Incultură religioasă şi incultură universitară

Publicat în Dilema Veche nr. 981 din 26 ianuarie – 1 februarie 2023
image

De curînd cele două inculturi şi-au dat mîna, producînd o boacănă în mediul academic american. Aşa de mare că nu numai voci universitare şi organisme religioase s-au alertat, ci şi presa adresată publicului larg. La Universitatea Hamline (Minnesota), profesoara Erika Lopez Prater a propus anul trecut un curs de artă sacră privitor la smnificaţiile portretului. Printre cazurile luate în considerare se număra o cunoscută miniatură mongolă din secolul al XIV-lea care îl figurează pe Profetul Muhammad primind, prin îngerul Gabriel, revelaţia cuvîntului divin. Scandal! Figurarea Profetului? Blasfemie! Atac la sensibilitatea religioasă musulmană! – a socotit o studentă care a pîrît-o pe profesoară la direcţie. Pe dată, fără nici o şovăială ori investigaţie, conducerea Universităţii a dat afară profesoara, calificîndu-i alegerea drept „nechibzuită, lipsită de respect, islamofobă”. Scurt!

Că o studentă zidită în suficienţă agresivă ia aniconismul islamic drept regulă absolută, că e neştiutoare în privinţa culturii musulmane, treacă-meargă. E, să spunem, un caz particular. Deşi e reprezentativ: nu puţini tineri, ţanţoş ignoranţi, cad în poala demagogiilor la modă, agită falnic steagul luptei împotriva pretinsei islamofobii care ar domni în Occident. Dar, desigur, nu studenta a stîrnit scandalul. Ci conducerea Universităţii care şi-a ciobit grav statutul academic. Întîi fiindcă nu a investigat substanţa şi contextul „litigiului”. S-a grăbit să se supună unui simplu denunţ, unui trend ideologic, să trîmbiţeze fără cercetare şi reflecţie slogane simpliste de pe piaţa progresistă. 

Pîra privind atacul la „sensibilitatea religioasă” a studenţilor era o balivernă. Erika Lopez Prater se îngrijise să prevină orice răni ori zgîrieturi. Anunţase tema cursului şi imaginile care o vor susţine, îi invitase pe cursanţii care aveau obiecţii sau nedumeriri să vină să discute cu ea înainte de debutul studiului. Conform The New York Times, nimeni nu se prezentase. Aşadar direcţia Universităţii Hamline s-a repezit să elimine un cadru didactic fără a cunoaşte situaţia, fără să dea doi bani pe respectul profesoarei faţă de disciplina şi politeţea academică. Mai grav era, desigur, faptul că universitatea americană abandona principiul cercetării obiective şi libere în favoarea cenzurii ideologice.

Daily News (11.01.2023) enumeră cîteva dintre reacţiile critice pe care decizia le-a stîrnit în mediul intelectual american. „Dacă relatarea e exactă, Universitatea Hamline a comis una dintre cele mai strigătoare încălcări ale libertăţii academice din timpurile recente” (Jeremy Young, senior manager pentru libera exprimare, PEN America).

În numele Committee on Academic Freedom, profesorii Eve Troutt Powell (Universitatea din Pennsylvania) şi  Laurie Brand (Universitatea din Southern California) au adresat o scrisoare conducerii Universităţii din Minnesota, în care se spune: „Universitatea Hamline şi alte instituţii de educaţie superioară au obligaţia să susţină viguros libertatea academică în facultăţile lor, iar dumneavoastră aţi eşuat izbitor în această privinţă”. Nu înainte de a afirma: „Aşa cum o seamă de distinşi savanţi în arta şi istoria islamică au pus în evidenţă, prezumţia că islamul interzice figurarea Profetului e istoric inexactă şi şterge diversitatea practicii islamice care a inclus în multe epoci şi locuri comanda şi contemplarea unor reprezentări ale lui Muhammad ca formă de veneraţie. Imaginea în cauză a fost comandată de un patron musulman şi a fost produsă de artişti musulmani pentru a fi privită de musulmani evlavioşi. Nu e legitim să fie catalogată drept islamofobă”. Acelaşi lucru declară Consiliul Musulman pentru Afaceri Publice, adăugînd: „Dată fiind mulţimea reprezentărilor islamofobe ale Profetului Muhammad, e complet lipsit de sens să sancţionezi un profesor specialist în istoria artei care combate cazurile de înţelegere simplistă a islamului”.

Un comentariu mai tăios face profesoara Amna Khalid (Carleton University): „Alegînd să califice această imagine a lui Muhammad drept islamofobă, asumînd concepţia potrivit căreia reprezentările figurative ale Profetului sînt interzise în islam, Hamline a privilegiat un foarte conservator şi extremist punct de vedere musulman”. Căci pînă la urmă despre asta e vorba: a abandona disciplina cercetării obiective, realiste, libere riscă să te facă aliatul unei ideologii brutale, uniformizante, totalitare pînă la urmă. Progresismul occidental îşi dă uşor mîna astfel cu extremismul religios. Ca în cazul de faţă.

