Religiile manevrate de dictatori

Publicat în Dilema Veche nr. 950 din 23 – 29 iunie 2022
image

Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán. Indiferent de specificitatea lor, religiile au ajuns aici instrumente de propagandă, anexe ale unei puteri agresive. Slujesc la stîrnirea fricii faţă de duşmani închipuiţi (externi şi interni). Întreţin resentimentul faţă de „nedreptăţile” pe care istoria le-ar fi făcut naţiunilor cu pricina, le stîrnesc pofta de a recîştiga o „glorie imperială”.

Religia lui Putin & Kiril nici nu mai poate fi numită creştină. Atacă cu barbarie un popor majoritar creştin. Nu mai are nimic de a face cu principiile christice, cu adevărul intern al creştinismului. E doar o religie a războiului invadator, a puterii brute, o religie de partid şi de stat. În asta se poate într-adevăr reclama de la Petru cel Mare: ţarul a transformat Biserica oficială rusă într-un departament al administraţiei statului.

În cadru european, demagogia religioasă a lui Viktor Orbán e şi mai scandaloasă, mai penibilă. Tînărul pro-occidental nereligios de la sfîrşitul secolului XX s-a preschimbat într-un mesia al „democraţiei iliberale”. Ca şi Putin, face din creştinism depozit pentru teme strident naţionaliste, lozinci ultraconservatoare, agresivitate. Religia devine un limbaj prin care schema demagogică e declarată situaţie de fapt, realitate în teren. Anul acesta, în campania electorală – amintea Kati Marton într-un număr din Dilema veche –, Orbán acuza Uniunea Europeană că ar încerca să „smulgă Ungaria din mîinile Fecioarei Maria și să o arunce la picioarele Bruxelles-ului”. Ai crede că Ungaria de azi e o ţară de creştini ardenţi, de cruciaţi, foarte vulnerabili totuşi faţă de închipuitul atac al Uniunii la care au aderat şi de unde iau fonduri importante. (Nu mai vorbim de faptul că sîngeroasa UE tratează cu graţiozităţi de bal ghionturile pe care Orbán le dă unităţii ei în ce priveşte sancţiunile faţă de Rusia.)

Ce ar fi de spus despre „sfînta coroană” cu care s-au încununat regii unguri, adusă de Orbán, printr-o solemnă călătorie pe Dunăre, să troneze în Parlament? Trimisă, potrivit legendei, de Papa Silvestru II Sfîntului Ştefan, întemeietor şi evanghelizator al regatului ungar, coroana veghează asupra legislativului actual, de masivă majoritate Fidesz. Simbol al încreştinării Ungariei, simbol al staturii regale trecute, aflat în legătură cu prestigiul Bizanţului (material vorbind, coroana e un dar al împăratului bizantin Mihail VII Dukas către regele Geza I), simbol al uniunii între tron şi altar, coroana pune pe mintea actualilor politicieni pofta de a recupera ceva din ipostazele de veche fală a Ungariei. Dar, deşi coroana e creştină, religia adunată în jurul ei nu e doar creştină. În martie 2012, un şaman siberian a fost poftit să-şi împlinească ritualurile împrejurul sfintei coroane, în Parlamentul din Budapesta, ca să „fortifice” ţara împotriva criticilor externe (Joëlle Stolz, în Le Monde 12.05.2014). Pentru cruciada anti-UE nu sînt, iată, de lăsat deoparte credinţa antecreştină a maghiarilor, memoria lor de aprigi precreştini.

„A voi să repui Bisericile creştine în centrul unei societăţi ungare în criză, materialiste şi individualiste e un proiect complet desprins de realitate”, spunea Attila Jakab, istoric al religiilor, citat în articolul din Le Monde. În pofida scăderii drastice a angajamentului religios, Orbán vrea să „recreştineze” totalizant şi conservator societatea. Şcolile confesionale s-au adăugat într-o măsură semnificativă şcolilor laice, iar ele încearcă să educe elevii potrivit unor idei tradiţionaliste, ostile faţă de libertatea de gîndire. Religia ajunge astfel conformism, slujbaşă a unui proiect politic autoritarist şi demagogic. S-ar părea că un astfel de creştinism nu are altă misiune decît să combată „dereglările” pernicioase ale Occidentului, să ducă mai ales război împotriva homosexualităţii. Nici vorbă să se ocupe de raportul persoanei cu transcendenţa, de libertatea şi destinul total al credinciosului, de adevărul christic.

Islamul lui Erdogan şi al susţinătorilor lui are şi el o funcţie sociomorfică. Şi el e menit să pună societatea sub ascultarea unei ideologii fundamentaliste, ostile faţă de Occident. Cît mai spera să adere la UE, Erdogan răspundea solicitărilor de a transforma Sfînta Sofia în moschee că nici măcar lăcaşurile existente de cult nu sînt pline. În 2020 a hotărît probabil că ele s-au umplut şi că naţionalismul religios al Türkiye e cazul să-şi aroge prestigiul locului.

Iată trei spaţii de antiliberalism, unde religia nu e deloc alungată, combătută. I s-a găsit un rol eficace în încercarea de a uniformiza societatea, de a o lipsi de dialog, vitalitate cetăţenească și capacitate de a controla puterea statului. Religia, oricare ar fi ea, poate sluji, iată, la înregimentarea societăţii sub un proiect care combină frustrările istorice, frica faţă de închipuiţi duşmani civilizaţionali şi pofta de măreţie a grupului în cauză.

