O lumină asupra imediatului

Publicat în Dilema Veche nr. 952 din 7 – 13 iulie 2022
image

De curînd, revista a publicat în rubrica „...din polul plus”, pasaje din volumul Setea de absolut, reeditat de Editura Spandugino. La întrebările lui Christian Chabanis, Gustave Thibon îşi formulează aici – a cîta oară! – reflecţiile spirituale: proaspete şi viguroase, căci decurg din foraj intelectual şi atenţie interioară, tăioase, grave, căci secondează cu trezie critică elanul fiinţei spre divin, sclipitoare ca formulări, căci el are talentul de a-şi transpune vivacitatea gîndirii într-o expresivitate pe măsură, adesea aforistică şi paradoxală. Aurelian Crăiuţu, ca traducător, reia astfel volumul publicat în 1997 la Editura Anastasia, însoţit de o simpatetică prefaţă.

Gustave Thibon (1903-2001) e un gînditor creştin de o tonică singularitate. E un neşcolit hipercultivat, în aşa măsură hipercultivat că ia în grijă şi cultivarea întrebărilor, a sensurilor ultime. Dintr-o veche familie din sudul Franţei, agricultor pe urmele tatălui său în Saint-Marcel-d’Ardèche, unde Thibon s-a născut şi a muncit toată viaţa, el ia în serios – cu o intensitate aparte – capacitatea omului de a-şi solicita gîndirea pînă la limită, pînă la contemplaţie. Lucrul cu pămîntul şi lucrul cu cerul s-au îmbinat la el într-o cale de cunoaştere, într-o iubire de înţelepciune metafizică. O spune în mod simplu şi spectaculos: „Datorită nu ştiu cărei chemări, am fost cuprins de o febră a cunoaşterii lipsită de orice finalitate... prin intermediul acestei sete de cunoaştere mi s-a revelat divinul”. Cel care, la treisprezece ani, a părăsit şcoala pentru a-l înlocui la cultivarea viei pe tatăl său plecat pe front a asimilat din plin, nesăţios, cultura mare a lumii. Face referire, ca la o hrană consumată, la filozofi şi poeţi europeni, la mistici creştini sau orientali, la înţelepciuni antice ori extra-europene. Forajul în mesajul christic, ancorarea în acesta îl deschid spre toate zările metafizicului. „Eroii, înţelepţii, poeţii, sfinţii din toate timpurile şi din toate ţările au spus, toţi, exact acelaşi lucru în formultări foarte diverse...”

În sfîrşit, Gustave Thibon e cineva devotat prieteniei spirituale şi comunicării. Mulţimea conferinţelor şi a cărţilor sale, calitatea gîndirii şi a scriiturii lui au fost omagiate de Academia Franceză prin două premii: marele premiu de literatură în 1964, marele premiu de filozofie în 2000.

Într-una dintre cărţile sale cele mai cunoscute, Ignoranţa înstelată (1974, tradusă la Humanitas în 2003), Gustave Thibon face o subtilă şi pertinentă distincţie. „Regulă generală: a nu identifica necunoscutul cu străinul. Dumnezeu este pentru noi fiinţa cea mai puţin străină (interior intimo meo) şi cea mai necunoscută (pe Dumnezeu nimeni nu l-a văzut...). Invers, cunoaştem foarte clar lucruri care ne sînt profund străine: legile materiei, lumea cifrelor etc. De aceea trebuie să-l tratăm pe Dumnezeu ca pe un necunoscut, nu ca pe un străin.”

