Patericul siriac

Publicat în Dilema Veche nr. 1009 din 10 august – 16 august 2023
image

Nu vom găsi mase de oameni îndrăgostiți de filocalia siriacă. Important e că Pr. Agapie Corbu, savantul ieromonah care oblăduiește mica obște de la schitul Almaș (Arad), a reușit să ne-o tălmăcească, atît în puritatea textuală a izvoarelor, cît și în bibliografia critică menită să ni le explice. Grație Editurii Sf. Nectarie, avem deja în românește atît sursele, cît și literatura secundară de cel mai bun nivel academic. Siriacistica rămîne un produs intelectual de nișă atît la noi – unde aduce un aer proaspăt în lumea celor preocupați de patristica greacă și latină –, cît și în forurile erudite occidentale, unde studiul Atlantidei mesopotamiene a creștinismului oriental are deja o tradiție. Teologia și filologia din România profită direct prin această mirabilă extindere a cîmpului lor cognitiv, pentru că domeniul siro-palestinian proiectează revelatoare lumini retroactive asupra întregii dialectici a creștinismului. Credeam că știm totul despre primul mileniu – cu expresiile lui centralizator-imperiale –, dar iată că mai avem multe de investigat la periferia complexă a acestor zone-tampon, în care se regăsesc și reflexe spirituale iraniene, central-asiatice și indiene, pînă la granițele Chinei imuabile. Revelația universului mental siriac, dominat de logica, gramatica, sensibilitatea poetică și experiența mistică a neamurilor semitice, ne dovedește că operațiunile de arheologie a ideilor religioase au încă un potențial viguros. 

Colecția „Philocalica Syriaca” s-a îmbogățit recent cu un al șaselea tom: Toma de Marga, Cartea starețilorPateric siriac, Editura Sf. Nectarie, 2023, 336 p. Salut astfel o apariție editorială la fel de elegantă ca volumele precedente, mai precis o colecție hagiografică minunat tradusă de Elena Dinu, care semnează o consistentă introducere și a elaborat totodată excelentul aparat de note istorice și doctrinare. „Mar Toma de Marga” (ce aliterație de sonet renascentist!) a fost un episcop din secolul al IX-lea care a compilat, ca stareț al mînăstirii Beth Abe – și înainte de episcopat – principalele biografii de sfinți sirieni: eroi ai ascetismului, creatori de apoftegme și „verigi” dintr-un lanț neîntrerupt de transmitere inițiatică a metodelor de „liniștire” interioară, departe de lume. 

Evident că modelul acestor comunități rămînea Egiptul „sketic” al unor Antonie, Arsenie, Pamvo sau Evagrie (cu tot origenismul lor subiacent), însă ei au fondat și experimentat un monahism scutit de platonism și impregnat de intuiția poetică a geniului aramaic. O variantă insolită, cu arome și identitate specifice, deci mai mult decît o clonă provincială a paradigmei filocalice din aria elenistică. Tropismele și retorica rămîn totuși comune în cele două monahisme, explicînd folosirea aceluiași set de stereotipuri în construcția narațiunii hagiografice (nașteri însemnate simbolic, vocații precoce, gesturi taumaturgice, moartea martirică, contemptus mundipenthos (străpungerea inimii), darul lacrimilor etc.). Ceea ce diferă – și nu e un detaliu – ține de vocabularul conceptual al tehnicilor contemplative, adică de un lexic extatic și de un limbaj al „urcușului duhovnicesc” pe care siriaca, spre deosebire de greacă, le-a etalat într-un registru semantic original. 

Întrucît autorul e onest în documentare și conștient că se adresează unei îndepărtate posterități, Patericul lui Toma de Marga cuprinde și o cronică a Bisericii siro-orientale în perioada dificilă a tranziției de la imperiul sasanid către califatul abbasid. Putem citi cartea atît pentru valoarea ei istorică, cît și pentru foloasele sale edificatoare. Găsim în text exemple de sfinți „extremiști”, greu de digerat după grila prezentului, dar și majore transpuneri paradoxale ale mesajului evanghelic: pe scurt, personajele ni se par viu convingătoare, tocmai pentru că sînt adesea contradictorii și acționează neașteptat. Ucenicia e cuvîntul-cheie. Nimeni nu vine de nicăieri sau singur în aventura filocalică. Fără un magistru spiritual căruia discipolul îi „slujește” adesea pînă la moarte, nimic din „meșteșugul” cunoașterii directe a lui Dumnezeu nu scapă de un anume echivoc demonic. După ce plonjăm în pomenitele biografii – și în onomastica lor de un exotism irezistibil – înțelegem de ce sîntem azi „orfani”, chiar dacă posedăm o bună cultură creștină și ne străduim să viețuim decent. Tot ce putem face e să ne lăsăm adoptați „la distanță” de acești trăitori îndepărtați, a căror luciditate sfidează timpul.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

1 gogosi simple de post jpg jpeg
Secretul celor mai pufoase gogoși de post. Ce adaugă măicuțele în aluat ca să crească rapid
Gogoșile sunt un desert îndrăgit de toți, dar când vine vorba de varianta de post, măicuțele din mănăstiri sunt cele care par să dețină secretul unui aluat perfect.
Expoziția de artă fotografică „Oamenii din Valea OMO, Etiopia” va fi deschisă până la 20 ianuarie 2025.
„Oamenii din Valea OMO, Etiopia”, expoziție de artă fotografică la Buzău
Muzeul Județean Buzău a vernisat miercuri, 20 noiembrie 2024, expoziția de artă fotografică „Oamenii din Valea OMO, Etiopia”.
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
Ce este interzis să depozitezi în boxe sau subsolurile blocurilor? Amenzile pot ajunge la 3.000 de lei, dar mulți români ignoră legea
Nenumărați români profită de subsolul blocurilor pentru a depozita diverse obiecte pe care nu au cum să le țină în casă, dar de care nu doresc încă să scape.
Perchezitii Gagauzia FOTO Gagauzia 24 jpeg
Descinderi în Găgăuzia, regiunea din sudul Republicii Moldova: Vizați sunt oamenii bașcanei Evghenia Guțul
Procurorii și polițiștii fac percheziții în regiunea prorusă Găgăuzia, descinderile fiind efectuate într-un caz pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Printre cei vizați este vicepreședintele Comitetului Executiv al Găgăuziei, Ilia Guzun.
Gautam Adani X png
Un mare miliardar indian este acuzat de mită. Suma uriașă la care se ridică frauda grupului infracțional din care face parte
Gautam Adani, al doilea cel mai bogat om al Indiei, este acuzat de procurorii SUA că ar fi încercat să mituiască oficialii indieni.
banner mihai gainusa  png
Ceremonie 100 de ani - Armistiţiu - Primul Război Mondial - Paris - Donald Trump - Angela Merkel / FOTO EPA - EFE / 11 nov 2018
Angela Merkel, dezvăluiri din timpul primului mandat al lui Trump. „Era evident foarte fascinat de președintele rus”
Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei, a descris în noua sa carte relația complicată cu fostul președinte american Donald Trump.
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Stalin, cel mai fidel cititor al ziaristului Vassili Grossman
La ora declanșării Războiului, Vassili Grossman era un scriitor de 36 de ani, gras, cu ochelari și declarat inapt pentru front.
child 7537716 1280 jpg
Cele mai frumoase 10 nume de fete din România. Tu ți-ai numi copilul așa?
Chiar înainte să vină bebelușul pe lume, părinții se confruntă cu una dintre cele mai grele și importante decizii: alegerea numelui. Acest proces poate fi o adevărată provocare, căci numele copilului va deveni o parte esențială a identității lui.