„Sînt un israelian palestinian”

Publicat în Dilema Veche nr. 1019 din 19 octombrie – 25 octombrie 2023
Moscheea Al-Aqsa © wikimedia commons
Moscheea Al-Aqsa © wikimedia commons

Nuseir Yassin e creatorul unui videoblog pe tema călătoriilor. Îl urmăresc pe Facebook douăzeci şi unu de milioane de abonaţi. Are aşadar ceva faimă. Palestinian de origine, s-a născut şi a trăit în Israel. Din adolescenţă şi-a pus problema identităţii sale. Pînă de curînd se vedea drept un „palestinian israelian”, socotindu-şi în primul rînd relevantă apartenenţa etnică. După atacul Hamas, a declarat pe reţelele de socializare că, pentru el, ierarhia s-a schimbat. Nu vreau să trăiesc, a spus el, sub puterea unor terorişti pentru care orice cetăţean din ţară e o potenţială ţintă de ucis. „Chiar dacă nu sînt evreu, am un singur cămin: Israel.” „Sînt un israelian palestinian” (cf. The Times of Israel, 9.10.2023).

E o reacţie exact opusă celei pe care ideologia de luptă Hamas a încercat să o stîrnească în spaţiile de încadrare musulmană. Grupul terorist se prezintă pe sine drept un centru de raliere planetară, a „musulmanilor de pretutindeni”, drept un atlet al întregului islam. Grozăviile comise asupra unor civili, sălbăticia uciderilor, luarea de ostatici sînt pretinse a fi înalte fapte de arme pentru dreapta credinţă, acte ale unei misiuni de importanţă trans-istorică. Lozinca sub care Hamas şi-a lansat atacul e „potopul al-Aqsa”. 

Organizaţia vrea să-şi surclaseze – prin radicalism – concurenta, Autoritatea Palestiniană, pe care a evacuat-o din Gaza. E prea puţin pentru ea să se ocupe de condiţia palestinienilor, de tensiunile socio-politice cu Israelul, de realizarea unui stat palestinian. Ea şi-a dat misiunea de a lupta pentru unul dintre centrele venerate ale credinţei: moscheea al-Aqsa din Ierusalim, despre care pretinde că ar fi desacralizată şi în pericol să fie demolată de evrei. Alături de gruparea „Statul islamic”, care masacra populaţii întregi ca să instaureze un califat al ultimelor timpuri, alături de Hezbollah („partidul lui Allah”), Hamas face parte din Internaţionala terorismului religios. E un membru minor, patronat de membri cu greutate, precum regimurile din Iran şi Rusia, cel din urmă folosind religia drept anexă. 

Ca şi teroriştii ISIS, teroriştii Hamas s-au filmat în timp ce comiteau atrocităţile; le-au însoţit de un comentariu care îi plasa în rolul de „luptători eschatologici pentru islam”. Victimele măcelărite, profanate sau răpite erau prezentate ca o imagine a întregului Israel, umilit, înspăimîntat, pe care Hamas îl îngenunchează. În acest montaj, gruparea teroristă e (deja) „adevăratul, victoriosul” islam de la sfîrşitul timpurilor, iar „duşmanul” merită să fie anihilat cu sălbăticie căci se opune „adevăratei credinţe” şi „planurilor lui Dumnezeu”. Pentru minţile teroriştilor şi ale celor care se lasă impresionaţi de propaganda lor, sinistrul spectacol se dilată la dimensiuni globale. Dislocă realitatea, instalează în locul ei utopia unei eschatologii a urii, a ruinei, a descreierării. Hamas, alături de regimurile din Iran şi Rusia, alături de medii de extremă stînga din Occident, revarsă torenţial aceste imagini pe reţelele de socializare. Încearcă să facă din ele materie care să se insinueze în mentalul comun, care să îl modeleze. Credinţa se transformă în crezare dată unui spectacol şi ideologiei care îl subîntinde. Virtualul horror înlocuieşte nevăzutul spiritual.  

