Realismul spiritual: ce pot să sper?

Publicat în Dilema Veche nr. 975 din 15 decembrie – 21 decembrie 2022
Georges Bernanos
Georges Bernanos

Cuvîntul „robot” și-a făcut intrarea în lumea literaturii odată cu Karel Čapek și „melodrama fantastică” R.U.R., în 1920. Mai tîrziu, în 1942, Isaac Asimov formulează cele trei legi ale roboticii care sugerau cel puțin o concordie între lumea tehnicii și cea a omului. Foarte curînd, însă, robotul ajunge să rupă această pace și să dea chip întregului rău care amenință, din punct de vedere politic și spiritual, omenirea.

Cartea lui Georges Bernanos, Franța împotriva roboților (trad. rom. de Mădălina Ghiu, Tracus Arte, 2021), este scrisă în 1944 și publicată trei ani mai tîrziu. Ea cheamă la judecată întreaga istorie, abia ieșită din lungii ani ai rătăcirii ei supreme. Mai multe lecturi sînt cu putință. Una privește criza morală a unei Franțe care, aflată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, intră într-o vinovată ambiguitate și „anemie morală” numită „pétainism”. A doua poartă de intrare în carte este „Franța eternă”, chipul unei societăți care luptă pentru idealuri îndepărtate, dar care, de mai multe ori, sfîrșește în cruzime și nedreptate. Pesemne, ceea ce lipsește este, după cum afirmă autorul în dedicația cărții, „bunul-simț popular” și onoarea, cele care știu să dea luptei o măsură umană și un chip lipsit de ambiguitate al virtuții. Un al doilea plan al cărții privește confruntarea istoriei cu tehnica (și de aici și surprinzătoarea invocare a – deocamdată – necunoscuților roboți). Acum, Bernanos devine tăios: „o lume cucerită de Tehnică își pierde Libertatea” (p. 15). Cele opt secțiuni ale eseului său descriu, pe un ton amenințător, un sfîrșit al istoriei care se compune din trei instanțe nefericit înlănțuite: statul (prin esența sa, totalitar)-tehnica-imbecilul.

Mai întîi, statul: este un mod de organizare principial dictatorială care „departe de a pretinde că își rezolvă propriile contradicții, de altfel probabil insolubile, el pare dispus, din ce în ce mai mult, să le impună cu forța, prin intermediul reglementării, pe zi ce trece mai detaliate și mai stricte, a activităților specifice” (p. 14). Ca instrument al reglementării, statul se folosește de tehnică, triumful „rațiunii calculatoare”, cum îi spun mulți critici ai modernității, aflată într-un accelerat progres. În fine, imbecilul este cel care admiră eficiența aparatului de stat și este sedus de progresul tehnic: „a fi prea informat, în legătură cu totul, înseamnă a fi condamnat să nu înțelegi nimic, asta e soarta imbecililor” (p. 109).

Dacă Bernanos nu ar fi avut în vedere decît această tristă colaborare a celor trei instanțe, cartea sa ar fi fost doar un trist tablou al nebuniei războiului total, cel care „este însăși societatea modernă, la nivelul ei cel mai înalt de eficiență” (p. 63). De altfel, cel mai adesea a și fost citită astfel, fie ca o profeție (care, zice-se, s-a adeverit), fie ca o ceartă cu modernitatea. Dar autorul francez scrie nu despre istorie, ci „pentru prieteni”, iar paginile sale se recompun, treptat, într-o puternică apologie a speranței. Aceasta este și cheia portretului pe care îl face Élodie Maurot lui Bernanos în La Croix, din 5-6 martie 2022. Autoarea observă un fapt simplu al vieții spirituale, despre care autorul francez scrie mereu: acela că speranța este legată de o promisiune, nu de un fapt. Cel care speră regăsește „spiritul copilăriei”, care înseamnă în același timp o putere infinită de a iubi și un abandon fără rest în puterea iubirii celuilalt. Precum este credința în realitatea poveștilor pentru copii, astfel este și speranța o credință în realitatea spiritului, un „realism spiritual” (după o expresie pe care am regăsit-o la Părintele Scrima), opus „realismului istoric”. Acesta din urmă este definit scurt: „este exact bunul-simț al ticăloșilor” (p. 10). 

Viața interioară presupune o parcurgere plină de speranță a infinitului, fără grija „proiectului” sau a faptelor lumești. Din acest motiv, și este contemplativul, în societatea modernă, un tip suspect: pentru că el nu participă la făurirea paradisului terestru, ci așteaptă cu încredere Împărăția de dincolo de timp. Biserica însăși se destramă, găsindu-și aliați în acele instanțe care nu au altceva mai bun de făcut decît să trebăluiască de dimineața pînă seara pentru a asigura bunul mers al lumii: statul, care se preocupă de reglementarea eficientă a vieții, poliția, care se îngrijește de ordinea socială, în fine tehnica, cea care dorește să se facă lucrurile bine și repede. Bernanos se desparte de această Biserică (și spune că „Bisericile secolului al XIX-lea sînt triste și urîte”), căutînd Biserica adevărată, a lumii interioare și a speranței care vine odată cu ea. Misterul este însuși trupul acestei vieți interioare, materia din care ea este alcătuită. El este cel care dă vieții un „sens”, ceea ce înseamnă nu un răspuns, ci o direcție. Iarăși, Părintele Scrima a intuit această dublă semnificație a termenului. Realitatea spiritului, spre deosebire de realitatea lumii, nu este alcătuită din pietre, ci din miresme și suflări de vînt, iar Întruparea nu este o coborîre a spiritului în vechea lui închisoare, corpul, ci, invers, o ridicare a corpului la înălțimea și invizibilitatea vieții. Imbecilul nu înțelege, pentru că astfel regula realismului lumii se vede încălcată. Și atunci transformă problema spiritului într-o întrebare abstractă, căreia nu îi poate da nici un răspuns: „imbecilii sînt în stare să discute la nesfîrșit despre o problemă oarecare, însă au o deosebită grijă să o pună în așa fel încît să nu fie obligați să o rezolve” (p. 90). 

