La ceasul fără umbre al amiezii

Publicat în Dilema Veche nr. 954 din 21 – 27 iulie 2022
image

Astăzi, după aproape cincisprezece veacuri de la întemeiere, abaţia Saint-Benoît-sur-Loire e încă vie, îşi continuă viaţa monahală după regula benedictină. În 655, la cîţiva ani după constituire, călugării au adus aici moaştele Sfîntului Benedict din Nursia, maestrul lor în viaţa spirituală. Aflat la rădăcina monahismului occidental şi a imensei lui opere culturale, Sfîntul Benedict e recunoscut drept unul dintre părinţii Europei. Cît despre arhitectura abaţiei, ea e o glorie a romanicului timpuriu. De o sobrietate muzicală, nava îşi lansează foarte sus fusurile coloanelor încununate de capiteluri istoriate. Dar la rădăcina verticalităţii ei stă, în joasa, secreta criptă circulară, racla Sfîntului, în preajma căreia şi astăzi monahii oficiază. Rezistenţa acestui centru sacru, foarte ampla lui iradiere spirituală şi intelectuală în tot Evul Mediu timpuriu, frumuseţea construcţiei, înalta faimă a abaţiei sînt susţinute/inspirate de prezenţa sfîntă care marchează locul, inserată în temelia lui.

Într-un astfel de loc, aşa de puternic centrat pe un personaj şi un program contemplativ, se pune cu acuitate întrebarea fondatoare a geografiei religioase: pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă? Unele locuri sînt mai favorabile rugii decît altele? Incintele cultului nu stau oare în tensiune cu atotprezenţa divină? Amplasamentele religioase nu riscă să circumscrie cu contururile lor pe Cel de necuprins?

Există, în Evanghelia după Ioan, un episod privit îndeobşte drept o decisă „critică a locului”: e întîlnirea lui Iisus cu femeia samarineancă. „Vine ceasul şi acum este cînd nici pe muntele acesta, nici în Ierusalim nu vă veţi închina Tatălui... vine ceasul şi acum este cînd adevăraţii închinători se vor închina Tatălui în duh şi adevăr” (Ioan 4, 21-23).

E vorba despre un episod, aproape singular în Evanghelii, de intimitate, de dialog secret şi concentrat între divin şi uman. Pentru un foarte scurt răgaz – suspendat în afara secvenţei temporale, la ceasul fără umbre al amiezii –, el reuneşte doi interlocutori degajaţi, fiecare, de grupul ce îl înconjoară şi îl solicită în mod obişnuit, integral disponibili unul pentru celălalt: Iisus, de care ucenicii s-au îndepărtat ca să caute de-ale gurii în cetate, şi femeia samarineancă, venită să scoată apă din fîntînă. Ocrotiţi de o perfectă şi repede trecătoare solitudine, partenerul uman şi cel divin fac – împreună – experienţa „apocalipsului”, a unei mutuale dezvăluiri de sine: „Eu sînt, cel ce vorbesc cu tine” (Ioan 4, 26), îi spune Christos femeii care, cu cîteva replici înainte, îşi declarase condiţia.

Episodul acesta e printre primele – în economia Evangheliilor – care indică modul de „ofensivă” înspre lume a condiţiei ultime: ea a venit şi vine. Condiţia ultimă, Împărăţia se manifestă – ni se sugerează aici – incoativ. În sine, ea este un dincolo absolut, se caracterizează printr-o intimitate – o „contextură” va spune Origen – între Dumnezeu şi om care răpeşte orice însemnătate „detaliilor” şi condiţionărilor terestre, le depăşeşte şi le desfiinţează în mod suveran. Însă experienţa ei se oferă încă de aici şi de acum, ca un dat care – infinit, de necircumscris şi transcendent în sine – se insinuează totuşi în ţesătura lumii. Dinamica Împărăţiei se declanşează şi îl preia pe om din imediatul condiţiei lui actuale.

Or, revenind la tema geografiei sacre, Iisus instaurează – e adevărat – un cu totul alt tip de spaţiu al întîlnirii decît cel terestru, un spaţiu caracterizat prin altfel de dimensiuni. E un spaţiu organizat, s-ar putea spune, după dimensiunile Treimii: „se vor închina Tatălui în duh şi adevăr”.

Cu toate acestea, evenimentul e departe de a se petrece într-un punct anonim al peisajului. Dimpotrivă, „critica locului” se rosteşte într-un peisaj saturat de trăsături simbolice. El este în primul rînd un loc rădăcină, unde se perpetuează depozitul tradiţiei ebraice şi figura unuia dintre personajele sale fondatoare: fîntîna „părintelui nostru Iacov” (Ioan 4, 6) e rezervorul de apă şi de memorie al ţinutului şi ea va sluji drept element de accroche lui Iisus pentru a invoca „apa vie” a Duhului. Pe de altă parte, muntele Garizim – un nume care are conotaţia de ombilic al cosmosului – constituie, pentru samarineni, axa simbolică a lumii, dar şi conştiinţa unei separări, a unei înstrăinări, a unei marginalităţi în raport cu tradiţia de afirmată legitimitate a Ierusalimului.

