Orthodoxie versus Ortodoxie

Publicat în Dilema Veche nr. 859 din 24 - 30 septembrie 2020
Orthodoxie versus Ortodoxie jpeg

2020 va rămîne în istoria teologiei românești drept anul ediției princeps a tomului II din Canonul Ortodoxiei, lucrare de dimensiuni enciclopedice semnată de arhidiaconul Ioan I. Ică Jr.

Tomul I, dedicat secolelor de început ale creștinismului, denumit Canonul apostolic, apărea în 2008, adunînd peste 1.000 de pagini de texte fondatoare, prezentul tom II este editat în două volume însumînd peste 2.000 de pagini, denumite Sinodul VII ecumenic. Ambele tomuri conțin traduceri în limba română ale acelor texte pe care traducătorul le-a considerat normative sau exemplificatoare pentru un ethos ortodox, acompaniate de introduceri istorico-teologice ample și erudite. Titlurile tomurilor sînt însă contraintuitive, așadar programatice, în măsura în care primul tom cuprinde texte pînă în secolul al VIII-lea, iar al doilea tom o perioadă ce se întinde din secolul al VIII-lea pînă în al XV-lea, deci de fiecare dată conținutul pare să depășească titlul. Sensul acestor titluri este de a ilustra programul autorului acestei propuneri de Canon al Ortodoxiei. Teza primului tom este tocmai apostolicitatea creștinismului, adică afirmația că nici una din trăsăturile definitorii ale creștinismului nu poate fi atribuită unei epoci tîrzii; în toate aspectele vieții creștine se poate descoperi o certă continuitate începînd cu iudaismul din vremea manifestării publice a lui Iisus din Nazaret.

Teza prezentului tom în două volume este mai îndrăzneață și mai subtilă: caracterul ortodox al creștinismelor istorice este testat de raportarea acestora la icoană. Natura teologică a icoanei a făcut din aceasta pivotul mărturisirii de credință ortodoxe. De aceea este esențială corecta înțelegere a ceea ce este icoana. Opt secole de dezbateri teologice au dat sinodului VII ecumenic, ținut la Niceea în 787, statutul de piatră de poticnire a Ortodoxiei. Astfel, descoperim în cele două volume ale tomului II: prima apologie iconofilă a lui Ioan Damaschin, fragmente de teologie iconoclastă – ca să înțelegem mai bine amploarea intelectuală a acesteia, toate sesiunile sinodului VII ecumenic și ale sinoadelor locale care au continuat dezbaterea în jurul icoanei și semnificației ei pentru cultul creștin, atît în Răsărit, cît și în Apus, apoi fragmente omiletice și teologice cu referință la iconoclasm și iconofilie, produse de patriarhii Tarasie, Nichifor, Metodie și Fotie, de papii Adrian I, Grigorie II, Leon III și Ioan VIII, de Teodor Studitul. După acest dosar propriu-zis al iconoclasmului urmează dosarul schismei fotiene cu începutul dezbaterii despre filioque, dosarul tetragamiei împăratului Leon, dosarul schismei din 1054, dosarele purcederii Duhului Sfînt și ale succesivelor tentative de reunificare a celor două creștinisme de la conciliul IV Lateran pînă la Ferrara-Florența, adăugînd la acestea dosarul luminii/energiilor necreate. Sinodiconul Orthodoxiei încununează volumul. Acestor mari dosare li se adaugă anexe cu texte care nu fac parte din epocă, fie că sînt mărturii din trecut cu impact asupra dezbaterii, adevărate (Epistola despre ființă și ipostasă a lui Grigorie al Nyssei) sau falsuri (Constitutum Constantini), fie că sînt reacții mult posterioare (Calvin și Conciliul din Trento), dar semnificative în istoria receptării sinodului VII ecumenic.

Nu voi intra în detaliile compunerii celor două volume, nici în „deliciile” vînătorii de greșeli, irelevante în acest caz, ci mă voi rezuma la a discuta ceea ce urmărește autorul prin compoziția volumelor sale, dar și ceea ce se degajă din metoda de compunere adoptată. La prima vedere, volumele par o crestomație de texte importante pentru istoria creștinismului în ansamblu, cu o notabilă grijă pentru echidistanță și varietate. Astfel, Ortodoxia acestor secole nu este exclusiv grecească, ci în mare măsură și latinească sau produsă în Apus, circulînd ulterior și în spațiul grecesc. De asemenea, nu auzim numai voci ortodoxe, ci și ale ereticilor. Este ceea ce numește Ioan I. Ică Jr. punerea în context, deci înțelegerea mizei. Pentru el, Canonul Ortodoxiei trebuie înțeles, nu doar acceptat. Există o logică a alegerilor care au alcătuit Ortodoxia, această logică vine din acțiunea proniatoare a lui Dumnezeu, care însă nu este tunet și furtună, ci deseori o abia perceptibilă adiere de vînt.

