Geografii spirituale (I): deșertul

Publicat în Dilema Veche nr. 969 din 3 noiembrie – 9 noiembrie 2022
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Deșertul reprezintă, în tradiția creștină, un loc privilegiat al spiritului. Debutul vieții excepționale, precum cea a Sfîntului Antonie, are loc prin retragerea din lume, mai întîi într-un mormînt gol, apoi din ce în ce mai departe în pustia Egiptului. Ulterior, la îndemnul său, tot mai mulți oameni caută singurătatea și se adîncesc în nisipuri. Modelul său este însă anterior, un proto-monah al Vechiului Testament care este Sfîntul Ilie – de asemenea, un locatar al ținuturilor nelocuite. Întîlnirea cu Dumnezeu, edificarea spirituală sau înțelegerea celor de sus se petrec într-un spațiu din afara zidurilor cetății. 

Părăsirea lumii citadine nu este un gest exclusiv monahal. Socrate, mai atenian decît toți atenienii, își părăsește și el în cîteva rînduri (puține, dar esențiale din perspectiva a ceea ce vor avea să învețe veacurile de la el) iubita cetate; Cicero prefera compania prietenilor într-un decor rustic, iar scrierile sale poartă ecourile liniștii de sub platani; mai tîrziu, Voltaire trage concluzia că „trebuie să ne lucrăm grădina”; tot grădina este, de fapt, și chipul sub care gîndim Raiul însuși, cu toate că există elemente imaginare care trimit vag și spre un spațiu citadin (ziduri, porți). Oricum ar fi, orașul pare a nu fi potrivit creșterii spirituale. Puțini sînt cei precum Amma Sincletica din Pateric sau chiar Avva Antonie care relativizează diferența spirituală dintre oraș și pustie. De exemplu, în apoftegma 24 a celui din urmă: „Avvei Antonie i s-a descoperit în pustiu următorul lucru: în oraș există cineva asemeni ție, un medic care dăruiește din prisosul științei sale celor nevoiași și care cîntă Trisaghionul împreună cu îngerii”. 

Totuși, pustia rămîne locul formării spirituale veritabile, cea care fixează repere și standarde. Orașul poate fi „salvat” doar printr-o reintegrare simbolică în pustie, în ritmurile și felurile ei de a fi. „Cetățenia deșertului”, cu un termen folosit uneori în literatura veche, este un model al cetățeniei din interiorul zidurilor orașelor și nu invers. 

Ce este deșertul și cum poate acest spațiu să hrănească, atît de bogat, o experiență spirituală? Părintele Andrei Scrima încearcă să ofere premisele unui răspuns. Proiectul unui curs despre „experiența deșertului în iudaism și islamul originilor” se găsește în arhiva de la Colegiul Noua Europă. Dar pe lîngă considerațiile metodic construite din aceste pagini, în notițe și fragmente disparate se găsesc nenumărate gînduri despre felul de a fi al pustiei. De exemplu: „marea și muntele nu sînt destul de smerite și destul de tăcute ca să reliefeze cerul; numai deșertul se despoaie și se sfîșie și cerul se deschide asupra lui”; „munții și marea sînt pentru evenimente, pentru spectacol; pustiul pentru solemnitate, pentru eternitatea vie, pentru suprema eleganță a gestului”. Aceste considerații dau tîrcoale, la o primă vedere, mai degrabă geografiei deșertului. Ea este însă inevitabilă, întrucît, pentru Părintele Scrima, tocmai trăsăturile fizice ale locului impun radicalitatea experienței care îl locuiește: o certitudine absolută care se construiește exclusiv interior, în absența reperelor și interacțiunilor exterioare. Deșertul este locul singurătății, este, cum spunea Ernst Renan (pe care Părintele Scrima îl citează), spațiul monoteist prin excelență, în fine este un loc fără ecou. Din acest ultim fapt teribil poate fi înțeles și pasajul în care, comentînd un text inedit al lui Heidegger, Părintele Scrima spune că pustia reprezintă o „de-realizare fondatoare”, un nimic dens în care doar iubirea poate întemeia („Pustiul și ființa după o rostire inedită a lui M. Heidegger”în Prodromos, martie 1968). Experiența pustiei este aceea a integralității opțiunii de a începe o viață și a radicalității actului iubirii. Citînd fără referință pe Augustin, Heidegger scrie: „amo: volo ut sis”. Fraza este cu neputință altundeva decît în deșert, acolo unde nisipul face imposibilă orice formă de ctitorie prealabilă și orice temelie. Doar a iubi, conjugat exclusiv la prezent, poate clădi aici turnuri nemaivăzute. De aici și strania încuviințare pe care filosoful german o dă cuvintelor lui Antoine de Saint-Exupéry: „Fonde l’amour des tours qui dominent les sables“. 

Într-un alt set de conspecte și notițe, Părintele Scrima vorbește și despre primejdiile deșertului, de ispitele pe care exercițiul spiritual care are loc aici le întîmpină: orgoliul, reaua organizare, incertitudinea și perplexitățile, diferența de temperament. Toate acestea însoțesc calea celui care alege retragerea din lume, singurătatea și radicalitatea vieții celei noi. În spațiul gol și însingurat al lumii de dincolo de zidurile cetății, căderea se produce brusc și violent. Din acest motiv, arată Părintele Scrima, viața monahală a pustiei „cheamă” regula, disciplina și ascultarea, în fine un cadru „solid și sigur” al itineranței spirituale. Este vorba tocmai despre fundamentul iubirii, care înlocuiește orice certitudine lumească cu certitudinea dorului de Dumnezeu. Rigoarea vieții în pustie trebuie înțeleasă plecînd de la această inversiune a modului în care, în lume și în afara ei, se înțelege și se articulează certitudinea interioară. La fel, rolul și importanța în spațiul răsăritean a părintelui spiritual devine de la sine înțeleasă. 

Este însă orașul cu totul exclus din geografia spirituală a creștinismului? Sînt posibile, chiar dincolo de deșert, aventuri spirituale? Deja Sfinții Părinți ai pustiei dau, după cum am văzut, un răspuns afirmativ, chiar dacă o spun cu jumătate de gură. Orașul, mai ales cel modern, este un loc în care solitudinea adîncă este posibilă, la fel și asceza sau iubirea întemeietoare. Condiția unei spiritualități specifice acestui spațiu, observă marii îndrăgostiți ai lumii urbane, este depășirea funcționalității lui imediate. În momentul în care orașul este o „lume contemplată”, nu folosită în vreun scop anume, el se dezvăluie ca fiind un loc al cunoașterii spirituale. Michel de Certeau, de exemplu, descrie percepția New York-ului de la etajul 107 al World Trade Center: „Spectatorul poate chiar lectura acest univers urban vag. În el sînt înscrise mărcile arhitectonice ale acelei coincidentia oppositorum, odinioară schițate în miniaturile și textele mistice” (Lʼinvention du quotidien). Cum produce contemplația lumii urbane un tip complementar de experiență spirituală cu cel crescut din nisipurile cele îndepărtate?

(va urma)

Ioan Alexandru Tofan este prof. univ. dr. la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.