O clasificare a vieţii spirituale

Publicat în Dilema Veche nr. 1029 din 28 decembrie – 10 ianuarie 2023
foto: wikimedia commons
foto: wikimedia commons

Sărbătoarea cere comunicare, reuniune, bucurie împărtăşită. Te bucuri împreună cu ceilalţi, alături de ei, imitîndu-i pe ceilalţi. Te bucuri de spectacolul sărbătorii care înviorează oraşul, de mulţimea cadourilor, obiceiurilor şi urărilor cuvenite. Ziarele îşi fac o datorie din a întreba etnologii cum se petrecea Crăciunul în mod tradiţional, cum îl sărbătoreau cei dinainte. Eşti informat de asemenea cum arată sărbătoarea în alte locuri ale lumii, ce festivităţi au curs pe acolo. Biserica, media, cultura comună îţi pun la dispoziţie un bogat îndreptar după care să sărbătoreşti. În ce raport stă această sărbătoare „învăţată” cu o experienţă personală a sărbătorii, cu evenimentul interior? De la Origen la Augustin, Sf. Bernard, Luther, pînă la Angelus Silesius, s-a pus întrebarea: „La ce bun se naşte Christos în Betleem dacă nu se naşte şi în peştera inimii tale?”. Faţă de evenimentul interior, non-dependent de timp, celebrarea exterioară, prin obicei şi imitaţie, are puţină însemnătate?

Un răspuns poate fi sugerat de Origen atunci cînd comentează pasajul biblic Numerii 27, 1-11. Aici el schiţează o tipologie a vieţii creştine, a modului de a trăi credinţa. E o clasificare fină, valabilă, de altfel, nu numai în creştinism, ci în orice spaţiu religios şi în orice epocă. 

Hermeneut alexandrin de vîrf, Origen (185-254) e captivat de Logosul divin întrupat, de cuvintele Lui, pe care le simte pregătite, încifrate în întreaga Biblie. În straturile de semnificaţie ale textului biblic, el descoperă o cale de cunoaştere, de deschidere spre tainele lui Dumnezeu, o înaintare către El. Pentru Origen, fiecare pasaj al Bibliei cuprinde o bogăţie de sensuri, ceea ce îndreptăţeşte interpretările multiple pe care le propune adesea auditoriului. În toate se străduieşte să descopere sensul spiritual, vectorial spre Autorul textului. În acest efort, Origen e de o inventivitate interpretativă uimitoare.

Pasajul Numerii 27, 1-11 priveşte moştenirea pe care o primeşte, în Pămîntul Făgăduinţei, fiecare om din poporul condus de Moise. Dacă unul moare înainte de a ajunge la ţintă, partea lui va reveni rudelor, astfel încît „numele lui să nu piară din neam”. Decretul divin instituie o suită descrescătoare a gradelor de rudenie spre care trece moştenirea în absenţa rudei de grad mai apropiat: fiu, fiică, fraţii celui mort, fraţii tatălui său. Prin transpoziţie, Origen interpretează această moştenire ca participare la darul de Sine al divinului, ca mesaj adresat fiecărei persoane. De observat că moştenirea rămîne întreagă, nu se împuţinează pe măsură ce gradul de rudenie scade. În interpretarea lui Origen, ceea ce variază e raportul fiecărui grad cu oferta divină, modul cum fiecare grad valorifică posibilitatea întîlnirii cu Dumnezeu.

Primul grad, asociat fiului, priveşte acel tip de credincios care ia moştenirea drept o cale de cunoaştere intimă a lui Dumnezeu. El desemnează tipul cercetător şi creator în interpretarea revelaţiei, liber şi devotat faţă de mesajul care i se pune în faţă, captivat de sensurile care conduc spre adîncul lui Dumnezeu. Acest tip are o experienţă personală vivifiantă, se transformă de-a lungul căii sale. Altundeva, Origen distinge faptele credinţei care, chiar desăvîrşite, sînt finite, fiind cuprinse în finitudinea lumii, de călătoria pe drumul Înţelepciunii: e o călătorie fără capăt, prin deschideri din ce în ce mai vaste, căci această Înţelepciune e inepuizabilă.  