Samaria – cu centrul ei, marcat pe verticala adîncurilor de puţul patriarhului şi pe verticala înălţimilor de muntele cosmic –, Samaria întreagă este un ţinut care, simbolic, va desemna – în concepţia creştină – categoria celor inclasabili. Aflată între Iudeea şi Galileea, între teritoriul Legii vechi şi „lumea neamurilor” ce va primi Legea cea nouă, ea ar reprezenta condiţia străinului, a celui neintegrat într-o ordine şi un bine stabilit proiect istoric. Din punct de vedere creştin, Samaria este un teritoriu uşor evanescent, liber de determinaţii prea precise, un teritoriu mereu în margine şi la limită între sudul unui proiect divin dezvoltat în trecut, dar relansat prin venirea lui Iisus („poporul ales”), şi un nord (Galileea neamurilor) ce anunţă deschiderea mesajului christic spre toate zările lumii. Samaria e un teritoriu al tranziţiei, un teritoriu prin care, pur şi simplu, „trebuie să treci”: „A lăsat Iudeea şi s-a dus iarăşi în Galileea. Şi trebuia să treacă prin Samaria” (Ioan 4, 3-4).

Dar, astfel fiind, ţinutul devine şi simbolul unui transitus, al unei comunicări între stări diferite de fiinţă. În centrul ei, Iisus face prezentă şi activă circulaţia între datul vizibil şi realitatea misterioasă spre care el trimite: între apa fîntînii şi apa vie a Duhului, între locul de cult şi „spaţiul calitativ” adecvat Treimii, între clipa de faţă a întîlnirii şi clipa eschaton-ului se stabileşte aici o fertilă tensiune. Poate chiar mai mult: locul care îi reuneşte pe Iisus şi pe „străină” trimite spre o intimitate încă şi mai profundă decît întîlnirea în singurătate. Invocînd „apa vie” a Duhului („apa pe care i-o voi da eu se va face în el izvor de apă ce curge spre viaţa veşnică”, spune Iisus – Ioan 4, 14), invocînd contemplarea divinului „în duh şi adevăr”, nu ne anunţă El oare aici „compenetraţia” partenerilor, reciproca descoperire din lăuntru, acea contextură despre care vorbea Origen?

Întîlnirea de la fîntîna lui Iacob indică aşadar o structură de sens pusă în imagine spaţială: anume condiţia dinamică a unei mereu mai profunde treceri. Nu numai a unui termen către celălalt, ci a unuia în celălalt.

(textul de faţă face apel, în parte, la un paragraf din volumul Locul călătorului. Simbolica spaţiului în Răsăritul creştin de Anca Manolescu, Paideia, 2002)

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Ianis Hagi Rangers  Foto Profimedia (4) jpg
autoturism furat ptf iasi jpg
Un bolid de peste 200.000 de euro, căutat de autoritățile din Italia, a fost găsit și confiscat de polițiștii din Iași
Un autoturism de peste 200 de mii de euro, căutat de autoritățile din Italia, a fost găsit și confiscat de polițiștii de frontieră din Iași.
sumi jpg
Duminica Floriilor însângerată la Sumî. Liderii europeni denunță atacul rus drept „crimă de război”
În dimineața Duminicii Floriilor, când în Ucraina ortodoxă începe perioada de pregătire spirituală pentru Paște, orașul Sumî a fost lovit de două rachete balistice rusești.
image png
Sânziana Buruiană, mamă pentru a 3-a oară? „Trebuie să îi fac un băiat”
Sânziana Buruiană s-a retras ușor, ușor din lumina reflectoarelor și viața agitată din showbiz-ul românesc. S-a căsătorit cu Nicolae Zuluf și împreună au două fetițe minunate de a căror creștere se ocupă ca la carte! Cu toate acestea, Sânzi nu exclude variante de a deveni mamă din nou.
lamb steak 3406866 1280 jpg
Cum pregăteau bunicii noștri cea mai bună friptură de miel. Rețeta veche pe care toți românii au uitat-o
Fără miel, masa de Paște parcă nu are niciun farmec. Cel puțin nu în zona noastră a Balcanilor, unde tradiția întâlnește gustul inconfundabil al rețetelor transmise din generație în generație.
michael schumacher getty jpeg
Minunile există! Gestul făcut de Michael Schumacher care i-a uimit până și pe medici: „Soția lui l-a ajutat”
După 12 ani de tăcere și incertitudine privind starea de sănătate a legendarului Michael Schumacher, o veste neașteptată vine să aducă speranță și emoție pentru fanii săi din întreaga lume.
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
Obiceiul de luni la care trebuie să renunți pentru a scăpa de grăsimea viscerală
Grăsimea viscerală, cunoscută și sub numele de grăsime abdominală, este un tip de grăsime asociat cu diverse afecțiuni de sănătate, iar medicii și dieteticienii recomandă, în astfel de cazuri, luarea unor măsuri.
Colaj Candidati alegeri 2025  Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi Foto Inquam Photos
George Simion și Crin Antonescu, pe primele locuri într-un sondaj CURS. Surprize în scenariile pentru turul II
Un sondaj CURS realizat în perioada 3-10 aprilie, îi plasează pe primele locuri pe candidatul AUR la alegerile prezidențiale din 4 mai, George Simion, și cel al coaliției de guvernare, Crin Antonescu. Datele publicate prezintă mai multe scenarii pentru turul II.
Ce face Chef Florin Dumitrescu de Florii și de Paște!
Ce face Chef Florin Dumitrescu de Florii și de Paște: „Eu sunt recunoscător pentru tot ce am, și bune și rele…”
Chef Florin Dumitrescu (37 de ani) se sărbătorește azi în familie, de Florii, și chiar are parte de o dublă sărbătoare. Juratul MasterChef și unul dintre protagoniștii serialului “Pe drumul gustului”, care va începe pe 19 aprilie pe Voyo, adoră să petreacă timp în familie.