Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez

Publicat în Dilema Veche nr. 997 din 18 mai – 24 mai 2023
Kemal Kılıçdaroğlu © wikimedia commons
Kemal Kılıçdaroğlu © wikimedia commons

„Du-te de bea cît vrei. Oamenii nu vor da ţara pe mîna unui beţiv şi a unui necredincios!” Cam aşa vocifera Erdogan la mitingul său din 8 mai, cu o săptămînă înainte de alegerile prezidenţiale şi parlamentare. Cel vizat – Kemal Kiliçdaroglu, contracandidatul lui cu mari şanse de succes – îşi declarase apartenenţa la o minoritate religioasă care, socotită „heterodoxă” şi „laxă” de conservatorii sunniţi, a avut o viaţă grea în Turcia otomană şi modernă. „Sînt alevi. Sînt un musulman sincer care a crescut în credința Profetului Muhammad și a lui Ali. Identitatea noastră este cea care ne face ceea ce sîntem”. Şef al partidului fondat de Kemal Atatürk, susţinător decis al laicităţii, Kiliçdaroglu se află acum în fruntea unei coaliţii reunind direcţii politice foarte diverse.

Declaraţia lui – cu valoare electorală şi de program politic – ţine seama de noul peisaj al laicităţii, încurajat de Erdogan de la începutul regimului său. Modelul de laicitate Atatürk era  nivelator. Lăsa puţin loc afirmării publice şi politice a apartenenţelor religioase ori etnice. Potrivit sociologului Tarik Yildiz (Le Monde, 9.05.2023), regimul actual a adoptatlozinca liberalizării generale şi a libertăţii religioase, lăsînd aceste apartenenţe să capete voce şi impact în societatea turcă. Dar, e de observat, nu oricum, nu egal acceptate să se manifeste. Actualul regim a apăsat din ce în ce mai tare pe clapa sunnismului naţionalist, dominator. În discursul public s-au înmulţit referinţele, culturale, ideologice, propagandistice la religia majoritară. Islamul sunnit e din ce în ce mai aprig folosit ca steag al identităţii turce şi al programului Erdogan de neo-otomanism. Kurzii sînt taxaţi drept „terorişti”. Creştinii sînt ţinuţi la strîmtoare. (Vaticanul a denunţat „cristianofobia instituţională din Turcia”, unde Biserica Catolică nu e încă juridic recunoscută. Patriarhatul ecumenic ortodox de la Constantinopol nu a primit dreptul de a-şi redeschide Institutul de Teologie de la Halki, autorizaţia de reparare a bisericilor e amînată la nesfîrşit.)

Pe scurt, vizibilitatea publică şi politică a religiei serveşte drept instrument ideologic totalizant. Regimul Erdogan încearcă să prezinte societatea turcă drept caracterizată de un sunnism care, pentru a fi unificator, e agresiv şi exclusivist faţă de diversitate (inclusiv musulmană). Democraţie? Da, dar mai încet cu pluralismul. Democraţie? Un fel de „democraţie”, care înseamnă puterea mulţimilor de adepţi ai lui Erdogan, inflamaţi de lozinci unde sunnismul devine pricină de ură şi agresivitate. 

(Paranteză: cum reacţionează, în România, parlamentarii şi puterile statului faţă de violenţele AUR din 10 mai? La ameninţările cu cuţite şi icoane din jurul Parlamentului, purtătorul de cuvînt al PNL răspundea doar cu jelanii; intervievat de un post TV, nu era în stare – ca reprezentant al unui partid de guvernămînt – să anunţe nici o măsură care să pedepsească şi să elimine asemenea brutalităţi. Instituţiile statului se ceartă, dînd fiecare vina pe cealaltă pentru slaba lor putinţă. Sîntem oare, în spaţiul public al unei democraţii liberale, europene, la adăpost de violenţa mîrlănesc „creştină” a AUR? Mă întreb.)  

