Mărturia lui Pascal

Publicat în Dilema Veche nr. 1024 din 23 noiembrie – 29 noiembrie 2023
image

În noaptea dintre 23 și 24 noiembrie 1654, Pascal trăiește experiența incandescenței iubirii divine: „FOC. / Dumnezeul lui Avraam. Dumnezeul lui Isaac. Dumnezeul lui Iacob / nu al filosofilor și al învățaților. / Certitudine, bucurie, certitudine, sentiment, vedere, bucurie”. Astfel începe textul scris pe un „pergament” care învelea un altul, mai condensat, ambele fiind păstrate, după cum se știe, în căptușeala hainei ca o urmă prețioasă a întîlnirii cu Cel care i s-a revelat în taina inimii. Dacă parcurgem pînă la capăt suita de notații ce compun memorialul, ne dăm seama că este vorba despre o încercare de a medita asupra și de a da expresie – chiar dacă doar pentru sine – inexprimabilului. 

Pascal primise un dar excepțional, de care au parte doar unii, puțini, dintre cei care cred. Ca cititor asiduu al Sfîntului Pavel și al lui Augustin, știa că credința este o vedere a celor nevăzute, o certitudine, dar și o speranță; o pregustare a prezenței față către față, dar și o așteptare, uneori chinuitoare, pîndită de primejdii și de îndoieli. Or, în mijlocul aridității interioare sau al implorării, așteptarea se transformă în rug aprins și inima devine asemenea unui receptacul al focului dumnezeiesc, un loc sacru al prezenței nemijlocite. Pascal o indică prin succesiunea de mai sus: „certitudine, bucurie, certitudine, sentiment, vedere, bucurie”. Ca o scandare, ca un ritm al prezenței inefabile sau, mai bine spus, al receptării ei. Teofania Vechiului Testament și cea a Întrupării – singura cale de acces la Dumnezeul viu, după cum notează în continuare Pascal: „El nu se află decît prin căile învățate de Evanghelie” – sînt recapitulate în experiența copleșitoare: „Bucurie, bucurie, bucurie și lacrimi de bucurie”. 

E certitudinea prezenței, foc blînd, care nu arde, sublimă măreție învăluită în milă, proprie Întrupării și atingerii făpturii căreia îi redă demnitatea. Primindu-l pe Dumnezeu în inimă, Pascal are și revelația măreției sufletului omenesc. Din tot ce alege să aștearnă pe hîrtie, îngăduind astfel veșniciei să lase o urmă în timp, să poată fi re-memorată, măreția sufletului strălucește ca adevăr comunicabil și celorlalți între atîtea insondabile mărturii și făgăduințe personale. Îl regăsim în șantierul Cugetărilor (271, ed. Ph. Sellier): „Omul nu e vrednic de Dumnezeu, dar nu este incapabil să fie făcut vrednic. / Este nedemn de Dumnezeu să se unească cu omul mizerabil, însă nu e nedemn de Dumnezeu să-l scoată din mizerie”. Tensiunea între căderea și mizeria omului, pe de o parte, și măreția sa pierdută și redobîndită prin Hristos e una dintre liniile de forță ale proiectului pascalian. Însă memorialul ne restituie miezul experienței „polului plus” al acestei tensiuni: capacitatea omului de a-L primi pe Dumnezeu, de a redeveni capax Dei prin har.

Textul pare a purta vestigiile unei convorbiri extatice sau, în orice caz, ale unui dialog interior redat, foarte augustinian, prin cuvintele Scripturii: Cel care i s-a descoperit are un chip, este Iisus Hristos, în fața căruia Pascal își recunoaște ezitările și trădările, dar pe care-L roagă să nu-l părăsească: „m-am despărțit de El / dar să nu fiu despărțit de El niciodată” – ecou al mărturiei apostolului Pavel: „Cine ne va despărți pe noi de iubirea lui Hristos? (...) Căci sînt încredințat că nici moartea, nici viața, nici îngerii, nici stăpînirile, nici cele de acum, nici cele ce vor fi, nici puterile, / Nici înălțimea, nici adîncul şi nici o altă făptură nu va putea să ne despartă pe noi de dragostea lui Dumnezeu, cea întru Hristos Iisus, Domnul nostru” (Rom. 8, 35; 38-39). Căința este inundată de iertare, covîrșită de bucurie. Renunțarea la sine și la lume îmbracă o radicalitate blîndă („renonciation totale et douce”), ca mărturie a irezistibilității harului. Pascal nu conceptualizează experiența. Nu vorbește cu Dumnezeu și cu sine altfel decît recunoscîndu-și clipa de har în oglinda Scripturii. Non obliviscar sermones tuos: ultima notație în latina rugăciunilor sale este preluată din marele Psalm 118, 16 – „nu voi uita cuvintele Tale”. Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.

