Patericul siriac

Publicat în Dilema Veche nr. 1009 din 10 august – 16 august 2023
image

Nu vom găsi mase de oameni îndrăgostiți de filocalia siriacă. Important e că Pr. Agapie Corbu, savantul ieromonah care oblăduiește mica obște de la schitul Almaș (Arad), a reușit să ne-o tălmăcească, atît în puritatea textuală a izvoarelor, cît și în bibliografia critică menită să ni le explice. Grație Editurii Sf. Nectarie, avem deja în românește atît sursele, cît și literatura secundară de cel mai bun nivel academic. Siriacistica rămîne un produs intelectual de nișă atît la noi – unde aduce un aer proaspăt în lumea celor preocupați de patristica greacă și latină –, cît și în forurile erudite occidentale, unde studiul Atlantidei mesopotamiene a creștinismului oriental are deja o tradiție. Teologia și filologia din România profită direct prin această mirabilă extindere a cîmpului lor cognitiv, pentru că domeniul siro-palestinian proiectează revelatoare lumini retroactive asupra întregii dialectici a creștinismului. Credeam că știm totul despre primul mileniu – cu expresiile lui centralizator-imperiale –, dar iată că mai avem multe de investigat la periferia complexă a acestor zone-tampon, în care se regăsesc și reflexe spirituale iraniene, central-asiatice și indiene, pînă la granițele Chinei imuabile. Revelația universului mental siriac, dominat de logica, gramatica, sensibilitatea poetică și experiența mistică a neamurilor semitice, ne dovedește că operațiunile de arheologie a ideilor religioase au încă un potențial viguros. 

Colecția „Philocalica Syriaca” s-a îmbogățit recent cu un al șaselea tom: Toma de Marga, Cartea starețilorPateric siriac, Editura Sf. Nectarie, 2023, 336 p. Salut astfel o apariție editorială la fel de elegantă ca volumele precedente, mai precis o colecție hagiografică minunat tradusă de Elena Dinu, care semnează o consistentă introducere și a elaborat totodată excelentul aparat de note istorice și doctrinare. „Mar Toma de Marga” (ce aliterație de sonet renascentist!) a fost un episcop din secolul al IX-lea care a compilat, ca stareț al mînăstirii Beth Abe – și înainte de episcopat – principalele biografii de sfinți sirieni: eroi ai ascetismului, creatori de apoftegme și „verigi” dintr-un lanț neîntrerupt de transmitere inițiatică a metodelor de „liniștire” interioară, departe de lume. 

Evident că modelul acestor comunități rămînea Egiptul „sketic” al unor Antonie, Arsenie, Pamvo sau Evagrie (cu tot origenismul lor subiacent), însă ei au fondat și experimentat un monahism scutit de platonism și impregnat de intuiția poetică a geniului aramaic. O variantă insolită, cu arome și identitate specifice, deci mai mult decît o clonă provincială a paradigmei filocalice din aria elenistică. Tropismele și retorica rămîn totuși comune în cele două monahisme, explicînd folosirea aceluiași set de stereotipuri în construcția narațiunii hagiografice (nașteri însemnate simbolic, vocații precoce, gesturi taumaturgice, moartea martirică, contemptus mundipenthos (străpungerea inimii), darul lacrimilor etc.). Ceea ce diferă – și nu e un detaliu – ține de vocabularul conceptual al tehnicilor contemplative, adică de un lexic extatic și de un limbaj al „urcușului duhovnicesc” pe care siriaca, spre deosebire de greacă, le-a etalat într-un registru semantic original. 

Întrucît autorul e onest în documentare și conștient că se adresează unei îndepărtate posterități, Patericul lui Toma de Marga cuprinde și o cronică a Bisericii siro-orientale în perioada dificilă a tranziției de la imperiul sasanid către califatul abbasid. Putem citi cartea atît pentru valoarea ei istorică, cît și pentru foloasele sale edificatoare. Găsim în text exemple de sfinți „extremiști”, greu de digerat după grila prezentului, dar și majore transpuneri paradoxale ale mesajului evanghelic: pe scurt, personajele ni se par viu convingătoare, tocmai pentru că sînt adesea contradictorii și acționează neașteptat. Ucenicia e cuvîntul-cheie. Nimeni nu vine de nicăieri sau singur în aventura filocalică. Fără un magistru spiritual căruia discipolul îi „slujește” adesea pînă la moarte, nimic din „meșteșugul” cunoașterii directe a lui Dumnezeu nu scapă de un anume echivoc demonic. După ce plonjăm în pomenitele biografii – și în onomastica lor de un exotism irezistibil – înțelegem de ce sîntem azi „orfani”, chiar dacă posedăm o bună cultură creștină și ne străduim să viețuim decent. Tot ce putem face e să ne lăsăm adoptați „la distanță” de acești trăitori îndepărtați, a căror luciditate sfidează timpul.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic