Prima seară

Publicat în Dilema Veche nr. 1013 din 7 – 13 septembrie 2023
image

Seara de deschidere a Festivalului Enescu. Delectabilă, pe măsura calităţii cu care ne-a obişnuit festivalul. În concertul de Dvorák, Cristian Măcelaru, energic şi fin la conducerea orchestrei Filarmonicii bucureştene, alături de fermecătorul Gautier Capuçon şi de violoncelul lui veneţian din 1701, cu tonuri adînci, cu vibraţii pe care el însuşi spunea că nu încetează să le descopere. Prelungi învolburări de ape slave, prelungite în bisul Cîntecul către lună din Rusalka a compozitorului ceh. Apoi grava Rapsodie a 2-a enesciană, urmată, în contrast, de ludica suită Cavalerul Rozelor. O seară cu care a pornit bine o lună plină ochi cu muzică de vîrf. Cristian Măcelaru, dirijor şi director muzical pentru mari orchestre ale lumii, director artistic al festivalului din acest an, l-a conceput, potrivit spuselor sale, pe două direcţii complementare: iradiere a muzicii către un public cît mai larg, împrietenire cu muzica clasică (reluarea Pieţei Festivalului, unde muzicieni tineri vor face muzică, dar vor vorbi de asemenea despre rosturile şi exerciţiul ei), pe de o parte; pe de altă parte, montare a unor lucrări moderne dificile, ca impuls pentru includerea unor asemenea piese în repertoriul instituţiilor muzicale din România. Cînd textul acesta va apărea, festivalul îşi va fi dăruit deja o parte dintre sărbători, ne vom afla în cursul festinului.

Sînt de adus calde mulţumiri şi recunoştinţă lui Mihai Constantinescu, director al Artexim pînă în 2022, care a predat acum altei echipe organizarea festivalului. Alături de colegii lui, el a izbutit ceva rar, cvasi-miraculos în România de astăzi: a realizat treisprezece ediţii a căror calitate a urcat pe creasta a ceea ce se face ca muzică în lume.           

În 1990, el a propus lui Andrei Pleşu, întîiul ministru al Culturii după revoluţie, reluarea festivalului. Era o vreme a fondărilor şi refondărilor de instituţii prestigioase, de reîntîlniri cu mediul cultural al lumii libere. Alături de atîtea alte întreprinderi ale ministeriatului său (printre ele invitarea la conducerea teatrelor a unor mari regizori, noi echipe în diferite instituţii culturale, crearea sau reînfiinţarea unor instituţii: Comisia Monumentelor Istorice, Muzeului Ţăranului, Institutul de Studii Orientale, Oficiul de Expoziţii, Casa de Film a Ministerului la conducerea căreia l-a invitat pe Lucian Pintilie), Andrei Pleşu a susţinut din plin acest proiect, cu Ludovic Spiess ca director al primei noi ediţii. Era o vreme a începuturilor şi reînceputurilor, a proiectelor de o vitalitate regăsită, unde dificultăţile erau contracarate de libertate şi speranţă. Dintre cele începute sau reîncepute atunci, Festivalul Enescu e unul cu viaţa cea mai lungă, prosper ca substanţă şi prestigiu. De curînd, Cristian Măcelaru spunea (Libertatea, 26.08.2023): „Percepția Festivalului Enescu în lume e pur și simplu ca un fel de magie. Toată lumea se întreabă cum e posibil ca un festival de o asemenea anvergură să se realizeze în România“.

Radio România Muzical contribuie, cu transmisiile şi comentariul ei, la plăcerea evenimentului. Postul şi-a păstrat tonul ales, conţinutul consistent şi totodată amen. Urmărindu-l, te afli într-un mediu unde îşi află locul priceperea cultivată, educată cu graţie şi pasiune.

