Monahi și scribi în Egiptul pre-islamic

Publicat în Dilema Veche nr. 985 din 23 februarie – 1 martie 2023
Theodor Pallady jpeg

Herodot numea Egiptul „un dar al Nilului” și se cuvine să celebrăm în acest tărîm cu mii de chipuri una dintre piesele majore ale imaginarului european. Persia veșnică – în continuă metamorfoză – a fost adversarul ereditar, la limită „exemplar”, al grecilor, romanilor și bizantinilor. Egiptul reprezintă, în schimb, un fecund și inegalabil spațiu matricial pentru toate civilizațiile din jurul Mediteranei. Pythagora și Platon își vor fi inspirat doctrinele din înțelepciunea ezoterică a castei sacerdotale tebane. Faraonul Akenathon a introdus vremelnic un „henoteism” al discului solar, care anticipează revelația mozaică și precedă exodul evreilor spre pămîntul făgăduinței. Acolo se inițiază Hadrian, care-i dedică un întreg oraș lui Antinous și tot acolo, în diaspora iudaică, ia naștere Septuaginta, adică versiunea greacă a Vechiului Testament. Sfînta Familie se refugiază în Egipt, pentru a evita persecuția regelui Irod. La fel de important rămîne Egiptul și pentru evoluția post-apostolică a noii religii: portretele funerare elenistice, de la Fayum, constituie modelul (inițial realist) al icoanelor creștine. Școala teologică din Alexandria – Clement, Didim cel Orb, Origen, Athanasie – a fixat regulile hermeneuticii biblice și vocabularul hristologiei calcedoniene. În deșertul egiptean s-a născut spiritualitatea monahismului creștin, dominată de figurile unor Antonie cel Mare și Evagrie Ponticul. Patericul egiptean și experiența mistică a părinților filocalici au irigat toate ramurile siro-palestiniene, bizantine și apoi occidentale ale monahismului, cu esențialul său rol de conservare a culturii greco-romane și de pregătire intelectuală a renașterilor succesive din vremea lui Carol cel Mare, din epoca Paleologilor și, după 1453, din Italia lui Ficino sau Pico della Mirandola.  

Acest bogat spațiu evanghelic, ocultat odată cu islamizarea survenită în secolul al VII-lea, ne este redat, la scara literaturii copte, de către Alin Suciu, prin volumul Monahul și Scribul. Creștinismul egiptean între idealul monahal și cultura scrisă, publicat de Editura Spandugino (2023), sub auspiciile Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române. Născut la Oradea (1978), Alin Suciu a obținut un doctorat în istoria religiilor la Universitatea Laval, din Québec (2005), a predat la Universitatea din Helsinki (pînă în 2019) și este acum cercetător științific la Academia din Göttingen. Grație acestui cadru instituțional stimulant, încă tînărul savant și-a construit o solidă reputație ca poliglot și fin cunoscător al codicologiei și papirologiei copte (în principalele sale variante dialectale), publicînd studii apreciate de comunitatea științifică internațională și semnînd un prim volum intitulat The Berlin-Strasbourg Apochyphon. A Coptic Apostolic Memoir (2017). 

Cartea apărută recent la București – într-o formă grafică de clasă oxoniană – este un uluitor de subtil breviar detectivistic despre ansamblul literaturii creștine de expresie coptă – de la formele sale biblico-patristice pînă la tratatele ascetice și textele apocrife. Nu e deloc hiperbolic să spunem că acest efort reconstitutiv și analitic reprezintă o premieră europeană și o contribuție de prim ordin la arheologia creștinismului egiptean, adesea eclipsat de puternicul său vecin bizantin ca și de creștinismul arab sau siriac. În Egiptul contemporan, comunitatea creștină aflată sub jurisdicția Patriarhiei de Alexandria (o piesă grea în sistemul „pentarhic” al Bisericii din primul mileniu) reprezintă numai 10% din populația țării și nu e scutită de presiunile exercitate asupra ei într-un mediu islamic (dacă nu chiar islamist) covîrșitor. Tocmai această asimetrie, care ilustrează și pe valea Nilului declinul demografic al Bisericilor orientale, își găsește prin osteneala dlui Alin Suciu un apărător competent, menit să atragă, pe lîngă atenția erudiților occidentali, mai marea grijă a liderilor de la Cairo față de un patrimoniu deopotrivă imens și fragil, care sporește legitim prestigiul cultural al acestei țări arabe. Datorită doctului comparatism filologic practicat de Alin Suciu, fizionomia creștinismului de limbă coptă recapătă un contur pregnant, dincolo de marile noastre amnezii și de viclenia istoriei.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.