O carte în mers

Publicat în Dilema Veche nr. 844 din 11 - 17 iunie 2020
O carte în mers jpeg

Cînd, acum cîţiva ani, am auzit titlul Isus al meu, el m-a stingherit. Mi se părea că aşază prost lucrurile, că riscă să-l aducă pe Iisus la nivelul individualului. În loc să te pui tu în orizontul lui, să iei seama la ceea ce El îţi propune prin conjuncţia divin-uman, riscai să-l aduci pe Iisus în ograda ta. Exista riscul, îmi spuneam, ca fiecare să aplice asupra Lui portretul, limitările, înclinaţiile proprii. Ei bine, m-am înşelat. Cartea lui Gabriel Liiceanu, apărută de curînd la Humanitas, nu e aşa ceva. E o confruntare – încordată, încăpăţînată, febrilă – cu presupoziţiile credinţei, cu nedumeririle, cu variantele ei. E vorba despre Iisus care priveşte nu numai credinţa instituită, ci care poate interpela existenţa oricărui om sensibil la orizontul integral al umanităţii. Pe de altă parte, e un Iisus „personal” în sensul că Gabriel Liiceanu vine în faţa temei întreg. Vine cu disciplina lui de gîndire, cu valorile în care crede, cu idealul lui de umanitate, cu faptele, întrebările şi indignările lui. Nu se cruţă pe sine şi nu cruţă cititorul de ciocnirea – cîteodată violentă – cu „posesorii de Dumnezeu”, cu credinţa nechestionată, instalată în certitudine, în superioritate faţă de semeni, în excluziune a diferitului.

Pe lîngă pasiune şi curaj, demersul lui are încă ceva preţios: tocmai faptul că e demers, gîndire care se poate pune în cauză, care îşi poate atenua, echilibra, depăşi excesele printr-o lumină aruncată de pe alt versant al reflecţiei.

Mai ales în prima parte a cărţii, demersul e acut critic. Nu numai prin paginile calcinante privitoare la slujitorii religioşi nevrednici, la violenţele şi crimele comise în numele unei religii a iubirii, la formula dogmatică impusă drept adevăr nechestionabil, care judecă lumea de aici şi cea de dincolo. Ci şi prin insistenţa cu care aduce credinţa la examenul raţiunii şi decide că nu-l poate trece întru totul. Lumea de dincolo, transcendentul, Dumnezeu nevăzut nu pot fi sesizaţi cu mijloacele „subiectului universal”, nu sînt dovedibili (bine, asta e clar – dacă ar fi „dovedibili”, ei ar ţine de regimul natural, n-ar mai fi „transcendenţi”). Drept urmare, Gabriel Liiceanu susţine un „model” al credinţei în care tot ce nu se supune logicii aristotelice şi kantiene e declarat în afara posibilităţii de cunoaştere. Cu temeritate, dogme centrale ale creştinismului sînt declarate „detaliu mitologic”, construcţii baroce neverificabile, pe care se exercită speculaţii vane. Iar în avîntul lui, autorul declară că lumile superioare, cu Dumnezeu cu tot, nu există „obiectiv”. Nu există decît în cîmpul credinţei. Or, aici raţiunea însăşi nu poate accepta afirmaţia. Din faptul că ceva nu poate fi cunoscut (cu mijloace în aşa fel definite încît să fie inapte de supranatural) nu se poate induce că acel ceva nu există. Se poate doar induce că acel ceva nu poate fi cunoscut cu mijloacele mai sus menţionate.