Ca mai pretutindeni, Thibon dă roată aici temei interiorităţii: locul unde divinul e prezent mai propriu, mai consistent, mai adînc decît e chiar sufletul omenesc. În celebra formulare a lui Augustin, citată în pasaj, Dumnezeu ne e mai lăuntric decît ne sîntem noi înşine (Conf. 3, 6, 11). Sîntem fiinţe locuite, în centrul nostru profund, de o prezenţă care ne rămîne – poate – nebănuită, necunoscută, necăutată. Dar chiar spiritualii care forează spre adîncimile inimii dau acolo de o prezenţă de neepuizat pentru cunoaştere, care cheamă spre infinitul ei plin de sens. O spune, într-o frumoasă formulare, un contemplativ isihast, Nichifor din Singurătate (secolul al XIII-lea): „Coboară-te în tine însuţi” ca să ieşi din particularul tău, din scoarţele eului, „şi vei afla acolo trepte pe care vei putea să urci”. În general ignorăm nu numai acea Prezenţă. Ne ignorăm propria interioritate, nefiind îndeajuns de atenţi la verticala care se adînceşte în ea. „Înclinat să trăiască în sfera sensibilului şi a socialului, adică la suprafaţa lui însuşi”, spune Thibon, „nimic nu e mai misterios pentru om decît propria singurătate. De aceea, un Dumnezeu perfect interior nu poate fi decît un Dumnezeu transcendent.”

Tema singurătăţii, a omului „adunat”, care plonjează în sine pentru a descoperi comunicarea cu zenitul divin, e o temă dintotdeauna, de pretutindeni. Creştinsimul o exaltă, printre altele, în rugăciunea inimii. Plotin vorbeşte despre „fuga celui singur spre Cel singur”. Islamul mistic se referă la sirr, misterul, punctul de contact între străfundul conştiinţei şi Dumnezeu. A fi singur, în sensul de unificat, şi a fi orientat pe verticala care uneşte interioritatea profundă cu transcendenţa dau esenţialul oricărui program contemplativ.

Temă dintotdeauna, ea poate face pe neaşteptate semn în miezul prezentului, al unei actualităţi traumatice. Anii de pandemie ne-au impus distanţa sanitară, restrîngerea drastică a circulaţiei şi a reuniunilor, izolarea. Au fost ani apăsători, greu de trecut. Cîţi şi în ce măsură i-am folosit ca pe un prilej de valorificare a singurătăţii? Cîţi şi în ce măsură am transformat singurătatea impusă într-o singurătate benefică, de concentrare pe verticala fiinţei noastre? Ca pe un prilej de cunoaştere: a sonda propria interioritate şi Prezenţa necunoscută din adîncul ei? Un jurnalist catolic, Jean-Claude Noayé, a socotit că pandemia ne-a făcut mai sensibili la tema singurătăţii, la provocările, dificultăţile, beneficiile ei. A oferit publicului un volum despre practica ei spirituală: Ils ont choisi la solitude (Paris, 2022), o anchetă bine documentată asupra „celor care au ales singurătatea”, a eremiţilor diferitelor tradiţii, din timpurile vechi şi de astăzi.

Dar, în fond, singurătatea verticală pune în evidenţă o temă mai vastă: anume calitatea nepreţuită a persoanei, a oricărei persoane, de vreme ce adîncul fiecăreia e locul de întîlnire cu transcendentul. Nu e vorba aşadar despre o temă a evaziunii, care să ne scutească de atenţia faţă de actualitate. Dimpotrivă. Împreună cu Thibon şi Simone Weil se poate spune că o tradiţie spirituală îşi arată consistenţa şi prin lumina pe care o aruncă asupra lumii, asupra imediatului. Or, aşa fiind, tocmai perspectiva spirituală ne face mai acut atenţi la faptul că ne aflăm acum în cursul unei foarte grave înfruntări. Fiindcă ea priveşte tocmai persoana umană. Agresiunea Rusiei lui Putin asupra Ucrainei e atacul unui regim al forţei brute, care neagă persoana în demnitatea ei. Pentru Putin şi adepţii lui, persoanele, fie ele ucrainene ori ruse, civili ori combatanţi, sînt nimic. Sau doar materie de procesat totalitar. Societăţile liberale, cu carenţele lor mereu criticate, mereu amendabile, sînt spaţii unde persoana umană îşi păstrează valoarea. Ucraina, cu ajutor occidental (poate nu îndeajuns de puternic), luptă nu numai pentru fiinţa ei naţională. Luptă împotriva unui regim al non-persoanei. Ne aflăm în spatele frontului ei de luptă. Sîntem parte a acestei înfruntări. Alături de îngrijorarea faţă de criza alimentelor, a energiei, a mediului, a puterii de cumpărare, e necesar să fim conştienţi de această miză a conflictului.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Foto: Gustave Thibon

