Noblețea supunerii

Publicat în Dilema Veche nr. 1015 din 21 septembrie – 27 septembrie 2023
Blaise Pascal © wikimedia commons
Blaise Pascal © wikimedia commons

Există părerea destul de răspîndită că religia și cunoașterea nu prea au de-a face una cu alta. Credința ar ține de sentiment, de un elan irațional, eventual de închipuiri consolatoare, în orice caz de reprezentări ale realului care nu ascultă de disciplina gîndirii. Rațiunea și credința ar fi lucruri separate și ar fi bine ca fiecare să-și vadă de domeniul ei. 

În Parisul secolului al XVII-lea, al vremii lui Pascal, divergența sărea în ochi, era fenomen de societate. Pascal, excepțional în ambele domenii, nu vedea lucrurile chiar așa. Pentru el, cunoașterea are de-a face cu divinul, are de-a face cu credința. „Aș vrea să-l întreb însă pe om dacă Dumnezeu cere de la el altceva decît să-l iubească și să-l cunoască!” (tot capitolul din Cugetări intitulat „Nu este de necrezul că Dumnezeu se unește cu noi” e dedicat temei). Pe de altă parte, fiind un împătimit al rațiunii, el sesiza – tocmai de aceea – limitele rațiunii. Noblețea, luciditatea ei de vîrf ar însemna, potrivit lui Pascal, să fie conștientă că nu poate străbate pînă la cunoașterea ultimă, că există un dincolo de ea, că are un superior în materie de cunoaștere. E ceea ce notează în capitolul din Cugetări intitulat „Supunerea și uzul rațiunii”: „Pasul ultim al rațiunii constă în a recunoaște că există o infinitate de lucruri care o depășesc. Ea e slabă (s.m.) atîta vreme cît nu ajunge pînă la această cunoaștere”. 

Rațiunea înaintează etapă cu etapă, procedează secvențial. Nu intră în capacitățile ei cunoașterea directă, fulgurant integrală, solară. Există realități pe care ea nu le poate capta deplin în mersul ei, realități care dezmărginesc umanul. Atunci ce are de făcut? Care ar fi „uzul” ei just? Să se retragă, demnă și suficientă, pe domeniul ei? Dezinteresată de ceea ce o depășește? Sau să se mențină în tensiune, să tatoneze granița acelui teritoriu superior pe care îl sesizează, să se deschidă către el? 

În Europa antică și medievală și, mai larg, în lumile tradiționale, structura umanului cuprindea un organ de cunoaștere potrivit teritoriului superior: intelectul în sensul lui contemplativ (grecescul nous). Pentru el, realitățile spirituale apar în lumina lor primă, cunoașterea e directă, sintetică, unitivă. Articularea între rațiune și intelect era, în acele medii, o temă prezentă, discutată, experimentată. Cînd citești texte ale Părinților creștini din primele veacuri, te uimește să vezi ce accent pun ei pe cunoaștere, pe cea mai greu accesibilă cunoaștere: cea a lui Dumnezeu, în infinitul și transcendența lui. În atmosfera Antichității tîrzii, a realiza comunicarea între rațiune și intelect ținea de efortul spiritual, de exercițiul credinței, ca și al filozofiei contemplative. Pentru Plotin, rațiunea gravitează în jurul Intelectului, care, la rîndul lui, se înrădăcinează în Unu. În mistica ebraică, în cea creștină, în cea musulmană, există o demarcație similară între rațiune și intelect, fiecare cu capacitățile lor specifice de cunoaștere. Există aceeași strădanie de a le pune în continuitate la lucru, demersul rațiunii pregătind trezirea intelectului, intelectul absorbind în propria ordine rezultatele rațiunii. Există, în aceste medii, ideea că inima e organul central de cunoaștere, că ea le concentrează și le depășește pe celelalte într-o cunoaștere intimă, pe care Dumnezeu însuși o amplifică. 

Modernii nu mai au conștiința vie a puterii contemplativ intelectuale din propria ființă. A articula rațiunea cu organul contemplativ, în vederea unei cunoașteri care vizează transcendentul, nu ne mai spune mare lucru. Nu mai e, pentru noi, o temă la îndemînă. Dar, pentru credință, Polul divin continuă să stea în zenitul omului. Continuă să ne solicite cunoașterea. A pus în noi un vector către absolutul Lui, capacitatea de a tinde către El. Așteaptă să le folosim. Cum ne vom comporta în fața așteptării Lui? 

Pentru a (re)cupla credința și cunoașterea, Pascal își pune la lucru propria, intensa inventivitate rațională. Recurge la un procedeu potrivit modernității care indică, implicit, cum poate fi folosită rațiunea în animarea vectorului către Dumnezeu. Pariul lui pleacă de la statutul rațiunii: ea nu poate decide dacă Dumnezeu este sau nu este. Dar Pascal folosește totodată capacitatea rațiunii de a organiza cîmpul cercetării, de a proceda după reguli obiective. Cîștigul pe care – inițial – îl pune la bătaie pariul e de ordinul interesului individual. Nu e Supremul care dezmărginește ființa, ci „viața fericită” pentru individ. Pascal nu pornește „maximalist” cu afirmarea tare a divinului, cu certitudinea prezenței Lui. Pune rațiunii o „problemă”. Îi solicită atenția, fără a-i brusca libertatea. 

