Itinerariul credinței

Publicat în Dilema Veche nr. 1035 din 8 februarie – 14 februarie 2024
image

Romano Guardini (1885-1968), a cărui măiestrie spirituală e cunoscută cititorilor români prin cele cîteva traduceri din ultimele decenii, atrăgea atenția asupra multiplelor forme pe care le îmbracă credința în viața oamenilor și, mai ales, asupra caracterului său itinerant, dinamic, experiențial. „A crede – scria Guardini – nu înseamnă a gîndi ceva imobil (...) care s-ar afla în fața mea, ci a face experiența personală a unei existențe vii.” Oricît ar părea de banal, totuși majoritatea blocajelor în privința credinței se petrec din cauza acestui „în fața mea”, a raportării la credință ca la un obiect teoretic pe care-l consideri plauzibil sau nu, cu care te confrunți mai degrabă decît te întîlnești. Or pentru a vorbi cu sens despre credință e nevoie să depășim distanța, raportul de exterioritate care nu conduce niciunde. În orice caz, e nevoie să renunțăm la a reduce credința la o teorie despre Dumnezeu. Ieșirea din astfel de habitudini mentale ar îngădui o plasare mai adecvată, măcar și pentru a arunca o privire asupra unei lumi care altminteri ar rămîne de neînțeles.

Dar reflexele mentale blocante nu sînt doar „privilegiul” celor care se uită cu suspiciune la fenomenul credinței. Lor li se adresa în mare parte Pascal, cu formidabila sa intuiție spirituală și inteligență, în fragmentele apologiei pe care se străduia să o construiască. Așadar, nu numai spiritele sceptice, pironiene sau epicureice (ca să păstrăm triada pascaliană) au dificultăți, aflîndu-se în multiple confuzii și, mai cu seamă, avînd opțiuni contrare, ci și cei care pășesc pe calea credinței. O anume exterioritate față de adevărul și potențialul propriei experiențe se menține ca o opacitate, ca o proastă așteptare a unor efecte cvasi-magice sau ca o excesivă concentrare pe sine. „Ia aminte la tine însuți” e un îndemn care scandează, purtînd memoria faimosului dicton delfic, toate marile lecții pe care le putem desprinde din lunga și atît de variata istorie a creștinismului. Însă această necesară și salutară vigilență nu este menită să se închidă în sine, ci să-i cuprindă în respirația universală a dragostei și pe ceilalți, pînă la ultimul păcătos, așa cum vedem la cei mai aspri asceți și la cei mai înalți mistici.

Credința se dezvăluie ca o realitate de ordinul experienței. E receptare a revelației, adeziune personală, acceptare a dogmei ca adevăr de credință, dar și conștiință a faptului că acest adevăr, care devine prin actul de credință adevărul meu, este totodată al nostru și rămîne o sursă inepuizabilă de lumină și viață. Pentru cei ce cred, dar și pentru cei ce privesc din afară, legătura dintre credință și viață e exigența cea mai mare: a înțelege cu întreaga făptură că, prin credință, intri într-un proces de înnoire; că e nevoie de o atenție din ce în ce mai acută și de o răbdare pe măsură; că sămînța credinței e deseori pîndită de riscuri; că tentația de a te prefera pe tine însuți e o însoțitoare insidioasă și neobosită; că e nevoie uneori de curaj pentru ca atingerea harului să rodească, iar alteori de prudență; că e foarte posibil ca după o perioadă de certitudine și entuziasm să vină – din varii si misterioase pricini – o vreme a secetei și că în însăși traversarea deșertului se probează personal o fidelitate care a fost marea așteptare a lui Dumnezeu în privința poporului ales.

Nimic din ce am evocat mai înainte nu seamănă cu vreo adeziune la un sistem de idei sau cu o procedură de sedare spirituală. Dimpotrivă. E o continuă conștientizare a caracterului inevitabil al itineranței și a absolutei necesități a vigilenței continue. Pascal a avut înțelegerea deplină a acestei exigențe a credinței care devine viața însăși: o căutare și o receptare neîncetată a harului, a prezenței care aduce bucurie, dar a cărei absență e suferința însăși: „Trebuie să lucrăm neîncetat ca să menținem acea bucurie care ne moderează teama și acea teamă care ne păstrează bucuria”. Este vorba, așa cum scria Pierre Manent în excelenta carte dedicată gîndirii lui Pascal, despre bucuria de a-L cunoaște pe Dumnezeu și teama de a-L pierde – cei doi poli ai itinerariului credinței.           

Bogdan Tătaru-Cazaban este preot și cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, ed. II, 2023).

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

macelari de elita campionat mondial paris 2025 jpg
Cei mai buni măcelari români fac spectacol la Paris, la campionatul mondial de măcelărie
Echipa „Măcelari de Elită” va reprezenta România în acest weekend la competiția World Butchers’ Challenge 2025 de la Paris: duminică, 30 martie la proba pentru juniori, iar luni, 31 martie, la proba pe echipe alături de mîcelari din alte 13 țări.
Erling Haaland (EPA) jpg
Erling Haaland, în mijlocul unui scandal. Ce acuze i se aduc norvegianului
Nordicul este acuzat de un comportament violent.
proteste istanbul FOTO magnumphotos.com
Istanbulul fierbe în continuare. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă împotriva încarcerării primarului Ekrem Imamoglu
Zeci de mii de oameni s-au adunat sâmbătă, 29 martie, la Istanbul pentru a protesta împotriva închiderii primarului Ekrem Imamoglu, principalul rival al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.
pompieri smurd fb jpg
A murit soldatul găsit împuşcat în cap, într-o unitate din Târgu-Jiu. Tânărul de 30 de ani a suferit un infarct
Soldatul care a fost găsit împușcat în cap, în urmă cu 5 zile, la o unitate militară din Târgu-Jiu, a murit. Medicii nu au mai reușit să-i salveze viața, în ciuda eforturilor depuse.
Dinamo FCSB (Sportpictures) jpg
anisia holbura jpg
Afacerea inedită cu care o româncă a dat lovitura în Belgia. Și-a îndeplinit marele vis după ce a plecat din România
Anisia Holbura, o româncă ce a părăsit țara natală pentru a își îndeplini marele vis, a dat lovitura în Belgia. A cumpărat un han vechi de 200 de ani, părăginit, pe care l-a transformat într-o afacere foarte apreciată de turiști și de localnici.
banner case un milion jpg
Vilele de peste un milion de euro ale artiștilor de muzică populară. Gherghina Stancu: „Am investit bani, dar și mult suflet”
În ce vile superbe, de peste un milion de euro, locuiesc artiștii de muzică populară! Gherghina Stancu: „E un mic colț de rai!”
shutterstock 1799980327 jpg
Mom shaming în România: între rușinarea publică și trauma maternă nevăzută
Comentariile din online lasă urme adânci: în mintea unei mame, în relația cu propriul copil, cu propriul corp sau adâncesc rănile nevindecate dintre generații. Rușinarea nu mai e doar un gest, o critică, ci un mecanism care rănește în lanț.
maria gheorghiu jpg
Concert anulat cu scandal, la Arad. Artista Maria Gheorghiu, acuzată că face parte dintr-o organizație legionară: „Singura mea politică este cântecul”
Artista de folk Maria Gheorghiu a anunțat că i-a fost anulat concertul de Florii din Arad, după ce a fost acuzată că face parte dintr-o organizație legionară.