violenţei – împărtăşit în pofida dezacordurilor privind concepţiile asupra laicităţii şi a modurilor de a crede – arată că societatea franceză reacţionează pînă acum destul de bine la asemenea evenimente.”

Combătînd terorismul, democraţia şi religiile îşi pot – iată – întări valorile comune, le pot pune mai viu în conştiinţă şi în operă. Îşi pot exersa solidaritatea. Fermitatea împotriva violenţei şi a separatismelor, reflexivitatea, respectul faţă de celălalt, efortul dialogului, toate acestea sînt puncte de întîlnire. Democraţia laică dă posibilitate religiilor să se exprime în spaţiul public, să participe – ca actori printre alţi actori – la dezbaterile din societate, putînd fi ele însele puse în cauză atunci cînd tonul lor e exclusivist ori poruncitor. Democraţia se opune, prin definiţie, extremismelor – religioase ori seculare – care minează convivialitatea socială.

Dar e islamul în sine, ca religie, înclinat spre dialog cu celelalte religii şi cu democraţia laică? Nu e el, dimpotrivă, o religie agresivă, exclusivistă? Aşa apare în ochii multora, dat fiind că – în spaţiul public şi în media – izbucnesc mai ales manifestările lui deviate. Dat fiind că luciditatea critică nu se asociază prea des cu vocile islamului. Dat fiind că prea puţine voci musulmane discern între nervul spiritual al religiei şi reguli socio-culturale arhaice, de neacceptat pentru condiţia individului modern.

E islamul în sine o religie a intoleranţei, a violenţei? Michel Dousse, specialist în studiul comparat al religiilor monoteiste, îşi punea întrebarea despre posibila singularitate a islamului. Cum era de aşteptat, el o asocia cu o dezvoltare socio-istorică diferită de cea a creştinismului şi iudaismului. Cele două au parcurs drumul modernităţii laice, au asimilat datele condiţiei moderne. Pentru majoritatea musulmanilor, însă, legea religioasă – interpretată tradiţionalist – continuă să guverneze toate laturile vieţii individuale şi comunitare. Confruntat abrupt cu modernitatea, credinciosul (mai ales cel identitar, pentru care credinţa e în primul rînd identitate socială) poate fi contrariat/revoltat de laicitate, de libertăţile şi diversitatea opiniilor, a comportamentelor.

Conflictul între islam şi modernitate, între o religie şi modernitate se naşte, potrivit lui Michel Dousse, atunci cînd prescripţiile religioase sînt absolutizate, cînd nu mai sînt înţelese ca mijloace – relative – pe drumul religios, ci drept absoluturi, care îi dau dreptul credinciosului să vorbească în numele absolutului, să se substituie absolutului. Ceea ce e nelegitim. Michel Dousse merge chiar mai departe. El spune că, în Coran, religia însăşi e aşezată de partea relativului, a unui drum pe care finitul uman îl face spre infinitul divin. Absolută e nu religia, ci ţinta ei. Drept dovadă se poate cita Coranul 5, 48: „Noi am hotărît fiecăruia dintre voi o lege şi un drum. Dacă Dumnezeu ar fi vrut, ar fi făcut din voi o singură adunare, însă El a vrut să vă pună la încercare prin darul ce vi l-a făcut. Întreceţi-vă unii cu alţii în cele bune” (trad. George Grigore). Diversitatea căilor – aşadar relativul lor, dependent de acelaşi Absolut – e statuată de Coran, aşa cum e statuată deschiderea către celălalt, concurenţa fraternă.

Modernitatea laică poate fi un îndemn de a discerne ce e relativ şi ce e absolut în materie religioasă. Terorismul arată la ce barbarie se poate ajunge atunci cînd discernămîntul nu funcţionează.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Foto: wikimedia commons

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Odiseea unui tun imobiliar de milioane de euro. Zeci de păgubiți au depus plângere la DIICOT
Agitație mare azi dimineață în fața sediului central DIICOT. Peste 20 de persoane au venit să depună plângere împotriva unui dezvoltator imobiliar pe care îl acuză că le-a dat o țeapă de zeci de mii de euro.
image
Virgil Ianțu, enervat și dezamăgit: „Punem oameni veniți din închisoare în funcții, lipsa de educație la asta duce!” VIDEO
Cunoscutul realizator de televiziune Virgil Ianțu susține că este „enervat și dezamăgit” de cei care merg la vot și pun în funcții politicieni cu probleme penale, veniți din închisoare.
image
Dezvăluirile unui fost director FBI despre ucigașii în serie deghizați în camionagii de cursă lungă: sute de omoruri violente rămase nerezolvate
Într-o nouă carte, „Long Haul: Hunting the Highway Serial Killers”, fostul director adjunct al FBI Frank Figliuzzi dezvăluie în detaliu modul în care sute de camionagii criminali în serie vânează victime în locuri de popas, moteluri și restaurante de pe marginea drumului, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Hanurile de altădată, precursoarele caselor de schimb
Zarafii s-au orientat spre construcțiile ce ofereau cele mai sigure condiții, dar și accesibilitate, adică hanurile, precursoarele hotelurilor, în curțile cărora își puteau desfășura activitatea.
image
De ce au ajuns sovieticii primii la Berlin?
Pe 16 decembrie 1944, în condiții meteo nefavorabile, Wehrmachtul a declanșat o masivă contraofensivă împotriva trupelor americane dispuse în zona Ardenilor din Franța, Belgia și Luxemburg.
image
Câți bucureșteni aveau drept de vot la alegerile locale din 1878?
Pe baza recensământului făcut de Primăria Capitalei în 1878, în listele electorale au fost înscriși 11.908 de alegători.