Icoana, citită de unii exegeți ca o opțiune estetizantă a unei civilizații constantinopolitane rafinate în fața unui Ev Mediu barbar, de alții ca un pogorămînt în fața gustului maselor sau ca o strategie misionară, i se arată lui Ioan I. Ică Jr. drept gaj al Întrupării. Mai mult de atît, modul de acțiune al Logosului divin este iconic. El este o icoană a Tatălui. De aceea icoana lui Iisus Hristos e singura fereastră deschisă către ceruri. Iconofilia originară și autentică este hristomorfică, întrucît teologia creștină este hristomorfică. Iisus este Logosul Tatălui prezent în Vechiul Testament, în vremea Întrupării sale și după acel moment istoric, în Biserica Sa. De aceea nu orice imagine este iconofilie autentică. În această privință, Ioan I. Ică Jr. urmărește cu atenție derivele atît în Apus, cît și în Răsărit. Volumele tomului II sînt ținute laolaltă de o introducere programatică și de un amplu epilog, în care autorul, cu aerul de a oferi o bibliografie comentată exhaustivă, își dezvăluie cu discreție parti-pris-urile: iconoclasmul este antagonismul fundamental față de prezența Dumnezeului Întrupat în istorie. Acest iconoclasm a eșuat la Constantinopol în secolul al IX-lea, dar a supraviețuit în Occident, atît sub formă atenuată în Romano-Catolicism, cît și în formă radicală în Reformă și în societatea secularizată a modernității. El se întrepătrunde cu teleologiile istorice născute în secolul Luminilor prin referință la interpretarea teologică dată de Ioachim din Fiore scurgerii istorice a timpului. Viziunea ioachimită a unei ere a Duhului Sfînt, care intervine după cea a Fiului, și deci a unei eshatologii realizate terestru, abandonează iconismul care este esențialmente hristic. Dacă nu mai sîntem în era Fiului, nici icoana lui nu mai este necesară. Eshatologiile secularizate au fost citite în Occident ca o împlinire a profetismului ioachimit. Astfel, ratarea sensului icoanei este marea capcană pe care gîndirea conceptuală a întins-o creștinilor.

Ortodoxia lui Ioan I. Ică Jr. nu are limite geografice sau bibliografice. Dimpotrivă, parcă pe alocuri e prea puțin Bizanț în bibliografia sa și are dreptate, marele război nevăzut s-a pornit în Occident, a fost aparent pierdut în Occident odată cu secolul Luminilor, dar apoi, în mod surprinzător, tot acolo s-a reaprins flacăra Orthodoxiei cu marea teologie ortodoxă a exilului, cu marile lucrări istorice de redescoperire a comorilor Orthodoxiei ascunse în bibliotecile occidentale.

Și atunci, unde este și ce este Ortodoxia? În introducere, Ioan I. Ică Jr. ne propune un subterfugiu ortografic: de a scrie Ortodoxie, cînd e vorba de sensul istoric sau geopolitic, adică expresia confesională a creștinismului bizantin și a spațiului său de iradiere est-european, și de a scrie Orthodoxie, cînd e vorba de un sens adînc, puternic, revelator al învățăturii lui Iisus din Nazaret, care se poate afirma și în alte spații culturale decît cele istoric ortodoxe. Atributele orthodox și catholic sînt inseparabile în actul de credință, dar au dat naștere, în mod tragic, fiecare unei variante istorice de creștinism.

Ortodoxia istorică, greco-slavă, se învrednicește de nenumărate admonestări orthodoxe din partea lui Ioan I. Ică Jr., în mod special de a fi abandonat adevărata iconofilie și de a se fi aruncat în brațele tuturor modelor teologice occidentale, între care și ale iconoclasmului atenuat, care a redus icoana la rol de pictură religioasă, suport disprețuit al pietății populare.

