Pe urmele lui Iov

Publicat în Dilema Veche nr. 970 din 10 noiembrie – 16 noiembrie 2022
Leviatan
Leviatan

Ce face calitatea cu totul aparte a poemului lui Iov? Desigur, tăietura ieşită din orice rînd a personajului. Calm faţă de despuierea de bunuri şi apropiaţi, faţă de eroziunea propriei cărni, el izbucneşte torenţial în căutarea sensului, a înţelegerii. Se războieşte cu instanţele judecăţii convenţionale, previzibile. Nu acceptă răspuns decît de la Sursa sensului. Strigă la Dumnezeu, îl cheamă să iasă din muţenia Lui, îl provoacă la confruntare. În Republica lui Platon, dreptul persecutat, despuiat de aparenţe are un alt stil, complementar: e un personaj-metaforă, un îndreptar pentru cercetarea noţiunii, o sculptură a dreptăţii. Totuşi, în hieratica lui nobleţe, el face aluzie la un personaj real. Socrate e exemplar în chiar substanţa istoriei. Legendarul Iov e plin de  energie vulcanică, de frenezie. Are o pastă existenţială densă, amestec de puţinătate mizerabilă şi temeritate în a-l ataca pe Interlocutorul suprem. 

De-a lungul vremii pînă astăzi, Iov uimeşte, zbuciumă interogaţia, e de neepuizat. Tematica poemului e atît de densă că interpretările pornite de acolo merg spre o mulţime de zări. Dar nici una nu-i acoperă integral mesajul. Iov rămîne un strigăt metafizic deschis. 

Pentru Kierkegaard, în Repetiţia, Iov pune întrebările care, de la hotarul condiţiei omului, îi dau tîrcoale, îl situează fără putinţă de explicaţie intramundană, îi pun în cumpănă realitatea, rostul. Iov e un partener, mai puternic, de căutare. El lansează cu îndrăzneală neasemănată apelul revendicativ spre transcendent. Mizînd pe dialogul direct între uman şi divin, Iov se află „acolo unde ideile vuiesc cu puterea dezlănţuită a elementelor”. Împreună cu el, Kierkegaard se aruncă în vîrtej. 

Lev Şestov (Pe cîntarul lui Iov) pune un dublu motto pentru meditaţiile asupra destinului uman, în care suferinţele, criza, moartea sînt solul de unde persoana se poate totuşi ridica spre demnitatea ei ireductibilă. Alege un vers din Iov („Dacă nenorocirile mele ar fi puse la cîntar, ar atîrna mai greu decît nisipul mărilor”, 6, 2-3) şi un pasaj din Plotin („O supremă şi ultimă luptă aşteaptă sufletele”, I.6, 7). Insistenţa acut partizană a lui Şestov asupra deosebirilor între gîndirea filozofică şi cea de inspiraţie biblică proclamă, la capătul cărţii, convergenţa celor două: în elanul lui spre Unu, „Plotin descoperă că există un cîntar necunoscut încă oamenilor, unde suferinţele lui Iov covîrşesc efectiv nisipul greu al mării; atunci discursurile lui Plotin devin «exasperate» şi psalmistul se iveşte în filozof: fuga unului spre Unu (VI.9, 11)”.

