Interludiu confesiv

Publicat în Dilema Veche nr. 946 din 26 mai – 1 iunie 2022
Theodor Pallady jpeg

Faptul de a fi recapitulează un trecut și proiectează un viitor. Sîntem așadar nu doar plonjați într-un spațiu – care devine tot mai intens virtual –, ci și într-un flux temporal tridimensional. O condiție mobilă, cu geometrie variabilă, aflată sub presiunea unor transformări continue, deci insesizabile ca „moment”, dar acumulate sincronic în interioritatea noastră mentală, psihologică și „culturală”. Resimțim această dialectică a vîrstelor simultan cu amintirea teritoriilor pe care le-am străbătut, animați de naiva pretenție a unei identități stabile. Cînd medităm, ne lăsăm pradă reveriilor și memoriei sau contemplăm cu anxioasă nădejde cele ce urmează, sîntem cutia de rezonanță a unor „categorii” prestabilite, inevitabile și nu mai puțin imprecise, care ni se dăruiesc mai mult intuitiv decît rațional.

Existența noastră obiectiv & subiectiv complicată, căci fugitivă și pîndită de aripa efemerului, se consola adesea cu ideea comună că trecem pe scena istoriei cu un anume stil. Știam că fiecare generație are pacea de a fi ea însăși, după care lasă locul alteia și alteia, pînă cînd consacră trăsăturile unei epoci distincte. Nu mai avem parcă acest privilegiu amar. Am trăit comunismul și toxica lui evanescență, apoi occidentalizarea politică și strategică a țării unde m-am născut, am trecut de la era televiziunii la cea a Internetului și telefonului inteligent, mă uit în hăul triumfal prefigurat al post-umanismului bio-tehnologic, am trăit pe viu pandemia de COVID-19 și acum războiul întors pe sol european, mă întreb dacă democrația e durabilă sau pasageră, dacă ororile secolului 20 au rămas cu adevărat în arhive și dacă luciferismul fără busolă transcendentă al modernității tîrzii ne mai poate dărui binele.

Nu doar limbajele și bucătăriile internaționale fuzionează... Dacă m-am născut în mitologia „Estului” – definit prin moștenirea bizantină, realitatea totalitarismului sovietic și policromia minoră a culturilor balcanice, pline de vitalitate și complexe provinciale –, mă trezesc acum într-un Occident care oscilează între victoria globală și extincția sarcastic programată. Odinioară, am crezut că „intelectualul” este succedaneul omului renascentist și văd acum că el nu mai reușește să funcționeze decît ca țap ispășitor al antielitismului democratic. Am mizat pe sensul ocult al spiritualității umane, a cărei diversitate se topește într-un enigmatic punct de convergență, pentru a mă regăsi într-un peisaj religios dominat de scleroză, fanatism, ipocrizie lucrativă și instrumentalizare ideologică. Seturile contrastive grație cărora izbuteam să-mi gospodăresc echilibrul lăuntric – adevăr/fals, sus/jos, persoană-comunitate, tradiție/creație, aici/dincolo etc. – s-au relativizat incontrolabil, sporind aproximațiile axiologice și confuzia înconjurătoare. Luxul de a porni la drum cu o hartă fiabilă a dispărut între timp. Lumea seamănă tot mai mult cu un labirint în care Minotaurul s-a plictisit de propriul rol.

Totul e decorticat meta-discursiv, aglomerînd pînă la sufocare accesul la limpezimea sensului onest, iar alegerea fundamentală vizează mai nou tragicul sau misticul, în forma lor dură, care se sustrage deopotrivă nuanțelor și negocierii. Fetișul desacralizării a devenit atît de tiranic încît nu mai permite nici veracitatea blasfemiei sau defularea ironică. Am tot sperat că nihilismul e doar un „ism” printre altele, însă el a ros pînă la tramă aspirația de a ne semnifica trecerea în chip dramatic sau liturgic. Pentru mine, semnul crizei fără scăpare apare în nefericirea tuturor, fie ea camuflată, prezentată ca fatalitate, sau abordată ca material didactic al puzderiei de „terapii” la care sîntem orbește abonați. Nu văd de jur împrejur decît revoltă, frustrare, parcurs mecanic, pe fondul suprapunerii dintre diversele funcții sociale și parodia lor involuntară. Relecturile au căpătat un gust sălciu, iar tacticile de regăsire a tonului just eșuează în aceeași dictatură a citatului mort, așa încît pînă și arhaica față a suferinței e spînzurată între ghilimele. Îmi rămîne atunci să strig, precum părintele din Evanghelie al copilului stăpînit de un duh mut: „Cred, Doamne! Ajută necredinței mele!”.

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.