Noblețea supunerii

Publicat în Dilema Veche nr. 1015 din 21 septembrie – 27 septembrie 2023
Blaise Pascal © wikimedia commons
Blaise Pascal © wikimedia commons

Există părerea destul de răspîndită că religia și cunoașterea nu prea au de-a face una cu alta. Credința ar ține de sentiment, de un elan irațional, eventual de închipuiri consolatoare, în orice caz de reprezentări ale realului care nu ascultă de disciplina gîndirii. Rațiunea și credința ar fi lucruri separate și ar fi bine ca fiecare să-și vadă de domeniul ei. 

În Parisul secolului al XVII-lea, al vremii lui Pascal, divergența sărea în ochi, era fenomen de societate. Pascal, excepțional în ambele domenii, nu vedea lucrurile chiar așa. Pentru el, cunoașterea are de-a face cu divinul, are de-a face cu credința. „Aș vrea să-l întreb însă pe om dacă Dumnezeu cere de la el altceva decît să-l iubească și să-l cunoască!” (tot capitolul din Cugetări intitulat „Nu este de necrezul că Dumnezeu se unește cu noi” e dedicat temei). Pe de altă parte, fiind un împătimit al rațiunii, el sesiza – tocmai de aceea – limitele rațiunii. Noblețea, luciditatea ei de vîrf ar însemna, potrivit lui Pascal, să fie conștientă că nu poate străbate pînă la cunoașterea ultimă, că există un dincolo de ea, că are un superior în materie de cunoaștere. E ceea ce notează în capitolul din Cugetări intitulat „Supunerea și uzul rațiunii”: „Pasul ultim al rațiunii constă în a recunoaște că există o infinitate de lucruri care o depășesc. Ea e slabă (s.m.) atîta vreme cît nu ajunge pînă la această cunoaștere”. 

Rațiunea înaintează etapă cu etapă, procedează secvențial. Nu intră în capacitățile ei cunoașterea directă, fulgurant integrală, solară. Există realități pe care ea nu le poate capta deplin în mersul ei, realități care dezmărginesc umanul. Atunci ce are de făcut? Care ar fi „uzul” ei just? Să se retragă, demnă și suficientă, pe domeniul ei? Dezinteresată de ceea ce o depășește? Sau să se mențină în tensiune, să tatoneze granița acelui teritoriu superior pe care îl sesizează, să se deschidă către el? 

În Europa antică și medievală și, mai larg, în lumile tradiționale, structura umanului cuprindea un organ de cunoaștere potrivit teritoriului superior: intelectul în sensul lui contemplativ (grecescul nous). Pentru el, realitățile spirituale apar în lumina lor primă, cunoașterea e directă, sintetică, unitivă. Articularea între rațiune și intelect era, în acele medii, o temă prezentă, discutată, experimentată. Cînd citești texte ale Părinților creștini din primele veacuri, te uimește să vezi ce accent pun ei pe cunoaștere, pe cea mai greu accesibilă cunoaștere: cea a lui Dumnezeu, în infinitul și transcendența lui. În atmosfera Antichității tîrzii, a realiza comunicarea între rațiune și intelect ținea de efortul spiritual, de exercițiul credinței, ca și al filozofiei contemplative. Pentru Plotin, rațiunea gravitează în jurul Intelectului, care, la rîndul lui, se înrădăcinează în Unu. În mistica ebraică, în cea creștină, în cea musulmană, există o demarcație similară între rațiune și intelect, fiecare cu capacitățile lor specifice de cunoaștere. Există aceeași strădanie de a le pune în continuitate la lucru, demersul rațiunii pregătind trezirea intelectului, intelectul absorbind în propria ordine rezultatele rațiunii. Există, în aceste medii, ideea că inima e organul central de cunoaștere, că ea le concentrează și le depășește pe celelalte într-o cunoaștere intimă, pe care Dumnezeu însuși o amplifică. 

Modernii nu mai au conștiința vie a puterii contemplativ intelectuale din propria ființă. A articula rațiunea cu organul contemplativ, în vederea unei cunoașteri care vizează transcendentul, nu ne mai spune mare lucru. Nu mai e, pentru noi, o temă la îndemînă. Dar, pentru credință, Polul divin continuă să stea în zenitul omului. Continuă să ne solicite cunoașterea. A pus în noi un vector către absolutul Lui, capacitatea de a tinde către El. Așteaptă să le folosim. Cum ne vom comporta în fața așteptării Lui? 

Pentru a (re)cupla credința și cunoașterea, Pascal își pune la lucru propria, intensa inventivitate rațională. Recurge la un procedeu potrivit modernității care indică, implicit, cum poate fi folosită rațiunea în animarea vectorului către Dumnezeu. Pariul lui pleacă de la statutul rațiunii: ea nu poate decide dacă Dumnezeu este sau nu este. Dar Pascal folosește totodată capacitatea rațiunii de a organiza cîmpul cercetării, de a proceda după reguli obiective. Cîștigul pe care – inițial – îl pune la bătaie pariul e de ordinul interesului individual. Nu e Supremul care dezmărginește ființa, ci „viața fericită” pentru individ. Pascal nu pornește „maximalist” cu afirmarea tare a divinului, cu certitudinea prezenței Lui. Pune rațiunii o „problemă”. Îi solicită atenția, fără a-i brusca libertatea. 

Totuși, pariul nu e simplu exercițiu mental. Inspirat de concretul jocurilor de noroc, modelat matematic în domeniul probabilităților, el ajunge să privească traseul vieții noastre, modul cum ne orientăm cunoașterea și ființa. În cazul „Dumnezeu este” – arată pariul – cîștigul, pentru miza justă, și pierderea, pentru miza greșită, sînt ambele infinite. În cazul „Dumnezeu nu este”, cîștigul, pentru miza justă, și pierderea, pentru miza greșită, sînt ambele finite. Cazul prim pune jucătorul în fața infinitului. Nu doar în mod speculativ. Îl angajează, cu viața lui, față de infinit. Jucătorul dă peste ceva de alt ordin decît individul și propria fericire, fie ea chiar cea de dincolo de moarte. Dă peste masivitatea unui reper care îl solicită să-i răspundă potrivit, să folosească finitul vieții prezente pentru a intra în infinitul vieții împreună cu divinul. 

În expunerea de posibilități a pariului, rațiunea nu e nici o clipă contrariată. E doar atrasă – împreună cu traseul vieții noastre – către pragul unde se întîlnesc finitul și infinitul. Pariul nu are în fond caracter „apologetic”, nu are pretenția să „dovedească” – cu o imposibilă certitudine seculară – existența lui Dumnezeu, nici să impună un mod religios de viață. E un dispozitiv simbolic, un suport pentru meditație, un experiment conceput pentru a lansa reflecția. El este „indicator”, nu „constrîngător”, spunea Horia-Roman Patapievici în conferința de la Cluj „Despre dovezile existenței lui Dumnezeu și rugăciune. Cazul fraților Pascal” (octombrie 2013). E ca un impuls pentru a pune în mișcare verticală capacitatea noastră de cunoaștere.

A fi locuit de această problemă poate împinge rațiunea să înainteze spre ceea ce o depășește. Poate stîrni sensibilitatea pentru sugestiile pe care le trimite înțelegerii noastre Cel care, cu transcendența lui, ne solicită efortul de transcendere. „A gîndi la limita puterilor tale de gîndire, a încerca să pricepi la limita puterilor tale de pricepere” e, în termenii lui Andrei Pleșu din Jurnalul de la Tescani, atitudinea adecvată, rațională, față de Cel care te atrage cu infinitul lui.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.