De partea sa, regizorul rus Andrei Zviaghinţev (Leviatan, 2014, film premiat la Cannes) preia doar talerul greu, întunecat al „cîntarului lui Iov”. El expune lupta îndîrjită a unui tînăr împotriva agresiunii autorităţilor, zdrobirea lui şi a familiei sale sub conivenţa puterilor corupte din Rusia de astăzi. Cazul nu e spectaculos, e banal şi teribil în banalul lui distructiv. Mecanicul Kolia ţine la vasta privelişte care se deschide în faţa casei lui, într-o mică localitate pierdută pe malul Ocenului Arctic. Împotriva primarului care vrea să-l exproprieze, tînărul încearcă să reziste cu resursele legii. Dar actul lui e bizar în Rusia, e de neînţeles pentru apropiaţi, îi nedumereşte, îi îndepărtează. El nu duce decît la dezagregarea familiei, la sinuciderea soţiei, la pierderea copilului. Şi la victoria primarului corupt, fortificat în agresiunea lui de episcopul locului. „De la Dumnezeu este puterea”, îi spune el. „Iar puterea aduce cu sine forţa. Dacă faptele tale îi plac lui Dumnezeu, nu ai de ce să te temi. Iar Dumnezeu e mulţumit de tine. Faci binele.” Aşa că pe locul expropriat iniţial pentru un centru de telecomunicaţii, primarul zideşte o biserică (ne amintim de ierarhul de la Constanţa care, după invadarea Ucrainei, nu şi-a scăzut admiraţia faţă de Putin pe motiv că el a ridicat multe biserici). Cît despre Kolia, distrus de pierderea soţiei, el e servit de un preot cu pilda sărmanului Iov, cu obligaţia de a se supune voinţei lui Dumnezeu. „Voie” încununată, poate, de gestul prietenilor celor mai apropiaţi: ei îl acuză pe Kolia de uciderea soţiei ca să-i poată lua în grijă băiatul şi să capete indemnizaţia de tutori acordată de stat. Arestat şi condamnat fără probe la ani lungi de închisoare grea, Kolia murmură: „Nu înţeleg ce mi se întîmplă”. 

O instituţie religioasă complice cu dictatura a luat aici locul lui Dumnezeu din textul biblic. Din poem nu se mai păstrează decît jumătatea neagră... Cînd consacră noua biserică, episcopul tovarăş cu primarul expropriator explică poporului, la rîndul lui nedumerit de cele întîmplate: „Noi redăm astfel sufletul poporului rus”. În mediile conservatoare din Rusia, filmul a stîrnit, evident, indignare, atacuri, acuzaţii de denigrare a poporului rus. Dar el e doar explicativ pentru dezastrul în care e antrenat astăzi poporul rus de către regimul Putin. Căruia Biserica oficială îi furnizează, cu impasibil cinism, prestigiul „voii divine”. Pe „cîntarul” regimului şi al Bisericii complice, Iov, persoana umană, sînt condamnaţi fără drept de apel. Zviaghinţev a lansat acest diagnostic în 2014, anul anexării Crimeei. Cîţi dintre ruşi, cîţi dintre noi l-am luat în seamă? Astăzi suferinţele şi eroismul ucrainienilor ne-au trezit. Sîntem treji îndeajuns?

Revenind: ce face calitatea cu totul aparte a poemului lui Iov? Desigur, tăietura ieşită din orice rînd a personajului. Pe lîngă asta, tensiunea între chinul interogaţiei şi splendoarea expresiei. E o tensiune care îţi taie suflarea prin acuitatea, prin vibraţia ei. În fond, personajul Iov e contorsionat, străbătut de spasmul deznădejdii, plin de angoasă şi viermi, exasperat, apăsat de „suferinţe mai grele ca nisipul mării”. E nobil, dar nu prea plăcut de privit. În schimb, ceea ce iese din gura lui Iov e de o poezie înaltă, suverană, alternanţă de imprecaţie şi imn, amplă cît toată verticala realului, de la rădăcinile fragilităţii umane pînă la densitatea Polului care desfăşoară lumea.

Filmul lui Zviaghinţev a uimit, şi el, critica occidentală prin îmbinarea între ferocitatea intrigii şi „frumuseţea absolută, aproape minerală” a imaginilor (La Croix, 23.05.2014), prin „utilizarea grandioasă a spaţiului şi a luminii” (Positif, septembrie 2014). „Există încă poeţi, artişti, filozofi”, se declara în Le Figaro (24.09.2014). Există spirite ruse capabile de o luciditate aspră, care riscă să-şi lanseze mesajul fără garanţia că vor fi luate în seamă. 

În Biblie, însă, realul nu se reduce la o lume plană, somnolentă, cufundată în necazuri, în nevoi, în cotidian. Există un Interlocutor inalterabil, treaz. Iar acestuia trebuie să-i fi plăcut verbul lui Iov. Cînd, la capătul a treizeci şi trei de capitole de o ameţitoare frumuseţe, Dumnezeu iese din muţenia lui şi îi răspunde, El foloseşte imagini care se potrivesc cu cele ale lui Iov. Sigur că tonul Lui are majestatea Suveranului, are tăria furtunii, are priceperea Creatorului. Dar în frumuseţea imaginilor, în strălucirea verbului, cei doi se întîlnesc...

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.