Mireasma Nașterii și a Învierii

Publicat în Dilema Veche nr. 1028 din 21 decembrie – 27 decembrie 2023
image

În Cîntarea Cîntărilor, mireasa îi spune mirelui: „Miresmele tale sînt balsam mirositor, mir vărsat este numele tău” (1, 2). Sau, așa cum apare în traducerea românească a Septuagintei, „mireasma mirurilor tale, mai presus decît toate aromele, / mir revărsat este numele tău” (1, 3; trad. de Marius Cruceru). Această comparație între numele care indică prezența și răspîndirea în aer a parfumului a primit în primele secole creștine o interpretare alegorică, susținută de alte cîteva texte din Scriptură. Cel mai important pasaj se regăsește în a doua Epistolă către Corinteni, în care apostolul Pavel îi mulțumește lui Dumnezeu pentru biruința în Hristos și pentru faptul că „descoperă mireasma cunoștinței Sale”. Imediat după această definire olfactivă a efectului, dar și a calității intrinseci a Evangheliei lui Hristos, urmează înfățișarea condiției înseși apostolice și, am putea spune, creștine prin aceeași analogie cu aromatele: „pentru că sîntem lui Dumnezeu bună mireasmă a lui Hristos între cei ce se mîntuiesc și între cei ce pier; / unora, adică, mireasmă a morții spre moarte, iar altora mireasmă a vieții spre viață”. 

Această enigmatică – cel puțin în primă instanță – prezentare a vieții de propovăduitor al veștii celei bune, care se răspîndește în lume, prin apostoli și prin cei ce cred, aidoma parfumului sau a altor aromate, are în inima sa expresia „mireasma lui Hristos”. Or, pentru primii comentatori creștini, între care Origen deține un loc privilegiat, numele ca mirul revărsat din Cîntarea Cîntărilor nu putea fi înțeles decît în cheie hristologică: o profeție, spune Origen, despre răspîndirea numelui lui Hristos în toată lumea asemenea unui bun miros sau a unei miresme subtile (odor suavitatis). Dar cum s-a putut petrece această înmiresmare a umanității și, în general, a creației? Folosirea acelorași cuvinte în textul Scripturii îl convingea pe Origen să caute convergența diferitelor contexte. Astfel, în imnul din Epistola către Filipeni (2, 7) care slăvește smerenia, chenoza, „golirea de sine” a Fiului lui Dumnezeu, el găsește termenul analogic pentru a înțelege profeția „mir revărsat este numele tău” în sensul Întrupării: Cuvîntul lui Dumnezeu a ieșit din „lumina inaccesibilă” și „s-a făcut trup” așa cum un parfum prețios se răspîndește în aer ieșind din propriul vas, devine accesibil, o prezență pe care simțurile o pot percepe. 

Nașterea din Betleem inaugurează această înmiresmare dinlăuntru a umanității asumate de Fiul lui Dumnezeu. Și ceea ce El a transmis „sălășluindu-se între oameni”, lăsîndu-se văzut și atins, e prezența eficace a iubirii care creează viața și o înnoiește. Mireasma Sa nu este doar urma sau memoria unei prezențe, ci însăși speranța vieții adevărate și puterea Celui care este Viața. Sfîntul Grigorie cel Mare avea să-l urmeze pe Origen în hermeneutica hristologică a Cîntării Cîntărilor, centrată pe relația dintre chenoza Întrupării și răspîndirea bunei miresme. Aromatele au devenit, de pildă, la Sfîntul Grigorie al Nyssei, alt mare comentator al Cîntării, termenii unei teorii a virtuților și în același timp a limbajului care caută să numească fără să poată atinge ceea ce vrea să cunoască. Aici a simți mireasma este mai degrabă a capta urma unei esențe insesizabile. Însă înțelesul tare, cel pus în lumină de Origen, al numelui-mireasmă, al Întrupării și al efectelor sale, se va păstra în viziunea asupra simțurilor spirituale prin care se petrece comuniunea lăuntrică, intimă, cu Dumnezeu. Iată un mic fragment grăitor dintr-o omilie la Cîntarea Cîntărilor a Sfîntului Grigorie al Nyssei: „Binefacerea harului se împarte potrivit cu cele trei simțuri, veselind ochiul cu frumusețea înfățișării, bucurînd simțul mirosului prin buna mireasmă și îndulcind ca hrană simțul gustului”. Căci Mirele „Se face nouă și har ochilor, făcîndu-Se lumină, și mir mirosului, și viață celor ce Îl mănîncă”. Numeroase omilii despre învierea lui Lazăr vor relua tema prezenței lui Hristos ca mireasmă care restaurează viața, transformînd mormîntul într-un „pîntece matern”. Astfel, mireasma Întrupării este și cea a Învierii, e parfumul vieții care, prin jertfă, învinge mirosul greu al morții.

