Privilegiul trupului

Publicat în Dilema Veche nr. 969 din 3 noiembrie – 9 noiembrie 2022
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg

Îmi amintesc cum am auzit pentru prima dată, la cursurile profesorului Andrei Pleșu, despre „supra-angelicitatea omului” și despre paradoxala limită pe care trupul, învinovățit de toate relele, o constituie în calea păcatului. Cîțiva ani mai tîrziu, textul din Despre îngeri (2003) reda prospețimea și elocvența prelegerii: „Corpul își transferă limitele și asupra păcatului. Nu poți cădea mai jos decît o îngăduie constituția precară a cărnii. Îngerii însă, lipsiți de frîna corporalității, au atins niveluri ale prăbușirii de care omul nu e în stare”. Andrei Pleșu se referea aici la o tradiție întîlnită și în Răsărit, și în Apus, al cărei mediator fusese Sfîntul Ioan Casian. Iată ce scria în Convorbirile sale: „Vedem că aceia care nu sînt opriți de nici o piedică a trupului să-și îndeplinească dorințele lor, adică demonii și celelalte duhuri ale răului căzute din rîndurile îngerilor, sînt cu totul răufăcători pentru oameni prin aceea că nu șovăie să facă răul odată ce l-au început; sufletul lor, dezlegat de substanța materiei, este pe cît de iute la planuri, pe atît de primejdios la înfăptuiri și, fiindcă le este foarte ușor să facă fără zăbavă ce au vrut, neintervenind nici un moment de răzgîndire mîntuitoare, răul pus la cale se înfăptuiește nemijlocit” (trad. de David Popescu). 

E pusă aici în lumină o radicală și dramatică diferență între două moduri de a fi: pe de o parte, spiritul pur, cu beneficiile naturii intelectuale libere de constrîngerile existenței în trup, iar pe de altă parte, spiritul întrupat, ale cărui condiționalități și carențe sînt contrabalansate de limita însăși – trupul. În fața răului, ceea ce pentru om poate fi tentație sau păcat, pentru îngeri devine o iremediabilă cădere. Ființa netrupească primește cinstea proximității față de Creator, însă și riscul teribil al îndepărtării fără întoarcere. În vreme ce omul, la frontiera dintre transparența spiritului și opacitatea materiei, are privilegiul propriei fragilități. Sfîntul Ioan Damaschin transferă lapidar această înțelepciune în marea sa sinteză dogmatică: „Îngerul este incapabil de pocăință pentru că este necorporal. Omul însă, din pricina slăbiciunii corpului, are parte de pocăință” (trad. pr. D. Fecioru). De ce această stranie protecție tocmai prin ceea ce, aparent, face ca omul să fie mai prejos decît îngerii? 

O parte importantă a tradiției primelor secole considera că demnitatea omului de a fi creat „după chipul” lui Dumnezeu (Gen. 1, 26) consta în realitatea sufletului și a facultăților sale, lăsînd trupul de cele mai multe ori în „regiunea neasemănării”, după cum a fost numită, cu o expresie platoniciană, existența marcată de păcat. Retorica platoniciană, preluată de teologia creștină, și o anumită încordare ascetică împotriva modului de a fi trupesc au condus la imaginea unei polarități structurale a ființei umane, cînd, de fapt, era vorba de o antiteză funcțională. Altfel spus, dacă citim literal textele acelei epoci, am putea rămîne cu impresia că din tot ce înseamnă omul doar sufletul contează și că „trupul” devine aproape un centru autonom al vieții departe de virtute. Or, nici experiența spirituală și nici inteligența hermeneutică a Părinților nu puteau lăsa să se înrădăcineze o astfel de interpretare. 