Cartea lui Georges Bernanos este despre speranță și lumea interioară a omului, deși paginile ei sînt tăioase și acuzatoare. Vorbind constant despre modernitate și Tehnică, ea trimite pe cititor către „generozitate și caritate”. În mijlocul războiului, regăsește demnitatea și bunul-simț, iar realismul lumii se destramă sub lumina realismului Împărăției Spiritului. Într-o notiță din Jurnal citată de Élodie Maurot, autorul francez scrie: „Păcatul ne face să trăim la suprafața ființei noastre” (24 ianuarie 1948, trad. mea). A străpunge această suprafață, a vorbi despre ideal în momentul în care istoria nu oferă nici un motiv a o face sau a căuta Biserica dincolo de cazuistica teologico-politică a vremii este expresia curajului credinței și a asumării fără rest a poruncii christice. În fine, a invoca Franța eternă împotriva statului tehnic aducător de teroare înseamnă a privi, ca un creștin, lumea.

Ioan Alexandru Tofan este prof. univ. dr. la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

spania jpg
Est-europenii se înghesuie să cumpere proprietăți în Spania. Ce regiuni sunt populare și cum cad investitorii victime ale rezidenților ilegali
Spania este considerată de mult timp o destinație populară pentru investițiile imobiliare: clima sa caldă, infrastructura bine dezvoltată, mâncarea delicioasă și diversitatea culturală au făcut din ea un paradis turistic și o destinație atractivă pentru investiții.
tudorel toader
Fost judecător CCR, asigură că „nu există riscul anulării alegerilor”. „USR-ul va trebui să respecte legea, ca şi ceilalţi competitori”
Tudorel Toader, fostul judecător al Curții Constituționale (CCR), declară că nu există riscul anulării alegerilor din cauza scandalului din USR declanșat după retragerea sprijinului candidatului formaţiunii la prezidenţiale, Elena Lasconi.
Pete Hegseth, șeful Pentagonului/FOTO:X
Statele Unite amenință că vor „lovi puternic” Iranul dacă negocierile nucleare eșuează: „Dacă trebuie, o vom face pentru a-i împiedica să obțină bomba nucleară”
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, amenință că Statele Unite ar putea „lovi puternic” Iranul dacă discuțiile nucleare eșuează.
adolescente disparute foto politia romana png
Două adolescente, date dispărute după ce au plecat dintr-un centru social din Dâmbovița. Poliția face apel la populație
Două adolescente au plecat duminică, 13 aprilie, dintr-un centru social din Dâmbovița şi nu au revenit. Persoanele care au date despre locul în care cele două tinere se află sunt rugate să anunţe autorităţile.
horoscop martie  iunie logo webp
Zodiile care au parte de o veste șoc chiar în ziua de Florii. Viața li se va schimba în bine
În ziua sfântă de Florii, 3 nativi ai horoscopului european trebuie să se pregătească pentru schimbări mari în viața lor. Din fericire, sunt pozitive și își vor pune amprenta semnificativ în viitorul lor. Cu ce se vor confrunta Berbecii, Gemenii și Scorpionii?
horoscop jpg
Horoscop luni, 14 aprilie. Nativii care trebuie să aibă grijă la sănătate
O zodie ar trebui să aibă grijă ce spune la locul de muncă. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 14 aprilie.
andreea balan si victor cornea instagram jpg
Andreea Bălan spune când va face nunta cu Victor Cornea: „Este omul lângă care voi rămâne pentru tot restul vieții”
Andreea Bălan și Victor Cornea formează unul dintre cele mai îndrăgite și mediatizate perechi din showbiz-ul românesc încă din vara anului 2023. S-au logodit în iarna anului 2024, iar cântăreața face noi dezvăluiri despre nuntă.
Donald Trump împușcat la un miting de campanie în Pennsylvania FOTO EPA-EFE
Adolescent american suspectat că și-a ucis părinții plănuia un atentat asupra lui Donald Trump și voia să fugă în Ucraina
Un caz care ridică semne de întrebare grave privind securitatea internă a Statelor Unite, radicalizarea tinerilor și fragilitatea granițelor dintre virtual și realitate a ieșit la iveală în această săptămână.
harta romaniei jpg
Unde se află locul prin care România ar putea fi invadată de ruși. NATO pregătește apărare
România, situată în estul Europei, se află într-o zonă geografică extrem de importantă, atât din punct de vedere strategic, cât și din perspectiva securității internaționale.