Rugăciunea Domnului Teste

Publicat în Dilema Veche nr. 1031 din 11 ianuarie – 17 ianuarie 2024
Paul Valery
Paul Valery

Paul Valéry făcea într-o prefață la Domnul Teste afirmația stranie după care „teologia se reîntîlnește cam pretutindeni” (ed. rom., Tracus Arte, 2017, p. 6). Pe de altă parte, în Caietele sale anunță, în felurite moduri, „dispariția practică a noțiunilor transcendente” (Cahiers II, Gallimard, 1974, p. 567, trad. mea), astfel încît cuvintele din prefață par la început cel puțin neobișnuite. Însă circumstanța formulării lor în locul amintit deschide, altminteri, interpretarea. În continuarea lor este evocată și reducția plină de tinerețe a elanului creator la ceea ce aparține în mod real doar propriului suflet, dincolo de ce spun cărțile de literatură sau filosofie. Aici, în singurătatea sinelui, are loc și confruntarea cu idolii gîndirii, cu incoerența limbajului teologilor și cu obișnuința de a ne falsifica senzațiile pentru a le transforma în mistică. Tot aici, în această singurătate, se naște și Domnul Teste, care „nu este altceva decît demonul însuși al posibilității” și care „e stăpînit de preocuparea de a determina tot ceea ce îi stă în putință” (p. 10). Așadar, teologia se reîntîlnește pretutindeni, dar mai cu seamă în refuzul de a o lua de-a gata, neglijent și nereflectat: în încercarea de a gîndi și de a duce pînă la capăt gîndul.

Regăsirea întrebărilor (și a neputințelor) teologiei prin Domnul Teste, acest personaj singular, „himeră a mitologiei intelectului”, este fereastra întredeschisă prin care încerc să citesc paginile lui Paul Valéry. Doamna Teste își caracterizează soțul în scrisoarea ficțională către autor într-un fel care îl aruncă în chiar inima paradoxului vieții: el este un „mistic fără Dumnezeu”, absorbit de claritatea gîndirii, dar căruia îi lipsește „speranța”, ingredient fundamental al sufletului aflat în pace cu cele de dincolo de lume.  

Relevant, în textele care constituie viața literară a Domnului Teste, este că acest personaj nu vorbește deloc despre Dumnezeu, dar consemnează, în „Jurnalul” său, două rugăciuni. Prezența lor inexplicabilă poate fi oarecum clarificată, iarăși, prin apelul la Caiete unde, într-un fragment din 1939, Valéry își arată revolta față de rugăciunea lui Pascal „pour demander à Dieu le bon usage des maladies” (1660): împreună cu toate celelalte convenții ale limbajului teologic, și aceasta îl devalorizează de fapt pe Dumnezeu, transformîndu-l în instrumentul sau ținta dorințelor, fricilor sau speranțelor celui care se roagă. Din contra, rugăciunea adevărată este cea care nu îl reduce pe Dumnezeu la dimensiunile meschine ale omului, ci îl menține în locul pe care dimensiunile umanității nu-l pot cuprinde. De aici și cuvintele Domnului Teste: „Tu ești pentru mine stăpînul întunecimii în care mă uit atunci cînd gîndesc și pe care va fi scrijelit gîndul cel din urmă. Ci, dăruiește-mi mie, tu Întunecime –, dăruiește-mi gîndul cel din urmă... Însă în general orice gînd oarecare poate fi gîndul cel din urmă” (p. 55). 

