Religia secularizată

Publicat în Dilema Veche nr. 1017 din 5 octombrie – 11 octombrie 2023
Ioan Koval
Ioan Koval

Silit să plece din Rusia, preotul Ioan Koval slujeşte acum la Antalya, pe seama Patriarhatului ecumenic de la Constantino-pol. Ierarhia Bisericii ruse i-a retras preoţia, dreptul de a liturghisi în ţara lui. Motivul? A îndrăznit să schimbe o vorbă din rugăciunea impusă de regim „pentru victorie în Ucraina“, rugîndu-se în schimb „pentru pace în Ucraina“. Conştiinţa nu l-a lăsat, spune el, să susţină agresiunea: „Nu mă puteam supune acestei presiuni politice a ierarhiei“. Din cei 40.000 de slujitori ai Bisericii ortodoxe ruse, 300 de preoţi au îndrăznit să semneze o scrisoare deschisă de protest împotriva războiului. Sancţiunile împotriva lor n-au întîrziat. Biserica rusă îşi justifică măsurile represive declarînd că preoţii disidenţi „s-au amestecat în politică“ (cf. Euronews, 12.08.2023). 

Cinismul Bisericii oficiale, de mînă cu cinismul regimului, e vîrtos, sare în ochi, nu se încurcă cu nuanţe. Vrea să se impună, ca cinism, în faţa tuturor. Să arate că regimul Putin e stăpînul adevărului, că poate să răstoarne realitatea cum îi place. Preoţii care nu acceptă contrafacerea sînt acuzaţi că lezează „laicitatea“ statului rus. Nu-ţi trebuie cine ştie ce fineţe ca să sesisezi sofismul gros. În Rusia de azi, „laicitatea“ nu e ameninţată de protestatarii religioşi. E violentată de regimul Putin care a pus la muncă ortodoxia rusă în slujba fantasmelor Puterii, făcînd astfel din ea o religie „de partid şi de stat“, o religie secularizată. 

Regimurile autoritare, populiste, antiliberale recurg adesea la religie. O secularizează fără păs, obţinînd astfel un straşnic instrument pentru încercarea lor de a se înstăpîni asupra societăţii. Prestigiul absolutului religios, deturnat în scopuri de putere, atrage masele, le înflăcărează deviant, le înregimentează sub un ideal toxic. Le bagă în cap că au de luptat împotriva unei ameninţări „existenţiale“, că sînt „cei buni“ asediaţi de „forţe ale răului“. Xenofobia, pretenţia de superioritate faţă de alte grupuri etnice ori religioase, justificarea violenţei faţă de diferit, ura, toate acestea îşi arogă culoarea transcendentului. 

În India, prim-ministrul Narendra Modi, exponent al partidului na-ţio-nalist Bharatiya Janata Party, pe-da-lează de mult pe hinduism, deturnat în ideologie exclusivistă. La mij-locul lui septembrie, inaugurîndu-şi campania electorală, el s-a în-fă-ţişat din nou drept apărător al „Ordinei eterne“ (Sanatana Dharma sau Hindu Dharma), tradiţia ca-re întemeiază concepţia metafizică, cosmică şi socială a hinduşilor. For-maţiuni l-aice de opoziţie susţin că Sanatan marginalizează sau exclude o parte a societăţii (castele joase şi pe intuşabili); ca atare, aplicarea ei în social ar trebui abandonată. Împotriva laicizanţilor şi împotriva musulmanilor indieni, regimul Modi fortifică proiectul naţionaliştilor, iniţiat acum un secol, de construire a unei societăţi uniform hinduse (hindutva), „o naţiune pentru hinduşi“. Contrar Constituţiei democratice din 1949, care proclamă laicitatea, pluralismul religios, non-discriminarea castelor şi grupurilor „joase“, aici diversitatea e respinsă pe considerente tradiţionale interpretate ideologic agresiv.

„Opoziţia“, a declarat Modi, „încearcă să divizeze ţara atacînd valorile proclamate de Sanatan şi tradiţiile care au menţinut India unificată vreme de mii de ani. Agenda ei ascunsă urmăreşte să distrugă Sanatan Dharma şi să arunce ţara în o mie de ani de sclavie“ (cf. RFI, 15.09.2023). Prin expresia „mileniul de sclavie“, Modi obişnuieşte să indice acuzator epoca în care o parte din teritoriul Indiei se afla sub dominaţie musulmană. Programul politic actual, de discriminare/excluziune bazat pe Sanatan Dharma secularizată, nu ar fi – sugerează el – decît răspunsul la practicile vechilor stăpîni islamici: ei ar inspira musulmanilor de astăzi intenţia de a nimici hinduismul. Ca şi Putin, Modi selectează din trecut fenomene revolute, le translatează demagogic în imediatul politic pentru a stîrni în populaţie frici „existenţiale“, pentru a justifica pretenţii de dominaţie, de excluziune, de evacuare a diferitului (religios, politic, statal). Agresorul pozează în victimă. Nu e chiar ca în fabula lui La Fontaine, cu lupul şi mielul; dar nici foarte departe: „Cum de-ndrăzneşti să-mi tulburi băutura?“; „Tu ori unul dintr-ai tăi, mereu necruţători şi răi“. 

