Pentru o nouă istorie a creștinismului

Publicat în Dilema Veche nr. 876 din 21 - 27 ianuarie 2021
Pentru o nouă istorie a creștinismului jpeg

Narațiunile clasice de istorie a creștinismului ne-au obișnuit cu o succesiune de evenimente și inevitabile intrigi prin care, tîrîș-grăpiș, se ridică la suprafața istoriei o variantă omologată de creștinism, pe care o numim și azi, în sens generic, ortodoxie. Narațiunile moderne au contrazis această viziune, demontînd pe rînd evenimentele determinante, arătînd fie că importanța lor e o construcție istoriografică tîrzie, fie că autorii principali au fost greșit identificați, fie că motivațiile au fost cu totul altele, iar lanțul cauzal – greșit identificat. În cele din urmă, cea mai importantă deconstrucție a constat în inversarea sensului narațiunii clasice. Cîștigătorii au fost declarați impostori sau opresori, perdanții inocenți și prigoniți. Cum istoria creștinismului a fost pînă la un punct percepută ca o istorie de succes, purtătorii acelui creștinism au devenit, din eroi, manipulatori cinici. Atîta timp cât istoria o scrie cîștigătorul, „adevărul” istoric este opusul istoriei oficiale. Cel mai greu le-a căzut însă istoricilor să se deconstruiască pe ei înșiși, punînd sub semnul întrebării propria lor viziune, întrucît este condiționată de epocă și context.

Astfel, istoriografia creștinismului a pendulat între tonalitatea polemico-apologetică, îndeobște caracteristică lucrărilor care menționează orice formă de denumire percepută ca oficială a creștinismului, cum e catolicism sau ortodoxie, și un demers deconstructivist, suspectînd permanent inteligența și onestitatea umanității din trecut, pentru a scoate la lumină o altă posibilă istorie. Un cuplu conceptual pe care-l moștenim din această istoriografie sînt termenii societate și religie. Constatarea arheologilor că religia acompaniază societatea din cele mai vechi manifestări materiale ale acesteia arată acest cuplu conceptual ca pe cele două fețe ale unei monede. Poți despărți cele două fețe fără să desființezi moneda?

Mai precis, societate și religie formează un sistem în care al doilea termen este mecanismul care permite funcționarea primului termen. Structura ierarhică a societății, produs al gîndirii religioase a umanității din toate timpurile, este nedreaptă și salvatoare în același timp. Această ambiguitate stă la baza noțiunii de sacru. Conștientizarea acută, chiar dureroasă a acestui fapt s-a produs, pentru prima oară în istoria omenirii, în Evanghelii.

Viziunea antropologică a lui René Girard s-a construit pornind de la relația dintre doi congeneri de vîrste apropiate între care distincția se construiește gradual, eventual prin raportarea la un al treilea personaj superior, adică mai puternic individualizat (triangulație). Distincția dintre cei doi se construiește prin mecanismul dorinței mimetice, adică al dorinței neanticipate care se naște din imitarea congenerului apropiat. Dorința mimetică produce spirala competiției mimetice care se intensifică pînă cînd se instalează distincția socială dintre cei doi indivizi. În mod inevitabil, în acest proces intervin agresiunea și violența. Toate tradițiile religioase conțin cîte un episod de tipul Cain și Abel, Romulus și Remus, doi apropiați a căror competiție mimetică degenerează în violență anihilatoare. Din potențialul violent al dorinței mimetice, René Girard a dezvoltat o teorie despre dinamica relațiilor mai complexe din sînul unei mulțimi de indivizi, un grup uman pe care ne-am obișnuit să-l numim comunitate. Dinamica acestor relații culminează într-un fenomen denumit criza mimetică, ce este caracterizată prin explozia agresiunilor intracomunitare. Reacția grupului social (comunitatea) pentru a îngrădi și a controla violența anarhică generalizată a fost identificarea sau instituirea unei victime expiatorii (țap ispășitor), care să atragă  asupra ei și astfel să canalizeze energia violenței care a cuprins grupul. Prin captarea și direcționarea acestei energii violente spre o singură victimă (sau grup minoritar), pericolul anarhiei comunitare autodistructive este îndepărtat. Particularitatea fenomenului socio-religios al țapului ispășitor constă în necesitatea de a determina victima să-și asume vina pentru tulburarea echilibrului comunitar. În această fază, grupul uman produce religia ca pe un proces prin care victima expiatorie este divinizată, întrucît, asumîndu-și vina și supunîndu-se sacrificiului, a salvat comunitatea de autodistrugere. Sacrificiul expiatoriu spontan, adică linșajul, se transformă în ritual sacrificial și, într-o a doua fază, în comemorare simbolico-rituală a unui sacrificiu (substituirea victimei umane cu una animală, repetarea teatral-simbolică a sacrificiului). Ritualul se codifică pentru a-și asigura eficacitatea și produce un set de norme din ce în ce mai detaliate și misterioase (tabuuri), care devin corpusul normativ ale respectivului grup uman. Scopul acestor norme va fi să împiedice de-acum degenerarea dorinței mimetice în criză mimetică.