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

calarasi lazar inviat de Mantuitor foto parohiacopou.ro
Sâmbăta lui Lazăr sau Moșii de Florii, ziua în care se împarte pentru cei adormiți. Ce trebuie să faci în această zi
Ziua de dinainte de Duminica Floriilor este denumită Sâmbăta lui Lazăr sau Moșii de Florii. Această sărbătoare amintește de momentul în care Hristos l-a înviat pe Lazăr la 4 zile de la moartea acestuia.
image png
Tradiții și superstiții - de ce e bine să porți haine noi de Paște
În apropierea Paștelui, credincioșii se pregătesc să întâmpine această sărbătoare făcând totul ca la carte, de la pregătirea preparatelor specifice, până la alegerea vestimentației potrivite. Încă de mici copii am fost obișnuiți să purtăm haine noi de Paște, însă puțini știu de unde provine.
spania jpg
Filmul tragediei în care șeful Siemens Spania și familia sa au murit: „Elicopterul cădea în bucăți. Totul s-a întâmplat în câteva secunde”
Un zbor turistic de rutină s-a transformat într-o tragedie sfâșietoare joi, 10 aprilie, când un elicopter aparținând companiei New York Helicopter Tours s-a prăbușit în râul Hudson, lângă Manhattan.
Colaj Candidati alegeri 2025  Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi Foto Inquam Photos
Crin Antonescu: „Nu cred că eu şi domnul Ponta vom fi în turul doi. Nu cred că domnul Ponta va fi clasat nici măcar în primii trei”
Crin Antonescu spune despre Victor Ponta nu doar că nu va intra în turul 2 al alegerilor prezidenţiale, ci nu va fi nici măcar printre primii trei clasaţi.
geamuri jpg
Amidonul de porumb lasă ferestrele impecabile. Cum se foloseşte
Folosit mai ales pentru îngroșarea sosurilor, amidonul de porumb are și alte întrebuințări pe care este bine să le cunoști.
Romania SUA Statele Unite FOTO Shutterstock jpg
O delegaţie a Congresului SUA va veni în România săptămâna viitoare. Cristian Diaconescu: „Nu pot da detalii. Este foarte bine”
Cristian Diaconescu, consilierul prezidenţial pe probleme de securitate, a anunțat că o delegație semnificativă a Congresului american va veni în România, la începutul săptămânii viitoare.
Ioana Tufaru, foto captura video jpg
La 48 de ani, fiica Andei Călugăreanu este din nou însărcinată. Ioana Tufaru: „Dacă Dumnezeu așa a vrut"
Ioana Tufaru, fiica regretaţilor actori Anda Călugăreanu și Dan Tufaru, a dezvăluit că este însărcinată.
ceo siemens spania accident aviatic sua FOTO Mase Don / Facebook
Cum s-a produs tragedia din New York în care au murit șeful Siemens Spania și familia sa. „Elicopterul cădea în bucăți. Totul s-a întâmplat în câteva secunde”
Pilotul elicopterului care s-a prăbușit joi, 10 aprilie, în râul Hudson din New York, ar fi trimis cu câteva momente înainte de tragedie un mesaj radio în care spunea că a rămas fără combustibil și că se întoarce la heliport.
ploaie freepik jpg
Vremea se încălzește ușor. Sunt anunțate precipitații mixte
Până duminică 13, aprilie, ora 10:00, este valabilă o atenționare meteorologică de precipitații mixte, polei, ninsori la munte, intensificări ale vântului, brumă și îngheț la sol.