Prietenii latini ai Bizanțului

Publicat în Dilema Veche nr. 970 din 10 noiembrie – 16 noiembrie 2022
Theodor Pallady jpeg

Împărțirea tîrzie a Imperiului Roman între Orient și Occident n-a subminat unitatea Bisericii creștine, cel puțin pînă la Marea Schismă din 1054, agravată ulterior prin Cruciada a IV-a și eșecul sinoadelor unioniste de la Ferrara-Florența. Și tocmai agonia Bizanțului, privit de sus dinspre Roma Renașterii, le-a sugerat apusenilor, inclusiv prin uniatismul habsburgic, același model: dacă e să facă pace interconfesională, creștinii „greci” n-au decît să accepte primatul papal… Abia în modernitate, cu precădere după dezastrul Primului Război Mondial, dar mai ales odată cu Conciliului Vatican II (anii ’60), a apărut un ethos reconciliator. El n-a dus nici azi la reunificarea Bisericilor (sincronă cu unificarea Europei post-comuniste), însă a schimbat atmosfera. Ortodoxia n-a mai fost „schismatică”, iar creștinii orientali au început să fie priviți ca „frați despărțiți”, în timp ce savanții catolici au descoperit, editat și comentat cu tot mai mare aplomb tezaurul patristic de limbă greacă, siriacă, coptă, armeană etc. Din acest nou interes (mai puțin obsedat de prozelitism și de tranșarea disputelor de teologie dogmatică) s-a născut, la mijlocul veacului al XIX-lea, Ordinul augustinian Asumpționist, dedicat dialogului dintre catolici și Bisericile răsăritene. Contribuția acestui ordin savant la dezvoltarea studiilor bizantine a completat fericit efortul teologilor ruși din exilul antisovietic și cel al unor importanți teologi catolici precum Hans Urs von Balthasar, Henri de Lubac sau Jean Daniélou de a construi o imagine occidentală pozitivă asupra Răsăritului creștin, în contrast cu stereotipurile ostile din trecut. 

Stabiliți inițial la Istanbul, dar nu prea doriți acolo de Atatürk, călugării asumpționiști (prezenți din 1923-1924 la Blaj și Beiuș) au răspuns, un deceniu mai tîrziu, invitației lui Nicolae Iorga de a întemeia, la București, Institutul Francez de Studii BizantineAici au creat o faimoasă bibliotecă, ocupîndu-se simultan de educație, caritate și erudiție. Idila ecumenică s-a încheiat brutal, în 1947, cînd noul regim comunist a declanșat persecutarea clerului francez din România, ca preambul totalitar la interzicerea Bisericii Greco-Catolice (1948). Nu a fost o persecuție intermitentă, ci una programatică: ordinul de la Moscova, zelos transpus de comuniștii români, viza completa rupere a țării sovietizate de orice relație cu Sfîntul Scaun Apostolic de la Roma, văzut de propaganda stalinistă ca instrument al „imperialismului anglo-american”. Această percepție deopotrivă incultă și eronată a încetat abia odată cu prăbușirea regimului marxist-leninist, ceea ce explică micul miracol al reinventării comunității asumpționiste (cu o ramură masculină și una feminină) în România. Acum există cîteva mînăstiri, un orfelinat și Centrul „Sfinții Apostoli Petru și Andrei“, care funcționează în retrocedata clădire neogotică a ordinului, la doi pași de Piața Romană din București.  

Am participat în 2011 la redeschiderea Centrului și am revenit acolo deunăzi, alături de Pr. prof. Wilhelm Dancă și dr. Ana Petrache, pentru a face, împreună cu vreo două duzini de laici asumpționiști din Franța, un bilanț de etapă al Mișcării Ecumenice. După cum anticipam, nici vorbă de comuniune euharistică sau unitate efectivă, ceea ce n-a împiedicat evoluția spre o mai creștinească înțelegere mutuală, așa cum se vede și din tabloul ecumenismului local românesc, între vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea (mai 1999) și cea, recentă, a Papei Francisc. Evident, ambele Biserici apostolice au ramurile lor fundamentaliste, deci antiecumenice, însă dialogul teologic continuă, așa cum contactele umane – favorizate de revenirea democrațiilor în Europa de Est – s-au înmulțit promițător, spre îmbogățirea spirituală a celor două comunități și convergenta lor practică apologetică, într-un context cultural secularist. La urma urmelor, asemenea contacte umane directe contează cel mai mult, căci pregătesc calea spre un viitor de conlucrare pastorală, rescriind într-o cheie fraternă milenara cronică a dezbinărilor vanitoase dintre „greci și latini”. Cum ilustrează unica Ortodoxie de matrice lingvistică latină, BOR are chiar un rost esențial în amintitul proces, care servește tot mai necesara coeziune a Europei, amenințată, printre altele, de revizionismul imperial rusesc.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

