Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii

Publicat în Dilema Veche nr. 957 din 11 – 17 august 2022
image

Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului. În ultimii două mii de ani, călcăm pe aceleași pietre pe care a călcat Mîntuitorul însuși și respirăm împreună același aer. Mai tulburătoare decît kenoza însăși este faptul că lumea îi supraviețuiește și că, după Cruce, ea trebuie cumva să învețe să își vadă în continuare de cele de zi cu zi. Teologia găsește mai multe soluții pentru a înțelege cutremurătorul fapt că banalitatea cotidiană a omului supraviețuiește întîlnirii sale cu Infinitul însuși, iar Patericul arată limpede cum viața mundană poate fi subțiată pînă la a o face transparentă vieții fără de sfîrșit. Dincolo de aceste „fericite împăcări”, însă, tulburarea nu se potolește. Giovanni Papini, în Mărturiile calvarului, îi dă un chip tragic. Biografiile ficționale ale personajelor negative din istoria sacră (Iuda, Pilat, Baraba, Simon din Cirene sau Malhus, slujitorul Arhiereului) sînt martore ale neînțelegerii cu care viața lor cotidiană întîmpină discretul, dar cutremurătorul eveniment al Întrupării. Mai de fiecare dată, înțepenirea într-o coincidență care leagă într-un mod strîmb un detaliu al lumii de întîlnirea lor ratată cu Hristos le marchează sfîrșitul: Malhus își pierde și cealaltă ureche și moare în ziua și locul în care este crucificat Petru, agresorul său din trecut; Pilat, nebun, își află sfîrșitul în ape adînci; Caiafa, transfigurat și purtînd „masca neagră a unui obsedat care se luptă împotriva invizibilului”, cade la picioarele lui Petru și ale lui Ioan. A fi fost în preajma lui Hristos și a nu fi știut asta cutremură bietele suflete și le îneacă în îndoială. Dacă Faptele Apostolilor descriu felul în care Duhul face posibilă, inițial, viața în Hristos, iar hagiografiile de peste secole îi arată naturalețea și frumusețea, în sufletul omului contemporan rămîne totuși neliniștea provocată de o proximitate, în același timp dătătoare de viață și înspăimîntătoare.

Două „modele” ale reconcilierii dintre cotidian și transcendență pot fi pe scurt prezentate aici: educarea unei gîndiri iconice, așa cum o înțelege Sorin Dumitrescu în Noi și icoana (I), și fizionomia „omului dăruit cu har” despre care vorbește, într-un articol din Euphorion (VII/3, 1996), Marin Tarangul. Cele două „soluții” au un punct comun: pentru ambele, proximitatea cu transcendența nu înseamnă o zguduire a temeliilor lumii, ci o blîndă reorientare a privirii, o nouă obișnuință de a locui cotidianul.

Sorin Dumitrescu scrie despre icoană o carte formidabilă, în urma căreia cititorul capătă reflexul de a căuta mereu, în icoane, biserici și în formele lumii, proporții și nuanțe ale transcendenței. La un moment dat, autorul definește un termen straniu, cel de gîndire iconică, ceea ce se înțelege: „a gîndi ca Hristos”. Cum este posibil așa ceva? Întruparea face posibil „să gîndești și să contempli lumea și pe tine însuți din înalt, de unde se uită Dumnezeu, adică dinspre Hristos spre oameni” (p. 188). Altfel spus, devine posibilă o perspectivă inversă asupra lumii, dinspre interioritatea lucrurilor către forma lor perceptibilă, dinspre temei către întemeiat, dinăuntru, în afară. Ca o consecință, este o gîndire care nu demonstrează, ci „arată evidențe” și, mai mult, le manevrează „în funcție de soroace”, le distribuie în funcție de momentul lor oportun și de modalitatea (fulgerătoare sau parțială) de a se arăta. Eticizarea excesivă a Evangheliei sau reflexul iconarului de a face icoana familiară, inteligibilă pentru cel care o privește sînt moduri a-iconice de a gîndi sau de a privi lumea. Ca replică dată eticizării, de exemplu, lecția gîndirii iconice produce efecte dintre cele mai neașteptate, de exemplu în omiletică: „în loc să pună ca miză a discursului omiletic riscurile care ne pasc cînd păcătuim, Părinții Bisericii vorbesc despre riscurile care Îl pasc pe Dumnezeu cînd păcătuim” (p. 198). Cotidianul, cel care rămîne, în urma istoriei sacre, tulburat și „netocmit”, își regăsește în gîndirea iconică liniștea și sensul. Din mijlocul lucrurilor și al întîmplărilor, cerul se poate vedea îndepărtat și neclar, ca în cazul martorilor despre care vorbește Papini. Dimpotrivă, de sus, din cerul însuși, lumea se luminează și se împacă cu sine. Taina morții lui Pilat sau zbuciumul lui Caiafa în fața apostolilor sînt, paradoxal, evidențe ale proximității pe lîngă care au trecut și răscumpărări ale neatenției lor. Conversiunea privirii, care limpezește aceste evidențe, ar putea reinterpreta restul biografiei, învăluind faptele în lumina unui destin.

