Părintele André Scrima despre calea sărbătorii

Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
Părintele André Scrima despre calea sărbătorii jpeg

Pentru cei mai mulţi dintre noi, sărbătoarea Crăciunului e „punctuală“. Cuprinde cîteva zile de bucurie: daruri, reuniuni de familie şi prieteni, strălucire de brazi şi lumini, participare la slujbe în biserică (toate acestea reduse acum de măsurile împotriva pandemiei). Dar după aceste zile sărbătoarea trece. Or, în înţelesul ei propriu, religios, sărbătoarea nu „trece“. Ea este punctul tare al unui traseu teologal, liturgic, interior. „Te trece“ către altă etapă a unui drum spiritual. E ceea ce arăta Părintele André Scrima în cursurile privind oficiul liturgic al Bisericii de Răsărit, ţinute în 1970-1974 la Facultatea de Știinţe Religioase a Universităţii Saint-Joseph, Beirut. Ele au fost publicate în volumul André Scrima, Biserica liturgică, Humanitas, 2005. Îmi voi îngădui totuşi să reiau aici cîteva pasaje. Ele ne pun în faţă  înţelesuri ale sărbătorii şi astfel ne pot apropia de traseul ei. În condiţii de viaţă normale, ca şi în condiţii de restricţii sanitare, aceste sensuri ne sînt oferite, ne solicită şi ne pot conduce la fel de mult.

Desfăşurarea liturgică marchea­ză un drum al revelaţiei.

„De la o sărbătoare la alta se petrece mai mult decît o trecere cronologică. Există o trecere de sens, o împlinire, o desăvîrşire. Simţim că, între Naştere şi Epifanie, ceva se împlineşte: anume manifestarea, arătarea Domnului... La sărbătoarea Epifaniei sîntem chemaţi să vedem că Christos, care vine în trup prin Naştere, este înainte de toate locul, purtătorul Duhului. În aşa măsură încît există între ei complementaritate, reciprocitate. Christos se naşte prin lucrarea Duhului. Lucrează el însuşi prin Duhul... Într-un sens, Christos e precursor al Duhului. El a venit în lume pentru ca Duhul să se poată manifesta în mod deplin.“

Postul Crăciunului e deja mobilizare, pătrundere pe calea sărbătorilor.

„Această perioadă de patruzeci de zile“, spune P. Scrima, „subliniază caracterul itinerant, înaintarea către Domnul care vine şi se arată. Pregătirea pentru sărbătoare înseamnă efort de clarviziune; arătarea Domnului rămîne nevăzută celui care nu o aşteaptă. Există în această pregătire un sens ascetic, dar, de asemenea, o funcţiune teofanică.“

Ne aflăm aşadar în faţa unui dublu traseu: traseul pe care Dumnezeu se revelează umanului, traseul pe care omul se pregăteşte, răspunde, participă la revelaţia care i se oferă. Iată de ce oficiul liturgic, propune, împreună cu funcţia celebrării, şi o „metodă de spiritualitate“.

Imnografia liturgică „proclamă doctrina creştină desfăşurînd sensurile sărbătorii. Ea face apel la com-prehensiunea, la cuprinderea credinciosului în semnificaţia doctrinei. E metodă de spiritualitate. Dacă omul se angajează efectiv în această perioadă, dacă participă la ea în sensul prim al cuvîntului – a lua parte, a se com-promite cu Dumnezeu, a lua asupra ta planul (şi destinul) lui Dumnezeu –, atunci omul se constituie ca subiect şi obiect totodată al unui act de spiritualitate care luminează şi angajează în aceeaşi măsură intelectul, afectul şi trupul. Fiinţa întreagă intră aşadar în limbajul spiritual al sărbătorii, ia act de un ansamblu de simboluri care îi vorbesc. Dacă mă angajez în itineranţa celor patruzeci de zile, intru într-o viaţă de spiritualitate“.

