Religiile manevrate de dictatori

Publicat în Dilema Veche nr. 950 din 23 – 29 iunie 2022
image

Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán. Indiferent de specificitatea lor, religiile au ajuns aici instrumente de propagandă, anexe ale unei puteri agresive. Slujesc la stîrnirea fricii faţă de duşmani închipuiţi (externi şi interni). Întreţin resentimentul faţă de „nedreptăţile” pe care istoria le-ar fi făcut naţiunilor cu pricina, le stîrnesc pofta de a recîştiga o „glorie imperială”.

Religia lui Putin & Kiril nici nu mai poate fi numită creştină. Atacă cu barbarie un popor majoritar creştin. Nu mai are nimic de a face cu principiile christice, cu adevărul intern al creştinismului. E doar o religie a războiului invadator, a puterii brute, o religie de partid şi de stat. În asta se poate într-adevăr reclama de la Petru cel Mare: ţarul a transformat Biserica oficială rusă într-un departament al administraţiei statului.

În cadru european, demagogia religioasă a lui Viktor Orbán e şi mai scandaloasă, mai penibilă. Tînărul pro-occidental nereligios de la sfîrşitul secolului XX s-a preschimbat într-un mesia al „democraţiei iliberale”. Ca şi Putin, face din creştinism depozit pentru teme strident naţionaliste, lozinci ultraconservatoare, agresivitate. Religia devine un limbaj prin care schema demagogică e declarată situaţie de fapt, realitate în teren. Anul acesta, în campania electorală – amintea Kati Marton într-un număr din Dilema veche –, Orbán acuza Uniunea Europeană că ar încerca să „smulgă Ungaria din mîinile Fecioarei Maria și să o arunce la picioarele Bruxelles-ului”. Ai crede că Ungaria de azi e o ţară de creştini ardenţi, de cruciaţi, foarte vulnerabili totuşi faţă de închipuitul atac al Uniunii la care au aderat şi de unde iau fonduri importante. (Nu mai vorbim de faptul că sîngeroasa UE tratează cu graţiozităţi de bal ghionturile pe care Orbán le dă unităţii ei în ce priveşte sancţiunile faţă de Rusia.)

Ce ar fi de spus despre „sfînta coroană” cu care s-au încununat regii unguri, adusă de Orbán, printr-o solemnă călătorie pe Dunăre, să troneze în Parlament? Trimisă, potrivit legendei, de Papa Silvestru II Sfîntului Ştefan, întemeietor şi evanghelizator al regatului ungar, coroana veghează asupra legislativului actual, de masivă majoritate Fidesz. Simbol al încreştinării Ungariei, simbol al staturii regale trecute, aflat în legătură cu prestigiul Bizanţului (material vorbind, coroana e un dar al împăratului bizantin Mihail VII Dukas către regele Geza I), simbol al uniunii între tron şi altar, coroana pune pe mintea actualilor politicieni pofta de a recupera ceva din ipostazele de veche fală a Ungariei. Dar, deşi coroana e creştină, religia adunată în jurul ei nu e doar creştină. În martie 2012, un şaman siberian a fost poftit să-şi împlinească ritualurile împrejurul sfintei coroane, în Parlamentul din Budapesta, ca să „fortifice” ţara împotriva criticilor externe (Joëlle Stolz, în Le Monde 12.05.2014). Pentru cruciada anti-UE nu sînt, iată, de lăsat deoparte credinţa antecreştină a maghiarilor, memoria lor de aprigi precreştini.

