Religie și fotbal

Publicat în Dilema Veche nr. 976 din 22 decembrie – 28 decembrie 2022
Theodor Pallady jpeg

Antropologii urbani au descris adesea lumea fotbalului din perspectiva ritualului. Nu e un sport printre altele, de vreme ce a fost „încoronat”, iar recent jucata finală de la Doha a fost urmărită de șase miliarde de oameni. E greu să găsești ceva similar prin fervoarea participării la o activitate „socială”. Meciurile dezlănțuie o pasiune extremă, consumată civilizat și strict emoțional sau degenerată prin acte de huliganism greu controlabil. Întrucît e un sport de origine britanică, dominat de echipe europene, vedem adesea jucători care-și fac semnul crucii, așa cum cei de credințe diferite dau alte semne de pietate, solicitînd divinitatea în favoarea propriei echipe. Tot în sfera religiozității (de tip idolatru) intră și cultul marilor fotbaliști legendari, care se lăfăie iconic în milioane de camere adolescentine sau cabine de TIR... Cu ani în urmă, am văzut o casetă din vitrina unei frizerii napolitane care „expunea” prețioasa relicvă a unui fir de păr din chica lui Maradona... Intuiesc faptul că asemenea elanuri hagiografice apar mai cu seamă în sînul națiunilor de matrice latină, predominant catolice, unde nenumărați copii săraci își imaginează un viitor mai bun ca membri ai unor cluburi locale de juniori, tot așa cum adolescenții negri, încă segregați la marginea metropolelor americane, pariază pe box, baschet sau baseball.  

Intersecția fotbalului cu faptul religios apare și la nivel geopolitic, după cum am notat în cazul Qatar. Micul emirat din Golf a reușit să profileze lumea arabă dincolo de stereotipuri, ambiționînd să-i afirme modernitatea și vocația constructivă. Demersul a suscitat critici tardiv-ipocrite cu privire la nerespectarea drepturilor omului în statul-gazdă, mai ales după ce lobby-ul qatarez a reușit să scoată din cursa pentru găzduirea Campionatului Mondial ditamai SUA. A fost evocată corupția din FIFA (n-ar fi ceva chiar șocant), dar și cea pătrunsă, rușinos, în Parlamentul European, unde cîțiva deputați socialiști au fost arestați pentru mită. Numai că Doha a dat lovitura, demonstrînd că – fie și printr-o externalizare scump plătită a serviciilor, de la arhitecți și proiectanți pînă la diversele lanțuri logistice – e capabilă să susțină la cele mai bune standarde o competiție de nivel mondial, deopotrivă frecventată de suporteri exaltați și șefi de state păziți cu strășnicie. Desigur, banii din exportul de gaze deschid orice ușă și pot cumpăra excelența, însă am fi meschini dacă n-am aprecia, în final, abilitatea de care au dat dovadă acești foști cărăuși de cămile, pirați și pescuitori de perle, care s-au aflat în centrul atenției mondiale pentru cîteva săptămîni. 

Finala Franța-Argentina a avut și ea un aer grandios, de apoteotică încleștare mitico-religioasă. Echipa din Hexagon, formată majoritar din jucători cu origini africane, denotă reversul luminos al unei istorii coloniale punctate de abuzuri și crime. Ecouri similare s-au făcut auzite atunci cînd Franța a jucat contra Marocului, cînd extremiștii taberelor progresiste și conservatoare anunțau iminentul sfîrșit al lumii, cu sediul la Paris. La rîndul lor, argentinienii au fost criticați de o preoteasă a Corectitudinii Politice, printr-un articol din presa americană, unde le reproșa că nu au inclus în Naționala de fotbal sportivi de culoare. Nu pentru că ar fi o națiune albă (și nu un film produs de studiourile Disney) – cum i s-a răspuns de la Buenos Aires –, ci pentru că și-ar fi construit identitatea, încă din secolul al XIX-lea, în jurul unui nucleu de suprematism alb. Ca de obicei, ideologia reușește să polueze orice dezbatere, conferindu-i un relief la limită absurd. E musai să evacuezi influența ei toxică și reducționistă, dacă vrei să prezervi frumusețea clasic-olimpică a sportului, ca univers unde trista violență a lui homo sapiens e transfigurată prin fair-play și buna „agonie” a sacrificiului de sine. 

După finala de duminica trecută, am citit că, în aceeași zi, era sinistru-programată execuția capitală a unui fotbalist iranian care a îndrăznit să se ralieze protestelor antiguvernamentale din ultimele luni. Cînd scriu acest text, nu știu dacă bietul sportiv și-a pierdut deja viața din acest motiv. Știu însă că trebuie să deplîngem și să condamnăm imixtiunea politicului în fotbal, oricît de utopică ar părea separarea lor. Sportul și sportivitatea își merită aura religioasă doar dacă înfrățesc și pacifică. 

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

COD ROSU jpg
Cod roșu de viscol în șapte județe și cod portocaliu de ninsori. La cât va ajunge stratul de zăpadă
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o atenţionare Cod roşu de viscol puternic. Sunt vizate șapte județe din zona montană. Totodată, o altă atenționare de vreme
targul de Craciun craiova png
Orașul din România plin de turiști în această perioadă. Cazările sunt aproape imposibil de găsit
Craiova, un oraș din sudul României, a devenit în ultima perioadă o destinație turistică de top, în special datorită Târgului de Crăciun, care a reușit să atragă vizitatori din toată țara și chiar din afacerea granițelor.
femeie la piata 2454169785 jpg
Planta cu care legumicultorii câștigă bani chiar și iarna. Se cultivă în solarii, crește rapid și va fi foarte solicitată după Anul Nou
Deja ne apropiem cu pași repezi de începutul iernii, însă pentru legumicultorii din țara noastră, munca nu se oprește nici măcar acum!
test IQ concentrare jpg
Alimentele care ne ajută creierul să se concentreze mai bine. Nu trebuie să ne lipsească din dieta zilnică
Alimentele pe care le consumăm ne vor afecta nu numai greutatea, ci și abilitatea de a ne concentra de-a lungul zilei.
miscare jpg
Cinci obiceiuri pe care le face un gastroenterolog în fiecare zi pentru o îmbătrânire sănătoasă
Plimbările zilnice, o dietă nutritivă, reducerea consumului de băuturi alcoolice și un somn mai bun sunt modalitățile prin care un gastroenterolog își menține sănătatea.
tarantula 1 jpg
Un bărbat a încercat să iasă din Peru cu sute de insecte lipite de corp. Câte specii au identificat polițiștii
Un bărbat aflat în Peru a fost oprit de polițiști în aeroport după ce a încercat să părăsească țara cu sute de insecte.
caine Foto Ilegis jpg
Cuvintele pe care un câine le înțelege. Singurele comenzi care îi atrag atenția
Cuvintele pe care un câine le înțelege și comenzi care îi atrag atenția sunt esențiale pentru o comunicare eficientă între stăpân și animalul de companie.
Racheta balistica FOTO Profimedia jpg
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei. Atacul a provocat pagube și întreruperi de curent
Rusia a lansat joi, 21 noiembrie, dimineața devreme, o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) asupra Ucrainei, marcând o escaladare semnificativă a atacului său în curs asupra țării, scrie Kyiv Post.
img 33 529 jpg
Pericolul din cartierele-dormitor din Capitală: O junglă urbană expusă catastrofelor
Cartierele-dormitor situate la periferia Bucureștiului, cum este celebrul Militari Residence, atrag tot mai mult atenția experților din cauza riscurilor majore care pândesc locuitorii.