Bogdan Tătaru-Cazaban este preot și cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2023).

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

cutremur jpeg
Bilanțul tragic în urma cutremurului devastator din Myanmar: peste 1.000 de morți și 2.000 de răniți
Peste 1.000 de oameni au fost ucişi, 2.376 au fost răniţi şi 30 dispăruţi în urma cutremurului de 7,7 care a lovit vineri, 28 martie 2025, centrul Myanmarului, au anunțat autoritățile.
Anda Adam îl duce pe Jason Momoa de România la Asia Express! Cei doi soți și-au făcut ținute asortate de mii de euro pentru show-ul de la Antena 1
Șoc la „Asia Express”! Anda Adam, supărare mare. S-a baricadat într-un restaurant și a amenințat echipa de producție. A sunat-o și pe Mona Segall
Haos la „Asia Express”! În timpul filmărilor, Anda Adam a reușit să îi scoate din minți nu doar pe concurenți, ci și echipa de producție. S-a ajuns până la Mona Segal, producătoarea emisiunii, care, cu insistențe, a reușit să evite o „dezertare”.
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
Orașul din România ce nu se mai oprește din dezvoltat. O investiție colosală îl va propulsa după Capitală. Se află zonă spectaculoasă, oferă cazare de calitate și preparate culinare delicioase
Este unul dintre cele mai cunoscute și mai îndrăgite orașe din țara noastră, iar în următorii ani, se vor face investiții impresionante în el. În curând, acest loc se va dezvolta enorm, spre bucuria tuturor celor care locuiesc aici.
Donald Trump si Volodimir Zelenski la Casa Alba jpg webp
Zelenski refuză să plătească banii dați de SUA cu minerale. „Nu vom percepe acest ajutor ca o datorie”
Președintele Volodimir Zelenski insistă că Ucraina nu este pregătită să recunoască ajutorul american oferit în ultimii ani ca datorie, în cadrul semnării acordului privind resursele subsolului cu Statele Unite.
patient spital operatie istock jpg
Strigătul unui medic ATI după ce un pacient de 39 de ani a murit din cauza gripei A: „Am pierdut, am ieșit din spital cu un gol în piept”
Un pacient de 39 de ani diagnosticat cu Gripa A s-a stins din viață, în ciuda eforturilor medicilor: „Ne-am luptat pentru fiecare organ care ceda pe rând. Inimă, plămâni, rinichi, ficat”.
cernauti jpg
Orașul superb de pe malul Prutului supranumit Mica Vienă a Estului. A fost capitala provinciei Bucovina
Cernăuți, oraș din Ucraina aflat malurile Prutului, este un loc plin de istorie și farmec, care a evoluat de-a lungul decadelor, devenind un simbol al culturii și al diversității.
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Lovitură pentru Putin. SUA și ONU resping propunerea dictatorului rus privind o administrație temporară în Ucraina
Vladimir Putin a cerut o adminstrație externă în Ucraina sub tutela Organizației Națiunilor Unite, ca parte a oricărui acord de pace.
CFR CALATORI foto Fb jpg
România trece în această noapte la ora de vară. Anunțul făcut de CFR
România trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie. Astfel, la ora 03:00, ceasurile vor fi date înainte la 04:00.
tir shutterstock jpg
Rusia loveşte economic Republica Moldova. Restricţionează accesul transportatorilor de marfă pe teritoriul său: „Stau blocați la vamă”
Federaţia Rusă a restricţionat, începând cu data de 28 martie, accesul transportatorilor de marfă din Republica Moldova.