Itinerariul credinței

Publicat în Dilema Veche nr. 1035 din 8 februarie – 14 februarie 2024
image

Romano Guardini (1885-1968), a cărui măiestrie spirituală e cunoscută cititorilor români prin cele cîteva traduceri din ultimele decenii, atrăgea atenția asupra multiplelor forme pe care le îmbracă credința în viața oamenilor și, mai ales, asupra caracterului său itinerant, dinamic, experiențial. „A crede – scria Guardini – nu înseamnă a gîndi ceva imobil (...) care s-ar afla în fața mea, ci a face experiența personală a unei existențe vii.” Oricît ar părea de banal, totuși majoritatea blocajelor în privința credinței se petrec din cauza acestui „în fața mea”, a raportării la credință ca la un obiect teoretic pe care-l consideri plauzibil sau nu, cu care te confrunți mai degrabă decît te întîlnești. Or pentru a vorbi cu sens despre credință e nevoie să depășim distanța, raportul de exterioritate care nu conduce niciunde. În orice caz, e nevoie să renunțăm la a reduce credința la o teorie despre Dumnezeu. Ieșirea din astfel de habitudini mentale ar îngădui o plasare mai adecvată, măcar și pentru a arunca o privire asupra unei lumi care altminteri ar rămîne de neînțeles.

Dar reflexele mentale blocante nu sînt doar „privilegiul” celor care se uită cu suspiciune la fenomenul credinței. Lor li se adresa în mare parte Pascal, cu formidabila sa intuiție spirituală și inteligență, în fragmentele apologiei pe care se străduia să o construiască. Așadar, nu numai spiritele sceptice, pironiene sau epicureice (ca să păstrăm triada pascaliană) au dificultăți, aflîndu-se în multiple confuzii și, mai cu seamă, avînd opțiuni contrare, ci și cei care pășesc pe calea credinței. O anume exterioritate față de adevărul și potențialul propriei experiențe se menține ca o opacitate, ca o proastă așteptare a unor efecte cvasi-magice sau ca o excesivă concentrare pe sine. „Ia aminte la tine însuți” e un îndemn care scandează, purtînd memoria faimosului dicton delfic, toate marile lecții pe care le putem desprinde din lunga și atît de variata istorie a creștinismului. Însă această necesară și salutară vigilență nu este menită să se închidă în sine, ci să-i cuprindă în respirația universală a dragostei și pe ceilalți, pînă la ultimul păcătos, așa cum vedem la cei mai aspri asceți și la cei mai înalți mistici.

Credința se dezvăluie ca o realitate de ordinul experienței. E receptare a revelației, adeziune personală, acceptare a dogmei ca adevăr de credință, dar și conștiință a faptului că acest adevăr, care devine prin actul de credință adevărul meu, este totodată al nostru și rămîne o sursă inepuizabilă de lumină și viață. Pentru cei ce cred, dar și pentru cei ce privesc din afară, legătura dintre credință și viață e exigența cea mai mare: a înțelege cu întreaga făptură că, prin credință, intri într-un proces de înnoire; că e nevoie de o atenție din ce în ce mai acută și de o răbdare pe măsură; că sămînța credinței e deseori pîndită de riscuri; că tentația de a te prefera pe tine însuți e o însoțitoare insidioasă și neobosită; că e nevoie uneori de curaj pentru ca atingerea harului să rodească, iar alteori de prudență; că e foarte posibil ca după o perioadă de certitudine și entuziasm să vină – din varii si misterioase pricini – o vreme a secetei și că în însăși traversarea deșertului se probează personal o fidelitate care a fost marea așteptare a lui Dumnezeu în privința poporului ales.

Nimic din ce am evocat mai înainte nu seamănă cu vreo adeziune la un sistem de idei sau cu o procedură de sedare spirituală. Dimpotrivă. E o continuă conștientizare a caracterului inevitabil al itineranței și a absolutei necesități a vigilenței continue. Pascal a avut înțelegerea deplină a acestei exigențe a credinței care devine viața însăși: o căutare și o receptare neîncetată a harului, a prezenței care aduce bucurie, dar a cărei absență e suferința însăși: „Trebuie să lucrăm neîncetat ca să menținem acea bucurie care ne moderează teama și acea teamă care ne păstrează bucuria”. Este vorba, așa cum scria Pierre Manent în excelenta carte dedicată gîndirii lui Pascal, despre bucuria de a-L cunoaște pe Dumnezeu și teama de a-L pierde – cei doi poli ai itinerariului credinței.           

Bogdan Tătaru-Cazaban este preot și cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, ed. II, 2023).

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a căsătorit. Cum a arătat marele eveniment: „M-am trezit soție” FOTO
Fiica cunoscutului rapper Eminem, Hailie Jade Scott, și-a pus pirostriile. Tânăra de 28 de ani s-a căsătorit cu Evan McClintock sâmbătă, 18 mai, în orașul Battle Creek, Michigan.
image
Fiica Lisei Marie Presley se opune licitației Graceland, proprietatea emblematică a legendarului Elvis Presley
Nepoata lui Elvis Presley, actrița Riley Keough, încearcă să împiedice vânzarea Graceland, reședința regretatului cântăreț din Memphis, Tennessee, relatează BBC.
image
Vești bune pentru șoferii de camion: soluții pentru traficul intens din vama Giurgiu-Ruse
Șoferii de TIR ar putea scăpa de cozile interminabile din punctul de trecere al frontierei Giurgiu-Ruse. Autoritățile române și bulgare vor să redeschidă conexiunea de feribot pe ruta Giurgiu-Ruse pentru a reduce traficul intens și blocajele de pe podul peste Dunăre.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.