Imaginea cu bucluc (păstrată într-un manuscris la biblioteca Universităţii din Edinburgh) nu e o caricatură de tip Charlie Hebdo. Nu-l figurează pe Profet mustind de sîngele victimelor, cu arme împroşcînd teroare şi moarte. Deşi astăzi, în Iran, oamenii sînt spînzuraţi, torturaţi, ucişi în numele Profetului, e o aberaţie să insinuezi că tot islamul e o religie a sălbăticiei. Miniatura face parte din ilustraţiile unei lucrări comandate de Ghazan Khan, conducător între 1295 şi 1304 al unei părţi din Imperiul Mongol, Il-Khanatul întins în actualul Iran. El şi succesorii săi, convertiţi la islam, i-au încredinţat ministrului Rashid al-Din misiunea de a alcătui o istorie a neamului lui Genghis Khan, plasată în cadrul unei relatări asupra întreagii lumi cunoscute. Originar din Hamadan, în nordul Iranului, medic, istoric, om de litere, mecena şi administrator reformator, Rashid-al-Din a alcătuit, din diferite izvoare, lucrarea Jami al-tawarikh („Culegerea Cronicilor” sau „Istoria universală”). În ea sînt cuprinse materiale privind triburile mongole şi turce, istoria mongolilor de la Genghis Khan pînă la Ghazan Khan, tradiţii şi relatări istorice întinse de la Adam şi Patriarhi la regii pre-islamici ai Persiei, la Muhammad şi Califi, pînă la popoarele Eurasiei: turci, chinezi, evrei, franci, indieni. Pe scurt, e o summa de cunoaştere a lumii din punctul de vedere al puterii mongole musulmane. Editată în persană şi arabă, lucrarea era destinată să fie citită în medrese, şcolile înalte unde toată ştiinţa era pusă în mod firesc sub cupolă religioasă. 

Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin. Socotit a fi unul dintre cele mai preţioase documente medievale cunsocute, lucrarea dovedeşte capacitatea culturii musulmane din acel loc şi timp de a absorbi influenţe ale culturilor vecine, de a le metaboliza în beneficiul propriei viziuni. Ea apare „într-un moment unic al istoriei cînd Persia era, alături de China, în inima culturală a unui mare imperiu al lumii. După acest moment, orizonturile şi viziunea istoricilor persani s-au restrîns iarăşi”, spune Charles Melville în Enciclopaedia Iranica.

Revenind la incidentul universitar, el arată că incultura privind propria tradiţie e un teren unde religia poate fi uşor redusă la ideologie victimizant agresivă. Toate religiile cunosc cazuri de asemenea meteahnă. Dar nu era de aşteptat ca o instituţie dedicată cunoaşterii universale, din mediul democratic, tocmai ea să ajungă aliatul metehnei cu pricina.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.

Parteneri

mihai eminescu şi veronica micle jpeg
Eminescu, așa cum puțini îl cunosc. Geniul care știa șase limbi străine, xenofob, cu voce de aur și un viciu ucigător
Mihai Eminescu este o personalitate de referință a culturii românești, un simbol al unei epoci culturale. Eminescu a fost înger și demon, genial și controversat, sanctificat, demonizat, doborât în mizeria ospiciului pentru ca mai apoi să fie urcat pe soclul celebrității.
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
Insula supranumită „regatul cepei dulci”, care i-a fascinat pe turiști: „Totul are ca temă ceapa”
Oamenii au fost fascinați de un loc pe care l-au văzut în Japonia. Ei spun că este locul perfect pentru Shrek, celebrul căpcăun din seria de filme cu același nume care îi încântă pe copii. Datorită climei sale blânde și a solului vulcanic bogat, insula a devenit cunoscută pentru cepele sale dulci și
sucucostum jpg
cirese pixabay jpg
Cu ce preț uriaș se vând cireșele de ianuarie? „Cine dă atâţia bani pe jumătate de kilogram?”
Cu toții numărăm zilele până la sosirea primăverii, când ne vom putea bucura din nou de fructe proaspete și gustoase. Însă, dacă nu mai putem rezista câteva luni, în țara noastră deja au apărut cireșele de ianuarie, pe care le putem încerca!
Gabriela Ruse (EPA) jpg
mark rutte premierul olandei png
Mark Rutte spune că trebuie să trecem la o mentalitate de război: „Rusia se străduiește să ne slăbească democrațiile și să ne submineze libertatea. Și nu este singură”
Secretarul general al NATO, Mark Rutte avertizează că Rusia se străduiește „să ne slăbească democrațiile și să ne submineze libertatea”.
Bovine moarte în urma accidentului
Un focar de febră aftoasă la animale în Germania pune pe jar autoritățile din România. Recomandările ANSVSA
Un focar de febră aftoasă a fost descoperit într-o fermă de bivoli din landul Brandenburg, aflat în apropiere de Berlin, Germania, ceea ce a determinat autoritățile din România să ia o serie de măsuri.
Ciolacu Schengen FOTO Inquam 2024 12 12 4778 jpg
Ciolacu la Ministerul Finanțelor: „Pensiile, indexate în septembrie. Vom râmâne în deficit de 7%”. Când va fi aprobat bugetul pe 2025
Premierul Marcel Colacu a anunțat, în urma unei ședințe la Ministerul Finanțelor, o abordare „prudentă” a construirii bugetului de stat pentru 2025. Potrivit șefului de Guvern, deficitul va rămâne sub 7%, urmând ca pensiile micii şi medii să fie indexate în luna septembrie, dacă va permite bugetul.
image png
Un restaurant din Anglia vinde o pizza cu 100 de lire. Cum explică acest preț exorbitant pentru un astfel de preparat
În gastronomia globală, puține decizii au stârnit controverse similare cu cea luată de bucătarul canadian Sam Panapoulos, în anii '60, atunci când a avut curajul să pună ananas pe pizza cu șuncă.