Dimpotrivă, omul este în integralitatea sa suflet întrupat, imposibil de redus la imaginea unei încarcerări a identității pure a sufletului în materia deviantă a corpului. Cu o pregnanță aparte, Sfîntul Grigorie Palama susținea paradoxala superioritate a omului în raport cu îngerii tocmai prin relația dintre suflet și trup. Argumentele ar fi trei: 1) doar sufletul este deopotrivă esență și energie (în relație cu trupul), reflectînd astfel relația dintre esență și energie de la nivel divin; 2) omul, spre deosebire de menirea slujitoare a îngerului, are vocația de a stăpîni creația; 3) doar el, prin trup, poate produce lucruri noi, fiind – în raport cu Creatorul – un meșteșugar, însă unul foarte înzestrat. Rămîne, peste toate, rațiunea supremă: corporalitatea nu este o pedeapsă, ci o verigă de legătură cu lumea. De aceea, Întruparea are sens nu numai pentru om, ci și, prin el, pentru întreaga creație. Trupul e o limită binevenită în calea răului iremediabil tocmai pentru că e „salutis cardo”, după cum scria Tertulian.

Bogdan Tătaru-Cazaban este cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2021).

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

raed arafat jpg
Raed Arafat susţine că adăposturile de protecţie civilă sunt obligatorii
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, la Focşani, că adăposturile de protecţie civilă sunt obligatorii, chiar dacă riscurile sunt mici.
jerome powell seful FED rezerva americana foto of today
Șeful Rezervei Federale: Tarifele lui Trump vor crește șomajul și inflația în SUA
Tarifele impuse de Donald Trump vor crește șomajul și inflația, crede președintele Rezervei Federale (FED) Jerome Powell, spunând că FED va mai aștepta până să schimbe dobânda cheie.
Româncă senioară la vot  AFP jpg
INTERVIU Prof. univ. dr. Adrian Bejan: „Omul votează pentru el. Votul trebuie să însemne alegerea unei schimbări care îl ajută personal să meargă mai departe“
Dincolo de voturi și de cicluri electorale, principiile designului din natură ne arată cum societatea își poate regăsi echilibrul: dacă e lăsată să respire, se adaptează, se repară și își croiește singură drumul spre un viitor mai sănătos.
biroul electoral central jpeg
BEC: Mai mult de jumătate din materialele politice publicate online încalcă legea
Mai mult de jumătate din materialele publicitare politice postate în mediul online încalcă legea și trebuie înlăturate, a informat sâmbătă Biroul Electoral Central (BEC).
Screenshot 2025 04 05 153641 png
Femeie din Năvodari, salvată de pompieri după ce a căzut într-o fântână de 18 metri
O femeie de 38 de ani a fost salvată sâmbătă, 5 aprilie, de pompierii constănțeni, după ce a căzut într-o fântână adâncă de aproximativ 18 metri. Incidentul s-a petrecut în localitatea Năvodari.
Barrow in Furness, foto Shutterstock jpg
Cum descriu două românce viața în cel mai trist oraș din Marea Britanie: „Oamenii sunt reci ca și vremea”
În timp ce Londra, Manchester sau Brighton se remarcă printr-o viață socială vibrantă, Barrow-in-Furness este considerat cel mai trist oraș din Marea Britanie. Iată cum au descris două românce viața din acest loc!
woman 4246954 1280 jpg
Pauza de la social media NU te face mai fericit! De ce specialiștii recomandă doar reducerea timpului petrecut în on-line
Studiul care dezminte un mit! O pauză de la rețelele de socializare, fie ea de o zi, o săptămână sau de o lună, nu te face neapărat mai fericit, o arată o nouă analiză realizată de două universități belgiene.
shutterstock 1785542771 jpg
Cum s-a întors împotriva sa pariul Kievului de a-l atrage pe Trump cu rezervele de metale rare
Kievul a făcut SUA o ofertă pe care a considerat-o atractivă, însă aceasta a sfârșit prin a se întoarce împotriva Kievului, relatează Politico, într-o analiză privind potențialul acordului și cum s-a transformat acesta într-un dezastru politic pentru Kiev.
accident timisoara jpg
Un șofer a murit după ce a intrat pe contrasens și s-a izbit de mașina unui tânăr, la ieşire din Timişoara
Un bărbat de 58 de ani a murit, iar un tânăr de 26 de ani a fost rănit, în urma unui accident care a avut loc, sâmbătă, pe Calea Şagului, la ieşire din Timişoara. La faţa locului au intervenit pompierii cu echipaje de descarcerare.