Declarîndu-şi identitatea alevi, Kemal Kiliçdaroglu anunţa un program de societate în care diversitatea, fie ea religioasă, etnică, de convingeri, va participa la viaţa publică. „Voi fi preşedintele a 85 de milioane (de oameni)... Nu voi face deosebiri şi îi voi îmbrăţişa pe toţi”, a afirmat Kiliçdaroglu. El e bine plasat pentru a se angaja în favoarea pluralismului, pentru a fi promotorul lui foarte credibil. Istoria grupului din care face parte o dovedeşte abundent. Grupărilor alevi le este propriu un islam de inspiraţie mistică, sufită, a cărui inventivitate mito-poietică în ce priveşte interpretarea credinţei a stîrnit mereu suspiciunea islamului oficial. Marginale, înclinate spre libertatea şi diversitatea modurilor religioase, grupurile alevi au fost adesea ameninţate, atacate, reprimate de oficialităţi ori de majoritari extremişti. Apărute în Turcia cu şapte secole în urmă, avînd rădăcini în islamul iranian, confreriile alevi sînt, în sine, un simbol al minorităţii sensibile la pluralism. Receptive la teme spirituale din alte tradiţii, distante faţă de conformismul comportamental, durabile în pofida represiunilor, ele au fost marcate de beneficiile diversităţii, dar şi de diversitate conflictuală internă.

Turcologul Luminiţa Munteanu a dedicat acestei minorităţi lucrarea ei de doctorat: Dervişi sub zodia semilunei, volum apărut în colecţia Bibliotheca islamica, la Editura Kriterion, în 2005. O citez: „Desprinsă din amplul flux mistic care învolbura lumea islamică în secolele XIV-XVI, confreria şi-a construit o identitate proprie, situată dincolo de logica severă, exclusivistă a marilor monoteisme, permanent deschisă influenţelor fecunde, care nu-i primejduiau principiile şi autonomia funcţională”. Luminiţa Munteanu a studiat cu rigoare, acribie şi sensibilitate portretul de anasamblu al confreriei: de la geneza şi specificul ei religios la doctrină şi modurile experienţei spirituale, la raportul cu alte tradiţii şi pînă la condiţia actuală a identităţii alevi, care încearcă să se afirme în societatea turcă în diferite moduri: de la conservarea tradiţiei mistice la dezvoltări culturale, politice, identitare. Autoarea insistă asupra specificului alevi şi, în egală măsură, asupra faptului că – percepută drept marginală, dacă nu străină, de sunniţii majoritari – gruparea face parte pe deplin din istoria, din cultura, din identitatea turcă. În pofida unui conservatorism ostil, îndreptăţirea ei ca actor public îşi face treptat loc în conştiinţa societăţii. Începe – nu fără dificultăţi – să fie acceptată. Cînd acest text va fi publicat, vom şti, poate, dacă alegerile au înclinat cumpăna de partea regimului omogenizant sau de partea pluralismului.

De cealaltă parte a Europei, la încoronarea regelui Charles al III-lea, pluralismul religios arăta altfel: destins, acceptat, fratern. De-a lungul istoriei sale, Anglia n-a fost deloc cruţată de conflicte, represiune, discriminări religioase. Dar le-a depăşit, aşa cum – e de sperat – le va depăşi de asemenea Turcia pe ale sale. Sigur că în Occidentul secularizat, apartenenţele religioase nu mai stîrnesc decît rar pasiuni antagoniste. Ele sînt percepute mai degrabă drept identităţi private ori restrîns comunitare. 

Rostindu-şi jurămîntul de încoronare, regele l-a adaptat unei societăţi multiculturale şi multireligioase. Dar l-a adresat în primul rînd lui Dumnezeu, căci El era cel care, prin oficianţi, îl încorona în faţa întregii lumi. Şef al Bisericii Anglicane, devotat membru al ei, regele i-a cerut lui Dumnezeu: „Dă-mi să fiu o binecuvîntare pentru toţi fiii tăi, de toate confesiunile şi convingerile, pentru ca împreună să descoperim căile binelui şi să fim călăuziţi pe căile păcii prin Iisus Christos, Domnul nostru”. 

