Religia între pandemie şi război

Publicat în Dilema Veche nr. 983 din 9 februarie – 15 februarie 2023
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Într-un chat din Le Monde (13 aprilie 2020), o participantă spunea: „Fiind o catolică intens practicantă, de doi ani am încetat totuşi să merg la biserică, obosită de lipsa oricărei evoluţii. De cînd s-au instalat restricţiile de reuniune, comunităţile pe care le frecventam nu îşi mai trimit programul de activităţi, comunică conţinut spiritual. În el am aflat o sursă consistentă pentru viaţa interioară. Această perioadă de izolare nu ar putea trezi în Biserici conştiinţa capacităţii lor de a oferi resurse spirituale, ieşind dincolo de zidurile lăcaşurilor de cult?”. Cel care răspundea intervenţiilor, Éric Vinson, cercetător la CNRS şi jurnalist, specialist în domeniul faptului religios şi al spiritualităţii, a replicat cu pertinenţă: „Ținînd seama de amploarea evenimentului pe care îl străbatem, nu e neverosimil ca el să conducă la evoluţii religioase şi spirituale, atît în ceea ce priveşte instituţiile religioase, cît şi societatea mare. Întregul nostru mod de viaţă, priorităţile între individual şi colectiv sînt puse astăzi în chestiune... Criza actuală e globală; ca atare e de asemenea spirituală şi religioasă”. 

Marile crize pot aduce în prim-plan un anumit raport cu divinul, un anumit „portret” al lui Dumnezeu. Nu înseamnă că celelalte moduri ale vieţii religioase dispar ori nu mai au importanţă. Nu. Dar criza poate face să reiasă, emblematic, o anumită imagine în care ni se înfăţişează ori îl înfăţişăm pe Dumnezeu. Relieful ei, ascuţit de criză, ne e dat spre reflecţie, judecată, discernămînt.

S-a spus pe drept cuvînt că restricţiile impuse de pandemie au condus ori măcar au îndemnat la o „întoarcere spre sine”, la atenţia faţă de interioritate, la exploatarea benefică a singurătăţii. Spiritual vorbind, am fost decuplaţi de la forfota cotidianului, de la actele, fie ele şi merituoase, ale exteriorităţii. Am fost împinşi să ne întîlnim pe noi înşine, să căutăm mai insistent ceea ce, mai adînc decît noi, ne dă cheag, ne susţine, ne atrage către Sine. Împrumutînd termenii lui Andrei Pleşu, am fost îndemnaţi să ne mutăm atenţia de la actualitatea agitată a imediatului la actualitatea „inactuală”, polară, a unui real suprem stabil. 

E drept că multă lume a suferit şi s-a plîns, în pandemie, de neputinţa comunicării şi a reuniunii, de izolare, de singurătate searbădă. În schimbul de păreri citat mai sus, lucrurile nu arătau totuşi aşa. Singurătăţile impuse au putut fi transformate în singurătăţi fertile. O astfel de singurătate are şanse să atingă interiorul adînc al persoanei, acel strat consistent unde sufletele se pot întîlni în ceva care le interesează şi le hrăneşte dincolo de particularităţile lor. Nu singurătăţi izolate aşadar, ci singurătăţi care îşi află – din interiorul lor confruntat cu tematica spirituală – fermentul de creştere, sursa comună, un punct de înrădăcinare trans-individual. Singurătăţi comunicante prin ceea ce le susţine şi le atrage pe toate. 

Ce spunea participanta la chat arăta, chiar într-o analogie concretă, cum s-ar dispune acest mod de întîlnire. Ea sugera că „activismul” religios („programul de activităţi”) ar fi util să treacă în planul doi, să lase locul prim pentru ceea ce hrăneşte sinele, pentru ceea ce susţine raportul interiorităţii cu Polul. Iar atunci, spunea ea, comunicarea ar putea fi mult mai largă, nelimitată la incintele bisericilor, s-a putea difuza în societatea mare. Dar e nevoie ca ceea ce se comunică astfel să intereseze efectiv sinele, să-i dea impuls de creştere verticală. Să nu fie simplă repetiţie pioasă, sfat banal consolator, dogmatism sec. Ci materie tare, densă, savuroasă spiritual.