Al-Aqsa („moscheea cea mai îndepărtată”) e un centru important al islamului. Merită oare să devină un fief al terorismului religios? Merită să devină focarul unei forme criminale de religie?

Ridicată, potrivit tradiţiei, de califul Umar în 637, în preajma intrării sale în Ierusalim, moscheea se înalţă, alături de moscheea denumită „Cupola Stîncii”, pe o vastă esplanadă (Haram al-Sharif), aşezată pe culmea Muntelui Templului. Ansamblul sacru marchează – în simbolismul său, acumulat strat peste strat – apartenenţa islamului la rădăcina comună a religiilor abrahamice şi totodată specificul acestei credinţe. 

Superba Cupolă, de inspiraţie bizantină, adăposteşte Stînca – Stînca fundamentului (eben shethiyah în ebraică), aşezată de Dumnezeu ca o temelie cosmogonică, suprem stabilă în faţa „vuietului de ape multe” ale haosului (Isaia 17, 10-12). „Pus-am în Sion o piatră, o piatră de încercare, piatra din capul unghiului, de mare preţ, bine pusă în temelie; cel ce se va bizui pe ea nu se va clătina” (Isaia 28, 16). Potrivit tradiţiei ebraice, „Stînca” e Muntele Moriah pe care Avraam a consimţit să-l sacrifice pe Isaac la cererea Domnului. Tot ea simbolizează piatra pe care Iacob şi-a pus capul la Betel, locul de pornire a scării cereşti din viziunea patriarhului. Aşezată în Sfînta Sfintelor, slujea drept suport Arcei Legămîntului, făcea corp cu ea, la fel cum piatra de la Betel sprijinea capul şi viziunea lui Iacob. Stînca pe care se întemeia Templul ebraic conţine, în densul ei simbolism, diferitele „concretizări” biblice ale temeliei divine şi ale axei care fixează adîncurile, susţine lumea şi o uneşte cu transcendentul. 

Tradiţia musulmană a preluat simbolismul de care e impregnat locul. L-a prelungit cu un gest exemplar, întemeietor al propriei credinţe. Esplanada cu sanctuarele ei marchează locul unde Muhammad a fost purtat în noapte de la Mecca la Ierusalim; de aici, de la „moscheea cea mai îndepărtată” (al-majsid al-aqsa) s-a înălţat în călătoria cerească (miraj) prin sferele realului şi ale profeţiei, pentru a ajunge la Dumnezeu, care i-a dat reguli ale noii religii. 

Spaţiu sacru de prim ordin pentru islam, esplanada dă, în timpurile recente, un acces limitat vizitatatorilor, interiorul moscheilor fiind rezervat exclusiv musulmanilor. Guvernul Israelului nu intervine în gestiunea locului, care e asigurată de o fundaţie pioasă sub egida Iordaniei. În preajmă se află Zidul Templului, locul sacru al iudaismului. Nu departe, se înalţă Biserica Sfîntului Mormînt şi a Învierii Domnului. În vremuri calme, se menţine un modus vivendi cuviincios, dar rezervat între cele trei religii, care îşi au în Oraş ariile şi sanctuarele lor emblematice. Din păcate, între extremiştii religios-naţionalişti evrei şi musulmani se produc periodic incidente, iar fiecare tabără amplifică tensiunile; se slujesc una pe cealaltă pentru a creşte febra urii. Înfierbîntarea ruinează minţile, alimentînd scenarii ale unei eschatologii peste care fiecare grup se concepe stăpîn. 