banner Marina Almășan
Ce înălțime are Marina Almășan. E cea mai scundă vedetă TV: „Esențele tari se țin în sticluțe mici!” De ce renunță la tocuri pentru noua emisiune?
Ce înălțime are Marina Almășan, e cea mai scundă vedetă tv: „Esențele tari se țin în sticluțe mici!”
simona halep jpg
Cât costă o noapte de cazare la hotelul Simonei Halep din Mamaia Nord, în vara anului 2025. Turiștii vor băga mâna adânc în buzunare
Simona Halep, fostul lider WTA deține un hotel de lux în Mamaia Nord, astfel că fanii sportivei sunt curioși să afle cât costă o noapte de cazare în vara anului 2025 la hotelul acesteia.
shutterstock 2141373957 jpg
Țările baltice, sceptice față de leadershipul Europei: Dacă nu acționați, e doar retorică
În timp ce SUA își schimbă politica față de Europa, Marea Britanie și Franța și-au asumat roluri de lideri în apărarea continentului fără sprijinul SUA. Însă statele baltice nu sunt pregătite să renunțe la modelul actual de apărare transatlantică.
foto x bombardament in herson png
Momentul în care forțele ucrainene bombardează un buncăr în care se adăposteau „ofițeri de rang înalt”
Forțele aeriene ale Ucrainei au lovit luni, 31 martie, un buncăr în care se adăposteau militari ruși cu ajutorul unui avion MiG-29 modificat și echipat cu muniție americană.
image png
Marcel Boloş anunță că doar 13 spitale, din lista inițială de 24, ar putea primi finanţare prin PNRR
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, spune că din 24 de spitale, doar 13 ar putea primi finanţarea prin PNRR.
Emil Boc Foto Emil Boc Facebook jpg
Primarul Emil Boc vrea să mediteze la Istorie elevii care se pregătesc pentru BAC: „Acolo mă pricep”
Primarul Emil Boc s-a oferit să dea meditații de istorie în programul de mentorat lansat de Primăria Cluj-Napoca ca să îi ajute pe elevi să se pregătească pentru examenul de Bacalaureat.
cherry blossoms 7850989 1280 jpg
7 destinații de top din Europa unde turiștii pot admira peisajul spectaculos al florilor de cireș ca în Japonia. Cât costă o călătorie
Știai că există câteva destinații de vis în Europa, unde poți admira cireșii înfloriți ca în Japonia? Iată unde poți merge primăvara aceasta.
Rebecca Loss, David Beckham, Instagram jpg
Fosta asistentă a lui David Beckham insistă că a fost amanta lui: „Nu am mințit cu nimic!” De ce crede că fostul fotbalist nu își asumă aventura
Rebecca Loos (47 de ani) a făcut noi declarații despre posibila aventură pe care David Beckham (49 de ani) ar fi avut-o cu ea. Femeia a spus cum a fost „păcălită” de fostul fotbalist, dar și de ce crede că acesta nu își asumă idila.
Iluzie optica, foto jagranjosh jpg
Testul de inteligență care face furori în aprilie 2025. Doar mințile geniale găsesc animalul din imagine mai puțin de 5 secunde
Îți prezentăm un test care îți pune la încercare atenția și rapiditatea de gândire. Dacă găsești bufnița ascunsă din iluzia optică de mai jos, în mai puțin de cinci secunde, înseamnă că ai o minte de geniu! Ești pregătit pentru provocare?