O clasificare a vieţii spirituale

Publicat în Dilema Veche nr. 1029 din 28 decembrie – 10 ianuarie 2023
foto: wikimedia commons
foto: wikimedia commons

Sărbătoarea cere comunicare, reuniune, bucurie împărtăşită. Te bucuri împreună cu ceilalţi, alături de ei, imitîndu-i pe ceilalţi. Te bucuri de spectacolul sărbătorii care înviorează oraşul, de mulţimea cadourilor, obiceiurilor şi urărilor cuvenite. Ziarele îşi fac o datorie din a întreba etnologii cum se petrecea Crăciunul în mod tradiţional, cum îl sărbătoreau cei dinainte. Eşti informat de asemenea cum arată sărbătoarea în alte locuri ale lumii, ce festivităţi au curs pe acolo. Biserica, media, cultura comună îţi pun la dispoziţie un bogat îndreptar după care să sărbătoreşti. În ce raport stă această sărbătoare „învăţată” cu o experienţă personală a sărbătorii, cu evenimentul interior? De la Origen la Augustin, Sf. Bernard, Luther, pînă la Angelus Silesius, s-a pus întrebarea: „La ce bun se naşte Christos în Betleem dacă nu se naşte şi în peştera inimii tale?”. Faţă de evenimentul interior, non-dependent de timp, celebrarea exterioară, prin obicei şi imitaţie, are puţină însemnătate?

Un răspuns poate fi sugerat de Origen atunci cînd comentează pasajul biblic Numerii 27, 1-11. Aici el schiţează o tipologie a vieţii creştine, a modului de a trăi credinţa. E o clasificare fină, valabilă, de altfel, nu numai în creştinism, ci în orice spaţiu religios şi în orice epocă. 

Hermeneut alexandrin de vîrf, Origen (185-254) e captivat de Logosul divin întrupat, de cuvintele Lui, pe care le simte pregătite, încifrate în întreaga Biblie. În straturile de semnificaţie ale textului biblic, el descoperă o cale de cunoaştere, de deschidere spre tainele lui Dumnezeu, o înaintare către El. Pentru Origen, fiecare pasaj al Bibliei cuprinde o bogăţie de sensuri, ceea ce îndreptăţeşte interpretările multiple pe care le propune adesea auditoriului. În toate se străduieşte să descopere sensul spiritual, vectorial spre Autorul textului. În acest efort, Origen e de o inventivitate interpretativă uimitoare.

Pasajul Numerii 27, 1-11 priveşte moştenirea pe care o primeşte, în Pămîntul Făgăduinţei, fiecare om din poporul condus de Moise. Dacă unul moare înainte de a ajunge la ţintă, partea lui va reveni rudelor, astfel încît „numele lui să nu piară din neam”. Decretul divin instituie o suită descrescătoare a gradelor de rudenie spre care trece moştenirea în absenţa rudei de grad mai apropiat: fiu, fiică, fraţii celui mort, fraţii tatălui său. Prin transpoziţie, Origen interpretează această moştenire ca participare la darul de Sine al divinului, ca mesaj adresat fiecărei persoane. De observat că moştenirea rămîne întreagă, nu se împuţinează pe măsură ce gradul de rudenie scade. În interpretarea lui Origen, ceea ce variază e raportul fiecărui grad cu oferta divină, modul cum fiecare grad valorifică posibilitatea întîlnirii cu Dumnezeu.

Primul grad, asociat fiului, priveşte acel tip de credincios care ia moştenirea drept o cale de cunoaştere intimă a lui Dumnezeu. El desemnează tipul cercetător şi creator în interpretarea revelaţiei, liber şi devotat faţă de mesajul care i se pune în faţă, captivat de sensurile care conduc spre adîncul lui Dumnezeu. Acest tip are o experienţă personală vivifiantă, se transformă de-a lungul căii sale. Altundeva, Origen distinge faptele credinţei care, chiar desăvîrşite, sînt finite, fiind cuprinse în finitudinea lumii, de călătoria pe drumul Înţelepciunii: e o călătorie fără capăt, prin deschideri din ce în ce mai vaste, căci această Înţelepciune e inepuizabilă.  

Al doilea grad, asociat fiicei, se referă la tipul care îşi trăieşte credinţa prin lucrări, prin meritul faptei bune. Neafectat de extremismele gîndirii politic corecte, Origen foloseşte un simbolism curent în lumea antică şi medievală potrivit căruia masculinul indică aspectul de cunoaştere directă, dinamică, clarvăzătoare, iar femininul aspectul secundar, aplicat, orientat spre exterior şi temporal.

