Prima seară

Publicat în Dilema Veche nr. 1013 din 7 – 13 septembrie 2023
image

Seara de deschidere a Festivalului Enescu. Delectabilă, pe măsura calităţii cu care ne-a obişnuit festivalul. În concertul de Dvorák, Cristian Măcelaru, energic şi fin la conducerea orchestrei Filarmonicii bucureştene, alături de fermecătorul Gautier Capuçon şi de violoncelul lui veneţian din 1701, cu tonuri adînci, cu vibraţii pe care el însuşi spunea că nu încetează să le descopere. Prelungi învolburări de ape slave, prelungite în bisul Cîntecul către lună din Rusalka a compozitorului ceh. Apoi grava Rapsodie a 2-a enesciană, urmată, în contrast, de ludica suită Cavalerul Rozelor. O seară cu care a pornit bine o lună plină ochi cu muzică de vîrf. Cristian Măcelaru, dirijor şi director muzical pentru mari orchestre ale lumii, director artistic al festivalului din acest an, l-a conceput, potrivit spuselor sale, pe două direcţii complementare: iradiere a muzicii către un public cît mai larg, împrietenire cu muzica clasică (reluarea Pieţei Festivalului, unde muzicieni tineri vor face muzică, dar vor vorbi de asemenea despre rosturile şi exerciţiul ei), pe de o parte; pe de altă parte, montare a unor lucrări moderne dificile, ca impuls pentru includerea unor asemenea piese în repertoriul instituţiilor muzicale din România. Cînd textul acesta va apărea, festivalul îşi va fi dăruit deja o parte dintre sărbători, ne vom afla în cursul festinului.

Sînt de adus calde mulţumiri şi recunoştinţă lui Mihai Constantinescu, director al Artexim pînă în 2022, care a predat acum altei echipe organizarea festivalului. Alături de colegii lui, el a izbutit ceva rar, cvasi-miraculos în România de astăzi: a realizat treisprezece ediţii a căror calitate a urcat pe creasta a ceea ce se face ca muzică în lume.           

În 1990, el a propus lui Andrei Pleşu, întîiul ministru al Culturii după revoluţie, reluarea festivalului. Era o vreme a fondărilor şi refondărilor de instituţii prestigioase, de reîntîlniri cu mediul cultural al lumii libere. Alături de atîtea alte întreprinderi ale ministeriatului său (printre ele invitarea la conducerea teatrelor a unor mari regizori, noi echipe în diferite instituţii culturale, crearea sau reînfiinţarea unor instituţii: Comisia Monumentelor Istorice, Muzeului Ţăranului, Institutul de Studii Orientale, Oficiul de Expoziţii, Casa de Film a Ministerului la conducerea căreia l-a invitat pe Lucian Pintilie), Andrei Pleşu a susţinut din plin acest proiect, cu Ludovic Spiess ca director al primei noi ediţii. Era o vreme a începuturilor şi reînceputurilor, a proiectelor de o vitalitate regăsită, unde dificultăţile erau contracarate de libertate şi speranţă. Dintre cele începute sau reîncepute atunci, Festivalul Enescu e unul cu viaţa cea mai lungă, prosper ca substanţă şi prestigiu. De curînd, Cristian Măcelaru spunea (Libertatea, 26.08.2023): „Percepția Festivalului Enescu în lume e pur și simplu ca un fel de magie. Toată lumea se întreabă cum e posibil ca un festival de o asemenea anvergură să se realizeze în România“.

Radio România Muzical contribuie, cu transmisiile şi comentariul ei, la plăcerea evenimentului. Postul şi-a păstrat tonul ales, conţinutul consistent şi totodată amen. Urmărindu-l, te afli într-un mediu unde îşi află locul priceperea cultivată, educată cu graţie şi pasiune.

Ediţia din 2023 a festivalului are drept motto „Generozitate prin muzică“. Într-adevăr, muzica mare poate aduce coerenţă, limpezime, spor interior; e un dar ales pentru indivizi şi comunitate, mai cu seamă în vremuri chinuite. În seara de deschidere, Cristian Măcelaru a adresat Rapsodia lui Enescu drept „mîngîiere sufletească“ celor care suferă în urma exploziilor din 26 august. Un frumos gest de compasiune! Probabil că oamenii aceia ar fi şi mai mîngîiaţi dacă ceea ce a produs grozăvia ar fi neutralizat, acel mediu grotesc unde afaceri strigător de ilegale îşi dau mîna cu politica.

Festivalul ne aşază la nivelul muzicii, al culturii mari de pretutindeni. Nicuşor Dan, prezent la conferinţa de presă inaugurală, relua ceea ce s-a spus adesea: festivalul „pune Bucureştiul şi România pe harta globală... Trăim într-o societate în care există o confuzie de valori şi o căutare de valori şi Festivalul Enescu impune un standard“. De acord. Aşa fiind, avînd festivalul această „autoritate“ de calitate „globlă“, era, poate, de dorit ca în seara de deschidere să fie pomenită şi Ucraina, să existe o menţiune cît de fugară de solidaritate cu lupta ei împotriva totalitarismului. Cultura mare, de vreme ce se ocupă cu valori, are un cuvînt de spus aici. Nu e oare, aş zice, datoria ei să susţină împotrivirea faţă de fantasme geopolitice care încearcă să distrugă libertatea persoanei şi a popoarelor? Pe 11 martie 2022, Cristian Măcelaru a dirijat de altfel, la Paris, Orchestra Naţională a Franţei pentru a intona, împreună cu Andrei Bondarenko, imnul Ucrainei.

