Privilegiul trupului

Publicat în Dilema Veche nr. 969 din 3 noiembrie – 9 noiembrie 2022
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg

Îmi amintesc cum am auzit pentru prima dată, la cursurile profesorului Andrei Pleșu, despre „supra-angelicitatea omului” și despre paradoxala limită pe care trupul, învinovățit de toate relele, o constituie în calea păcatului. Cîțiva ani mai tîrziu, textul din Despre îngeri (2003) reda prospețimea și elocvența prelegerii: „Corpul își transferă limitele și asupra păcatului. Nu poți cădea mai jos decît o îngăduie constituția precară a cărnii. Îngerii însă, lipsiți de frîna corporalității, au atins niveluri ale prăbușirii de care omul nu e în stare”. Andrei Pleșu se referea aici la o tradiție întîlnită și în Răsărit, și în Apus, al cărei mediator fusese Sfîntul Ioan Casian. Iată ce scria în Convorbirile sale: „Vedem că aceia care nu sînt opriți de nici o piedică a trupului să-și îndeplinească dorințele lor, adică demonii și celelalte duhuri ale răului căzute din rîndurile îngerilor, sînt cu totul răufăcători pentru oameni prin aceea că nu șovăie să facă răul odată ce l-au început; sufletul lor, dezlegat de substanța materiei, este pe cît de iute la planuri, pe atît de primejdios la înfăptuiri și, fiindcă le este foarte ușor să facă fără zăbavă ce au vrut, neintervenind nici un moment de răzgîndire mîntuitoare, răul pus la cale se înfăptuiește nemijlocit” (trad. de David Popescu). 

E pusă aici în lumină o radicală și dramatică diferență între două moduri de a fi: pe de o parte, spiritul pur, cu beneficiile naturii intelectuale libere de constrîngerile existenței în trup, iar pe de altă parte, spiritul întrupat, ale cărui condiționalități și carențe sînt contrabalansate de limita însăși – trupul. În fața răului, ceea ce pentru om poate fi tentație sau păcat, pentru îngeri devine o iremediabilă cădere. Ființa netrupească primește cinstea proximității față de Creator, însă și riscul teribil al îndepărtării fără întoarcere. În vreme ce omul, la frontiera dintre transparența spiritului și opacitatea materiei, are privilegiul propriei fragilități. Sfîntul Ioan Damaschin transferă lapidar această înțelepciune în marea sa sinteză dogmatică: „Îngerul este incapabil de pocăință pentru că este necorporal. Omul însă, din pricina slăbiciunii corpului, are parte de pocăință” (trad. pr. D. Fecioru). De ce această stranie protecție tocmai prin ceea ce, aparent, face ca omul să fie mai prejos decît îngerii? 

O parte importantă a tradiției primelor secole considera că demnitatea omului de a fi creat „după chipul” lui Dumnezeu (Gen. 1, 26) consta în realitatea sufletului și a facultăților sale, lăsînd trupul de cele mai multe ori în „regiunea neasemănării”, după cum a fost numită, cu o expresie platoniciană, existența marcată de păcat. Retorica platoniciană, preluată de teologia creștină, și o anumită încordare ascetică împotriva modului de a fi trupesc au condus la imaginea unei polarități structurale a ființei umane, cînd, de fapt, era vorba de o antiteză funcțională. Altfel spus, dacă citim literal textele acelei epoci, am putea rămîne cu impresia că din tot ce înseamnă omul doar sufletul contează și că „trupul” devine aproape un centru autonom al vieții departe de virtute. Or, nici experiența spirituală și nici inteligența hermeneutică a Părinților nu puteau lăsa să se înrădăcineze o astfel de interpretare. 

