Lavra Pecerska nu mai face parte din russki mir

Publicat în Dilema Veche nr. 991 din 6 aprilie – 12 aprilie 2023
Theodor Pallady jpeg

Orice război e și unul pentru aproprierea unor locuri simbolice, încărcate de istorie și sacralitate. Un asemenea perimetru este și Lavra Pecerska, din Kiev. Un spațiu arhetipal, fondator, deci un izvor de legitimitate care, în lumea ortodoxă, poate fi comparat numai cu Muntele Athos sau cu vechiul „Țarigrad”, redus astăzi la modestul Fanar, unde s-a refugiat Patriarhia Ecumenică după catastrofa de la 1453. Am fost mai demult într-o vizită la Kiev, pe cînd căutam o cale de dialog mai serios cu „partea ucraineană”. Cu acel prilej, am ținut, firește, să vizitez faimoasa mînăstire, adevărata matrice milenară a creștinismului slav (deși slavii sud-dunăreni au intrat în orbita Bizanțului înaintea deciziei prințului Vladimir de a adopta noua religie, în anul de grație 988). Ansamblul este, într-adevăr, impresionant, înfățișînd pelerinilor o colecție de biserici din felurite veacuri, minunate icoane și odoare liturgice, un sistem cam lugubru de catacombe, nenumărate chilii rupestre și o formidabilă „arhivă” de relicve ale sfinților venerați în zonă, cu tot cu istoria lor ascetică și aventurile lor politice destul de accidentate. Lavra Peșterilor a fost un reper și pentru Moldova medievală, nefiind de mirare că învățatul mitropolit Petru Movilă – fondatorul Academiei teologice kieviene – a dorit să fie înmormîntat aici. Legăturile isihaștilor athoniți, moldoveni și ucraineni, reuniți de sfîntul Paisie Velicicovschi în „noua lavră” de la Neamț, sînt de asemenea solid documentate, constituind o frumoasă pagină din cronica acelui „Byzantine Commonwealth”, subtil evocat în lucrarea clasică a lui Dimitri Obolensky. 

Iată însă că Putin, cu invazia lui barbară asupra Ucrainei, a reușit să tulbure și pacea Lavrei Pecerska. Bolșevicii au distrus cu nemiluita biserici și mînăstiri: era o chestiune programatică, rezultată din jubilația profanării și afirmarea brutală a doctrinei marxist-leniniste, care paria, „progresist”, pe mult lăudatul „ateism științific”. Nu puteai să te aștepți la altceva de la ei! Putin, în schimb, e bisericos rău. Nici un moment al celor două decenii de cînd conduce Federația Rusă n-a fost paralel cu Ortodoxia sau împotriva ei, tocmai pentru a dovedi că în imensa țară cu 11 fuse orare s-a petrecut o renaștere imperială, sau măcar o clară schimbare de regim. Asta pînă în ziua funestă de 24 februarie 2022, cînd armatele Rusiei „pravoslavnice”, binecuvîntate de Patriarhul Kirill Gundiaev, au declarat zeci de milioane de ortodocși ucraineni drept „fasciști” manipulați de Occidentul decadent. O prostie mare cît casa, dacă ne gîndim că majoritatea lor se aflau de multe secole sub oblăduirea Patriarhiei moscovite. Și că agresiunea declanșată de Putin va accelera inevitabil ruptura dintre cele două Biserici odinioară surori. 

În vreme de război, cu o țară semidistrusă și imense jertfe umane, sentimentul național ucrainean s-a prefăcut în naționalism combativ, așa că serviciile secrete și armata au scos – inclusiv printr-un proces penal – monahii rusofoni & rusofili din Lavra Pecerska. Nu știm cum vor fi înlocuiți, dar e clar că propaganda lor pro-Putin a fost asimilată unui act de trădare, tratat ca atare. Nu s-a văzut de mult – dacă s-a văzut vreodată – o mai mare „sminteală” pentru lumea pravoslavnică! De vreme ce Kirill – nefericitul Întîistătător orbit de o lucrativă loialitate față de tiranul de la Kremlin – și-a pedepsit atît de nedrept propriii fii duhovnicești din Ucraina, vom asista la nașterea unei (viitoare) Patriarhii Ucrainene autocefale, deci la finalul epocii de dublă jurisdicție canonică: un proces similar pare să fi început și în Republica Moldova. 

Să ne imaginăm că o țară latino-americană (majoritar catolică) ar invada o altă țară latino-americană la fel de catolică și că Papa Francisc ar binecuvînta agresorul, demonizînd victima. N-ar fi îndreptățiți cei cotropiți să susțină, cu tot cu Conferința lor episcopală, că Sfîntul Părinte a luat-o complet razna și a trădat învățătura lui Iisus Hristos? Este ceea ce se petrece, sub ochii noștri, și în legendarul cadru al Lavrei Pecerska, recuperată de cei care nu mai suportă să vadă în ea simbolul unei tot mai odioase „russki mir”.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.