Geografii spirituale (I): deșertul

Publicat în Dilema Veche nr. 969 din 3 noiembrie – 9 noiembrie 2022
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Deșertul reprezintă, în tradiția creștină, un loc privilegiat al spiritului. Debutul vieții excepționale, precum cea a Sfîntului Antonie, are loc prin retragerea din lume, mai întîi într-un mormînt gol, apoi din ce în ce mai departe în pustia Egiptului. Ulterior, la îndemnul său, tot mai mulți oameni caută singurătatea și se adîncesc în nisipuri. Modelul său este însă anterior, un proto-monah al Vechiului Testament care este Sfîntul Ilie – de asemenea, un locatar al ținuturilor nelocuite. Întîlnirea cu Dumnezeu, edificarea spirituală sau înțelegerea celor de sus se petrec într-un spațiu din afara zidurilor cetății. 

Părăsirea lumii citadine nu este un gest exclusiv monahal. Socrate, mai atenian decît toți atenienii, își părăsește și el în cîteva rînduri (puține, dar esențiale din perspectiva a ceea ce vor avea să învețe veacurile de la el) iubita cetate; Cicero prefera compania prietenilor într-un decor rustic, iar scrierile sale poartă ecourile liniștii de sub platani; mai tîrziu, Voltaire trage concluzia că „trebuie să ne lucrăm grădina”; tot grădina este, de fapt, și chipul sub care gîndim Raiul însuși, cu toate că există elemente imaginare care trimit vag și spre un spațiu citadin (ziduri, porți). Oricum ar fi, orașul pare a nu fi potrivit creșterii spirituale. Puțini sînt cei precum Amma Sincletica din Pateric sau chiar Avva Antonie care relativizează diferența spirituală dintre oraș și pustie. De exemplu, în apoftegma 24 a celui din urmă: „Avvei Antonie i s-a descoperit în pustiu următorul lucru: în oraș există cineva asemeni ție, un medic care dăruiește din prisosul științei sale celor nevoiași și care cîntă Trisaghionul împreună cu îngerii”. 

Totuși, pustia rămîne locul formării spirituale veritabile, cea care fixează repere și standarde. Orașul poate fi „salvat” doar printr-o reintegrare simbolică în pustie, în ritmurile și felurile ei de a fi. „Cetățenia deșertului”, cu un termen folosit uneori în literatura veche, este un model al cetățeniei din interiorul zidurilor orașelor și nu invers. 

Ce este deșertul și cum poate acest spațiu să hrănească, atît de bogat, o experiență spirituală? Părintele Andrei Scrima încearcă să ofere premisele unui răspuns. Proiectul unui curs despre „experiența deșertului în iudaism și islamul originilor” se găsește în arhiva de la Colegiul Noua Europă. Dar pe lîngă considerațiile metodic construite din aceste pagini, în notițe și fragmente disparate se găsesc nenumărate gînduri despre felul de a fi al pustiei. De exemplu: „marea și muntele nu sînt destul de smerite și destul de tăcute ca să reliefeze cerul; numai deșertul se despoaie și se sfîșie și cerul se deschide asupra lui”; „munții și marea sînt pentru evenimente, pentru spectacol; pustiul pentru solemnitate, pentru eternitatea vie, pentru suprema eleganță a gestului”. Aceste considerații dau tîrcoale, la o primă vedere, mai degrabă geografiei deșertului. Ea este însă inevitabilă, întrucît, pentru Părintele Scrima, tocmai trăsăturile fizice ale locului impun radicalitatea experienței care îl locuiește: o certitudine absolută care se construiește exclusiv interior, în absența reperelor și interacțiunilor exterioare. Deșertul este locul singurătății, este, cum spunea Ernst Renan (pe care Părintele Scrima îl citează), spațiul monoteist prin excelență, în fine este un loc fără ecou. Din acest ultim fapt teribil poate fi înțeles și pasajul în care, comentînd un text inedit al lui Heidegger, Părintele Scrima spune că pustia reprezintă o „de-realizare fondatoare”, un nimic dens în care doar iubirea poate întemeia („Pustiul și ființa după o rostire inedită a lui M. Heidegger”în Prodromos, martie 1968). Experiența pustiei este aceea a integralității opțiunii de a începe o viață și a radicalității actului iubirii. Citînd fără referință pe Augustin, Heidegger scrie: „amo: volo ut sis”. Fraza este cu neputință altundeva decît în deșert, acolo unde nisipul face imposibilă orice formă de ctitorie prealabilă și orice temelie. Doar a iubi, conjugat exclusiv la prezent, poate clădi aici turnuri nemaivăzute. De aici și strania încuviințare pe care filosoful german o dă cuvintelor lui Antoine de Saint-Exupéry: „Fonde l’amour des tours qui dominent les sables“. 