Dimpotrivă, omul este în integralitatea sa suflet întrupat, imposibil de redus la imaginea unei încarcerări a identității pure a sufletului în materia deviantă a corpului. Cu o pregnanță aparte, Sfîntul Grigorie Palama susținea paradoxala superioritate a omului în raport cu îngerii tocmai prin relația dintre suflet și trup. Argumentele ar fi trei: 1) doar sufletul este deopotrivă esență și energie (în relație cu trupul), reflectînd astfel relația dintre esență și energie de la nivel divin; 2) omul, spre deosebire de menirea slujitoare a îngerului, are vocația de a stăpîni creația; 3) doar el, prin trup, poate produce lucruri noi, fiind – în raport cu Creatorul – un meșteșugar, însă unul foarte înzestrat. Rămîne, peste toate, rațiunea supremă: corporalitatea nu este o pedeapsă, ci o verigă de legătură cu lumea. De aceea, Întruparea are sens nu numai pentru om, ci și, prin el, pentru întreaga creație. Trupul e o limită binevenită în calea răului iremediabil tocmai pentru că e „salutis cardo”, după cum scria Tertulian.

Bogdan Tătaru-Cazaban este cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2021).

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

Homo erectus s-a adaptat la un mediu de viață ostil (foto: x.com / Prof. Julio Mercader Florín)
Primii oameni care au trăit în zonele deșertice
Homo erectus putea deja să supraviețuiască în zonele deșertice în urmă cu peste 1 milion de ani, potrivit unui studiu care pune sub semnul întrebării ideea că această capacitate de adaptare ar fi apărut mult mai târziu, la Homo sapiens.
donald trump/ FOTO:X
Ce planuri are, de fapt, Donald Trump, cu România. Ce spune un expert în securitate: „Acest lucru mă sperie”
Donald Trump a fost învestit pe 20 ianuarie în al doilea mandat de președinte al Statelor Unite, iar acest lucru aduce o serie de întrebări și incertitudini, mai ales pentru România și Uniunea Europeană.
medicamente seringa pastile foto pixabay
Injecțiile pentru pierderea în greutate, asociate cu reducerea riscului pentru zeci de afecțiuni
Persoanele cu diabet care folosesc medicamentele din injecțiile pentru pierderea în greutate prezintă un risc redus pentru 42 de afecțiuni, potrivit unui nou studiu.
irinel columbeanu jpg
Irinel Columbeanu, bântuit de fantomele trecutului. Care este cel mai mare regret al fostului milionar: „Nu am avut nicio vină”
Chiar dacă au trecut ani buni de când Irinel Columbeanu a pus capăt relației cu Monica Gabor, fostul milionar nu poate uita momentul când aceasta a stat în fața porții de la Izvorani pentru a-și recupera fiica.
aeroport otopeni 0 jpeg
Se reorganizează traficul aerian din Capitală. Ce trebuie să știe pasagerii despre cursele de pe Aeroportul Băneasa
Creșterea rapidă a traficului aerian și numărul tot mai mare de curse operate de companiile aeriene au transformat Aeroportul Otopeni într-un punct extrem de aglomerat. Cum se dorește extinderea
1737375982 wQ0E jpg
#ȘTIUPECINEVA – O campanie despre oameni, pasiune și performanță la Continental Hotels
Într-o industrie în care ospitalitatea și profesionalismul se află în centrul fiecărei experiențe, Continental Hotels a lansat anul trecut campania #ȘTIUPECINEVA, un proiect de recunoaștere, care scoate în evidență valorile companiei și oamenii din spatele succesului său.
image png
Micul dejun delicios care ține de foame și oferă energie pentru întreaga zi. Te ajută să slăbești fără pic de efort
Un mic dejun sănătos este cheia pentru o zi plină de energie și pentru menținerea greutății corporale într-un mod natural, fără a face sacrificii mari.
Cabina pasageri avion FOTO Shutterstock jpg
Dan Negru a comparat prețul unui bilet cu avionul de la București spre Timișoara cu unul de la Los Angeles spre San Francisco. „Este la jumătate”
Dan Negru a precizat câteva diferențe economice și de infrastructură între România și Statele Unite, în contextul învestirii lui Donald Trump. „Prostul moare de grija altuia și calul de drum lung”, a scris prezentatorul TV, pe Facebook.
shutterstock 2470101607 jpg
Ce să mănânci la micul dejun ca să trăiești mai mult? Avem răspunsul oamenilor de știință!
Știai că includerea ovăzului în dieta ta zilnică îți poate prelungi viața, reduce riscul de boli cronice și îmbunătățește sănătatea creierului și a sistemului digestiv?