Partea și întregul

Publicat în Dilema Veche nr. 938 din 31 martie – 6 aprilie 2022
Theodor Pallady jpeg

Biblioteca Academiei Române din Cluj-Napoca găzduiește (între 8 februarie și 8 aprilie 2022) expoziția FRAGMED, un „puzzle transilvan”, cuprinzînd cîteva zeci de fragmente de manuscrise medievale recuperate din legăturile unor volume din secolele XVI-XVII. Detașarea, descifrarea, datarea, ancheta istorică despre circulația codicelor de origine (prin mîinile succesivilor proprietari), ca și expunerea lor, reflectată simultan într-un catalog policrom, de optimă calitate, reprezintă „punerea în pagină” a unui proiect inițiat de profesorul Adrian Papahagi, secondat de echipa sa (Bogdan Crăciun, Codruța Cuceu ș.a.). Demersul cercetătorilor amintiți a fost sprijinit instituțional de directorului bibliotecii-gazdă, Sorin Crișan, de Cristian Mladin (Batthyaneum, Alba Iulia) sau Adrian Cioroianu (Biblioteca Națională a României), cărora li s-au alăturat entități savante din Ungaria și Elveția. Ambianța rezultată prin conjugarea atîtor pasionate competențe amintește deopotrivă Il nome della rosa, labirintul borgesian și enigma unei Europa christiana unificate odinioară prin monopolul eclezial asupra culturii înalte, prin rețeaua erudiților din ordinele monahale și zorii deja strălucitori ai umanismului erasmian. De vreme ce valorizează un patrimoniu latin convergent, FRAGMED reprezintă simultan un act de arheologie intelectuală, o demonstrație de europenitate organică în spațiul românesc și un gest menit să exalte sursele vii ale civilizației occidentale. Membra disiecta – formula „anatomică” prin care sînt desemnate părțile unui manuscris literalmente sfîșiat de vicisitudinile istoriei – constituie în același timp metafora ideală a cunoașterii care combate uitarea și frumosul simbol al spiritului de echipă, care-și propune progresul științei mai presus de orgoliile individuale.

Proiectul „detectiv” asumat de Adrian Papahagi și confrații săi e cu atît mai important cu cît e mai precară, comparativ, zestrea manuscriselor medievale latine păstrate în țara noastră. Două treimi din cele aproximativ 500 de asemenea manuscrise conservate în bibliotecile României au fost achiziționate abia în secolul al XVIII-lea, de către episcopul catolic Ignatius Batthyány, urmat, un veac mai tîrziu și cu mijloace mai modeste, de ferventul cărturar Timotei Cipariu. Deși orice mare centru aulic sau monastic apusean deținea, cu secole mai devreme, fonduri manuscrise considerabil mai importante ca volum, calitate și vechime, expoziția clujeană ne demonstrează faptul că – prin Transilvania (cea multietnică) – spațiul românesc s-a racordat onorabil la viața culturală continentală și că obsesia lovinesciană a „sincronizării” nu este produsul unui modern bricolaj naționalist, ci reflexul unei vocații continue.

L-am însoțit nu demult pe Adrian Papahagi la Alba Iulia, într-un perfect echipat centru de restaurare a cărților vechi, condus de Alexandru Știrban, bucurîndu-mă să-l văd pe învățatul meu prieten cu lupă și mănuși albe, printre tomuri masive, intens colorate, pudrate sub colbul miilor de amprente juxtapuse în timp: participam astfel, ca diletant, la un ritual fascinant de investigare a memoriei colective, de salvare a vestigiului elocvent și de interpelare pedagogică a generațiilor viitoare. Există în bibliotecile păstrătoare de patrimoniu o carnalitate macabru pergamentoasă, dar și o revelație sinestezică, hrănită din dansul firelor de praf într-o rază de soare, din colcăiala invizibilă a acarienilor și sudoarea uscată a celor ce s-au învrednicit odinioară să transcrie, să utilizeze liturgic și să inventarieze cu grijă, filă cu filă, Marele Cod biblic al civilizației iudeo-creștine. Firește, evenimentul FRAGMED a fost organizat după cele mai riguroase standarde academice, însă el are și misiunea de a transmite publicului educat dovada că studiile medievale nu aparțin unei secte de chițibușari ezoterici, ci tuturor celor care vor să priceapă (și să asimileze) identitatea noastră profundă, vitală, imposibil de alterat. Grație fragmentelor de manuscrise medievale readuse la lumina zilei, expoziția de la Cluj ne dăruiește generos o rară sugestie a întregului.

