Remediile uitării

Publicat în Dilema Veche nr. 1033 din 25 ianuarie – 31 ianuarie 2024
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg

La finalul unui volum de eseuri, Erik Peterson (1890-1960) nota: „Ne naștem pentru ca (omenește vorbind) să fim uitați. (...) Cît de neputincios este orice nume omenesc în fața puterii atotcuprinzătoare a uitării!”. În tensiunea dintre memorie și uitare, e limpede că în viața fiecăruia și la scara istoriei cea care cîștigă – fără să mai aibă spectatori – e uitarea. Poate din acest motiv orice împlinire pe care o aduce timpul, a cărui trecere are virtuțile ei, este inevitabil însoțită de undele melancoliei. Se spune că prezența noastră printre ceilalți, în lumea în care am intrat odată cu nașterea, va continua atîta vreme cît vom exista în memoria celor care ne-au cunoscut sau au auzit despre noi. Cultivarea memoriei ca antidot al fatalei uitări are însă limitele sale. Și chiar cele mai memorabile fapte, cele mai demne de a fi amintite pentru că poartă cu ele semnele a ceea ce este omul în orizontul binelui, cad inevitabil, după ce navighează prin istorie, în oceanul uitării. Lethe era pentru vechii greci și un semn al anxietății asociate dispariției, inconsistenței, umbrelor fără memorie. De sub puterea insațiabilă a uitării (lethe) ne poate scoate, completează Erik Peterson, doar adevărul (aletheia) care nu se poate uita pe el însuși, cel care prin ființa sa nu este legat de timp, deși se manifestă în timp.

Reflecția lui E. Peterson este, desigur, teologică, dar deschide o perspectivă și pentru privitorii care se plasează în afara experienței credinței. E ca o fereastră spre o lume care trăiește ea însăși tensiunea dintre memorie și uitare, dintre prezență și absență, oferind cîteva remedii pe care le-aș nota aici, în completarea a ceea ce a scris autorul de la care am pornit.

Mai întîi, în creștinism este posibilă o bună practică a uitării prin exercițiile spirituale și apoi la nivel sacramental (prin mărturisire). Ceea ce e oricum inevitabil la scară individuală și comunitară, dar care se manifestă în timpul vieții ca blocaj, se poate formula, avînd conștiința propriei vini și dorința de înnoire, spre a fi iertat și uitat. Dincolo de uitarea binefăcătoare prin spovedanie, care nu e simplă terapeutică, există exercițiul pe care formarea spirituală ni-l propune constant: uitarea de sine, renunțarea treptată la proeminența ego-ului, întoarcerea privirii spre așteptările celorlalți, dar nu spre alteritatea abstractă sau îndepărtată, ci spre cea proximă, la îndemînă. Paradoxul este că pentru ființe care se nasc în timp spre a fi uitate în apele timpului, uitarea de sine e o luptă adeseori dureroasă și epuizantă. E o terapie pentru cei care suferă în mod evident de suprasaturația propriilor pulsiuni egoiste, dar, în mod fundamental, e o cale spre descoperirea a ceea ce în noi e demn de amintit sau de uitat, și totodată un mod de a fi recomandat: în loc de a ne transforma în pietre de poticnire n-ar fi mai util și mai înțelept să devenim miresme, adieri, balsam sau rouă pentru ceilalți?

La acestea se adaugă practicile anamnezei, ale contracarării lipsei vinovate și riscante de memorie. O serie de rugăciuni invocă ajutorul divin pentru a nu cădea în cea mai periculoasă uitare: cea a prezenței lui Dumnezeu. A-L ignora pe Dumnezeu și a nu cunoaște realitățile spirituale se aseamănă, potrivit lui Nichita Stithatul, discipol al Sfîntului Simeon Noul Teolog, cu „un întuneric de să-l pipăi cu mîna”. Uneori lumea interioară, chiar și a celor aflați pe calea credinței, este invadată și parazitată de cele mai diverse îngrijorări reale sau imaginare, încît discernămîntul spiritual poate fi afectat. Și atunci trebuie trezită conștiința prezenței Celui care ordonează și consacră viețile și timpul care le este dat spre a cerne ceea ce va trece dincolo de ele și va fi amintit veșnic. Căci dacă nașterea în trup este spre uitare, cealaltă naștere – spirituală – este spre pomenire în Împărăție, așa cum s-a rugat tîlharul cel bun, adică spre a exista în fața Celui care nu uită „făptura mîinilor Sale”.

Bogdan Tătaru-Cazaban este preot și cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2023).

damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.

Adevarul.ro

image
Rezultatul protestelor împotriva turiștilor: stațiunile spaniole se golesc
Spaniolii furioși din cauza turismului în masă au primit exact ceea ce au cerut, deoarece Magaluf , unul dintre cele mai importante locuri de vacanță din Mallorca, este pe jumătate gol. De fapt, arată ca un oraş fantomă.
image
Alimentele pe care experții în siguranță alimentară nu le-ar mânca niciodată de la bufetul de mic dejun al unui hotel
Cu toţii suntem de acord că, în vacanţă, unul dintre avantajele de a sta la un hotel este bufetul de mic dejun inclus în pachetul achiziţionat. În acelaşi timp, ultimul lucru pe care ni-l dorim este să rămânem în cameră din cauza vreunei boli digestive.
image
Caravană electorală, atacată cu bâtele într-o comună din județul Buzău VIDEO
Lupta politică se duce și cu ciomagul, pe alocuri. O demonstrează filmarea realizată de membrii unei caravane electorale din comuna buzoiană Calvini, în care se vede cum sunt alergați și amenințați cu bâtele de un grup de săteni.

HIstoria.ro

image
Efectele surprinzătoare ale prezenței ofițerilor ruși în Bucureștiul anului 1877
În cadrul Războiului ruso-turc din 1877, după declararea de Război Imperiului Otoman, trupele ruse intră în România, în drum spre Turcia. Ca urmarea a acestui fapt, Bucureștii lui 1877 sînt luați cu asalt de ofiţerii ruși, gata să-și cheltuiască banii nebunește.
image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.