În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

shutterstock 2574469139 jpg
Europa are un „plan puternic” de ripostă la tarifele masive cu care a amenințat Trump. Ce opțiuni are UE
Uniunea Europeană ia în considerare deschiderea unui nou front propriu în timp ce președintele Donald Trump se pregătește să impună miercuri așa-numitele tarife reciproce tuturor partenerilor comerciali ai Americii, relatează Politico.
Victor Ponta George Simion FOTO Mediafax
S-a dat startul acuzațiilor electorale. Contre între Ponta și Simion: „Continuă să se comporte ca un huligan din galeria politicii!”
George Simion, candidatul și șeful AUR în alegerile prezidențiale, a susținut că Victor Ponta, candidat independent înscris în cursa prezidențială ar fi beneficiat de un lobby plătit de 7 milioane de euro pentru a crea impresia că are susținerea administrației Trump.
Lidia Buble, foto Instagram jpg
Lidia Buble, anunț șoc pentru fani! Se retrage din industria muzicală? „Nu am chef să dau prea multe explicații”
Lidia Buble, îndrăgita cântăreață de muzică ușoară a făcut recent o dezvăluire care i-a șocat pe fanii săi. Cântăreața a anunțat că se va retrage din industria muzicală chiar de 1 aprilie, ceea ce a stârnit mari confuzii în rândul urmăritorilor ei.
Natalia Intotero 1 jpg
Reacția ministrului Culturii, în urma insultelor proferate de Mihail Neamțu: „Este un om pregătit, dar astfel de atitudini pot avea consecințe”
Natalia Intotero, ministrul Culturii, spune despre deputatul Mihail Neamțu, care a insultat pe rețelele sociale pe cei care îl fac putinist, că este un „om pregătit” și dă vina pentru derapajul său pe agitația din ultima perioadă.
image png
Președintele Zambiei își avertizează miniștrii să nu mai doarmă în cabinet
Președintele Zambiei, Hakainde Hichilema, a avertizat miniștrii să nu doarmă în timpul ședințelor, atribuind lipsa lor de atenție „indulgenței” și absenței autocontrolului.
Universitatea Cluj CFR Cluj (Sportpictures) jpg
Dan Petrescu, dezamăgit: „E cea mai nedreaptă înfrângere din carieră”
Tehnicianu, deznădăjduit după meciul cu Universitatea Cluj.
Dana Nalbaru, foto Instagram jpg
Orașul din România care a scos-o din minți pe Dana Nălbaru. Soția lui Dragoș Bucur a răbufnit: „Abia aștept să ajung la țară”
Dana Nălbaru (48 de ani) a vizitat recent un oraș din România care i-a pus răbdarea la încercare. Ea s-a declarat deranjată de agitația urbană și a mărturisit că abia așteptă să se întoarcă în liniștea de la țară.
dieta jpg
Fastingul intermitent, popular în rândul starurilor de la Hollywood. Ce presupune metoda 4:3, cu trei zile de post pe săptămână
Cercetătorii au descoperit un plan de alimentație mai bun pentru slăbit decât numărarea caloriilor. Fastingul intermitent este popular în rândul starurilor de la Hollywood.
paul ciprian pintea   foto fb alunita voiculescu jpg
CV-ul unui senator POT cu o condamnare la activ și cursuri la „Academic Singles”, deliciul internetului
Senatorul Paul Ciprian Pintea, aflat la primul mandat, câștigat pe listele POT, a devenit peste noapte vedetă pe rețele sociale. CV-ul său este subiect de glume, în schimb dosarele penale în care a fost cercetat sunt cât se poate de serioase.