Cum de regimurile comuniste nu s-au gîndit la aşa ceva? Cum de le-a scăpat din vedere puterea nivelatoare a religiei sociomorfice? Cum de regimul comunist din China, aşa de priceput în controlul populaţiei, nu pune la lucru religiile? De fapt, le pune şi el, într-un joc de supraveghere şi represiune. După ce revoluţia culturală a strivit sub tăvălugul ateismului comunităţile religioase, China a înscris în Constituţie, în 1978, libertatea de credinţă, dar nu şi de cult şi de exprimare publică. Doar religiile/asociaţiile religioase controlate de Departamentul Cultelor chinez pot oficial funcţiona. Regimul le atribuie ca misiune să dispenseze o morală subordonată ideologiei statului, să încadreze societatea, să fie o vitrină a libertăţii religioase faţă de mediul internaţional.

Totuşi, începînd din 1980, există în China – spun analiştii – o spectaculoasă creştere a adeziunii şi a inventivităţii religioase. Persoane şi grupuri de diferite credinţe găsesc căi de a se plasa nu doar în zona „roşie”, controlată de regim, ci şi într-o zonă „gri”, unde îşi disimulează preocupările spirituale sub etichete acceptate oficial, sau chiar într-o zonă „neagră” clandestină. Ba unii au curajul de a-şi practica deschis tradiţia, ca acele mii de pelerini daoişti care de curînd au urcat pe muntele sacru Tai Shan.

Regimul lui Xi Jinping apasă acum pe clapa represiunii dure. Nu numai comunităţile uigure şi kazahe sînt sălbatic reprimate. Budismul tibetan e şi el înăbuşit, confesiunile creştine sînt vizate de asemenea, puterea văzînd în ele „forţe străine ostile” care vor să sape legitimitatea regimului. Se adaugă măsuri de „sinizare” a respectivelor culte, cu scopul de a omogeniza populaţia sub cultura etniei dominante şi sub stăpînirea Partidului comunist.

Într-o tribună din L’Obs (28.01.2022), sinologul Claude Meyer denunţa valul actual de represiune, încheind: „Viitorul va spune dacă o astfel de strategie de îndiguire va putea fi menţinută în deceniile următoare fără a pune în pericol stabilitatea socială şi, prin urmare, dăinuirea regimului pînă la centenarul lui din 2049”.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Foto: wikimedia commons

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Tanc T-34 distrus în apropierea Mării Nege (© Das Bundesarchiv Bild 169-0017)
Tancurile T-34 cumpărate de Gheorghe Gheorghiu-Dej din Uniunea Sovietică
Ziua de 25 octombrie 1944 a fost cea în care s-a terminat cucerirea României și un nou stat a fost inclus în lagărul comunist, teoretic pentru vecie.
Magazin Auchan din Rusia FOTO Profimedia
Economia Rusiei se prăbușește. Inflația a accelerat, în timp ce UE urmează să impună un nou pachet de sancțiuni
Inflaţia a accelerat în luna noiembrie în Rusia, până la 8,9% în ritm anual, a anunţat Oficiul federal de statistică, înainte de o reuniune de politică monetară la Banca Rusiei, la care ar putea fi decisă o nouă majorare a dobânzii de bază, care este deja la un nivel record în ultimii 20 de ani.
Reconstituire a unei temnițe medievale  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL JPG
Secretele înfiorătoarelor temnițe medievale. „Niște puțuri uriașe ce seamănă cu infernul”
Câteva cetăți medievale din România au păstrat camerele întunecoase folosite de foștii lor stăpâni ca închisori și săli de tortură. Însă nu numai beciurile acestor edificii erau destinate condamnaților, iertați de pedeapsa unei morți rapide.
marina voica jpeg
Bărbatul care a înșelat-o pe Marina Voica, după ce a rămas văduvă: „Nu l-am prins, dar l-am bănuit și am spus tot”
Marina Voica, una dintre cele mai carismatice, talentate și frumoase cântărețe a avut o viață demnă de scenariul unui film. A avut două căsnicii de-a lungul timpului, iar după moartea ultimului soț a fost victima infidelității.
banner dan helciug png
hacker profimedia jpg
BNR: Riscurile cibernetice sunt ridicate. Incidentele din sectorul bancar au crescut în ultimii ani
BNR menţionează că riscurile cibernetice rămân ridicate în contextul geopolitic tensionat şi al evoluţiei digitalizării şi inteligenţei artificiale, incidentele din sectorul bancar fiind în creştere în ultimii ani.
Schengen shutterstock 9 jpg
Parlamentul Olandei a aprobat aderarea României și Bulgariei la Schengen. Extremistul Geert Wilders a încercat să blocheze decizia
Ţările de Jos au dat oficial undă verde admiterii complete a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, în urma unui vot în parlamentul olandez care a avut loc miercuri şi care a susţinut decizia recentă a guvernului în acest sens.
FOTO Ramona Florea / Facebook
Un tânăr de 17 ani a fost dat dispărut în Capitală. Poliția cere ajutorul populației. Unde a fost văzut ultima oară
Poliţia Capitalei a fost sesizată miercuri cu privire la dispariția unui minor, care a plecat de la o adresă din Sectorul 1 și nu a mai revenit până în prezent.
vladimir putin gettyimages jpg
De ce Putin este tot mai interesat de inteligența artificială: „Rusia trebuie să participe pe picior de egalitate în cursa globală”
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunțat miercuri că Rusia va dezvolta inteligența artificială, în încercarea de a contesta dominația Statelor Unite în una dintre cele mai promițătoare și cruciale tehnologii ale secolului XXI.