Al doilea grad, asociat fiicei, se referă la tipul care îşi trăieşte credinţa prin lucrări, prin meritul faptei bune. Neafectat de extremismele gîndirii politic corecte, Origen foloseşte un simbolism curent în lumea antică şi medievală potrivit căruia masculinul indică aspectul de cunoaştere directă, dinamică, clarvăzătoare, iar femininul aspectul secundar, aplicat, orientat spre exterior şi temporal.

Apoi, cu ingeniozitate interpretativă, el vede în „fraţii” celui moştenit sugestia simpatiei, a imitaţiei, aşa cum se manifestă în domeniul credinţei. Sînt desemnaţi astfel credincioşii care, lipsiţi de creativitate proprie, privesc către cel cu viaţă spirituală şi intelectuală intensă, se iau după el, încearcă să-l imite. În sfîrşit, „fraţii tatălui” ar reprezenta pe cei respectuoşi faţă de tradiţie, care se străduiesc să împlinească obligaţiile religioase lăsate de părinţii lor, să urmeze şi să perpetueze datul celor dinainte. Origen indică aici un tip de credincios care nu e  animat de o căutare personală, nici de învăţături care să-l interpeleze la prezent, ci e format în tiparele lăsate de cei vechi. Dar, aşa fiind, şi el face un bine în cîmpul credinţei. De altfel, încheie Origen, orice bine – fie că decurge din cunoaştere, din imitaţie ori de la întîmplare – nu e pierdut în ochii lui Dumnezeu. Oricine şi oricum face binele primeşte de la generozitatea Lui parte la moştenire.

Cîteva lucruri sînt de observat în ce priveşte clasificarea lui Origen. Întîi: cînd e privită în separare – ca referindu-se la tipuri diferite de credincioşi –, clasificarea revine la o ierarhie pîndită de umbre. Prin izolare, fiece treaptă poate căpăta un semn minus. Cel atent la tradiţie se poate închide în tradiţionalism mumificat (şi cîteodată agresiv). Tipul imitativ poate rămîne la gesticulaţie superficială, fără amprentă asupra interiorităţii şi înţelegerii. Tipul dedicat faptei se poate lăsa absorbit de activism pios, poate evacua problema sensului, poate pierde din vedere ţinta credinţei. Cel dedicat – exclusivist – cunoaşterii spirituale riscă să pună o privire prea severă, minorantă asupra bogăţiei lumii, riscă să nu ia seama la modulaţiile realului, desfăşurate, ele însele, de Dumnezeu. 

Cînd cele patru trăsături funcţionează împreună în metabolismul credinţei, lucrurile se schimbă. Ierarhia se menţine, dar devine benefică. Dacă sînt orientate spre vîrful ierarhiei, spre cunoaşterea spirituală, respectul faţă de tradiţie poate extrage înţelesuri perene din frecventarea celor vechi; imitaţia admirativă poate deveni emulaţie; fapta devine expresie, aplicaţie, consecinţă a înţelegerii, poartă aroma sensului. Iar cunoaşterea, concentrată pe transcendent, priveşte în lumina Polului întregul real.

E de observat apoi cum se revarsă asupra ierarhiei generozitatea divină. Pe de o parte, ea rămîne aceeaşi, integral oferită fiecărei trepte. Pe de altă parte, ea preţuieşte fiecare efort al credinţei, fiecare gest al acesteia, fiece participare cu bună intenţie. Esenţial pentru Interlocutorul divin este ca omul să încerce să-i răspundă. Cînd comentează parabola semănătorului, în Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste, Andrei Pleşu observă tocmai această întîlnire a extremelor: sămînţa sau moştenirea divină, de necuprins, se coboară la măsura fiecărui suflet, aşteaptă o cît de modestă rezonanţă. „Puţin, mai puţin, oricît de puţin... în teritoriul duhului, infinitezimalul contează”, spune el. 