Din viața interioară limpezită prin rigoare și luciditate dispar așadar mai întîi de toate idolii. Ei îl concep pe Dumnezeu conform unor fantasme colective, însoțite de imprecizie și de cuvinte vagi care țin nu de mister, ci de scurtătura pe care o găsește la un moment dat o inteligență leneșă. Gîndurile ultime, cum spune și rugăciunea, nu sînt ultime pentru că vorbesc de realități ultime, ci pentru că în ele inteligența se oprește, își încheie aventura de a gîndi pînă la capăt ceea ce este de gîndit. Transcendența derivă din acest moment final al gîndirii și nu stă nicidecum la începutul ei: „gustul, și uneori talentul transcendenței – înțeleg prin aceasta o discontinuitate reală, mai neîndoielnică decît orice continuitate intenționată, cu sentimentul de a fi ceea ce trece nemijlocit de la un lucru la altul, de a răzbate cumva prin cele mai diverse ordine – ordine de mărime, puncte de vedere, adaptări neconforme... Și brutale reîntoarceri la sine, întrerupînd orice; și imaginile bifurcate, formele trilobate ale atenției, corespondența într-o altă lume dintre lucruri fără legătură într-a lor... Sînt eu” (p. 66). Precum Bach, cel care – spune Valéry – nu ar fi găsit claritatea sau măiestria sunetelor sale dacă ar fi crezut că muzica sa locuiește în stele, transcendența reprezintă limpezimea cristalină a marginii unei gîndiri, a încercării de sine care nu poate merge mai departe, și nu reperul preexistent, exterior al acesteia. De aici provine și suspiciunea lui Valéry față de orice revelație sau formă de teologie tradițională, care locuiește în cărți și în cuvintele „străinilor”.

Rugăciunea Domnului Teste, împreună cu celelalte fragmente ale lui Valéry, trasează o limită discursului teologic, în măsura în care acesta este așadar purificat de orice formă de exterioritate. Chiar existența lui Dumnezeu este afirmată din loc în loc avînd însă mereu în minte întrebarea cu privire la sensul subiectiv al acestei existențe: „Ce semnificație are” această existență? (Cahiers II, p. 661, trad. mea). Într-un alt fragment, Valéry formulează mai clar ideea, întrebîndu-se ce semnifică credința independent de realitatea în care crede, așadar credința „în ea însăși”, împreună cu ecourile ei „armonice” și expresiile ei accidentale, legate de experiențele, circumstanțele și condițiile ei subiective. În această calitate de mișcare a sufletului, credința iese din puterea idolatriei, a realității presupuse și ajunge să construiască viața interioară a subiectului, a unui „magnific subiect”.  

În acest moment, caracterizarea Doamnei Teste devine mai clară: paradoxalul „mistic fără Dumnezeu” nu indică o formă de necredință, ci, dimpotrivă, pe cel pentru care credința nu este legată de o exterioritate sau de o certitudine incontrolabilă, ci doar de tensiunea propriei existențe subiective. Transcendența, absolutul, „gîndul cel din urmă” devin doar limite ale încercării de a pătrunde lumea cu puterea minții. Nominalist radical și aflat constant pe drumul către propriul său sine, Valéry formulează în Caiete și un adaos la rugăciunea Domnului Teste: „Fiecare trebuie să aibă Mistica sa proprie, pe care s-o păstreze înlăuntrul său cu zgîrcenie, pe care să n-o tulbure cu nerozii teologice, nici cu tradiții, cu toate compromisurile și supunerea prefăcută ce decurg din acestea. Deviza mea a fost: Ascunde-ți Zeul. Deși chiar și acest ultim cuvînt este o erezie, căci l-am luat de la alții” (Cahiers II, p. 611, trad. mea).  

Teologia care se regăsește pretutindeni ține pentru Valéry de rigoarea și de amplitudinea gîndirii, ajunsă inevitabil la un moment dat la sfîrșitul posibilităților ei și al țelului ultim al Domnului Teste: „deprinderea de a-mi desfășura întreaga gîndire – de a merge în mine pînă la capăt” (p. 68). Rolul ideii de Dumnezeu se joacă așadar pe scena inteligenței care consumă posibilul lumii într-un mod poetic. Și semnul apariției sale este sfîrșitul, unul care nu se petrece neapărat într-un mod sistemic, închegat sau logic. În varianta din 1896 a textului, Valéry îl vede pe Domnul Teste pur și simplu adormind, pentru că „somnul continuă orice idee”. Luînd lumînarea, iese încet din odaie și lasă în urmă să pătrundă întunericul. În urma oricărei gîndiri stă Întunecimea care are inscripționat numele care nu poate fi găsit nicăieri altundeva. Născut din gîndul din urmă al Domnului Teste, Dumnezeul cel ascuns așteaptă răbdător ca inteligența să își consume drumul, pentru a o înfășura într-un posibil mai cuprinzător, poetic, ireligios și rece.   