Apoi, cu ingeniozitate interpretativă, el vede în „fraţii” celui moştenit sugestia simpatiei, a imitaţiei, aşa cum se manifestă în domeniul credinţei. Sînt desemnaţi astfel credincioşii care, lipsiţi de creativitate proprie, privesc către cel cu viaţă spirituală şi intelectuală intensă, se iau după el, încearcă să-l imite. În sfîrşit, „fraţii tatălui” ar reprezenta pe cei respectuoşi faţă de tradiţie, care se străduiesc să împlinească obligaţiile religioase lăsate de părinţii lor, să urmeze şi să perpetueze datul celor dinainte. Origen indică aici un tip de credincios care nu e  animat de o căutare personală, nici de învăţături care să-l interpeleze la prezent, ci e format în tiparele lăsate de cei vechi. Dar, aşa fiind, şi el face un bine în cîmpul credinţei. De altfel, încheie Origen, orice bine – fie că decurge din cunoaştere, din imitaţie ori de la întîmplare – nu e pierdut în ochii lui Dumnezeu. Oricine şi oricum face binele primeşte de la generozitatea Lui parte la moştenire.

Cîteva lucruri sînt de observat în ce priveşte clasificarea lui Origen. Întîi: cînd e privită în separare – ca referindu-se la tipuri diferite de credincioşi –, clasificarea revine la o ierarhie pîndită de umbre. Prin izolare, fiece treaptă poate căpăta un semn minus. Cel atent la tradiţie se poate închide în tradiţionalism mumificat (şi cîteodată agresiv). Tipul imitativ poate rămîne la gesticulaţie superficială, fără amprentă asupra interiorităţii şi înţelegerii. Tipul dedicat faptei se poate lăsa absorbit de activism pios, poate evacua problema sensului, poate pierde din vedere ţinta credinţei. Cel dedicat – exclusivist – cunoaşterii spirituale riscă să pună o privire prea severă, minorantă asupra bogăţiei lumii, riscă să nu ia seama la modulaţiile realului, desfăşurate, ele însele, de Dumnezeu. 

Cînd cele patru trăsături funcţionează împreună în metabolismul credinţei, lucrurile se schimbă. Ierarhia se menţine, dar devine benefică. Dacă sînt orientate spre vîrful ierarhiei, spre cunoaşterea spirituală, respectul faţă de tradiţie poate extrage înţelesuri perene din frecventarea celor vechi; imitaţia admirativă poate deveni emulaţie; fapta devine expresie, aplicaţie, consecinţă a înţelegerii, poartă aroma sensului. Iar cunoaşterea, concentrată pe transcendent, priveşte în lumina Polului întregul real.

E de observat apoi cum se revarsă asupra ierarhiei generozitatea divină. Pe de o parte, ea rămîne aceeaşi, integral oferită fiecărei trepte. Pe de altă parte, ea preţuieşte fiecare efort al credinţei, fiecare gest al acesteia, fiece participare cu bună intenţie. Esenţial pentru Interlocutorul divin este ca omul să încerce să-i răspundă. Cînd comentează parabola semănătorului, în Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste, Andrei Pleşu observă tocmai această întîlnire a extremelor: sămînţa sau moştenirea divină, de necuprins, se coboară la măsura fiecărui suflet, aşteaptă o cît de modestă rezonanţă. „Puţin, mai puţin, oricît de puţin... în teritoriul duhului, infinitezimalul contează”, spune el. 

E de sperat ca modurile noastre de a sărbători, fie ele imitative ori personale, să fie preţuite de Cel care, nemărginit în statura Lui proprie, se naşte în peştera lumii.          

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Huiduieli la concertul Coldplay de pe Arena Naţională. Un manelist a cântat in mijlocul concertului. „Mi s-a dus tot cheful” | VIDEO
O apariţie pe cât de neaşteptată, pe atât de neplăcută în timpul concertului trupei britanice de rock Coldplay la primul concert susţinut în România în cadrul turneului „Music of the spheres”.
image
Cine e Babasha și ce spune după momentul de la concertul Coldplay: „Străinii ne apreciază, doar românii nu ne apreciază” VIDEO
Babasha, pe numele său real Vlad Babașa, este originar din Bacău și la ora actuală este foarte popular pe mai multe platforme de streaming audio. Acesta a stârnit controverse după ce a cântat la mult așteptaul concert Coldplay în România, în fața a 50.000 de spectatori.
image
Mărturiile recruților ruși luați prizonieri de război de către ucraineni: „Cu banii ăștia aș trăi regește în Somalia”
Recruți din țări africane și din Asia de Sud care au fost luați prizonieri de război de trupele ucrainene au oferit mărturii despre cum au ajuns să semneze contracte cu Ministerul rus al Apărării, relatează portalul RBC Ucraina.

HIstoria.ro

image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.
image
Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, anchetat şi împuşcat în URSS
La începutul lui octombrie 1937, Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, e chemat la Moscova pentru a răspunde unei anchete a Kominternului.
image
Hanurile de altădată, precursoarele caselor de schimb
Zarafii s-au orientat spre construcțiile ce ofereau cele mai sigure condiții, dar și accesibilitate, adică hanurile, precursoarele hotelurilor, în curțile cărora își puteau desfășura activitatea.