E de sperat ca modurile noastre de a sărbători, fie ele imitative ori personale, să fie preţuite de Cel care, nemărginit în statura Lui proprie, se naşte în peştera lumii.          

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

bani europeni finantare FOTO Shutterstock
România a încasat 1,9 miliarde euro din fondurile europene din exerciţiul financiar 2021-2027. Are la dispoziție 46 de miliarde de euro
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a afirmat, vineri, seară, că România a încasat 1,9 miliarde euro din fondurile structurale şi coeziune finanţate din exerciţiul financiar 2021-2027, gradul de absorbţie fiind în media europeană.
Klaus Iohannis a 79 a participare la adunarea ONU  Foto Presidency jpg
Klaus Iohannis și-a decorat foștii și actualii consilieri prezidențiali
Președintele Klaus Iohannis a decorat vineri foștii și actualii consilieri prezidențiali și de stat din mandatele sale.
Minge - fotbal
FC Hermannstadt a învins-o pe FC Botoşani 2-1. Sibienii au ajuns la patru victorii consecutive în campionat
FC Hermannstadt a învins-o pe FC Botoşani cu scorul de 2-1 (1-1), vineri seara, în deplasare, într-un meci din etapa a 20-a a Superligii de fotbal.
celula inchisoare jpg
Femeie acuzată de înaltă trădare, condamnată la 14 ani de închisoare de un tribunal din Ucraina
Un tribunal ucrainean a condamnat vineri la 14 ani de închisoare o femeie acuzată de ”înaltă trădare” pentru că i-a trimis reprezentantului Rusiei la ONU o scrisoare de sprijin pentru invazia rusă în Ucraina, potrivit Parchetului ucrainean.
Pomana porcului FOTO Shutterstock jpg
Rețeta străveche de pomana porcului. Ce trebuie să pui în preparat, ca să iască carnea moale și suculentă
În scurt timp, pe 20 decembrie, urmează să tăiem porcul pentru sărbători, iar cu această ocazie, românii petrec alături de rude și prieteni.
crin antonescu inquam
Crin Antonescu prevestește o confruntare grea la prezidențiale. Ce spune despre o eventuală candidatură
Fostul șef PNL, Crin Antonescu, este de părere că viitoarea luptă electorală pentru Cotroceni va fi una grea, în cazul unei noi candidaturi a lui Călin Georgescu. Potrivit fostului șef de partid, contracandidatul pro-european trebuie să aibă o convingere fermă în direcția occidentală.
somn pexels jpg
Cum vor arăta oamenii în 2050. De ce este important un somn de 7 - 9 ore pe noapte
Model digital grotesc prezintă cum vor arăta oamenii în 2050 dacă nu începem să dormim suficient. Medicii recomandă ca adulții să doarmă între șapte și nouă ore pe noapte. Vor apărea dureri de spate, părul se subțiază, piele este lăsată, ochii sunt roșii și apar pierderi de memorie.
sibiu pitesti a1 cristian pistol FB png
Șoferii vor putea circula de vineri pe un nou tronson din Autostrada A1, Sibiu-Pitești. Când se va finaliza întreaga șosea
Începând de vineri, 13 decembrie, șoferii vor putea circula pe un nou tronson din Autostrada A1, Sibiu - Piteşti, între localităţile Bascov şi Măniceşti, din tronsonul 5.
nancy-pelosi-shutterstock_1316349317
Nancy Pelosi, fosta preşedintă democrată a Camerei Reprezentanţilor, a fost spitalizată în timp ce se afla într-o delegaţie oficială în Luxemburg
Fosta preşedintă a Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, în vârstă de 84 de ani, a fost internată în spitalul din Luxemburg după ce „a suferit un traumatism în timpul unui angajament oficial”, potrivit unei declaraţii emise vineri de biroului său, anunţă CNN.