Prietenii latini ai Bizanțului

Publicat în Dilema Veche nr. 970 din 10 noiembrie – 16 noiembrie 2022
Theodor Pallady jpeg

Împărțirea tîrzie a Imperiului Roman între Orient și Occident n-a subminat unitatea Bisericii creștine, cel puțin pînă la Marea Schismă din 1054, agravată ulterior prin Cruciada a IV-a și eșecul sinoadelor unioniste de la Ferrara-Florența. Și tocmai agonia Bizanțului, privit de sus dinspre Roma Renașterii, le-a sugerat apusenilor, inclusiv prin uniatismul habsburgic, același model: dacă e să facă pace interconfesională, creștinii „greci” n-au decît să accepte primatul papal… Abia în modernitate, cu precădere după dezastrul Primului Război Mondial, dar mai ales odată cu Conciliului Vatican II (anii ’60), a apărut un ethos reconciliator. El n-a dus nici azi la reunificarea Bisericilor (sincronă cu unificarea Europei post-comuniste), însă a schimbat atmosfera. Ortodoxia n-a mai fost „schismatică”, iar creștinii orientali au început să fie priviți ca „frați despărțiți”, în timp ce savanții catolici au descoperit, editat și comentat cu tot mai mare aplomb tezaurul patristic de limbă greacă, siriacă, coptă, armeană etc. Din acest nou interes (mai puțin obsedat de prozelitism și de tranșarea disputelor de teologie dogmatică) s-a născut, la mijlocul veacului al XIX-lea, Ordinul augustinian Asumpționist, dedicat dialogului dintre catolici și Bisericile răsăritene. Contribuția acestui ordin savant la dezvoltarea studiilor bizantine a completat fericit efortul teologilor ruși din exilul antisovietic și cel al unor importanți teologi catolici precum Hans Urs von Balthasar, Henri de Lubac sau Jean Daniélou de a construi o imagine occidentală pozitivă asupra Răsăritului creștin, în contrast cu stereotipurile ostile din trecut. 

Stabiliți inițial la Istanbul, dar nu prea doriți acolo de Atatürk, călugării asumpționiști (prezenți din 1923-1924 la Blaj și Beiuș) au răspuns, un deceniu mai tîrziu, invitației lui Nicolae Iorga de a întemeia, la București, Institutul Francez de Studii BizantineAici au creat o faimoasă bibliotecă, ocupîndu-se simultan de educație, caritate și erudiție. Idila ecumenică s-a încheiat brutal, în 1947, cînd noul regim comunist a declanșat persecutarea clerului francez din România, ca preambul totalitar la interzicerea Bisericii Greco-Catolice (1948). Nu a fost o persecuție intermitentă, ci una programatică: ordinul de la Moscova, zelos transpus de comuniștii români, viza completa rupere a țării sovietizate de orice relație cu Sfîntul Scaun Apostolic de la Roma, văzut de propaganda stalinistă ca instrument al „imperialismului anglo-american”. Această percepție deopotrivă incultă și eronată a încetat abia odată cu prăbușirea regimului marxist-leninist, ceea ce explică micul miracol al reinventării comunității asumpționiste (cu o ramură masculină și una feminină) în România. Acum există cîteva mînăstiri, un orfelinat și Centrul „Sfinții Apostoli Petru și Andrei“, care funcționează în retrocedata clădire neogotică a ordinului, la doi pași de Piața Romană din București.  

Am participat în 2011 la redeschiderea Centrului și am revenit acolo deunăzi, alături de Pr. prof. Wilhelm Dancă și dr. Ana Petrache, pentru a face, împreună cu vreo două duzini de laici asumpționiști din Franța, un bilanț de etapă al Mișcării Ecumenice. După cum anticipam, nici vorbă de comuniune euharistică sau unitate efectivă, ceea ce n-a împiedicat evoluția spre o mai creștinească înțelegere mutuală, așa cum se vede și din tabloul ecumenismului local românesc, între vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea (mai 1999) și cea, recentă, a Papei Francisc. Evident, ambele Biserici apostolice au ramurile lor fundamentaliste, deci antiecumenice, însă dialogul teologic continuă, așa cum contactele umane – favorizate de revenirea democrațiilor în Europa de Est – s-au înmulțit promițător, spre îmbogățirea spirituală a celor două comunități și convergenta lor practică apologetică, într-un context cultural secularist. La urma urmelor, asemenea contacte umane directe contează cel mai mult, căci pregătesc calea spre un viitor de conlucrare pastorală, rescriind într-o cheie fraternă milenara cronică a dezbinărilor vanitoase dintre „greci și latini”. Cum ilustrează unica Ortodoxie de matrice lingvistică latină, BOR are chiar un rost esențial în amintitul proces, care servește tot mai necesara coeziune a Europei, amenințată, printre altele, de revizionismul imperial rusesc.

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.