Părintele Scrima recurge abundent, în studiul său, la imnografia răsăriteană fiindcă ea desfăşoară într-o amplă exegeză sensurile învăţăturii creştine şi ale dublului traseu.

„Întreaga, imensa imnografie a liturghiei bizantine este rodul experienţei «spiritualilor», a oamenilor duhovniceşti. Nu ni se înfăţişează drept text conceptual, ci drept «metodă» = meta (cu) hodos (cale), adică «traseu împreună cu…». Aşadar nu reţetă, nu schemă, ci ceea ce te pune pe cale. Transformîndu-mă, o înţeleg; înţelegînd-o, ea mă transformă.“

„Cîntările Epifaniei stabilesc un fel de co-prezenţă a celor două sărbători şi arată preeminenţa Epifaniei în raport cu Naşterea, cea din urmă fiind înfăţişată drept pregătire a celei dintîi. Sărbătoarea Naşterii nu şi-a dat adevărata măsură atîta vreme cît nu a fost atinsă sărbătoarea Epifaniei; aşadar itineranţa continuă. Dar nu mai este ascetică, ci se petrece în bucurie, iar postul este desfiinţat. În această atmosferă sărbătorească are loc înaintarea către sensul lăuntric al Naşterii care este Epifania.“

Naşterea Domnului cuprinde „tema regenerării, a vieţii noi, a înnoirii lui Dumnezeu şi totodată a omului, el însuşi înnoit. Dumnezeu devine kenoză, nou-născut, asumă un destin nou. E un «alt» Dumnezeu, care se revelează cu totul altul faţă de cel pe care şi l-a închipuit dintotdeauna omul. Prin această înnoire a lui Dumnezeu, omul însuşi e pus într-o situaţie nouă, intră într-un destin nou... Naşterea e un act în care Dumnezeu e implicat pînă în măruntaiele sale, în mod visceral, printr-un fel de dat ontologic. Prin căderea omului, Dumnezeu însuşi este întrucîtva atins. Dumnezeu nu acţionează din raţiuni morale, din milă faţă de om. Întruparea se situează la nivelul unei realităţi ontologice. Chipul însuşi al lui Dumnezeu a fost antrenat în cădere. Realitate dramatică. În toată această parte a slujbei sînt enunţate motivele îndepărtate ale Întrupării: Christos vine către om, loc al lui Dumnezeu... Dar această temă este împlinită şi depăşită. Tema lui Dumnezeu care vine pentru a-şi înnoi chipul este orientată către o altă dimensiune:

«Fecioara astăzi pe Cuvîntul cel mai înainte de veci merge să-l nască în peşteră negrăit. Dănţuieşte lumea auzind, slăveşte... pe Cel ce voieşte a se arăta prunc tînăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci», potrivit cîntării lui Roman Melodul.

Naşterea este văzută simultan în realizarea ei terestră, istorică şi în misterul ei dinainte de veci. La vestea Naşterii lumea «dănţuieşte»... La început era dansul! Primă captare a sensului lui Dumnezeu. Cele dintîi expresii religioase ale omului sînt scrierea/scriptura şi dansul. Dat fiind că e ritm, dansul este o expresie de tip grafic. Prin dans, se poate figura, vorbi. Iată prima modalitate de a celebra această eliberare a fiinţei, capabilă să intre în spaţiul lui Dumnezeu... Dumnezeu cel dinainte de veci intră în ordinea vizibilă, se lasă văzut în inocenţa unui prunc de curînd născut.

«Astăzi se naşte din Fecioara Cel ce are în mînă toată toată făptura. Cu scutece ca un prunc este înfăşat Cel ce din fire este nepipăit. În iesle este culcat Dumnezeu, Cel ce a întărit cerurile de demult, întru început... Ne închinăm Naşterii tale, Hristoase. Învredniceşte-ne să vedem şi dumnezeiască Arătarea ta.»

