Proba gustului

Publicat în Dilema Veche nr. 1036 din 15 februarie – 21 februarie 2024
image

Cînd îţi arunci ochii pe bibliografia literaturilor ascetice şi mistice eşti frapat de suculenţa unor titluri. Expuneri complicate de doctrină, călătorii pe trepte ale lumii pentru noi inaccesibile şi ignorate, experienţe ale pustiei şi singurătăţii, discipline ale înfrînărilor de tot soiul primesc nume tandre de grădină, de fruct şi de floare. În literatura creştină a deşertului, o colecţie de vieţi şi spuse ale Părinţilor, clasică, alcătuită de Ioan Moschos în secolul al VI-lea, e Limonariul (grădina de lămîi) sau Livada duhovnicească (ori „pajiştea spirituală”: Pratum spirituale). Pe lîngă Zohar(Cartea splendorii) – marele text al gîndirii cabalistice din secolul al XIII-lea –, Moise de Leon a compus o Carte a rodiei (Sepher ha-Rimmon). Un alt cabalist, contemporan cu el, Iosif Gikatila, a scris Livada nucilor, lucrare din care Zoharul preia anumiţi termeni referitori la viaţa intradivină. Există în literatura musulmană „Grădini ale misterului divin”.

Titlurile acestea fac trimitere, evident, la peisajul paradisului – mai mult, la starea paradiziacă: o stare umană centrală, pentru care cunoaşterea lui Dumnezeu e directă, desfătătoare, neafectată de stînjeneala periferică în care ne aflăm noi, oamenii comuni. Literatura cu pricina încearcă să comunice configuraţia acelei stări, drumul de întoarcere acolo, realitatea care poate fi contemplată cu ochii acelei „staţiuni”. Dar nu e doar atît.

Titlurile acestea pot fi citite şi la prezentul credinţei. Indică simbolic ce tip de raport e de dorit să aibă credinciosul cu realităţile spirituale. A concepe mesajul şi manifestările divinului drept hrană înseamnă că ele nu sînt de tratat în regimul exteriorităţii, ca lucruri de manevrat, de obiectivat, de instrumentat. Înseamnă că ele se adresează fiinţei adînci, că sînt de degustat cu inteligenţă, de „mestecat” pentru a le extrage sensul interior, seva dinăuntru. Au o calitate „subţire”, fină în ordine materială, dar sînt consistente, puternice, vivifiante dacă sînt interogate, meditate, absorbite cu înţelegere şi participare. Idealmente, ele transformă fiinţa interioară, îi toarnă subtil în sînge influxul unei vieţi-cunoaştere care decurge din interiorul divin. 

A concepe lucrurile credinţei drept aliment, a le trata ca atare indică un singular raport de intimitate cu Dumnezeu. Asimilînd această hrană, sufletul e asimilat de sursa care a emis-o. Hranei spirituale îi e proprie o „asimilare inversă” faţă de cea din ordinea naturală. Produce nu creştere şi bunăstare fizică, ci dezvoltare verticală, intrare într-un metabolism afin cu cel divin. Augustin, în Confesiuni (VII, 10, 18), dă asimilării inverse o celebră formulare. Christos îi spune: „Eu sînt hrana celor tari. Creşte şi vei ajunge să mă mănînci. Dar nu tu mă vei transforma în tine, aşa cum se transformă hrana trupului, ci tu vei fi transformat în mine”.

De altfel, în centrul credinţei creştine stă, doctrinar şi liturgic, un mister al hranei. Eucharistia e primire a alimentului Christos, destinat, evident, unei asimilări inverse faţă de regimul natural. E de aşteptat ca ea să-l modeleze pe credincios, să-l crească pe drumul asemănării cu Cel care i s-a dăruit ca aliment. În acelaşi fel, cuvintele lui Christos sînt aliment vertical. Dacă inteligenţa credinciosului e sensibilă faţă de învăţătura christică, dacă perseverează în cercetarea vectorului ei polar, atunci sufletul creşte în adecvarea faţă de mesajul divin; merge pe urmele lui, îl „realizează” interior, se transformă în lumina lui. E de amintit, în acest sens, că Evanghelia după Ioan dedică aproape integral Cina de Taină marelui cuvînt al lui Christos (cap. 13-17). Ceea ce Logosul oferă aici drept hrană ucenicilor este învăţătura Lui centrală, mobilizatoare; e o doctrină-cale spre locul de unde El a coborît. 

„Nu numai cu pîine se hrăneşte omul, ci cu tot cuvîntul care iese din gura lui Dumnezeu”, spune Iisus încă de la începutul misiunii lui (Matei 4, 4), reluînd un pasaj din Deuteronom 8, 3. De altfel, în toate spaţiile spirituale, Înţelepciunea, cunoaşterea metafizică sînt socotite hrana esenţială. În ele omul simte ceva din savoarea infinită a transcendentului, de care misticii şi contemplativii sînt absorbiţi.

Omul e menit să-l deguste, prin ritual, simbol şi cunoaştere, pe Dumnezeu. Oare Acesta se pleacă şi El să-şi deguste partenerul uman? Încearcă El sufletele luîndu-le drept aliment? Se pare că da. „O, de ai fi rece sau fierbinte! Dar fiindcă eşti căldicel – nici fierbinte, nici rece – am să te vărs din gura Mea” (Apocalipsa 3, 15-16). 