Redescoperirea icoanei s-a petrecut în Occident, dar nu pentru Occident, ci pentru o minoritate de mărturisitori. Au contribuit în mod providențial la această redescoperire intelectuali izgoniți din Rusia și din Europa de Est, susținuți în Occident de imensul atelier de recuperare a originilor creștinismului inițiat de Reformă și Contrareformă. Pe lîngă aceștia, observă Ioan I. Ică Jr., s-au clădit școlile de bizantinologie ale Occidentului, fie cele produse de zelul misionar al Catolicismului, fie cele seculare, ale căror merite în redescoperirea Bizanțului le trece în revistă cu acribie Ioan I. Ică Jr..

Deși nu scrie cu th în titlul operei sale de o viață Canonul Ortodoxiei, probabil și pentru a nu modifica grafica coperții de la tomul I, intenția lui Ioan I. Ică Jr.  este să identifice Orthodoxia din interiorul Ortodoxiei, apelînd însă conștient și programatic la întreg patrimoniul creștin, fiindcă Orthodoxia nu are sens decît raportată la învățătura universală geografic și temporal a lui Iisus din Nazaret, iar nu ca o dezvoltare locală și tragic minoritară a unei variante istorice de creștinism. Ioan I. Ică Jr. documentează astfel o apoftegmă a părintelui Rafail Noica: „Orthodoxia este firea omului”.

Petre Guran este dr. în istorie bizantină al École des Hautes Etudes en Sciences Sociales, cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.

Foto: wikimedia commons

Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.

Parteneri

ciolacu tatuaj foto tiktok png
Ciolacu: „M-au păcălit cu tatuajul că mi s-a șters”. Ce spune despre creșterea TVA
Premierul Marcel Ciolacu spune că tatuajul de pe mână prin care promitea că nu va crește TVA-ul s-a șters, dar pretinde că promisiunea făcută în campanie rămâne valabilă.
Cum și-a vopsit fiul Dan Cruceru!
Cum și-a vopsit fiul Dan Cruceru? Care a fost motivul pentru care l-a lăsat să meargă așa la școală? Nici fata lui cea mare nu a scăpat!
Dan Cruceru (43 de ani), cunoscut în mediul online ca Taticool, unul dintre cei mai tari influenceri de parenting, le intră mereu în voie copiilor săi și le face mai toate poftele, Sophiei care este clasa a 7-a și lui Dan Christian, grupa mare la grădiniță.
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
O turistă străină a rămas profund impresionată de România. „Asta a fost vacanța mea favorită de anul trecut”
Țara noastră este un adevărat cufăr de comori, atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Iar deja tot mai mulți turiști veniți de dincolo de hotare vin în România, unde rămân impresionați de experiența pe care o au.
liviu guta jpeg
Liviu Guță, prima apariție după doi ani. S-a aflat unde a dispărut: „Nu sunt mort”
Liviu Guță și-a făcut apariția, după doi ani de speculații despre „dispariția” sa. Artistul a ieșit public și a făcut primele declarații despre momentele grele prin care a trecut. Manelistul a mărturisit că nu este nici mort și nu se află nici în Panama.
Banner Ana Ularu
Vadim Krasnoselski
Regimul de la Tiraspol anunță că Moscova va relua livrările de gaz Transnistriei. „Rusia a sacrificat regiunea, iar acum se declară salvatoarea situației”
Liderul separatist al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, susține că Moscova va relua livrările de gaz către regiunea pro-rusă, dar acestea vor fi „furnizate ca ajutor umanitar”, în cantitatea necesară pentru populația din regiune. Anunțul a fost făcut la întoarcerea sa din Rusia.
carte pixabay jpg
Puțini români știu ce înseamnă, de fapt, bicisnic. Este unul dintre cele mai căutate cuvinte în DEX, în ultimele luni
Cuvântul „bicisnic” a stârnit un val de interes, devenind unul dintre cele mai căutate termene în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX) în ultimele luni.
masina spalatorie pexels png
Metoda necunoscută șoferilor prin care pot reduce consumul de carburant. Care este legătura cu spălatul mașinii
Curățenia mașinii poate duce la reducerea consumului de carburant, potrivit experților.
mutare jpg
Australian Open: doi jucători au cerut să fie mutați pe alt teren, deranjați de zgomotul produs de ultrași
Momente neverosimile petrecute la azi la Melbourne, la un meci din turul secund de pe tabloul masculin.