Miracolul mirării

Publicat în Dilema Veche nr. 974 din 8 decembrie – 14 decembrie 2022
Theodor Pallady jpeg

Pe firmamentul filozofiei europene din veacul 20 au strălucit cel puțin trei gînditoare evreice, ardente și tributare unui inerent „feminism” axiologic, fără să devină sclavele cutărei ideologii și gata să se lupte, prin idei clare, cu obscuritatea demonică a totalitarismelor siameze: nazismul & comunismul. Cititorului îi vor fi venit deja în minte Simone Weil, Hannah Arendt și Jeanne Hersch (iar nu Susan Sontag, briliantă, însă captivă într-un sofisticat narcisism intelectual, drapat în scenografia cauzelor nobile). Toate trei proveneau dintr-o veche burghezie europeană, al cărei crepuscul apare cel mai bine surprins de Stefan Zweig și, pînă la un punct, în scrierile lui Thomas Mann. Tustrele au scris cărți majore, au mărturisit exemplar și au apărat umanismul în vremuri de inumană derivă societală, dovedind simultan o rară modestie și o tragică luciditate. 

Nu mi-am propus să le evoc laolaltă decît pentru a pune sub semnul acestei constelații oportuna reeditare a cărții lui Jeanne Hersch, Mirarea filozofică. O istorie a filozofiei (Humanitas, 2022). E o lucrare de popularizare, fără pretenția de a livra cronica gîndirii apusene în cheia unui aparat conceptual personal. Volumul reunește foste emisiuni radiofonice menite să prezinte publicului educat, dar „nespecialist”, operele acelor autori fără de care nu poți cuprinde judicios fresca mentală a destinului occidental. Din pură inerție iluministă, lipsesc din sumar Părinții greci ai Bisericii, așa că rămînem și aici singuri cu o Europă latină, etnocentric redusă, în ce privește Evul Mediu, la Augustin și Thoma d’Aquino. Însă nici Blaise Pascal nu e invitat, ca dovadă că orice „panoramă” nu e decît o antologie subiectivă.

Întrucît istoria filozofiei reprezintă un gen abundent, care implică el însuși o povestire (așa cum magistrul meu, Michel Meslin, a redactat, pentru sinteza găzduită în „Bibliothèque de la Pléiade”, o istorie a istoriei religiilor), selecția operată de Jeanne Hersch rămîne una printre altele, urmărind marile nume din canonul școlar, de la Thales din Milet, pînă la Husserl, Jaspers și Heidegger: pare un soi de ironie postumă la adresa lui Hegel, căruia i se spune astfel că, într-adevăr, filozofia și-a atins apogeul în Germania, însă nu prin el). Originalitatea autoarei recomandate aici ține de geniul simplității (niciodată simpliste), de talentul narativ și de insistența asupra mirării ca sursă și condiție a oricărei reflecții despre divinitate, om, lume, cunoaștere, morală și arta conviețuirii în cetate, fie aceasta sub forma pretins exhaustivă a „sistemului” ori sub una fragmentar-eseistică. De mirare este însuși faptul că scrieri reputat impenetrabile pot realmente fi reduse la un mănunchi de idei, de teze și perspective accesibile „profanilor”. O asemenea lectură epurată, care profită de reculul istoric, e pesemne cea mai sigură metodă de a-i împrieteni cu filozofia pe cei – evident majoritari – care nu se manifestă „profesional” în sfera ei adesea prolixă, dar au bunul-simț de a respecta creația filozofică, fără să o caricaturizeze ignorant și populist. 

Din portretele schițate de Jeanne Hersch rezultă că marii gînditori au fost sincer obsedați de căutarea adevărului și că respectivul impuls gnostic nu lasă pe nimeni întreg: mai toți au preluat influențe sau au combătut adversari, socotindu-se totuși ca începători de lume și vîrfuri supreme, chit că știau – dacă nu din apologetica primelor veacuri creștine, măcar din anecdotica lui Diogene Laerțiu – că mintea umană e nestatornică și că diversele doctrine pe care le-a produs se bat cap în cap. Pe de altă parte, fără mirarea filozofică, teologii sînt în stare să confiște sau să mutileze pînă și revelația supranaturală, așa că numai gînditorii autonomi protejează de fapt măsura etică și elanul cognitiv specifice lui homo sapiens, îngăduind implicita noastră justificare în acest solitar ungher al Universului. Dogmatic vorbind, filozofii alcătuiesc o sectă pestriță de ereziarhi a căror ferocitate speculativă asigură condimentul vital al conștiinței de sine. Cu mintea lor iscoditoare, ei fac mereu diferența dintre insuficient și indispensabil...

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.