„Proba gustului” nu e de situat doar la sfîrşitul timpurilor, la Judecata din urmă. Există sugestii că ea are loc în fiecare moment al existenţei umane. Aşa spune, de pildă, un pasaj din Păstorul lui Herma, text creştin din secolul al II-lea, de mare prestigiu în epocă. De-a lungul unor viziuni, porunci şi parabole, personajul uman are aici un dialog cu îngerul lui tutelar, cu dublul lui ceresc. Răspunzînd întrebărilor insistente ale lui Herma, îngerul îi lămureşte simbolurile şi etapele drumului spre desăvîrşire. Sufletul omogen în credinţă, neafectat de dedublare (dipshychia), îndelung răbdător, perseverent în strădanie şi meditaţie poate găzdui – în loc larg – un „duh sfînt”. Acel suflet e ca un „urcior cu miere”, pe care Stăpînul îl găseşte savuros. Dacă, însă, pătrunde în el un „duh rău” – ceea ce poate înseamna, inclusiv şi foarte pedestru, „amărăciune din pricina lucrurilor cotidiene ori din pricina unei vorbe proaste... ori alte prostii de felul acesta” –, gustul mierii din ulcior se strică. E pătruns de „oţăreală”, cum redau termenul grec traducătorii volumului (Părinţii apostolici. Scrieri. Ediţie bilingvă. Traduceri de Cristina Ciubotaru, Nicolae Mogage şi Dan Batovici, studiu introductiv şi introduceri de Dan Batovici, ediţie îngrijită de Adrian Muraru, Polirom, 2010). Duhul dintîi are nevoie de un spaţiu care să-i fie integral dedicat. Fiind „gingaş”, subtil, e stînjenit de orice prezenţă contrară, e alungat de ea. „Căci de vei lua foarte puţin pelin şi-l vei pune într-un urcior cu miere, oare nu se va pierde toată mierea?” 

Sufletele noastre nu sînt chiar nişte omogene „ulcioare cu miere”. Dar putem avea conştiinţa că Partenerul divin ne încearcă gustul, că aşteaptă de la noi să ne creştem savoarea. Putem lua drept ţintă rafinarea sufletului propriu, „gătirea” lui pentru Cel care ne dă demnitatea de a ne „gusta”.

Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun... Evoluţia spirituală, desăvîrşirea interioară ar trebui gîndită în fond şi în varianta asta directă şi, aş spune, aproape corporală: ai datoria să trăieşti în aşa fel încît să ai un gust bun, să miroşi frumos şi să nu incomodezi lumea în care te mişti cu miasmele tale, cu acreala ta, ci să oferi ceea ce e mai plăcut din tine Domnului”.

*

Ce gust or fi avînd, pentru Dumnezeu, Putin şi susţinătorii lui?

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Al I Cuza jpg
Rețeta originală de cozonac de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Ce ingrediente se foloseau și cum ieșea preparatul final
Cozonacul, așa cum îl știm astăzi, are rădăcini adânci în istoria culinară românească. Primele rețete scrise apar în cărțile de bucate din Moldova și Țara Românească, documentând deserturi savuroase încă din prima jumătate a secolului al XIX-lea.
banner laurentiu cazan png
Laurențiu Cazan deține și cetățenie olandeză: „Acolo, dacă te îmbolnăvești de cancer, nu te duci cu șpagă la medic, ca să-ți salveze viața.” De câți bani are nevoie o familie, în România?
Laurențiu Cazan a făcut o paralelă între traiul din Olanda, unde a locuit, și cel din România: „Acolo, nu organizezi teledon ca să-i salvezi omului viața”
Ziua ta norocoasa din luna februarie in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 1939119451 jpg
Horoscop vineri, 13 decembrie. Berbecii nu își văd capul de treabă, iar Fecioarele sunt sfătuite să fie mai înțelegătoare
O zodie petrece timpul fără să facă prea multă treabă, în timp ce alți nativi se tem să facă primul pas. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de vineri, 13 decembrie.
image png
De ce s-au distanțat, la un moment dat, surorile Bambi? Raluca: „Am avut și noi momentele noastre”
Denisa și Raluca Tănase, două nume sonore din România, au fost mereu împreună. Au început ca o echipă pe plan muzical, apoi s-au retras și s-au axat pe partea de antreprenoriat. Cu toate acestea, în relația lor au existat moment și mai puțin plăcute.
470067796 1134269041388669 8625718782118800313 n jpg
Cozonacul pufos cu ciocolată și fistic. Jamila Cuisine: Este perfect pentru Crăciun, are multă umplutură și e foarte gustos
Nu există sărbători fără cozonac, iar Jamila Cuisine propune o rețetă cu ciocolată și fistic. Este un desert exceptional, se desface în fâșii, are multă umplutură și e foarte gustos și aromat, spune vloggerul culinar.
banner lena enache png
Donald Trump FOTO Profimedia jpg
Trump spune că urmează o „mare discuție” cu privire la programele de vaccinare a copiilor: „Rata autismului este la un nivel mare”
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat joi, într-un interviu, va discuta cu Robert F. Kennedy Jr, candidatul său la conducerea Departamentului de Sănătate și Servicii Umane, despre încetarea programelor de vaccinare a copiilor.
electrocutat bihoreanul Foto Bihoreanul jpg
Cazul morții unui bărbat electrocutat sub firele electrice ce îi traversează curtea, pe care nu le-a atins. Zona, considerată periculoasă
Cazul morții unui bihorean electrocutat sub firele de curent care îi traversează curtea, anchetat de Parchetul Aleșd, trenează de peste un an, spre disperarea familiei care acuză autoritățile pentru cele întâmplate.
Ilan Sor bloc Victorie FOTO Facebook jpg
Cum a încercat Kremlinul să schimbe rezultatul alegerilor și referendumului pro-UE din Rep. Moldova. Rolul lui Ilan Șor
Kremlinul a creat un centru operațional de comandă pentru compromiterea referendumului republican constituțional și a alegerilor prezidențiale, iar acesta est coordonat de oligarhul fugar Ilan Șor, care a beneficiat de bani uriași, precum și de resurse umane, logistice și tehnice, potrivit șefului S