Ioan Alexandru Tofan este profesor univ. dr. la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Burleanu Platforma X jpg
Prima reacție a unui oficial FRF față de amenda usturătoare aplicată de UEFA
Răzvan Burleanu, 40 de ani, se plânge de amenda usturătoare primită de la forul continental, 128.000 de euro.
Tren Coradia Alstom scaled jpg
S-a stricat noul tren Alstom. N-a mai plecat din gară joi dimineață și a fost tractat la depou
Noul tren electric nu a mai reușit joi să plece și din Gara de Nord către Brașov. Asta după ce, miercuri, primul drum al acestuia a fost anunțat cu mare tam-tam. Se pare că după doar 24 de ore de la momentul în care a fost pus în circulație, trenul Alstom a afișat erori la computerul de bord.
Tren Coradia Alstom scaled jpg
Trenul nou-nouț Coradia Stream s-a stricat după prima călătorie cu pasageri la bord. Ce defecțiune a avut
Prezentat cu mare tam-tam și abia așteptat să ducă primii călători la destinație, singurul tren cumpărat de România în ultimii 20 de ani, Alstom Coradia Stream
migranti arad jpg
Operațiunea „GREEN-PASS”: Frontierele și locurile de cazare ale migranților din toată țara sunt luate în vizor de MAI
Mai multe structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) demarează operațiunea „GREEN-PASS”, prin verificarea unor locații de cazare a migranților cu vize de muncă în România. Autoritățile vor să identifice dacă se comite infracțiunea de trafic de migranți.
rafael nadal facebook jpg
Scrisoare din România pentru Nadal: Dragul meu prieten
Ion Țiriac, 85 de ani, nu a lăsat să treacă pe lângă el momentul retragerii lui Rafael Nadal, 38 de ani.
dan diaconescu spune ca silviu prigoana a fost omorat webp
Dan Diaconescu aruncă bomba! Silviu Prigoană, otrăvit? „A fost pedepsit pentru că a dezvăluit..."
Dispariția subită a lui Silviu Prigoană continuă să stârnească speculații intense și teorii controversate. Fără imagini sau informații clare legate de moartea sa, scenarii alarmante au început să apară, iar o ipoteză recentă susține că afaceristul ar fi fost victima unei crime premeditate.
roman stabilit in elvetia jpg
România nu-i ca Elveția. Ce spune un român stabilit acolo: „Munca la stat vine cu beneficii uimitoare aici”
Mulți dintre noi ne gândim la Elveția ca la o țară extrem de scumpă, în care nu se pot muta decât cei care deja au venituri impresionante. Însă, un român stabilit în această țară spune că, în realitate, Elveția este un loc mult mai accesibil decât am crede.
driver 3978839 1280 jpg
Șoferii care fac această eroare riscă amenzi de 10.000 de lei. Li se face și dosar penal
În ultimii ani, numărul șoferilor care sfidează regulile de circulație într-un mod periculos a crescut semnificativ, o tendință care generează îngrijorări serioase cu privire la siguranța rutieră.
FOTO ISU Dobrogea
Accident grav în Constanța. Mai multe persoane au fost rănite după ce un microbuz cu călători s-a răsturnat
Șapte persoane au fost rănite, joi dimineața, după ce un microbuz și o mașină s-au ciocnit în localitatea Ovidiu din Constanța. În urma impactului, microbuzul s-a răsturnat.