Din nefericire, Occidentul nu e vaccinat împotriva unor asemenea manevre. Au a-cum destulă trecere grupări politice de extremă dreapta care îşi pigmen-tează discursul cu sos de religie secularizată. De partea ei, demagogia de extremă stînga inventează, pentru a le denunţa sonor, tot felul de atacuri la laicitate. Invitat de Suveranul Pontif, Emmanuel Macron a fost prezent la Marsilia, unde, la sfîrşitul lui septembrie, Papa Francisc a slujit liturghia în faţa a 60.000 de catolici. Muniţie grasă pentru Mélenchon şi „Franţa nesupusă“ cu care să îl bombardeze pe preşedintele francez. „Neutralitatea religioasă a statului a fost călcată în picioare“, strigă ei. Oficialii francezi, ca şi analiştii politici, socotesc învinuirea absurdă. Cordialitatea guvernanţilor faţă de culte, raporturile de civilitate între stat şi grupurile religioase fac parte din spiritul laicităţii, din regulile ei. Nu contrazic legea separării din 1905, nici cadrul republican, unde comunităţile religioase sînt actori publici printre alţii. Emmanuel Macron a participat, de altfel, ca preşedinte al Franţei, la ceremonii ale altor culte: de pildă, în 2017, la iftar, masa care încheie o zi din postul Ramadanului, organizată de Consiliul francez al cultului musulman (cf. Europe 1, 23.09.2023).

E bine ştiut: democraţiile liberale, în măsura în care îşi respectă spiritul, au de amenajat spaţiul de convivialitate pentru diversitatea religioasă şi de convingeri din societate. De această funcţie ţine cordialitatea oficială faţă de toate cultele care respectă la rîndul lor regulile laicităţii. 

De partea lui, Papa Francisc vorbeşte public, cu voce înaltă, în numele credinţei. Nu se fereşte, ba dimpotrivă, să aplice chemările credinţei asupra imediatului. Dată fiind importanţa lui spirituală şi mediatică, el face puternic prezentă o atitudine religioasă care refuză sociomorfismul, secularizarea religiei. Pledează, din interiorul creştinismului, pentru fra-ter-nitatea religiilor, admiră spaţiile de toleranţă religioasă, înmulţeşte vi-zitele în comunităţile de alte re-ligii, cheamă insistent la ospitalitate oc-ci-dentală faţă de marginali şi mi-granţi de toate sursele. E drept că unele declaraţii ale Papei pot ne-dumeri ori contraria. În plină agresiune a regimului Putin împotriva Ucrainei, el i-a invocat pe Petru cel Mare şi pe Ecaterina a II-a – imperiali fără fasoane în cucerirea de teritorii est-europene – cînd, de curînd, s-a adresat catolicilor din Sankt Petersburg. E o bizară stridenţă. Dar, în general, Papa face să se audă cuvîntul unei credinţe libere de închideri socio-religioase, o credinţă care – prin chiar fidelitatea faţă de mesajul christic – e capabilă de o generoasă universalitate.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Burleanu Platforma X jpg
Prima reacție a unui oficial FRF față de amenda usturătoare aplicată de UEFA
Răzvan Burleanu, 40 de ani, se plânge de amenda usturătoare primită de la forul continental, 128.000 de euro.
Tren Coradia Alstom scaled jpg
S-a stricat noul tren Alstom. N-a mai plecat din gară joi dimineață și a fost tractat la depou
Noul tren electric nu a mai reușit joi să plece și din Gara de Nord către Brașov. Asta după ce, miercuri, primul drum al acestuia a fost anunțat cu mare tam-tam. Se pare că după doar 24 de ore de la momentul în care a fost pus în circulație, trenul Alstom a afișat erori la computerul de bord.
Tren Coradia Alstom scaled jpg
Trenul nou-nouț Coradia Stream s-a stricat după prima călătorie cu pasageri la bord. Ce defecțiune a avut
Prezentat cu mare tam-tam și abia așteptat să ducă primii călători la destinație, singurul tren cumpărat de România în ultimii 20 de ani, Alstom Coradia Stream
migranti arad jpg
Operațiunea „GREEN-PASS”: Frontierele și locurile de cazare ale migranților din toată țara sunt luate în vizor de MAI
Mai multe structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) demarează operațiunea „GREEN-PASS”, prin verificarea unor locații de cazare a migranților cu vize de muncă în România. Autoritățile vor să identifice dacă se comite infracțiunea de trafic de migranți.
rafael nadal facebook jpg
Scrisoare din România pentru Nadal: Dragul meu prieten
Ion Țiriac, 85 de ani, nu a lăsat să treacă pe lângă el momentul retragerii lui Rafael Nadal, 38 de ani.
dan diaconescu spune ca silviu prigoana a fost omorat webp
Dan Diaconescu aruncă bomba! Silviu Prigoană, otrăvit? „A fost pedepsit pentru că a dezvăluit..."
Dispariția subită a lui Silviu Prigoană continuă să stârnească speculații intense și teorii controversate. Fără imagini sau informații clare legate de moartea sa, scenarii alarmante au început să apară, iar o ipoteză recentă susține că afaceristul ar fi fost victima unei crime premeditate.
roman stabilit in elvetia jpg
România nu-i ca Elveția. Ce spune un român stabilit acolo: „Munca la stat vine cu beneficii uimitoare aici”
Mulți dintre noi ne gândim la Elveția ca la o țară extrem de scumpă, în care nu se pot muta decât cei care deja au venituri impresionante. Însă, un român stabilit în această țară spune că, în realitate, Elveția este un loc mult mai accesibil decât am crede.
driver 3978839 1280 jpg
Șoferii care fac această eroare riscă amenzi de 10.000 de lei. Li se face și dosar penal
În ultimii ani, numărul șoferilor care sfidează regulile de circulație într-un mod periculos a crescut semnificativ, o tendință care generează îngrijorări serioase cu privire la siguranța rutieră.
FOTO ISU Dobrogea
Accident grav în Constanța. Mai multe persoane au fost rănite după ce un microbuz cu călători s-a răsturnat
Șapte persoane au fost rănite, joi dimineața, după ce un microbuz și o mașină s-au ciocnit în localitatea Ovidiu din Constanța. În urma impactului, microbuzul s-a răsturnat.