De abia se calmase pandemia, că a început războiul. Astăzi tot mai multă lume îşi dă seama că invadarea Ucrainei de către regimul Putin nu e doar agresiunea sălbatică asupra unei alte ţări. Ucrainenii luptă cu o dîrzenie şi cu un eroism uluitoare nu numai pentru patria lor. Luptă pentru noi toţi, căci e vorba despre o confruntare aspră între totalitarismul isteric şi ordinea democratic liberală. Cum arată de astă dată raportul cu divinul? Ce chip îi dă lui Dumnezeu discursul lui Putin şi Kiril? Păi, aici nu mai e vorba despre nici o interioritate. Nu lăuntrul sufletelor contează, ci ideologia impusă, prin propagandă halucinantă, de la centru. O ideologie deliberat descreierată fabulează, decretează opusul realităţii, transformă religia în gir „spiritual” al agresiunii. Nu se vorbeşte despre persoane, ci despre un concept colectiv inventat (stereotip al extremismelor totalitare şi religioase): o „civilizaţie” aflată – se pretinde – în pericol să fie „contaminată” de devierile occidentale. Deşi de nimeni ameninţată, „victima” se simte spiritual îndrituită să atace barbar, să ucidă mulţime de civili, să distrugă avutul unei ţări, încearcînd să-i suprime cele mai de bază condiţii de existenţă. La asta o îndeamnă nu doar „valorile” pe care zice-se le apără, ci chiar credinţa patronată de Biserica oficială rusă. Desfigurată în ideologie resentimentar agresivă, religia ajunge să îndemne la crimă. 

Pe de o parte, religia lui Putin şi Kiril îndrăzneşte să asocieze adevărul divin cu bombele minciunii, cu radiaţiile lor sinistre de cinism şi de ridicol. Pe de altă parte, categoriile acestui discurs religios sînt de tip strict colectiv, masificat. Nici vieţile ucrainene, nici cele ruseşti nu contează. Şi unele, şi celelalte sînt tratate drept mulţime amorfă fără număr, drept masă de tocat. Tot masificate sînt cele două categorii cărora li se asigură soarta post-mortem: ruşii lui Putin în paradis, oponenţii în infern. Dacă Putin şi Kiril au hotărît aşa, Dumnezeu nu mai are ce să zică. Trebuie să gireze minciuna, să i se supună. Trebuie să renunţe la interesul Lui pentru persoana umană, pentru irepetabilul interlocutor care e fiecare suflet. Trebuie să adopte rolul în care l-a distribuit dictatorul fantast, susţinut de oficialităţi religioase servile.