Acesta e firul brutal critic al demersului. El se îmbină cu alt fir, în care reflecţia stăruie asupra unui „aici” etic şi se deschide spre un „dincolo” posibil. Cu pasiune intelectuală şi existenţială, Gabriel Liiceanu se concentrează în jurul lui Iisus, acel unicum uman pe care îl putem avea în faţa noastră, a tuturor: în credinţă, dar şi în lumea culturii, şi în conştiinţa fiecăruia. El e modelul umanului desăvîrşit: liber de minciună, de răutate, de orgoliu, de pulsiunile excluderii, ale judecăţii necruţătoare şi ucigătoate de semeni. În Iisus întîlnim nu libertatea faţă de aceste carenţe, ci încărcătura vie, iradiantă a virtuţilor etice, principiul lor întrupat. Accentul cade asupra unei „alte umanităţi” care, aici pe pămînt, în istorie şi în civilizaţie, s-ar putea apropia de modelul christic. Cade asupra unei speranţe. Paginile despre Iisus ca „seducător”, cele despre o umanitate christificată sînt foarte frumoase. Prin intensitatea şi generozitatea lor, ele amintesc de Nikolai Berdiaev. Chiar dacă Berdiaev lucra în orizont metafizic, şi el era un filozof de pasiune etică, şi el un revoltat împotriva religiei de tip judiciar, şi el aspira spre o umanitate transfigurată, avîndu-şi în divin modelul de desăvîrşire.

Gabriel Liiceanu spune, la începutul cărţii, că ea s-a construit în mers, pe măsură ce gîndurile şi lecturile lui au avansat. Există un pasaj care o dovedeşte în mod special. Autorul a început prin a denunţa recursul la paradox drept procedeu rătăcitor sau steril pentru cunoaştere. A început prin a-l îndepărta pe Dumnezeu transcendent de pe scena cunoaşterii şi chiar a fiinţei. Or, la un moment dat aminteşte etapa volumului Despre limită, unde Dumnezeu fiind ilimitat, lipsit de limitaţii, îi apărea drept „vag”, fără interes pentru cunoaştere. Acum i se impune „cazul unic al lui Isus, adică al unei entităţi paradoxale care are simultan parte… de «libertate gravitaţională» (libertatea de tip uman, care ca să funcţioneze are nevoie de un set de limite anterior primite – printre care şi finitudinea) şi de «libertatea non-gravitaţională» (zeiască), cea care nu cunoaşte limite şi hotare… Scenariul christic ar deveni, în aceste condiţii, supremul paradox peratologic” (pp. 83-84). Iată aşadar o gîndire în mers, care are luciditatea să se pună în cauză, să recunoască evenimentul ivit în cale, să se înnoiască dinăuntrul propriei tematizări.

Şi nu tot o gîndire în mers e cea care pune întrebările privind apariţia credinţei în suflet, distribuirea ei electivă sau unanimă, raportul între credinţă şi dorirea ei, opoziţia între credinţa ca certitudine trîmbiţată şi credinţa fertilizantă, lucrînd din ascunsul fiinţei?

Asta nu înseamnă renunţarea la ipoteza că planul ontologic neapartenent „lumii de aici” e  „improbabil, dar cert prin însăşi credinţa în el” (p. 228). Totuşi în exerga Epilogului, dialogul cu acel plan nu mai e socotit „fantasmatic”, ci deschis ca posibilitate. Nu vreau să spun cu asta că Gabriel Liiceanu s-a „convertit”, că a intrat în rîndul credinţei „cum se cade”. Ci că o reflecţie atît de pasionată cum e cea a cărţii de faţă nu poate fi eliminată din cîmpul credinţei. De altfel, o parte din interogaţia/tematica ei le e proprie celor care iau seama şi la credinţă, şi la luciditate.