Marin Tarangul vorbește, în Omul dăruit cu har, despre felul în care se văd oamenii excepționali. Cum putem distinge pe cel în care se arată Dumnezeu de cel care nu se arată decît pe sine? Care sînt semnele harului și ce este o viață condusă de har? Printre harisme, la un moment dat, vine vorba despre una dintre cele mai înalte, aceea a cuvîntului, „darul vorbirii”. Și cazul cel mai grăitor este Apostolul Pavel, cel care nu l-a văzut pe Hristos (precum ceilalți apostoli), dar vorbește despre El în duh. Vorbirea cu har este a doua soluție prin care destrămarea cotidiană poate locui alături de întîlnirea esențială, unică și irepetabilă, cu transcendența. Cuvîntul mîntuie lumea și o împacă cu înțelesurile ei: „Cuvîntul este marele semn că duhul se face prezent într-un trup și că în acesta are loc această prezență care se manifestă dinăuntru în afară; și, odată auzit, cuvîntul, din sunet exterior, se va face înțeles în cel ce l-a auzit, intrînd astfel dinafară înăuntru. Duhul lucrează trupește prin această îndoită mișcare”. Minunile nu se ridică la puterea cuvîntului: ele pot fi neinteligibile sau prost înțelese. Cuvîntul provine însă din înțelegere și transmite, după cum consideră Tarangul, înțelegerea. Mărturisirea în cuvînt, alături de gîndirea iconică, vindecă lumea de neînțelesul ei. Mai mult, o vindecă de împrăștierea oarbă care stăpînește cotidianul, redîndu-i simplitatea, centrînd-o în sine. Harul, scrie Tarangul în încheiere, face ca viața să își piardă pluralitatea, împărțirea și să nu mai fie decît o „simplă prezență a simplității”, a izvorului tuturor cuvintelor, faptelor și lucrurilor.

Cele două soluții vindecă împrăștierea, cea care îi face pe „martorii” lui Papini să vadă în întîlnirea cu Hristos o întîmplare între altele, o încurcătură a lumii, așa cum o știau ei. Și să o rateze. Să privești, dimpotrivă, lumea din cerul care o acoperă sau să vorbești despre ea din adîncul pe care îl ascunde sînt formule prin care omul poate învăța să trăiască cu bucurie în preajma tainei și să dea binețe îngerilor pe care îi întîlnește pe drum.

Ioan Alexandru Tofan este prof. univ. dr. la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

sauna jpg
10 secrete ale scandinavilor pentru o viață săntosă! Află-le și tu!
Stilul de viață scandivan este sănătos și ascunde secrete care te pot inspira și pe tine.
Djokovici Alcaraz jpg
LIVE / Meciul începutul de an: Alcaraz - Djokovici, în sferturi la Australian Open
Între Djokovici și Alcaraz este o distanță de 16 ani.
anglia png
Motivul pentru care o româncă stabilită în Anglia dorește să revină în țară. „Eu sunt de patru ani jumătate aici”
Nenumărați români aleg să plece dincolo de hotare în căutarea unui trai mai bun, însă, câteodată, se lovesc de probleme la care nici nu s-ar fi gândit.
profimedia 0683847339 jpg
Ucraina a arestat trei comandanți, pe care îi acuză de neglijență pe frontul din Harkov
Serviciul de securitate al Ucrainei a arestat trei comandanți care sunt acuzați de neglijență în legătură cu organizarea necorespunzătoare a apărării în regiunea Harkov, unde rușii au lansat o ofensivă în mai 2024, relatează presa ucraineană.
uitare_shutterstock 364310372 jpg
Ce cauze duc la uitare?
Problemele cu memoria pot fi frustrante, dar nu toate ar trebui să te îngrijoreze. Uneori, ele pot fi un semnal al unor probleme de sănătate care pot fi tratate. Iată ce condiții ar putea contribui la uitare și ce poți face pentru a-ți îmbunătăți memoria.
femeie haine dulap shutter jpg
Ingredientul din bucătărie pe care trebuie să-l pui în dulap. Păstrează mirosul frumos al hainelor și ține moliile la distanță
Bicarbonatul de sodiu, un ingredient bine-cunoscut pentru utilizările sale multiple în bucătărie și curățenie, poate deveni și aliatul tău de încredere în îngrijirea hainelor.
Nicusor Dan la Congresul USR FOTO Inquam Photos Octav Ganea jpg
Nicușor Dan, după revenirea lui Trump la Casa Albă: „România trebuie să își alinieze întreaga politică externă”
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, subliniază necesitatea unei strategii externe unitare pentru România, afirmând că țara noastră trebuie să rămână alături de NATO și Uniunea Europeană, în ciuda schimbărilor provocate de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.
1 paracetamol jpg jpeg
Iei paracetamol pentru durere? Nu ești ferit de riscuri!
Dacă obișnuiești să iei paracetamol pentru durerile cronice sau pentru a-ți calma disconfortul ocazional, trebuie să știi că acest medicament aparent inofensiv poate fi riscant pentru sănătatea ta, mai ales dacă ești în vârstă.
Péter Szijjártó facebook png
Ungaria ar putea miza pe gazul din România. Anunțul făcut de ministrul ungar de Externe la București
Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a declarat la București că Ungaria nu renunță la gazul rusesc, considerat cea mai bună opțiune, dar privește cu speranță către producția din zăcământul Neptun Deep din România.