Ediţia din 2023 a festivalului are drept motto „Generozitate prin muzică“. Într-adevăr, muzica mare poate aduce coerenţă, limpezime, spor interior; e un dar ales pentru indivizi şi comunitate, mai cu seamă în vremuri chinuite. În seara de deschidere, Cristian Măcelaru a adresat Rapsodia lui Enescu drept „mîngîiere sufletească“ celor care suferă în urma exploziilor din 26 august. Un frumos gest de compasiune! Probabil că oamenii aceia ar fi şi mai mîngîiaţi dacă ceea ce a produs grozăvia ar fi neutralizat, acel mediu grotesc unde afaceri strigător de ilegale îşi dau mîna cu politica.

Festivalul ne aşază la nivelul muzicii, al culturii mari de pretutindeni. Nicuşor Dan, prezent la conferinţa de presă inaugurală, relua ceea ce s-a spus adesea: festivalul „pune Bucureştiul şi România pe harta globală... Trăim într-o societate în care există o confuzie de valori şi o căutare de valori şi Festivalul Enescu impune un standard“. De acord. Aşa fiind, avînd festivalul această „autoritate“ de calitate „globlă“, era, poate, de dorit ca în seara de deschidere să fie pomenită şi Ucraina, să existe o menţiune cît de fugară de solidaritate cu lupta ei împotriva totalitarismului. Cultura mare, de vreme ce se ocupă cu valori, are un cuvînt de spus aici. Nu e oare, aş zice, datoria ei să susţină împotrivirea faţă de fantasme geopolitice care încearcă să distrugă libertatea persoanei şi a popoarelor? Pe 11 martie 2022, Cristian Măcelaru a dirijat de altfel, la Paris, Orchestra Naţională a Franţei pentru a intona, împreună cu Andrei Bondarenko, imnul Ucrainei.

Vorbind despre generozitate, tot el îl evoca pe George Enescu cu concertele sale din timpul războiului. În familie mi se vorbea despre cele de la Sala Dalles, despre vibraţia de intensă umanitate a muzicii şi a persoanei lui Enescu. Astăzi nu e nici un pericol ca muzica festivalului să fie amestecată cu sunetul sirenelor. Dar războiul e la doi paşi de noi. Şi e unul care ne priveşte din plin.

Pare că, societatea românească nu sesizează, în majoritatea ei, cît de grav, de decisiv e conflictul din Ucraina. În primele zile şi luni de război, mobilizarea spontană a oamenilor în sprijinul refugiaţilor a fost masivă, uimitoare, un semn de sănătate civică, de civilizaţie a carităţii. Dar conştiinţa mizei nu pare să se fi menţinut aşa de putenic în societatea mare. Nu sare tuturor în ochi că e vorba despre înfruntarea între o cultură a libertăţii şi o cultură a supunerii la forţa brută. Că un totalitarism isterizat încearcă să submineze civilizaţia liberal democratică şi că Ucraina luptă nu numai pentru ea, ci – implicit – pentru soliditatea lumii libere. În ce priveşte autorităţile Statului român, ele reiau mereu aceleaşi declaraţii, oarecum mecanice, de sprijin. Se aliniază la tonul occidental, fără a avea, în fapte ori în discurs, vreun relief aparte. Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui Zelenski observa cu umor într-un interviu HotNews, „susținerea Ucrainei a devenit deja o regulă de bune maniere pentru țările care înțeleg ce înseamnă o lume modernă“.

România se poartă într-adevăr „cuviincios“, atît cît să nu iasă din rînd. Nu s-ar cuveni o solidaritate mai inventivă, mai decisă? Asta în propriul nostru interes. Aflaţi în imediata preajmă a Ucrainei, ştiind din experienţă ce înseamnă totalitarismul, nu e cazul să fim doar convenţional „politicoşi“. Respingerea totalitarismului, a extremismelor ar trebui să fie printre primele criterii pe care ne construim viaţa comunitară. Ar trebui să fim mai alerţi în înţelegerea mizei, mai ascuţiţi în opoziţia faţă de regimul Putin, mai participativi la efortul Ucrainei.

Cu sărbătorile lui, Festivalul Enescu ne arată tocmai asta: cum sună creativitatea într-o lume unde se respiră în libertate.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.