Ce am admirat în această carte, a cărei perspectivă apăsat etică nu răspunde neapărat sensibilităţii mele religioase? O onestitate intelectuală care riscă, pe alocuri, să anemieze obiectul reflecţiei, dar care se poate şi întoarce recuperator asupra lui. O reflecţie care, refuzînd să se situeze înăuntrul religiei constituite, izbuteşte un dialog pasionat şi consistent cu Cel invocat. Gabriel Liiceanu se califică drept „creştin secularizat”. Astăzi, e drept, credinţa a devenit atributul unor comunităţi mici sau marcă identitară. A dezbate atît de intens şi de liber modelul Iisus poate contribui la „dezenclavizarea” tematicii spirituale de tip religios. Poate stîrni reacţii, limpeziri, discerneri privitor la ea, ajutînd la resituarea ei în atenţia culturii, a civilizaţiei noastre, a societăţii mari. În sfîrşit, cartea ne pune în faţă o strădanie existenţială care rămîne în mers. Nu e deloc puţin.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Maria Zaharova FOTO Profimedia jpg
Conferința de presă a Mariei Zaharova, întreruptă de un telefon misterios. Ce i-au transmis șefii despre atacul cu rachete balistice asupra Ucrainei
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a primit un apel telefonic în timpul unei conferințe de presă cu jurnaliștii și i s-a interzis să comenteze informațiile privind un atac cu rachete balistice rusești asupra Ucrainei.
chef scarlatescu jpg
Rețeta de cafea turcească a lui Chef Cătălin Scărlătescu. Ce face când apa dă în clocot? Așa va avea un gust unic și delicios
Nenumărați români beau cafea zilnic, iar indiferent de cât de mult ne place această băutură, tot va veni o zi în care ne vom sătura de gustul acesteia.
image png
Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru premierul Netanyahu și Yoav Gallant
Curtea Penală Internațională (CPI) a emis joi mandate de arestare pentru prim-ministrul Benjamin Netanyahu și fostul ministru al apărării Yoav Gallant, a anunțat instanța pe X/Twitter.
festival jpg
Chocolate Saga-ediția a IVa, ediție specială de Crăciun, începe pe 22 noiembrie, la Sala Polivalentă din București
Mâine, 22 noiembrie 2024, ciocolatierii români își lansează colecțiile de dulciuri și cadouri pentru sărbătorile de iarnă, la Sala Polivalentă din București. Expoziția va fi deschisă de vineri până duminică.
nicusor dan referendum Foto Facebook 1250 jpg
Mesajul lui Nicușor Dan pentru bucureșteni înaintea referendumului de duminică
Duminică, bucureștenii vor da un vot în plus față de restul românilor. Ei vor decide soarta Capitalei, după ce Nicușor Dan, primarul general i-a chemat la un referendum unde vor răspunde la trei întrebări. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan,
Cristian Tudor Popescu FB jpg
CTP: Am decis că o voi vota pe Elena Lasconi, are cele mai mari șanse să-l împiedice pe G. Simion să pătrundă în turul 2
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a anunțat că la alegerile prezidențiale de duminică o va vota pe Elena Lasconi. Are cele mai mari șanse să-l împiedice pe George Simion să pătrundă în turul 2, a mai transmis gazetarul. El susține că decizia a luat-o în urma unor analize matematice.
suc de lămâie beneficii jpeg
Fierbe lămâi seara și bea conținutul imediat după ce te trezești. Beneficiile pentru sănătate sunt nenumărate
Rutina noastră de dimineață este extrem de importantă, iar dacă suntem atenți la ce mâncăm și bem, putem să ne oferim un plus de energie și de voie bună de-a lungul întregii zile.
dus jpg
Simptomul precoce al unei boli neurologice grave ar putea apărea sub duș, avertizează medicii. „Lipsa mirosului de șampon și săpun ar putea fi un semn”
Un medic neurolog a dezvăluit că incapacitatea de a simți mirosul de șampon și săpun la duș ar putea fi un posibil indicator al problemelor cognitive.
Centrala de la Zaporojie FOTO Profimedia
Tensiune la la Zaporojie. Centrala nucleară, „la un pas de a rămâne în pană” din cauza atacurilor rușilor
Centrala nucleară Zaporojie se află "la un pas de a rămâne în pană de curent pentru a doua oară în această săptămână" din cauza atacurilor ruse, a denunţat Ministerul Energiei de la Kiev.