Însă și această briliantă teorie a religiei își atinge limitele coerenței în același punct în care s-au oprit și celelalte teorii antropologice holistice, anume cînd încearcă să integreze și creștinismul în tabloul general. Nu numai că victima, Iisus din Nazaret, nu-și recunoaște nici o vină, iar grupul ucenicilor continuă să-i proclame nevinovăția prin difuzarea textelor evanghelice, dar însuși acest grup, care acuză fenomenul țapului ispășitor, este expulzat din comunitate și timp de trei secole pare a nu fi dispus să întemeieze un corp social. Sub formă de grupări cvasi-clandestine, pregătite să asume funcția de victime expiatorii pentru comunitatea politică (polis-ul) în cadrul căreia trăiesc, creștinismul este în aceste secole o doctrină filosofică, iar nu o religie.

De la complexul lui Oedip și consecințele culturale ale sexualității refulate descrise de Sigmund Freud la homo religiosus al lui Mircea Eliade, teoriile despre originea religiei au funcționat pînă în pragul fenomenului religiozității creștine. De aceea creștinismul este, pentru teoriile antropologice, o abatere de la regulă și nu se supune mecanismului de explicare a religiei propus. Astfel, diferiți istorici și sociologi ai religiilor, de la Max Weber, Emil Durkheim și Rudolf Otto pînă la Mircea Eliade și Marcel Gauchet, pentru care creștinismul este religia ieșirii din religie, au dezvoltat teoria secularizării produse în sau din cauza creștinismului. Iisus din Nazaret pare chiar cel care dezvăluie mecanismul gîndirii religioase și-l condamnă.

Pentru a ieși din impas, René Girard a formulat ideea coexistenței și chiar a competiției celor două lecturi posibile ale morții lui Iisus din Evanghelii, din perspectiva mecanismului țapului ispășitor: cea sacrificială, în care Iisus asumă o vinovăție pentru ca sacrificiul său să fie ispășitor, și cea non-sacrificială și antireligioasă, în sensul că nu întemeiază o religie, adică un sistem de norme sociale sancționate de cult, avînd funcția de a dezvălui absurdul fenomenului sacrificial. Aceste lecturi contradictorii ale morții pe cruce explică concomitența unui creștinism militant, fondator al unei civilizații, creștinătatea sau Europa creștină, al cărei apogeu istoric se plasează în antichitatea tîrzie și Evul Mediu, și creștinismul mistic și purificator, anarhic și dizolvant al corpului social, care a dus la distrugerea civilizației medievale și la crearea modernității politice a Europei, grație fermentului subversiv al lecturii non-sacrificiale. Această teorie, citită cu conceptele sociologiei weberiene, ar distribui rolul lecturii sacrificiale catolicismului, autor și moștenitor al civilizației creștine tardo-antice, iar rolul lecturii non-sacrificiale protestantismului, autor al modernitații. Istoricul știe cîte nuanțe se sacrifică în asemenea generalizări, dar este evident faptul că există în creștinism un ferment subversiv, care duce periodic la ruinarea sau abandonul tuturor construcțiilor politico-religioase. În această categorie a subversivității se înscriu toate mișcările spirituale disidente, fie că istoria le-a înregistrat ca expulzate (eretice) sau omologate în cele din urmă de către Biserică (monahismul, cu diferitele sale reforme, cum ar fi franciscanismul, iconofilia, isihasmul, palamismul).