Pentru cele trei religii, Ierusalimul poartă în numele lui pacea. E oraşul unde ar trebui să se reflecte pacea de Sus. În zenitul lui stă Ierusalimul ceresc, locul reuniunii tuturor credincioşilor în lumina lui Dumnezeu. Însă, pînă astăzi, colegialitatea religiilor, dialogul lor fratern nu precumpăneşte asupra distanţelor rezervate ori chiar ostile. Deşi ecumenismul a cîştigat teren, fiecare religie îşi vede mai ales de lumina ei. Dar Ierusalimul continuă să le pună în faţă o altfel de lecţie, o altfel de chemare. Aşteaptă să se adîncească în conştiinţe convergenţa comună spre aceeaşi Lumină. Poate că atrocităţile comise de extremismul religios vor provoca, prin contrast, conştiinţele să se limpezească, să dea o atenţie mai intensă Polului spre care ţintesc cele trei credinţe.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

accident sju slatina3   foto euro24 jpg
Unșofer, cu o alcoolemie de 1,1 mg/l, a pierdut controlul asupra direcției de mers și a intrat cu mașina în curtea Spitalului Slatina
Un incident grav s-a petrecut în noaptea de marți spre miercuri, 10/11 decembrie 2024. Un șofer de 27 ani, care a urcat la volan sub influența alcoolului, a pierdut controlul asupra direcției de mers și, în fața SJU Slatina, a trecut peste bordură și a ajuns în curtea unității sanitare.
citit carte barbat istock jpg
Ce este „lerul”? Cuvântul neobișnuit care apare în multe colinde, dar pe care puțini români îl pot explica
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja ne îndreptăm către jumătatea lunii decembrie. Poate că mulți dintre noi deja am început să ascultăm colinde, sau, dacă nu, o vom face destul de curând.
slobozia razie la urziceni si barbulesti foto ipj ialomita
Razie şi percheziţii cu mascaţii în Ploieşti, în mai multe dosare de tâlhărie şi furt
Peste 50 de poliţişti şi jandarmi au demarat, miercuri dimineaţă, o razie de amploare în Prahova, dar şi percheziţii la mai multe persoane suspecte în câteva dosare de tâlhărie şi furt.
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
Piețele financiare românești, survolate de un stol de „lebede negre”: „Au mai fost văzute în pandemie, la Brexit și în 2008”
Piețele financiare românești au fost lovite de volatilitate în timpul alegerilor prezidențiale, rezultatele surprinzătoare ducând și la o dificultate neașteptată pentru Guvern în a împrumuta bani.
Kim Yong hyun   fostul ministru al Apărării din Coreea de Sud Foto Getty Images jpg
Fostul ministru al Apărării a încercat să-și ia viața în arest, după ce a recomandat impunerea legii marțiale în Coreea de Sud
Kim Yong-hyun, fostul ministru sud-coreean al apărării, a încercat să îşi pună capăt zilelor în timp ce se afla în detenţie, a declarat, miercuri, comisarul general al Serviciului Coreean de Corecţie.
andreea balan  crop 1665063599 jpg
Motivul neașteptat pentru care Andreea Bălan nu poartă inelul de logodnă de la Victor Cornea: „Foarte greu, de-a lungul anilor, am…”
Pe 3 decembrie, Andreea Bălan a trăit o zi memorabilă. În timpul unui zbor către Laponia, Victor Cornea, partenerul ei de mai bine de un an, i-a adresat marea întrebare. Răspunsul vedetei a fost un entuziast „DA”.
zile libere de paste jpg
Câte zile libere au românii în 2025. Cum arată calendarul pentru minivacanțe de la anul
Anul 2025 aduce vești bune pentru angajații din România, oferind un total de 17 zile libere legale, dintre care 13 vor fi în timpul săptămânii, iar restul de 4 în weekend.
sumudica platformax jpg
Șumudică își retrogradează o fostă echipă. UEFA i-a dat dreptate românului
Marius Șumudică (53 de ani), antrenorul echipei Rapid, a primit o veste bună de la Comisia de Disciplină a UEFA.
castig loto pitesti jpg
Un noroc fatal. A murit la stomatolog după ce a câștigat 32 de milioane de euro la loto
Un bărbat de 73 de ani din Brazilia, care a câștigat marele premiu la loto în luna noiembrie, a murit subit la stomatolog. A fost prima lui decizie de milionar în euro,