Oravitzan pînă la capăt

Publicat în Dilema Veche nr. 1034 din 1 februarie – 7 februarie 2024
image png

Prietenia cu Horia Bernea și conlucrarea afectuoasă cu Sorin Dumitrescu au fost pentru mine ocaziile grație cărora am pătruns pe viu în universul estetic a doi pictori de prima mînă: mi-am dat astfel seama că limbajul plastic menit să singularizeze acel univers nu e niciodată spontan: el include, fără îndoială, dinamica unui „talent nativ”, dar se configurează mai degrabă prin ucenicia la școala unor „maeștri” și acumulările livrești pe care fiecare artist le stochează în imaginarul său personal. Tot în acest „depozit” inspirator găsim genealogia strict familială a viitorului creator, inefabil combinată cu spiritul vremii și un anumit genius loci. În cazul lui Silviu Oravitzan, componentele fundamentale s-au organizat într-o mistică a simbolurilor arhaice – pe linia Mircea Eliade / Brâncuși – potențată de moștenirea artei creștine răsăritene și de duhul central-european al Banatului. Din tinerețea fatalmente constrînsă de dictatura comunistă, Oravitzan s-a „orientat” în orizontul formativ al acestor repere cu valoare implicit „subversivă”, refuzînd deopotrivă temele impuse ale realismului socialist și comodul escapism oferit de repertoriul figurativ „tradițional” (peisaje, naturi moarte), pentru a-și croi propria identitate într-un registru epurat, greu de sensuri imperisabile, atemporal și translucid. 

În fandarea sa metafizică, pictorul a fructificat inteligent interdicțiile „epocii”: încă din anii ’70 și ’80, el transfigurează suprematismul lui Malevici și geometria urbană a lui Mondrian sub zodia spiritualității lui Grigore Palama (cu a sa teologie a Luminii necreate).  Nu cunosc al caz de mai directă selecție a instrumentelor și categoriilor menite să articuleze un stil. Oravitzan a mers pragmatic la țintă, găsindu-și Centrul cu o intuiție vectorială aproape „revelată”. El n-a trecut prin tatonări și cicluri formal disparate și nici nu s-a „sucit” capricios pe traseul inițiatic spre sine, ci a reușit să-și construiască „templul” cu materiale stabile, definitive, fără să cadă în manierism și circularitate sterilă. Lucrările sale au o materialitate sublimată prin omniprezența elementului iconic și a purpurei aulice, o vibrație liturgică și o muzicalitate doxologică, ducîndu-ne cu gîndul la acea universală definiție a „ortodoxiei” ca „fire a omului”. Fiecare piesă pare „furată” dintr-un sacru locaș futurist, dacă nu chiar eshatologic, stimulînd contemplația, ca o mandalatibetană adăpostită în ovalul migdalat care „îmbracă” trupul lui Hristos înviat. 

Formulasem asemenea cugetări după vizita făcută cu ceva ani în urmă în atelierul timișorean al artistului: ele mi-au revenit, copleșitor de emoționant, zilele trecute, cînd am descoperit Spațiile Oravitzan, organizate recent ca secțiune permanentă din Muzeul Național al Banatului. Nu e vorba despre o „retrospectivă” cu aere testamentare, ci despre o instalație integratoare, unde surprinzi uluitoarea abilitate a pictorului de a converti succesiunea în simultaneitate. Deviza implicită a evenimentului pare inspirată de cuvintele Mîntuitorului: Iată, vine ceasul și acum este (Ioan 5,25). Privind lucrările (suspendate sau etalate pe jos), devii locuitorul unui topos taboric, desenat cu subtilitatea broderiilor sasanide, plin de aur incandescent, de lemn sfînt, de cobalt orbitor și de roșu sangvin. Efectul e literalmente „răpitor”, întrucît te subjugă, tocmai pentru că te eliberează de povara oricărei contingențe. Nu e un extaz rezultat din sugestii halucinogene, cît o recapitulare paradiziacă, întemeiată pe policromia mozaicată a unei „dulgherii” salvatoare.       

Vă invit să poposiți la „Spațiile Oravitzan”, inaugurate în contextul Timișoara, Capitală Europeană a Culturii. Mă bucur că ele au căpătat o întruchipare durabilă, dar îmi amintesc de ratata Mastaba pe care Horia Damian n-a mai apucat să o construiască la New York: și în cazul lui Oravitzan, e mare păcat că nici un mecena n-a fost îndeajuns de generos și deștept pentru a-i comanda lucrări monumentale de forum (ni le putem numai închipui, dacă-i privim maiestuosul iconostas de la biserica Schimbării la Față, din Cluj-Napoca). Mă consolez însă cu gîndul că Nevăzutul, pe care maestrul Oravitzan îl aproximează epifanic, nu e niciodată proporțional cu scara manifestărilor sale.

featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).

Adevarul.ro

image
Previziune sumbră a unui analist politic: Alegerile din 2024 ar putea fi ultimele înainte de următorul război mondial
În contextul în care în acest an au loc alegeri în mai multe state europene, printre care şi România, şi chiar şi pentru Parlamentul European, analiştii politici avertizează că cei care candidează ar trebui să aibă în vedere ameninţările hibrid la adresa securităţii globale.
image
Cine este românul acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Susținător al propagandei Moscovei și apropiat al lui Cornel Dinicu de la Ferma Dacilor
Un român a fost arestat pentru trădare în favoarea Rusiei. Acesta ar fi furnizat informații din domeniul apărării unor diplomați ruși.
image
Dosarul generalilor Coldea și Dumbravă. Pe ce se bazează DNA
Cătălin Hideg, cel care i-a denunțat la DNA pe foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, a depus zeci de înregistrări ale unor convorbiri care ar demonstra implicarea celor vizați în dosar și dovezi ale circuitelor financiare.

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.