Totuși, pariul nu e simplu exercițiu mental. Inspirat de concretul jocurilor de noroc, modelat matematic în domeniul probabilităților, el ajunge să privească traseul vieții noastre, modul cum ne orientăm cunoașterea și ființa. În cazul „Dumnezeu este” – arată pariul – cîștigul, pentru miza justă, și pierderea, pentru miza greșită, sînt ambele infinite. În cazul „Dumnezeu nu este”, cîștigul, pentru miza justă, și pierderea, pentru miza greșită, sînt ambele finite. Cazul prim pune jucătorul în fața infinitului. Nu doar în mod speculativ. Îl angajează, cu viața lui, față de infinit. Jucătorul dă peste ceva de alt ordin decît individul și propria fericire, fie ea chiar cea de dincolo de moarte. Dă peste masivitatea unui reper care îl solicită să-i răspundă potrivit, să folosească finitul vieții prezente pentru a intra în infinitul vieții împreună cu divinul. 

În expunerea de posibilități a pariului, rațiunea nu e nici o clipă contrariată. E doar atrasă – împreună cu traseul vieții noastre – către pragul unde se întîlnesc finitul și infinitul. Pariul nu are în fond caracter „apologetic”, nu are pretenția să „dovedească” – cu o imposibilă certitudine seculară – existența lui Dumnezeu, nici să impună un mod religios de viață. E un dispozitiv simbolic, un suport pentru meditație, un experiment conceput pentru a lansa reflecția. El este „indicator”, nu „constrîngător”, spunea Horia-Roman Patapievici în conferința de la Cluj „Despre dovezile existenței lui Dumnezeu și rugăciune. Cazul fraților Pascal” (octombrie 2013). E ca un impuls pentru a pune în mișcare verticală capacitatea noastră de cunoaștere.

A fi locuit de această problemă poate împinge rațiunea să înainteze spre ceea ce o depășește. Poate stîrni sensibilitatea pentru sugestiile pe care le trimite înțelegerii noastre Cel care, cu transcendența lui, ne solicită efortul de transcendere. „A gîndi la limita puterilor tale de gîndire, a încerca să pricepi la limita puterilor tale de pricepere” e, în termenii lui Andrei Pleșu din Jurnalul de la Tescani, atitudinea adecvată, rațională, față de Cel care te atrage cu infinitul lui.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Stalin, cel mai fidel cititor al ziaristului Vassili Grossman
La ora declanșării Războiului, Vassili Grossman era un scriitor de 36 de ani, gras, cu ochelari și declarat inapt pentru front.
child 7537716 1280 jpg
Cele mai frumoase 10 nume de fete din România. Tu ți-ai numi copilul așa?
Chiar înainte să vină bebelușul pe lume, părinții se confruntă cu una dintre cele mai grele și importante decizii: alegerea numelui. Acest proces poate fi o adevărată provocare, căci numele copilului va deveni o parte esențială a identității lui.
COD ROSU jpg
Cod roșu de viscol în șapte județe și cod portocaliu de ninsori. La cât va ajunge stratul de zăpadă
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o atenţionare Cod roşu de viscol puternic. Sunt vizate șapte județe din zona montană. Totodată, o altă atenționare de vreme
targul de Craciun craiova png
Orașul din România plin de turiști în această perioadă. Cazările sunt aproape imposibil de găsit
Craiova, un oraș din sudul României, a devenit în ultima perioadă o destinație turistică de top, în special datorită Târgului de Crăciun, care a reușit să atragă vizitatori din toată țara și chiar din afacerea granițelor.
femeie la piata 2454169785 jpg
Planta cu care legumicultorii câștigă bani chiar și iarna. Se cultivă în solarii, crește rapid și va fi foarte solicitată după Anul Nou
Deja ne apropiem cu pași repezi de începutul iernii, însă pentru legumicultorii din țara noastră, munca nu se oprește nici măcar acum!
test IQ concentrare jpg
Alimentele care ne ajută creierul să se concentreze mai bine. Nu trebuie să ne lipsească din dieta zilnică
Alimentele pe care le consumăm ne vor afecta nu numai greutatea, ci și abilitatea de a ne concentra de-a lungul zilei.
miscare jpg
Cinci obiceiuri pe care le face un gastroenterolog în fiecare zi pentru o îmbătrânire sănătoasă
Plimbările zilnice, o dietă nutritivă, reducerea consumului de băuturi alcoolice și un somn mai bun sunt modalitățile prin care un gastroenterolog își menține sănătatea.
tarantula 1 jpg
Un bărbat a încercat să iasă din Peru cu sute de insecte lipite de corp. Câte specii au identificat polițiștii
Un bărbat aflat în Peru a fost oprit de polițiști în aeroport după ce a încercat să părăsească țara cu sute de insecte.
caine Foto Ilegis jpg
Cuvintele pe care un câine le înțelege. Singurele comenzi care îi atrag atenția
Cuvintele pe care un câine le înțelege și comenzi care îi atrag atenția sunt esențiale pentru o comunicare eficientă între stăpân și animalul de companie.