O scriere căreia tu îi eşti sensul

Publicat în Dilema Veche nr. 1005 din 13 iulie – 19 iulie 2023
Coranul © wikimedia commons
Coranul © wikimedia commons

Ca şi ameninţarea nucleară vînturată de regimul Putin, arderea Coranului s-a banalizat. Irakianul care, de curînd, a pus pe foc pagini din Coran în faţa unei moschei din Stockholm anunţa că va repeta gestul în faţa ambasadei Irakului din capitala suedeză. 

Din punct de vedere religios, actul distrugerii ostentative de Cărţi sfinte e o atrocitate. Din punct de vedere cultural, e un scandal. Din punctul de vedere al convivialităţii civilizate, e o mojicie. Pentru habotnicii libertăţii de exprimare, el a devenit astăzi material explozibil la îndemînă. În cazul suedez, el mai poate sluji ca aşchie de blocaj în mecanismul de aderare a ţării la NATO. Asta nu are totuşi cine ştie ce importanţă. Turcia şi Ungaria pot găsi o droaie de alte pretexte pentru şantajul lor. Cît despre autorităţile suedeze, atît de atente faţă de principiul libertăţii de exprimare, nu puteau ele totuşi să prevină mojicia? Ba da. Au încercat. În urma unor alte incendieri ale Coranului, poliţia suedeză a refuzat în 2023 cîteva cereri de autorizare a unor happening-uri de acelaşi soi. Însă decizia a fost contestată juridic de fundamentaliştii libertăţii de manifestare. Tribunalurile administrative cărora le-a fost supus cazul au dat dreptate incendiatorilor; au socotit că „riscurile legate” de arderea Coranului „nu sînt de natură să interzică” actul. După ce Salwan Momika şi-a făcut jocul, poliţia a deschis o anchetă privind „agitaţia împotriva unui grup etnic” pe motiv că actul injurios a avut loc în faţa unei moschei.

Între respectul pentru libertatea de exprimare şi respectul faţă de alte convingeri, între dreptul la protest şi dreptul la civilitate, cum se descurcă o societate liberal democratică? Autorităţile au de lucrat, în Occident, cu asemenea dileme. Separate unele de altele, puterile statului au a-şi ajusta deciziile astfel încît ele să nu producă disfuncţionalităţi. Au de menţinut, îmbinate, principii care – în aplicaţiile lor extremiste – duc la contradicţii, la conflict. Dar fără cooperarea societăţii, statul nu va izbuti să menţină ethos-ul liberal. Comunitate, indivizi şi autorităţi au de lucrat, împreună, pentru a perpetua pacific diversa, complicata „trăire laolaltă”. A face faţă acestei materii multidimensionale, problematice, schimbătoare, iată ceea ce angajează creativitatea ethos-ului liberal democratic.  

Cît despre arzătorii de Coran, ei vor să dea mîrlăniei lor importanţa unui sacrilegiu. Injuriază prestigiul pe care Cartea sfîntă îl are pentru musulmani. Şi pun astfel în evidenţă – a contrario – o calitate pe care orice Text sacru o are pentru adepţii credinţei în cauză. Pentru credincioşi, el nu e numai o Carte de citit, de interpretat, de „mestecat” în înţelesurile ei, de urmat în reperele pe care le formulează. E şi o Carte de privit, de contemplat. De cinstit şi prin intermediul materialităţii sale, ca obiect purtător de spirit. Chiar dispoziţia scriiturii sale poate deveni suport al sensului, impuls de meditaţie. Cartea e o epifanie a Autorului ei. Are şi o valoare „iconică”. Asemenea icoanei, Cartea e un focar al prezenţei divine. Îl manifestă, simbolic, pe Cel care a emis-o. O dovedeşte tratarea cultică a Cărţii. Prima parte a liturghiei creştine cuprinde ieşirea solemnă a Evangheliei din altar, precedată de lumini: preotul o poartă sus, o înfăţişează comunităţii, apoi o reconduce în altar. E figurată astfel „arătarea” Înţelepciunii divine, a lui Christos în actele şi învăţătura Lui pe pămînt. În sens ritual şi interior, citirea Evangheliei îl înseamnă pe Christos care îşi rosteşte, el însuşi, cuvîntul. După citire, Cartea e iarăşi înălţată, iar credincioşii se închină în direcţia ei. 

Sulurile Torei au, şi ele, un caracter „iconic”. Cuvînt viu al Dumnezeului celui viu, ele sînt fabricate în condiţii minuţios precizate, din materiale cu semnificaţie simbolică. Învelite în ţesături alese, sînt păstrate într-un spaţiu special (arca sfîntă) de unde sînt scoase în mod solemn pentru lecturile sinagogale. Biblia evreiască şi cea creştină, Coranul, Sutrele budiste cunosc exemplare muiate în aur, trasate cu cerneluri şi caligrafii alese, cuprinse în învelitori somptuoase. Unele exemplare sînt cotropite de materii scînteietoare, nestemate. În tradiţiile centrate pe Text, bogata, inventiva decorare a Scrierilor sfinte face din ele obiecte de contemplat, de minunare. Oglindesc ceva din strălucirea luminii divine, refractată în lumea de aici. 