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Julie Swallow englezoaica de 56 de ani care se luptă cu tumorile cerebrale Colaj Brain Tumour Charity© SWNS
Simptomul „ridicol” care, ignorat, îți pune viața în pericol. Povestea tulburătoare a unei britanice diagnosticate cu tumoare pe creier
Mulți dintre noi tind să ignore simptomele pe care le considerăm prea „neînsemnate”, însă aceste semne pot ascunde uneori probleme grave, care pun viața în pericol. Acest lucru este demonstrat de cazul unei britanice căreia medicii i-au dat doar trei săptămâni de trăit, dar care, după aproape cinci
lamai suc freepik jpg
Lămâi umplute cu cremă de vanilie, cel mai simplu și rapid desert. Rețeta ingenioasă perfectă pentru meniul de Paște. VIDEO
Paștele se apropie cu pași repezi, astfel că gospodinele iscusite se pregătesc intens pentru a stabili lista de preparate. Pe lângă drobul de miel, cozonacii și ouăle roșii, meniul de sărbători este mult mai vast la români. Iată o rețetă de desert simplu, inedit și rapid.
Scarlett Johansson, foto Instagram jpg
Scarlett Johansson a reușit să își îndeplinească visul din copilărie. Actrița radiază de fericire
Scarlett Johansson, în vârstă de 40 de ani, radiază de fericire. Actrița a dezvăluit recent că și-a îndeplinit un vis pe care îl avea încă de mică: „Un vis de-o viață”, a spus ea.
urs jpg
Un urs a fost văzut în centrul stațiunii Bușteni. Localnicii au primit mesaje RO-Alert
Locuitorii din stațiunea Bușteni, Prahova, au fost alertați joi seară, 3 aprilie, cu privire la prezenţa unui urs în centrul orașului.
Pete Hegseth Foto Hari Bucur Marcu   Facebook jpg
Șeful Pentagonului este investigat în cazul utilizării Signal pentru a discuta despre operațiuni militare
Pete Hegseth, șeful Pentagonului, este investigat de organismul care se ocupă cu supravegherea instituției, după ce a vorbit despre planurile de atac militar împotriva militanţilor Houthi din Yemen pe aplicația Signal.
plante baie istock jpg
Plantele care se adaptează la umezeala excesivă. Ce plante putem pune în baie sau în spațiile mici și întunecate: „Tolerează foarte bine și umbra”
Știm cu toții că plantele au nevoie de o îngrijire minuțioasă pentru a rezista în timp și pentru a le proteja de boli sau apariția fungilor. Ei bine, există și plante care sunt mai puternice și chiar rezistente la umezeală, fără să fie nevoie să le acordăm prea multă atenție.
romani italia webp
Șoc în Italia. Adolescenți români cu cetățenie italiană au terorizat metroul din Milano
Adolescenți români cu cetățenie italiană se află în centrul unui scandal în celebra metropolă Milano. Autoritățile italiene au făcut 50 de arestări în această zonă, destructurând o bandă de infractori italieni, minori și adulți organizați în bande, care luaseră „în stăpânire” metroul și zona din jur
Conferinta de presa sustinuta de primarul capitalei, Nicusor Dan, la sediul PMB, in Bucuresti, 31 ianuarie 2025  Foto Inquam Photos Octav Ganea (4) jpg
Scandal în ședința CGMB. Bugetul Capitalei, adoptat la a doua încercare
Bugetul Capitalei a fost introdus din nou pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General de joi, 3 aprilie, după ce a fost retras la finalul lunii martie de către primarul Capitalei.
Supa, Shutterstock jpg
Supa pe care o mănâncă în fiecare zi cea mai longevivă familie din lume. Este varianta perfectă pentru un prânz sănătos
Supa este o alegere culinară delicioasă, dar ce-ai spune dacă ai afla că un preparat de acest tip face parte din meniul zilnic al celei mai longevive familii din lume? Rețeta este simplă și conține ingrediente sănătoase!