Avem aici un rezumat imnologic al sărbătorii, foarte revelator pentru spiritul ei şi al tradiţiei bizantine în genere, care lucrează din plin cu antinomiile. Formă antitetică, contrast dinamic, care deschid către un sens mereu mai înalt. Contrast crucificator şi eliberator între Dumnezeu inefabil, incognoscibil şi Dumnezeu perceptibil în Economia sa. Geniul liturghiei bizantine stă, întreg, în acest contrast crucificator şi eliberator pentru înţelegere. În credinţă, imposibilul este mereu de îmbinat cu posibilul în vederea unui surplus de sens: Cel ce conţine devine conţinut, Cel insesizabil devine muritor, Cel ce întăreşte cerurile se lasă culcat în iesle…“

(pasaje seclectate de Anca Manolescu)

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Adriana Bahmuțeanu a ajuns pe mâna medicilor Foto Adrian Bahmuțeanu   Facebook jpg
Adriana Bahmuţeanu a ajuns la medic după ce a protestat în faţa Tribunalului. „Dacă vi se pare că în poza asta eram împăiată, e de la anestezie”
Adriana Bahmuțeanu a organizat, pe 7 aprilie, un protest în mijlocul străzii, în fața Tribunalului București, în care a militat pentru drepturile mamelor.
club noapte republica dominicana EPA EFE (2) jpg
A căzut tavanul peste ei la un concert! 113 morți și 160 de răniți
eară de coșmar în capitala Republicii Dominicane! Clubul de noapte Jet Set din Santo Domingo s-a transformat într-un mormânt pentru peste 100 de oameni.
bursa indici FOTO Shutterstock
Barilul de petrol a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, după ce China a răspuns „la greşeala repetată” a americanilor
Cotaţia petrolului a atins miercuri, 9 aprilie, cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, în contextul în care intensificarea războiului comercial pune în pericol cererea de energie, după un nou val de tarife vamale anunţate de SUA şi China, potrivit Bloomberg.
Horoscop jpg
Horoscop 10 aprilie. Taurii nu trebuie să rateze niciuna din şansele nou ivite, Săgetătorii pierd bani
Horoscop 10 aprilie.Află ce ți-au pregătit planetele și cum poți profita de influențele astrale ale acestei zile. 
sardine pixibay jpg
Super-alimentul care ajută inima și vă ferește de depresie si Alzheimer. Este bogat acizi graşi omega-3, vitamine și minerale
Un super-aliment bogat în acizi graşi omega-3 care ajută la combaterea inflamaţiei şi la scăderea colesterolului are și multiple beneficii pentru inimă, creier și oase.
thumbnail Foto Murfatlar Vinul jpg
Murfatlar Vinul , cea mai premiată cramă la ”Concours Mondial de Bruxelles 2025”, sesiunea dedicată vinurilor rosé
Murfatlar Vinul își reconfirmă poziția de top în industria vitivinicolă romanească, obținând cele mai multe medalii la prestigiosul ”Concours Mondial de Bruxelles 2025”, sesiunea dedicată vinurilor rosé.
Sfaturi pentru instalarea sistemelor de supraveghere i¦én locuint¦ªa ta jpg
Sfaturi pentru instalarea sistemelor de supraveghere în locuința ta
Instalarea unui sistem de supraveghere în locuință nu doar că îți oferă un plus de siguranță, dar îți aduce și liniștea că cei dragi sunt în siguranță, fie că ești acasă sau nu. Cu atât de multe opțiuni disponibile pe piață, alegerea și instalarea corectă a acestor sisteme poate părea complicată.
pacient  foto   Shutterstock jpg
Încep lucrările la Institutul Regional de Oncologie din Timişoara. Alfred Simonis: „E cea mai mare finanțare”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alfred Simonis, a anunţat, miercuri, că a fost dat ordinul de începere a lucrărilor la Institutul Regional de Oncologie din Timişoara. Potrivit lui Simonis, aceasta ar fi cea mai mare finanţare din domeniul sanitar, în afara Capitalei.
dinamo fani rps8755 1 jpeg