Într-un alt set de conspecte și notițe, Părintele Scrima vorbește și despre primejdiile deșertului, de ispitele pe care exercițiul spiritual care are loc aici le întîmpină: orgoliul, reaua organizare, incertitudinea și perplexitățile, diferența de temperament. Toate acestea însoțesc calea celui care alege retragerea din lume, singurătatea și radicalitatea vieții celei noi. În spațiul gol și însingurat al lumii de dincolo de zidurile cetății, căderea se produce brusc și violent. Din acest motiv, arată Părintele Scrima, viața monahală a pustiei „cheamă” regula, disciplina și ascultarea, în fine un cadru „solid și sigur” al itineranței spirituale. Este vorba tocmai despre fundamentul iubirii, care înlocuiește orice certitudine lumească cu certitudinea dorului de Dumnezeu. Rigoarea vieții în pustie trebuie înțeleasă plecînd de la această inversiune a modului în care, în lume și în afara ei, se înțelege și se articulează certitudinea interioară. La fel, rolul și importanța în spațiul răsăritean a părintelui spiritual devine de la sine înțeleasă. 

Este însă orașul cu totul exclus din geografia spirituală a creștinismului? Sînt posibile, chiar dincolo de deșert, aventuri spirituale? Deja Sfinții Părinți ai pustiei dau, după cum am văzut, un răspuns afirmativ, chiar dacă o spun cu jumătate de gură. Orașul, mai ales cel modern, este un loc în care solitudinea adîncă este posibilă, la fel și asceza sau iubirea întemeietoare. Condiția unei spiritualități specifice acestui spațiu, observă marii îndrăgostiți ai lumii urbane, este depășirea funcționalității lui imediate. În momentul în care orașul este o „lume contemplată”, nu folosită în vreun scop anume, el se dezvăluie ca fiind un loc al cunoașterii spirituale. Michel de Certeau, de exemplu, descrie percepția New York-ului de la etajul 107 al World Trade Center: „Spectatorul poate chiar lectura acest univers urban vag. În el sînt înscrise mărcile arhitectonice ale acelei coincidentia oppositorum, odinioară schițate în miniaturile și textele mistice” (Lʼinvention du quotidien). Cum produce contemplația lumii urbane un tip complementar de experiență spirituală cu cel crescut din nisipurile cele îndepărtate?

(va urma)

Ioan Alexandru Tofan este prof. univ. dr. la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Amza Pellea jpg
7 aprilie, ziua în care s-a născut Amza Pellea, unul dintre cei mai mari actori ai României
În 7 aprilie 1954 s-a născut actorul Jackie Chan. În aceeași zi, dar în anul 1943, venea pe lume regizorul, actorul, scenaristul și scriitorul Mircea Daneliuc, iar în 1990 jucătoarea de tenis Sorana Cîrstea.
marius sumudica sportpictures jpg
BUN mihai viteazul si doamna stanca foto wikipedia jpg
Povestea Doamnei Stanca, marea iubire a domnitorului Mihai Viteazul. Cât timp au fost căsătoriți
Primul domnitor care a realizat unirea Țărilor Române, Mihai Viteazul a fost căsătorit 17 ani cu Doamna Stanca, de care l-au legat o iubire și o pasiune cu totul și cu totul speciale.
Copil filmat în timp ce este bătut de un adolescent într-un parc FOTO Captură video
Violență extremă în Bihor: băiețel filmat în timp ce este bătut crunt de un adolescent. Agresorul a fost reținut de Poliție
Imagini violente, în care se vede cum un copil este bătut cu pumnii şi picioarele, fiind lovit de către un adolescent, au fost postate pe Facebook, stârnind revolta internauţilor.
Donald Trump FOTO AFP
Peste 50 de țări cer negocieri cu SUA pe tema noilor taxe vamale, susține Casa Albă. UE se pregătește să riposteze
Peste 50 de state au contactat Statele Unite pentru a demara negocieri privind noile taxe vamale anunțate recent de administrația Trump. UE pregătește un răspuns la noile măsuri.
Grup de soldați ucraineni în tabăra din pădurile de lângă linia frontului din Bahmut - Război Ucraina FOTO Profimedia
Cum riscă Kiev să piardă războiul din cauza instruirii defectuoase. „Ajung pe front fără să știe să tragă cu arma“
Războiul s-a prelungit, iar Ucraina se confruntă cu o criză acută de efective. Mulți soldați ajung în primele linii fără pregătire adecvată, iar rata de supraviețuire a noilor veniți este alarmant de mică.
image png
Maraton meteo pe Aeroportul din Sibiu. Oficiali: „Astăzi a fost ca pe Netflix - episod nou la fiecare oră”
Oficialii Aeroportului Sibiu vorbesc, duminică seară, despre un ”maraton meteo”, referindu-se la vremea extrem de schimbătoare – de la o oră la alta în Sibiu a fost lapoviţă, ninsoare, soare şi 13 grade Celsius, sau ploaie.
horoscop webp
Horoscop 7 aprilie. Zodia care se enervează din nimicuri, în timp ce alți nativi trebuie să se adapteze la situații neașteptate
Lorina, astrologul Click! vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de luni, 7 aprilie.
BeFunky collage (9) jpg
Nicușor Dan, întâlnire tensionată cu românii din Madrid. Răspunsul care a stârnit nemulțumiri
Întâlnire cu scandal la Madrid, unde Nicușor Dan a discutat cu o parte din comunitatea românilor din Spania.