Nevoia unei revoluții a bunului-simț

Publicat în Dilema Veche nr. 979 din 12 ianuarie – 18 ianuarie 2023
Theodor Pallady jpeg

S-a vorbit despre o religie Woke, la o adică definită ca mistică socială a victimei agresive. Istoricii ideilor și antropologii încă lucizi au descifrat în ritualurile și dogmele acestei mișcări avatarul parodic al unor virtuți creștine care au luat-o razna, propunînd societăților post-industriale și hiper-moderne etica unei toleranțe care exclude și a unei pocăințe care nu iartă. Tot acest bricolaj ideologic smintit a mers repede și prea departe, ajungînd să inspire și caricatura simetrică, a conservatorului conspiraționist, grosolan și ignar. E de găsit aici un cuplu de Grand Guignol format din două figuri siameze, tocmai bune ca masă de manevră populistă pentru niște democrații (occidentale) în vizibilă derivă. Wokester-ul și falsul conservator de grotă nu au însă cum să cîștige partida (adică puterea), în pofida episodului Trump – care n-a inspirat o revoluție conservatoare mondială, ci doar o colecție de gafe incredibile – și a violenței simbolice pe care stîngismul radical o propagă în universități și mainstream media. 

Există cred – și mai ales își va face tot mai auzită vocea – și o majoritate de bun-simț, care nu vrea să trăiască într-o lume unde nebunia clinică își ia drept alibi războiul cultural dintre „progres” și „reacțiune”. Cu alte cuvinte, există deja o reacție anti-Woke și una de recuperare a conservatorismului autentic, deci moderat și realist. E totuși absurd să devenim prizonierii unor agende atît de sumare, de isteric banalizate și de artificial opuse atît una alteia, cît și realității umane așa cum o percepe, prin veacuri de acumulare cognitivă și geniu antreprenorial, civilizația euro-americană „clasică”. E inadmisibil să le pregătim următoarelor generații o scenă istorică (și politică) bazată fie pe ficțiunea că totul e un construct social represiv, care trebuie lichidat, fie pe convingerea că esențialul tradiției occidentale trebuie salvat prin izolaționism, construcția de ziduri pe la toate frontierele și dormitul cu pușca sub pernă. 

În fruntea campaniei anti-Woke s-a așezat Elon Musk, a cărui celebritate ciufută garantează un impact masiv, mai ales după ce a cumpărat și s-a apucat să reformeze Twitter. N-aș paria doar pe dumnealui, pentru că sînt alarmat de utopia sa transumanistă, hrănită din trăsnăi eugenice și o veselă iresponsabilitate morală față de explozia inteligenței artificiale. Din păcate, mulți anti-Woke – precum sanctuarul Fox News – perpetuează dramoleta maniheistă: nu ajunge să spui că ceilalți sînt idioți ca să regăsești calea dreaptă... În zona reactivă există și elemente mai prudente și mai fiabile. Cînd directorul de la Disney, Bob Chapek, s-a opus unui proiect de lege privitor la educația sexuală în școli (considerat anti-LGBT), guvernatorul Floridei, Ron de Santis (în care mulți văd un viitor locatar al Casei Albe și, dacă îl dușmănesc, un Trump decolorat), a sancționat fiscal grupul media, afirmînd că, „în Florida, politica noastră e fondată pe binele comun, nu pe fantasmele woke ale unor corporații”... 

Tot mai multe critici anti-Woke apar în spectacolele unor vedete precum Dave Chapelle, pe care angajații Netflix au vrut să-l scoată de pe platformă, deși face audiențe enorme, sau Bill Maher, prezentatorul de la HBO care, în numele crezului său libertarian, demolează sistematic aberațiile „pre-jigniților”. Și ele nu sînt puține, incluzînd de pildă „revolta” wokistă contra curei de slăbire făcute de cîntăreața Adele (care ar fi declanșat un val depresiv în rîndul persoanelor corpolente) ori New York Times care, în 2020, a evocat „suprematismul alb” de 7.100 de ori... 

Lupta pentru recuperarea bunului-simț e departe de a fi cîștigată, de vreme ce mediile academice sînt puternic contaminate de wokism, iar publicul mai slab de înger se conformează, cu teamă, stimulînd apariția unui climat dictatorial. Insist însă asupra obiectivului de a scăpa la pachet de frenezia inchizitorială a sensibleriilor progresiste și de contraofensiva asumată de falsul conservatorism legitimat prin mantre naționaliste, „albisme” din vremea Ku Klux Klan și un limbaj troglodit. Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.