„A voi să repui Bisericile creştine în centrul unei societăţi ungare în criză, materialiste şi individualiste e un proiect complet desprins de realitate”, spunea Attila Jakab, istoric al religiilor, citat în articolul din Le Monde. În pofida scăderii drastice a angajamentului religios, Orbán vrea să „recreştineze” totalizant şi conservator societatea. Şcolile confesionale s-au adăugat într-o măsură semnificativă şcolilor laice, iar ele încearcă să educe elevii potrivit unor idei tradiţionaliste, ostile faţă de libertatea de gîndire. Religia ajunge astfel conformism, slujbaşă a unui proiect politic autoritarist şi demagogic. S-ar părea că un astfel de creştinism nu are altă misiune decît să combată „dereglările” pernicioase ale Occidentului, să ducă mai ales război împotriva homosexualităţii. Nici vorbă să se ocupe de raportul persoanei cu transcendenţa, de libertatea şi destinul total al credinciosului, de adevărul christic.

Islamul lui Erdogan şi al susţinătorilor lui are şi el o funcţie sociomorfică. Şi el e menit să pună societatea sub ascultarea unei ideologii fundamentaliste, ostile faţă de Occident. Cît mai spera să adere la UE, Erdogan răspundea solicitărilor de a transforma Sfînta Sofia în moschee că nici măcar lăcaşurile existente de cult nu sînt pline. În 2020 a hotărît probabil că ele s-au umplut şi că naţionalismul religios al Türkiye e cazul să-şi aroge prestigiul locului.

Iată trei spaţii de antiliberalism, unde religia nu e deloc alungată, combătută. I s-a găsit un rol eficace în încercarea de a uniformiza societatea, de a o lipsi de dialog, vitalitate cetăţenească și capacitate de a controla puterea statului. Religia, oricare ar fi ea, poate sluji, iată, la înregimentarea societăţii sub un proiect care combină frustrările istorice, frica faţă de închipuiţi duşmani civilizaţionali şi pofta de măreţie a grupului în cauză.

Cum de regimurile comuniste nu s-au gîndit la aşa ceva? Cum de le-a scăpat din vedere puterea nivelatoare a religiei sociomorfice? Cum de regimul comunist din China, aşa de priceput în controlul populaţiei, nu pune la lucru religiile? De fapt, le pune şi el, într-un joc de supraveghere şi represiune. După ce revoluţia culturală a strivit sub tăvălugul ateismului comunităţile religioase, China a înscris în Constituţie, în 1978, libertatea de credinţă, dar nu şi de cult şi de exprimare publică. Doar religiile/asociaţiile religioase controlate de Departamentul Cultelor chinez pot oficial funcţiona. Regimul le atribuie ca misiune să dispenseze o morală subordonată ideologiei statului, să încadreze societatea, să fie o vitrină a libertăţii religioase faţă de mediul internaţional.

Totuşi, începînd din 1980, există în China – spun analiştii – o spectaculoasă creştere a adeziunii şi a inventivităţii religioase. Persoane şi grupuri de diferite credinţe găsesc căi de a se plasa nu doar în zona „roşie”, controlată de regim, ci şi într-o zonă „gri”, unde îşi disimulează preocupările spirituale sub etichete acceptate oficial, sau chiar într-o zonă „neagră” clandestină. Ba unii au curajul de a-şi practica deschis tradiţia, ca acele mii de pelerini daoişti care de curînd au urcat pe muntele sacru Tai Shan.

Regimul lui Xi Jinping apasă acum pe clapa represiunii dure. Nu numai comunităţile uigure şi kazahe sînt sălbatic reprimate. Budismul tibetan e şi el înăbuşit, confesiunile creştine sînt vizate de asemenea, puterea văzînd în ele „forţe străine ostile” care vor să sape legitimitatea regimului. Se adaugă măsuri de „sinizare” a respectivelor culte, cu scopul de a omogeniza populaţia sub cultura etniei dominante şi sub stăpînirea Partidului comunist.

Într-o tribună din L’Obs (28.01.2022), sinologul Claude Meyer denunţa valul actual de represiune, încheind: „Viitorul va spune dacă o astfel de strategie de îndiguire va putea fi menţinută în deceniile următoare fără a pune în pericol stabilitatea socială şi, prin urmare, dăinuirea regimului pînă la centenarul lui din 2049”.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Foto: wikimedia commons

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.