Remediile uitării

Publicat în Dilema Veche nr. 1033 din 25 ianuarie – 31 ianuarie 2024
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg

La finalul unui volum de eseuri, Erik Peterson (1890-1960) nota: „Ne naștem pentru ca (omenește vorbind) să fim uitați. (...) Cît de neputincios este orice nume omenesc în fața puterii atotcuprinzătoare a uitării!”. În tensiunea dintre memorie și uitare, e limpede că în viața fiecăruia și la scara istoriei cea care cîștigă – fără să mai aibă spectatori – e uitarea. Poate din acest motiv orice împlinire pe care o aduce timpul, a cărui trecere are virtuțile ei, este inevitabil însoțită de undele melancoliei. Se spune că prezența noastră printre ceilalți, în lumea în care am intrat odată cu nașterea, va continua atîta vreme cît vom exista în memoria celor care ne-au cunoscut sau au auzit despre noi. Cultivarea memoriei ca antidot al fatalei uitări are însă limitele sale. Și chiar cele mai memorabile fapte, cele mai demne de a fi amintite pentru că poartă cu ele semnele a ceea ce este omul în orizontul binelui, cad inevitabil, după ce navighează prin istorie, în oceanul uitării. Lethe era pentru vechii greci și un semn al anxietății asociate dispariției, inconsistenței, umbrelor fără memorie. De sub puterea insațiabilă a uitării (lethe) ne poate scoate, completează Erik Peterson, doar adevărul (aletheia) care nu se poate uita pe el însuși, cel care prin ființa sa nu este legat de timp, deși se manifestă în timp.

Reflecția lui E. Peterson este, desigur, teologică, dar deschide o perspectivă și pentru privitorii care se plasează în afara experienței credinței. E ca o fereastră spre o lume care trăiește ea însăși tensiunea dintre memorie și uitare, dintre prezență și absență, oferind cîteva remedii pe care le-aș nota aici, în completarea a ceea ce a scris autorul de la care am pornit.

Mai întîi, în creștinism este posibilă o bună practică a uitării prin exercițiile spirituale și apoi la nivel sacramental (prin mărturisire). Ceea ce e oricum inevitabil la scară individuală și comunitară, dar care se manifestă în timpul vieții ca blocaj, se poate formula, avînd conștiința propriei vini și dorința de înnoire, spre a fi iertat și uitat. Dincolo de uitarea binefăcătoare prin spovedanie, care nu e simplă terapeutică, există exercițiul pe care formarea spirituală ni-l propune constant: uitarea de sine, renunțarea treptată la proeminența ego-ului, întoarcerea privirii spre așteptările celorlalți, dar nu spre alteritatea abstractă sau îndepărtată, ci spre cea proximă, la îndemînă. Paradoxul este că pentru ființe care se nasc în timp spre a fi uitate în apele timpului, uitarea de sine e o luptă adeseori dureroasă și epuizantă. E o terapie pentru cei care suferă în mod evident de suprasaturația propriilor pulsiuni egoiste, dar, în mod fundamental, e o cale spre descoperirea a ceea ce în noi e demn de amintit sau de uitat, și totodată un mod de a fi recomandat: în loc de a ne transforma în pietre de poticnire n-ar fi mai util și mai înțelept să devenim miresme, adieri, balsam sau rouă pentru ceilalți?

La acestea se adaugă practicile anamnezei, ale contracarării lipsei vinovate și riscante de memorie. O serie de rugăciuni invocă ajutorul divin pentru a nu cădea în cea mai periculoasă uitare: cea a prezenței lui Dumnezeu. A-L ignora pe Dumnezeu și a nu cunoaște realitățile spirituale se aseamănă, potrivit lui Nichita Stithatul, discipol al Sfîntului Simeon Noul Teolog, cu „un întuneric de să-l pipăi cu mîna”. Uneori lumea interioară, chiar și a celor aflați pe calea credinței, este invadată și parazitată de cele mai diverse îngrijorări reale sau imaginare, încît discernămîntul spiritual poate fi afectat. Și atunci trebuie trezită conștiința prezenței Celui care ordonează și consacră viețile și timpul care le este dat spre a cerne ceea ce va trece dincolo de ele și va fi amintit veșnic. Căci dacă nașterea în trup este spre uitare, cealaltă naștere – spirituală – este spre pomenire în Împărăție, așa cum s-a rugat tîlharul cel bun, adică spre a exista în fața Celui care nu uită „făptura mîinilor Sale”.

Bogdan Tătaru-Cazaban este preot și cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2023).

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

anxietate jpg
Cele mai bune plante aromatice care te vor ajuta să-ți calmezi anxietatea, datorită mirosului lor relaxant
Într-o lume agitată, în care stresul și grijile zilnice își fac tot mai des loc, găsirea unor metode naturale pentru a obține calmul este esențială.
banner Anca Badiu png
FOTO Captură video
26 de soldați ruși au fost capturați de ucrainei în urma unei bătălii din Kursk. „Cei care au supraviețuit miraculos au decis să se predea”
În timpul luptei, mai mulți militari ruși au fost uciși, iar cei care au supraviețuit au decis să se predea.
horoscop jpg
Zodii care vor avea un Crăciun de poveste. Toate problemele lor se vor rezolva, iar veștile bune vor apărea pe bandă rulantă
Crăciunul este perioada în care speranța, magia și bucuria revin în viețile noastre. Anul acesta, trei zodii se vor bucura din plin de spiritul sărbătorilor, deoarece universul le rezervă surprize de neuitat.
Mahmureala femeie mahmura alcool FOTO Shutterstock jpg
Aşa reduci efectele mahmurelii! Trucuri de pus în practică
După o seara cu alcool, poți avea senzația că gândirea ta este încetinită și că nu-ți poți aduna energia.
image png
Ce spune Biserica Ortodoxă Română: e păcat dacă femeile gravide nu țin post?
Românii au început de pe data de 18 noiembrie să țină Postul Crăciunului, care este primul post din noul an bisericesc și ultimul din anul calendaristic. Cu toate acestea, există mai multe neclarități de care mulți creștini se lovesc, în deosebi femeile însărcinate: sunt obligate acestea să țină pos
Piept de pui cu sos de usturoi  Sursa foto shutterstock 1424425691 jpg
Descoperă secretul pentru a găti un pui suculent
Un bucătar popular de pe TikTok, @ketorecipes, a împărtășit un truc care face carnea de pui atât de fragedă încât „se topește în sucul propriu.”
sauna jpg
Secretul sănătăţii finlandezilor
Te-ai întrebat vreodată cum poți îmbunătăți sănătatea inimii, să reduci riscul de demență și să găsești o stare de bine?
Volodimir Zelenski (foto: president.gov.ua)
Zelenski: Ucraina nu va ceda teritoriile ocupate de ruși pentru pace. „Crimeea poate fi adusă înapoi pe cale diplomatică”
Crimeea poate fi recuperată doar pe cale diplomatică, susține președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Totodată, acesta a subliniat că nu va recunoaște legal teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv cele anexate în 2014.