Întrebarea pe care ar împrumuta-o din această dezbatere teoretică o nouă privire istorică asupra creștinismului este în ce măsură se regăsește această tensiune și în creștinismul oriental, cel care este, pe cale de descendență, co-moștenitor al civilizației creștine tardo-antice, și de fapt în orice comunitate creștină localizată. Putem identifica elemente ale unei lecturi sacrificiale și ale unei lecturi non-sacrificiale în spațiul cultural al Ortodoxiei? Autorii moderni care au încercat să surprindă esența teologică și/sau culturală a Ortodoxiei au formulat o întrebare foarte apropiată în spirit, dar nu în formă, de teoria girardiană: cum poate fi Ortodoxia simultan metafizică și politică?

Terminologia „politică” a Evangheliilor, formulată antinomic – „Împărăția” (a cerurilor, a lui Dumnezeu) s-a apropiat (Matei, Marcu, Luca), este „înăuntrul vostru” (Luca 17, 21), dar „nu este din lumea aceasta” (Ioan 18, 36) – este poate un alt mod de a exprima dintru început tensiunea celor două lecturi girardiene. Ortodoxia poate fi citită astfel ca gestiune atentă a acestei antinomii de către fiecare generație de gînditori, astfel încît să răspundă, cu nuanțele impuse de circumstanțe, provocării spirituale a dimensiunii sociale a omului.

Petre Guran este dr. în istorie bizantină al École des Hautes Etudes en Sciences Sociales, cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.

Foto: Paraclisul Școlii de la Bunești, pictor ierom. Pantelimon Șușnea

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.
Mufasa Regele Leu și actorii care dau voce personajelor în varianta dublată Colaj
„Mufasa: Regele Leu” ajunge în România. Cine dă voce personajelor în varianta dublată
Pe 18 decembrie 2024, publicul din România va putea viziona la cinema noul film al studiourilor Walt Disney Pictures, „Mufasa: Regele Leu”, o producție care prezintă (servește ca prequel) evenimentele ce preced povestea binecunoscutului film „Regele Leu”.
masini trafic  Foto carVertical jpg
Ce mașini fac cele mai puține accidente în funcție de culoarea pe care o au
În general, oamenii nu cred că culoarea unei mașini poate influența numărul de accidente în care aceasta este implicată, considerând că doar vehiculele viu colorate sunt mai sigure.
carne de porc la sare
Boala gravă pe care o poți face doar gustând în timp ce prepari bunătăți de Crăciun. Au fost 31 cazuri în România, anul trecut
La nivel mondial se înregistrează aproximativ 10.000 cazuri anual, iar în România, anul trecut, au fost tratate 31 cazuri, număr în creștere față de anul anterior. Boala nu se transmite de la om la om, însă te poți îmbolnăvi foarte ușor consumând carne infestată.
Timişoara-decembrie 1989 FOTO FORTEPAN/Urban Tamas
15 decembrie: La Timişoara s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”. Începutul Revoluţiei din 1989
La 15 decembrie 1989, o demonstraţie de solidaritate cu pastorul Laslo Tokes declanşa o mişcare de protest împotriva regimului comunist la nivel naţional. Tot într-o zi de 15 decembrie, în 1947, se năştea George Pruteanu, celebru datorită emisiunii sale „Doar o vorbă săț-i mai spun”.
Aurora Boreală în Laponia Foto Eturia
Laponia, destinația externă cea mai căutată în luna decembrie. Oferte la prețuri reduse pentru 2025
Laponia continuă să fie una dintre cele mai populare atracții de Crăciun. Pentru sezonul 2025, au fost deja anunțate primele oferte pentru excursii în această destinație, care oferă oportunitatea de a experimenta magia Crăciunului în regiunile nordice.
image png
Mihaela Bilic, despre alimentul care ne distrugem organismul. Este consumat în timpul postului: „Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când...”
Românii care țin post se axează mai mult pe eliminarea produselor lactate, însă uită că un aliment consumat în exces le poate afecta sănătatea. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în detaliu despre ce este vorba.
muzeul FOTO Ionica Nechifor jpg
Instituția publică din România care face profit 3.5 milioane de lei. Cum reușește un institut de cercetare să concureze cu mediul privat
În nordul extrem al României se află probabil singura instituție publică din România care face profit. Ba mai mult, asemeni unei societăți comerciale îl investește în dezvoltare. A încheiat anul cu 3.5 milioane de lei în conturi și a derulat investiții de peste 4 milioane de euro.