Grafia însăşi a Textului a fost, pentru anumiţi hermeneuţi, mediul unei întîlniri intime cu Autorul divin. În mistica ebraică şi în cea musulmană, literele Textului reflectă formele arhetipale, trimit la caracterele Cărţii cereşti, acea Carte principială potrivit căreia Dumnezeu a creat lumea şi îşi revelează mesajul. Există în sufism o „ştiinţă a literelor”: pentru ea, forma caracterelor şi dispoziţia lor în Text au caracter simbolic, au săgeată metafizică. Reprezintă o coborîre a semnelor divine în universul manifestat. Sînt hierograme, coagulări de litere transcendente, formînd un Text al cărui sens e de „reurcat” spre Pol. În spaţiul ebraic se vorbeşte despre trasarea, in divinis, a Scrierii cu foc negru pe foc alb (vezi Moshe Idel, Cabală şi interpretare. Perfecţiuni care absorb). Traseul literelor, focul negru ar fi configurarea distinctă a mesajului divin (şi a realului), pe cînd golul paginii, focul alb ar reprezenta Lumina sau ori chiar Infinitul transcendent care le emite. Pagina scrisă capătă astfel corespondenţe metafizice; e o imagine a metabolismului divin, cu creativitatea şi misterul Lui. E o imagine de contemplat, de absorbit, de urmat către sursa ei. Participînd la această imagine, „existenţa e o scriere căreia tu îi eşti sensul”, cum se spune într-un poem al marelui contemplativ musulman Ibn Arabi.

În studiul-album Byzance médiévale (Gallimard, 1996), autorii, A. Cutler şi J.-M. Spieser, se referă, şi ei, la reprezentările iconice ale Textului. Reproduc pagina de încheiere a Apocalipsei dintr-un manuscris bizantin din secolul al XI-lea, aflat la Biblioteca Naţională din Paris. Versete din Apocalipsă sînt figurate aici în cinci cercuri bogat ornamentate. Legate între ele, formează o cruce înscrisă în pătrat, ale căror axe şi laturi sînt zugrăvite ca benzi alcătuite dintr-o podoabă densă, îmbinînd vegetalul cu piatra scumpă. Iată o imagine geometric „scripturală”, potrivită să figureze creativitatea axială a crucii şi desăvîrşirea lucrării ei în Ierusalimul de sus, unde materialitatea realului e străbătută integral de lumină.

Textul sacru – discurs şi totodată imagine – se adresează umanului, cu diferitele lui facultăţi de cunoaştere, de interiorizare. Se oferă meditaţiei, hermeneuticii conduse cu discernămînt, intelectului contemplativ, privirii care se cufundă în înaltul sensului. 

Dar Textul se oferă tuturor. Se expune oricărei priviri, inclusiv privirii grosolan ideologizate. Irakianul extremist al libertăţii de exprimare declara că a vrut să-şi dea părerea personală despre Coran, o carte periculoasă, după el. Mă rog, libertatea se poate îmbina uneori cu grămezi de prostie agresivă. Face parte dintre riscurile ei...

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
Ce este interzis să depozitezi în boxe sau subsolurile blocurilor? Amenzile pot ajunge la 3.000 de lei, dar mulți români ignoră legea
Nenumărați români profită de subsolul blocurilor pentru a depozita diverse obiecte pe care nu au cum să le țină în casă, dar de care nu doresc încă să scape.
Perchezitii Gagauzia FOTO Gagauzia 24 jpeg
Descinderi în Găgăuzia, regiunea din sudul Republicii Moldova: Vizați sunt oamenii bașcanei Evghenia Guțul
Procurorii și polițiștii fac percheziții în regiunea prorusă Găgăuzia, descinderile fiind efectuate într-un caz pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Printre cei vizați este vicepreședintele Comitetului Executiv al Găgăuziei, Ilia Guzun.
Gautam Adani X png
Un mare miliardar indian este acuzat de mită. Suma uriașă la care se ridică frauda grupului infracțional din care face parte
Gautam Adani, al doilea cel mai bogat om al Indiei, este acuzat de procurorii SUA că ar fi încercat să mituiască oficialii indieni.
banner mihai gainusa  png
Ceremonie 100 de ani - Armistiţiu - Primul Război Mondial - Paris - Donald Trump - Angela Merkel / FOTO EPA - EFE / 11 nov 2018
Angela Merkel, dezvăluiri din timpul primului mandat al lui Trump. „Era evident foarte fascinat de președintele rus”
Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei, a descris în noua sa carte relația complicată cu fostul președinte american Donald Trump.
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Stalin, cel mai fidel cititor al ziaristului Vassili Grossman
La ora declanșării Războiului, Vassili Grossman era un scriitor de 36 de ani, gras, cu ochelari și declarat inapt pentru front.
child 7537716 1280 jpg
Cele mai frumoase 10 nume de fete din România. Tu ți-ai numi copilul așa?
Chiar înainte să vină bebelușul pe lume, părinții se confruntă cu una dintre cele mai grele și importante decizii: alegerea numelui. Acest proces poate fi o adevărată provocare, căci numele copilului va deveni o parte esențială a identității lui.
COD ROSU jpg
Cod roșu de viscol în șapte județe și cod portocaliu de ninsori. La cât va ajunge stratul de zăpadă
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o atenţionare Cod roşu de viscol puternic. Sunt vizate șapte județe din zona montană. Totodată, o altă atenționare de vreme
targul craciun craiova jpg
Orașul din România sufocat de turiști. Găsirea unei cazări a devenit aproape imposibilă: „Este ca într-un basm”
Craiova, un oraș din sudul României, a devenit în ultima perioadă o destinație turistică de top, în special datorită Târgului de Crăciun, care a reușit să atragă vizitatori din toată țara și chiar din afacerea granițelor.