Bogdan Tătaru-Cazaban este preot și cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2023).

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

contor energie electrica
PPC dublează prețul energiei electrice. Care sunt noile condiții contractuale
PPC și-a informat deja clienții cu privire la noile prețuri ale energiei electrice, care vor fi aplicate după perioada în care se aplică prețul plafonat la energia electrică, noile contracte urmând să se aplice până la data de 27 mai 2026.
MS 20240619 IUBIRE CU PARFUM DE LAVANDA 8300 JPG
Adi Nartea, din serialul „Iubire cu parfum de lavandă‟: „Mi-ar plăcea să fiu următorul Sebastian Stan‟
Apare pe micile ecrane în sezonul 2 al serialului „Iubire cu parfum de lavandă‟, difuzat din 10 ianuarie, în fiecare vineri, de la ora 20:30, la Antena 1. În rolul principal, Adi Nartea îl portretizează pe Ștefan, un personaj romantic complex.
adolescenti foto pexels jpg
Adevărul despre noile emoticoane cu mesaje ascunse ale adolescenților. Ghidul care alarmează părinții și autoritățile
Adolescenții teribiliști au pus în gardă poliția, iar școlile i-au alertat pe părinți, cu privire la o listă de emoticoane folosite de tineri a discuta „codat” subiecte ce țin de violență, sex și extremism. Se întâmplă deocamdată în Marea Britanie.
Emil Hurezeanu
Cine l-a salvat pe Emil Hurezeanu de la remaniere. Culisele discuțiilor purtate în coaliție
Schimbarea lui Emil Hurezeanu din funcția de ministru de Externe, la insistențele premierului Marcel Ciolacu, ar fi șubrezit poziția lui Ilie Bolojan și în interiorul coaliției de guvernare, și în PNL, susțin surse politice.
484218203 9423323207753649 6520343493104115142 n jpg
O femeie a fost trasă de păr și insultată, din cauza muzicii rusești: „Eram în cafenea și le-am cerut unor doamne să nu mai asculte”
O ucraineană a fost atacată de o femeie într-o cafenea, pentru că a rugat-o să nu mai asculte muzică rusească. „Am fost trasă de păr și insultată”, a spus aceasta.
Crin Antonescu, candidat la alegerile prezidențiale, depune dosarul de candidatură și lista de semnături la sediul Biroului Electoral, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Crin Antonescu îl acuză pe George Simion că face jocul Rusiei. „A pus în pericol securitatea națională”
Candidatul coaliției de guvernare în alegerile prezidențiale din luna mai, Crin Antonescu, a reacționat după ce Curtea Constituțională a respins contestaţia lui George Simion şi a dat undă verde legii care permite doborârea dronelor ruseşti care încalcă spaţiul aerian al României.
canal1 jpeg
Mii de oameni locuiau în aceste „orașe de carton”. Istoria uitată a Canalului Dunăre - Marea Neagră pe care puțini români o mai cunosc
Încă mai există mulți români în țara noastră care își amintesc de condițiile dificile pe care au fost nevoiți să le îndure, atunci când au muncit pe șantierul Canalului Dunăre – Marea Neagră.
cristian jaqueline GettyImages 1365103189 jpg
Discuții între Rusia și SUA despre încheierea conflictului dintre Rusia și Ucraina, în Riad. FOTO EPA-EFE
Negociator rus, despre discuțiile de 12 ore din Arabia Saudită cu SUA: „Ar fi fost naiv să ne așteptăm la vreun progres”
Ultimele discuții între delegațiile americană și rusă din Arabia Saudită nu au produs niciun progres major în negocierile de pace din Ucraina, a declarat vineri Grigori Karașin, membru în echipa de negociatori ai Moscovei, relatează Moscow Times.