Mireasma Nașterii și a Învierii

Publicat în Dilema Veche nr. 1028 din 21 decembrie – 27 decembrie 2023
image

În Cîntarea Cîntărilor, mireasa îi spune mirelui: „Miresmele tale sînt balsam mirositor, mir vărsat este numele tău” (1, 2). Sau, așa cum apare în traducerea românească a Septuagintei, „mireasma mirurilor tale, mai presus decît toate aromele, / mir revărsat este numele tău” (1, 3; trad. de Marius Cruceru). Această comparație între numele care indică prezența și răspîndirea în aer a parfumului a primit în primele secole creștine o interpretare alegorică, susținută de alte cîteva texte din Scriptură. Cel mai important pasaj se regăsește în a doua Epistolă către Corinteni, în care apostolul Pavel îi mulțumește lui Dumnezeu pentru biruința în Hristos și pentru faptul că „descoperă mireasma cunoștinței Sale”. Imediat după această definire olfactivă a efectului, dar și a calității intrinseci a Evangheliei lui Hristos, urmează înfățișarea condiției înseși apostolice și, am putea spune, creștine prin aceeași analogie cu aromatele: „pentru că sîntem lui Dumnezeu bună mireasmă a lui Hristos între cei ce se mîntuiesc și între cei ce pier; / unora, adică, mireasmă a morții spre moarte, iar altora mireasmă a vieții spre viață”. 

Această enigmatică – cel puțin în primă instanță – prezentare a vieții de propovăduitor al veștii celei bune, care se răspîndește în lume, prin apostoli și prin cei ce cred, aidoma parfumului sau a altor aromate, are în inima sa expresia „mireasma lui Hristos”. Or, pentru primii comentatori creștini, între care Origen deține un loc privilegiat, numele ca mirul revărsat din Cîntarea Cîntărilor nu putea fi înțeles decît în cheie hristologică: o profeție, spune Origen, despre răspîndirea numelui lui Hristos în toată lumea asemenea unui bun miros sau a unei miresme subtile (odor suavitatis). Dar cum s-a putut petrece această înmiresmare a umanității și, în general, a creației? Folosirea acelorași cuvinte în textul Scripturii îl convingea pe Origen să caute convergența diferitelor contexte. Astfel, în imnul din Epistola către Filipeni (2, 7) care slăvește smerenia, chenoza, „golirea de sine” a Fiului lui Dumnezeu, el găsește termenul analogic pentru a înțelege profeția „mir revărsat este numele tău” în sensul Întrupării: Cuvîntul lui Dumnezeu a ieșit din „lumina inaccesibilă” și „s-a făcut trup” așa cum un parfum prețios se răspîndește în aer ieșind din propriul vas, devine accesibil, o prezență pe care simțurile o pot percepe. 

Nașterea din Betleem inaugurează această înmiresmare dinlăuntru a umanității asumate de Fiul lui Dumnezeu. Și ceea ce El a transmis „sălășluindu-se între oameni”, lăsîndu-se văzut și atins, e prezența eficace a iubirii care creează viața și o înnoiește. Mireasma Sa nu este doar urma sau memoria unei prezențe, ci însăși speranța vieții adevărate și puterea Celui care este Viața. Sfîntul Grigorie cel Mare avea să-l urmeze pe Origen în hermeneutica hristologică a Cîntării Cîntărilor, centrată pe relația dintre chenoza Întrupării și răspîndirea bunei miresme. Aromatele au devenit, de pildă, la Sfîntul Grigorie al Nyssei, alt mare comentator al Cîntării, termenii unei teorii a virtuților și în același timp a limbajului care caută să numească fără să poată atinge ceea ce vrea să cunoască. Aici a simți mireasma este mai degrabă a capta urma unei esențe insesizabile. Însă înțelesul tare, cel pus în lumină de Origen, al numelui-mireasmă, al Întrupării și al efectelor sale, se va păstra în viziunea asupra simțurilor spirituale prin care se petrece comuniunea lăuntrică, intimă, cu Dumnezeu. Iată un mic fragment grăitor dintr-o omilie la Cîntarea Cîntărilor a Sfîntului Grigorie al Nyssei: „Binefacerea harului se împarte potrivit cu cele trei simțuri, veselind ochiul cu frumusețea înfățișării, bucurînd simțul mirosului prin buna mireasmă și îndulcind ca hrană simțul gustului”. Căci Mirele „Se face nouă și har ochilor, făcîndu-Se lumină, și mir mirosului, și viață celor ce Îl mănîncă”. Numeroase omilii despre învierea lui Lazăr vor relua tema prezenței lui Hristos ca mireasmă care restaurează viața, transformînd mormîntul într-un „pîntece matern”. Astfel, mireasma Întrupării este și cea a Învierii, e parfumul vieții care, prin jertfă, învinge mirosul greu al morții.

Bogdan Tătaru-Cazaban este preot și cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2023).

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Moscova este o perlă a Rusiei, cel puțin la prima vedere, dar cu o mulțime de defecte. O spune un vlogger român care trăiește acolo de 20 de ani și analizează această metropolă.
image
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Un om de știință susține că a descoperit cauza „blestemului faraonului”, despre care se spune că a ucis mai mult de 20 de persoane care au deschis mormântul regelui Tutankhamon în 1922.
image
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Inginerul Gheorghe Ursu a fost închis și omorât de comuniști pentru că a îndrăznit să prezinte lumii întregi planul criminal de reclădire a Bucureștiului după cutremurul din 1977. La aproape 40 de ani de la moartea lui, fiul său, Andrei Ursu, încă mai caută dreptatea pe care statul român i-o refuză.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.