Photios, contemporanul umanității

Publicat în Dilema Veche nr. 960 din 1 septembrie – 7 septembrie 2022
Theodor Pallady jpeg

 Despre viața patriarhului Photios al Constantinopolului (consumată, cu aproximație, între 820 și 893) nu știm tot ne-am dori pentru că, deși a trăit într-o epocă înfloritoare, după teribila criză iconoclastă, ilustrul erudit și-a făcut mai mulți adversari neîmpăcați decît prieteni fideli, gata să-i consacre o biografie lămuritoare. Acuzat de unii savanți catolici moderni că a provocat prima schismă teologică majoră între Orient și Occident – în subtila chestiune a purcederii Sfîntului Duh –, acest umanist deopotrivă obișnuit cu intrigile aulice și cu urmările lor (de două ori nefaste pentru el însuși) a contribuit din plin la renașterea intelectuală a Imperiului Bizantin sub dinastia macedoneană. L-am socotit ca „umanist” ante litteram, de vreme ce găsim în personalitatea & lucrările sale, încă din secolul al IX-lea, toate calitățile definitorii pentru Renașterea italiană din veacul al XV-lea, de la pasiunea filologică pentru Antichitatea păgînă și moștenirea patristică pînă la retorica sofisticată, curiozitatea față de științe și un anume elitism cu orgolii ezoterice. Deși pomeniții săi dușmani – precum Nichita David și Pseudo-Simeon Magistrul – i-au creionat un portret negativ, faimosul ierarh se va fi consolat postum, după ce Biserica Răsăriteană l-a canonizat, sub emfatica titulatură „Sfîntul Photios cel Mare, Mărturisitor al credinței, întocmai cu Apostolii și Stîlp al Ortodoxiei”. 

Poate că, într-o zi nu prea îndepărtată, vom avea în românește textul integral al Bibliotecii lui Photios (pe care manualele noastre de bizantinologie îl numesc, mai neaoș, Fotie). Acea imensă operă de compilație critico-anecdotică, grație căreia instabilul patriarh de Constantinopol face, la scara devenirii grecești, figura unui al doilea Diogene Laertios, rămîne lucrarea sa cea mai prestigioasă, pentru că a salvat sute de autori, titluri și citate altminteri sortite uitării. Pentru moment, se cuvine să salutăm traducerea celor 256 de Sentințe morale, apărute bilingv în colecția de texte medievale găzduită de Editura Polirom (2022). Traducerea, studiul introductiv și notele îi aparțin lui Cristian Ioan Dumitru, care ne predă o minunată lecție contextuală despre „cultura antologiei” în Europa veche. Evident, la Bizanț, genul sentențios îndeplinea scopuri didactice și pastorale, hrănindu-se atît din clasicii pre-creștini, cît și din tezaurul filocalic acumulat în mediul monahal. Aceste comprimate sapiențiale îmbinau sacrul și profanul în vederea unei vieți cotidiene echilibrate și tocmai natura lor practică le face utile pînă azi, dincolo de schimbarea radicală a decorului nostru istoric: dat fiind că, oricît ar evolua tehnologic, omul comite aceleași erori morale, observațiile bătrînului patriarh ecumenic rămîn inerent actuale. La acest efect de „prezență” contribuie desigur și opțiunile traducătorului, capabil să evite arhaismele. Astfel, tălmăcirea degajă farmecul fidelității, fără să ajungă opacă. 

Nu știu cît preia Photios din felurite izvoare parenetice și cît formulează direct, însă mă uimește, parcurgînd Sentințele, finețea psihologică a observațiilor sale asupra naturii umane. Dată fiind cultura lui enciclopedică și finețea standardelor bizantine, scriitura aceasta complexă și totodată sintetică nu uimește ca atare. Ceea ce pare a fi sclipirea geniului auctorial ține mai curînd de experiența  socială decantată etic și de forța dialectică din spatele fiecărui aforism. Familiarizat cu lumea politică, pe care a părăsit-o brusc, devenind patriarh de Constantinopol în numai trei zile, Photios rămîne ușor mizantrop, adică realist, tocmai pentru că suportase deja – nefiind el însuși pe deplin inocent – manevrele menite să otrăvească sufletele împătimite după putere. Pentru că nu mă pot întinde mai mult, vă las în final o mostră (și anume Sentința 26): „În cazul oamenilor destoinici, chiar și copilăriile devin imagini ale virtuții; în ceea ce-i privește însă pe cei ușuratici, pînă și ostenelile devin zadarnice, iar momentele de destindere, idoli ai răutății”.

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Românii sunt cei mai săraci europeni, conform Eurostat, iar la salarii suntem penultimii. Există totuși și locuri de muncă bine remunerate, dar uneori oamenii nu se prea înghesuie din cauză că nu vor să facă munci grele.
image
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa
Sezonul vacanţelor se apropie şi, odată cu el, şi şansele de a călători şi de a experimenta cultura şi produsele culinare ale altor ţări în toată splendoarea lor.
image
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Un medic și triatlonist în vârstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a împărtășit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o viață lungă și sănătoasă.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.