Vorbind despre generozitate, tot el îl evoca pe George Enescu cu concertele sale din timpul războiului. În familie mi se vorbea despre cele de la Sala Dalles, despre vibraţia de intensă umanitate a muzicii şi a persoanei lui Enescu. Astăzi nu e nici un pericol ca muzica festivalului să fie amestecată cu sunetul sirenelor. Dar războiul e la doi paşi de noi. Şi e unul care ne priveşte din plin.

Pare că, societatea românească nu sesizează, în majoritatea ei, cît de grav, de decisiv e conflictul din Ucraina. În primele zile şi luni de război, mobilizarea spontană a oamenilor în sprijinul refugiaţilor a fost masivă, uimitoare, un semn de sănătate civică, de civilizaţie a carităţii. Dar conştiinţa mizei nu pare să se fi menţinut aşa de putenic în societatea mare. Nu sare tuturor în ochi că e vorba despre înfruntarea între o cultură a libertăţii şi o cultură a supunerii la forţa brută. Că un totalitarism isterizat încearcă să submineze civilizaţia liberal democratică şi că Ucraina luptă nu numai pentru ea, ci – implicit – pentru soliditatea lumii libere. În ce priveşte autorităţile Statului român, ele reiau mereu aceleaşi declaraţii, oarecum mecanice, de sprijin. Se aliniază la tonul occidental, fără a avea, în fapte ori în discurs, vreun relief aparte. Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui Zelenski observa cu umor într-un interviu HotNews, „susținerea Ucrainei a devenit deja o regulă de bune maniere pentru țările care înțeleg ce înseamnă o lume modernă“.

România se poartă într-adevăr „cuviincios“, atît cît să nu iasă din rînd. Nu s-ar cuveni o solidaritate mai inventivă, mai decisă? Asta în propriul nostru interes. Aflaţi în imediata preajmă a Ucrainei, ştiind din experienţă ce înseamnă totalitarismul, nu e cazul să fim doar convenţional „politicoşi“. Respingerea totalitarismului, a extremismelor ar trebui să fie printre primele criterii pe care ne construim viaţa comunitară. Ar trebui să fim mai alerţi în înţelegerea mizei, mai ascuţiţi în opoziţia faţă de regimul Putin, mai participativi la efortul Ucrainei.

Cu sărbătorile lui, Festivalul Enescu ne arată tocmai asta: cum sună creativitatea într-o lume unde se respiră în libertate.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

targul de Craciun craiova png
Orașul din România plin de turiști în această perioadă. Cazările sunt aproape imposibil de găsit
Craiova, un oraș din sudul României, a devenit în ultima perioadă o destinație turistică de top, în special datorită Târgului de Crăciun, care a reușit să atragă vizitatori din toată țara și chiar din afacerea granițelor.
femeie la piata 2454169785 jpg
Planta cu care legumicultorii câștigă bani chiar și iarna. Se cultivă în solarii, crește rapid și va fi foarte solicitată după Anul Nou
Deja ne apropiem cu pași repezi de începutul iernii, însă pentru legumicultorii din țara noastră, munca nu se oprește nici măcar acum!
test IQ concentrare jpg
Alimentele care ne ajută creierul să se concentreze mai bine. Nu trebuie să ne lipsească din dieta zilnică
Alimentele pe care le consumăm ne vor afecta nu numai greutatea, ci și abilitatea de a ne concentra de-a lungul zilei.
miscare jpg
Cinci obiceiuri pe care le face un gastroenterolog în fiecare zi pentru o îmbătrânire sănătoasă
Plimbările zilnice, o dietă nutritivă, reducerea consumului de băuturi alcoolice și un somn mai bun sunt modalitățile prin care un gastroenterolog își menține sănătatea.
tarantula 1 jpg
Un bărbat a încercat să iasă din Peru cu sute de insecte lipite de corp. Câte specii au identificat polițiștii
Un bărbat aflat în Peru a fost oprit de polițiști în aeroport după ce a încercat să părăsească țara cu sute de insecte.
caine Foto Ilegis jpg
Cuvintele pe care un câine le înțelege. Singurele comenzi care îi atrag atenția
Cuvintele pe care un câine le înțelege și comenzi care îi atrag atenția sunt esențiale pentru o comunicare eficientă între stăpân și animalul de companie.
Racheta balistica FOTO Profimedia jpg
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei. Atacul a provocat pagube și întreruperi de curent
Rusia a lansat joi, 21 noiembrie, dimineața devreme, o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) asupra Ucrainei, marcând o escaladare semnificativă a atacului său în curs asupra țării, scrie Kyiv Post.
img 33 529 jpg
Pericolul din cartierele-dormitor din Capitală: O junglă urbană expusă catastrofelor
Cartierele-dormitor situate la periferia Bucureștiului, cum este celebrul Militari Residence, atrag tot mai mult atenția experților din cauza riscurilor majore care pândesc locuitorii.
actulde donatie
Donația posesiunii Hunedoara, prima atestare documentară a familiei Hunedoreștilor
Actul de donaţie din 1409 reprezintă prima atestare documentară a familiei Hunedoreștilor. Prin acest act, datat la 18 octombrie 1409, regele Sigismund de Luxemburg (1384-1437), donează posesiunea regală Hunedoara (lat. possessionem nostram regalem Hwnyadwar) lui Voicu şi familiei sale.