Scriptura: arbore, spital, cer

Publicat în Dilema Veche nr. 1026 din 7 decembrie – 13 decembrie 2023
image

Parabola grăuntelui de muștar a fost constant invocată pentru a ilustra fecunditatea Scripturii. „Fiecare cuvînt al Scripturii divine – spunea Origen în deschiderea primei Omilii la Exod – îmi pare asemenea unei semințe care, odată aruncată în pămînt, renăscută în spic sau în altceva de acest fel, se ramifică înmulțit și aceasta cu atît mai mult cu cît un agricultor iscusit va dedica mai multă muncă semințelor sau se va bucura de avantajul unui pămînt mai fertil.” La fel cum sămînța de muștar crește, și cuvîntul citit „din cărțile sfinte, deși la prima vedere se arată mic și neînsemnat, se transformă în copac dacă începe să fie îngrijit și tratat cu îndemînare duhovnicească. El se ramifică, astfel încît pot veni dialecticienii și retorii acestei lumi, care, cu aripi ușoare, asemenea păsărilor cerului, urmăresc cele înalte și arzătoare numai cu clinchet de cuvinte și, captivi în raționamente, ar dori să locuiască în aceste ramuri, în care nu există eleganță a discursului, ci temeiul vieții” (trad. de Adrian Muraru, Polirom, 2006).

Origen semnalează cu luciditate riscul altoirii propriilor opinii, uneori rafinate, pe trunchiul Revelației, fără ca aceasta să fie o adevărată receptare a cuvîntului. Iar pentru a-l evita, predicatorul se roagă să primească „arta cultivării duhovnicești”, astfel încît Dumnezeu-Cuvîntul care se descoperă în limbajul omenesc să fie inspiratorul interpretării Scripturii, al cărei sens nu poate fi cuprins în totalitate. A înțelege și predica revelația e departe de a fi doar un meșteșug personal, ci se dovedește o lucrare comunitară, care are nevoie de rugăciunea celor cărora li se adresează. 

Sfîntul Macarie Egipteanul reia imaginea cuvîntului-arbore pentru a face o comparație între sufletul asediat de duhurile necurate și pasărea care, urmărită de păsările răpitoare, caută un refugiu: „Dar cînd sufletul va vedea copacul adevărului și se va refugia în el și se va sălășlui în ramurile lui, se izbăvește de duhurile rele și ele nu mai pot să intre în el, dar în afara lui, îl vînează, cînd iese afară din Cuvînt (...). Dar cînd sufletul vine la ramurile Cuvîntului, are nevoie de răbdare și de îndelungă-răbdare pînă ce ochii lui vor vedea și vor înțelege rodul, iar sufletul se va împărtăși și se va sătura, în așa fel încît să nu mai aibă nevoie să umble în afara Cuvîntului” (trad. de Laura Enache, Doxologia, 2017). Copacul Scripturii nu e doar plin de înțelesuri, care atrag și păsări străine, ci și un refugiu binefăcător, care se va transforma treptat într-o sălășluire interioară a Cuvîntului.

Acest arbore protector devine și loc vindecător. Nu avem în Scriptură doar un adăpost ocazional, ci un veritabil rezervor de tratamente sufletești, așa cum apare, de pildă, la Sfîntul Vasile cel Mare, în introducerea la tîlcuirea Psalmilor: „Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și folositoare. De aceea a fost scrisă de Duhul pentru toți oamenii, ca fiecare să luăm din ea, ca dintr-un spital obștesc al sufletelor, tămăduirea pentru propria boală” (trad. de pr. Dumitru Fecioru).

Pentru Augustin, însă, Scripturile sînt ca un cer al istoriei umanității și al lumii: „Ai întins, Doamne, tăria cerului ca pe un acoperămînt de piele, acesta fiind Scriptura ta, cuvintele tale care se potrivesc întotdeauna între ele și cu care ne-ai acoperit prin slujirea unor oameni muritori”. Dincolo de ceruri se află „apele nemuritoare, ferite de stricăciunea pămîntească”adică îngerii care contemplă neîncetat chipul lui Dumnezeu și „citesc” ceea ce voința divină le transmite, „fără ajutorul unor silabe care să se succeadă în timp. (...) Citesc fără întrerupere, iar ce citesc nu trece niciodată”. Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”. Scriptura, însă, revelația în limbajul oamenilor, este cerul care se întinde peste lume „pînă la sfîrșitul veacurilor”. Acest cer al cuvintelor dezvăluite în timp „se va înfășura” ca un pergament, însă cuvîntul lui Dumnezeu „va rămîne pe vecie; el este arătat acum prin parabolanorilor și prin imaginea oglindită a cerului (...)” (trad. de Eugen Munteanu, Humanitas, 2018). 

Bogdan Tătaru-Cazaban este preot și cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2023).

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a căsătorit. Cum a arătat marele eveniment: „M-am trezit soție” FOTO
Fiica cunoscutului rapper Eminem, Hailie Jade Scott, și-a pus pirostriile. Tânăra de 28 de ani s-a căsătorit cu Evan McClintock sâmbătă, 18 mai, în orașul Battle Creek, Michigan.
image
Fiica Lisei Marie Presley se opune licitației Graceland, proprietatea emblematică a legendarului Elvis Presley
Nepoata lui Elvis Presley, actrița Riley Keough, încearcă să împiedice vânzarea Graceland, reședința regretatului cântăreț din Memphis, Tennessee, relatează BBC.
image
Vești bune pentru șoferii de camion: soluții pentru traficul intens din vama Giurgiu-Ruse
Șoferii de TIR ar putea scăpa de cozile interminabile din punctul de trecere al frontierei Giurgiu-Ruse. Autoritățile române și bulgare vor să redeschidă conexiunea de feribot pe ruta Giurgiu-Ruse pentru a reduce traficul intens și blocajele de pe podul peste Dunăre.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.