De cîţiva ani încoace, avem de trăit două crize acute, globale. În moduri diferite, ele ne reconfigurează perspectiva asupra vieţii individuale şi comunitare. Şi ne pun în faţă două chipuri ale divinului. Unul e cel care se adresează interiorităţilor umane, e Polul unde ele se pot întîlni fără a-şi nega deosebirile, profilul personal, libertatea, îndrăzneala interogaţiei. Un chip care nu se asociază cu o trăire strict privată a credinţei, care îndeamnă nu la izolare, ci la acte ale generozităţii, ale asistenţei, ale solidarităţii. Celălalt e masca pe care i-o dă religia aliată cu totalitarismul, un divin masificator, agresiv, supus propagandei şi falsului, nepăsător faţă de preţul fiecărui suflet. Un chip impus din afară, văduvit de transcendenţă, un „dumnezeu căzut”. Prin contrastul lui cu cel dintîi ne dăm şi mai bine seama cît de totalitar e totalitarismul. Înţelegem şi mai bine ce înseamnă solidaritatea şi ajutorul nostru pentru Ucraina.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Inaxa Lasa femeia în vârstă de 100 de ani care merge de șapte ani la sală Colaj YouTube & Instagram
Secretul unui femei de 100 de ani: „Prefer să fiu cea mai în vârstă la sală, decât cea mai tânără la azil”
Iñaxi Lasa este un exemplu de determinare și vitalitate. Supraviețuitoare a cancerului de sân, a trecut prin două intervenții chirurgicale la șold, una pentru glaucom și a învins COVID-19 la vârsta de 98 de ani. În august anul trecut a împlinit 100 de ani.
putisoare
Cele mai „nerușinate” mâncăruri românești. Unele îi pot face să roșească pe pudici, altele le întorc stomacul pe dos
Țara noastră se poate lăuda cu o bogăție și o varietate aparte de preparate culinare, o infuzie de influențe și arome, împachetate bine românește. În multitudinea de bunătăți se găsesc și câteva feluri de mâncare, care prin denumirea lor pot întoarce stomacul pe dos sau provoca oarece jenă.
milionar foto pixabay jpg
Ce ar face românii cu un milion de euro. Sfaturile neașteptate primite de un bărbat care susține ca a câștigat această sumă
Un român susține că a dat norocul peste el: ar fi câștigat o sumă importantă de bani, peste un milion de euro, însă acum a descoperit că nu știe ce să facă. În pană de idei, a cerut sfaturi pe internet, iar sute de oameni s-au înghesuit să-l ajute.
manastirea antim bucuresti foto denis grigorescu jpeg
Povestea uneia dintre cele mai frumoase mănăstiri ortodoxe din România. Cum a fost salvată de la demolare
Aflată la doar 250 de metri de Piața Constituției din Capitală, mănăstirea Antim este o adevărată bijuterie arhitectonică. Mănăstirea a fost realizată conform planurilor întocmite de către marele ierarh Antim Ivireanul.
tractiuni jpg jpeg
Care sunt cele mai sănătoase sporturi, recomandarea medicilor. De la ce vârstă pot tinerii să facă sală de forță și care sunt riscurile
Exercițiile de culturism, cu greutăți mari, pot dăuna grav sănătății copiilor și adolescenților. Medicii și specialiștii în sport trag un semnal de alarmă și spun că tot mai mulți tineri ajung la fizioterapie cu probleme serioase la nivelul articulațiilor și oaselor.
cornel hrisca munn orfan britain s got talent foto youtube jpg
Un muzician român fără antebrațe i-a uimit pe jurații de la Britain's Got Talent. Ce i-a spus Simon Cowell
Printre concurenții de la ediția din acest an a celebrului show Britain's Got Talent s-a numărat și un tânăr foarte talentat originar din România și a cărui poveste de viață este una emoționantă până la lacrimi.
Satul Mada și Cheile Madei, Hunedoara mp4 thumbnail png
Mănăstirile nevăzute, dăltuite în inima munților. Ce povești ascund cele mai vechi chilii ale sihaștrilor
În inima munților din vestul României, unele peșteri au păstrat povești despre vechii lor viețuitori, călugări retrași din lume, pentru a-și duce viața în credință. Munții Metaliferi, Șureanu și Poiana Ruscă nu sunt doar locuri ale legendelor dacice, ci și ale unor sihăstrii amintite în legende.
White tie vs Black tie pentru femei Colaj
Cum să te îmbraci în funcție de dress code: ghidul complet pentru orice eveniment
De la cele mai elegante ținute până la cele mai relaxate stiluri, cunoașterea codului vestimentar potrivit îți asigură o apariție impecabilă, indiferent de ocazie. Fie că este vorba despre un eveniment social sau profesional, alegerea ținutei potrivite este la fel de importantă.
Șoșoacă în mare FOTO captură video
Șoșoacă s-a aruncat în valuri, în Marea Neagră. „Și grasele poartă tricouri ude”
Diana Șoșoacă a surprins printr-un gest inedit sâmbătă, când a făcut o baie în Marea Neagră, în ciuda temperaturii scăzute a apei, de sub 10 grade.