Frumusețea lui Iisus

Publicat în Dilema Veche nr. 859 din 24 - 30 septembrie 2020
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg

Contemplîndu-i chipul în sacralitatea icoanelor sau în varietatea caleidoscopică a artei din toate timpurile, de cîte ori nu ne-am întrebat, cu ochii credinței sau doar ai simplei curiozități, cum arăta, cu adevărat, Iisus? Evangheliile sînt de o discreție absolută: nici un indiciu nu apare în ceea ce ne-au transmis cei care L-au văzut și L-au atins. Doar episodul Schimbării la față, al dezvăluirii identității divino-umane a lui Hristos, cuprinde o descriere a chipului și a veșmintelor inundate de slava de dincolo de lume. După Înviere, aparițiile lui Iisus sînt și ele un izvor de perplexitate, nu numai pentru că trupul Său poate trece prin ușile încuiate, ci și pentru că-i însoțește ca un „străin” pe Luca și Cleopa sau că este luat drept „grădinar” de Maria Magdalena. Apostolul Pavel ne lasă să înțelegem că credința în Iisus înviat este cu totul altceva decît cunoașterea lui „Hristos după trup” (II Cor. 5, 16). Și poate că acesta este sensul lipsei de detalii din Evanghelii. Lăsînd deoparte apocrifele, atente față de caracterul polimorf al aparițiilor lui Hristos, tradiția creștină se va raporta, paradoxal, la două profeții vetero-testamentare despre Mesia: Psalmul 44, vestitor al celui mai frumos dintre fiii oamenilor, și portretul „omului durerilor” din Isaia (53).

Ca să rezolve ceea ce la prima vedere era o contradicție și, totodată, să țină seama de tăcerea Evangheliilor, teologii au reflectat asupra frumuseții non-aparente a lui Iisus. Dominantă a fost ideea că umanitatea asumată de Fiul lui Dumnezeu era una comună, mai degrabă lipsită de atributele exterioare ale frumuseții, și că ceea ce profețise Isaia s-a împlinit prin suferința de pe cruce. Lipsa de frumusețe sub care s-a înfățișat Fiul lui Dumnezeu era o convingere împărtășită de Iustin Martirul și Filosoful, Irineu al Lyonului, Tertulian sau Clement Alexandrinul. Dar sub o apariție nespectaculoasă, susțineau ei, exista o frumusețe de alt ordin, pe care o exprimau cuvintele și faptele: în ele se arăta Dumnezeu. Paradoxul întrupării, privit dinspre categoria frumosului – greacă, prin excelență –, aduce cu sine această concentrare pe cuvînt și faptă a modului în care devine văzut Cel cu neputință de privit cu ochi omenești. Dacă Evangheliile nu vorbesc despre o înfățișare excepțională a Mîntuitorului, ele asigură astfel o continuitate cu tradiția iudaică a manifestării lui Dumnezeu prin actele sale. Abia odată cu răspîndirea credinței în lumea elenistică, frumosul, asociat cu binele, intră în istoria creștinismului, interpelînd miezul credinței.

În esență, două logici s-au intersectat de-a lungul veacurilor: una a frumuseții, alta a lipsei de frumusețe. Cei ce credeau, ca Ieronim, că Fiul lui Dumnezeu întrupat nu putea fi privat de o frumusețe demnă de măreția divină se gîndeau la capacitatea naturii umane unite cu dumnezeirea de a comunica desăvîrșirea, sfințenia. Frumusețea era, fără îndoială, interioară, dar nu inaparentă, revelîndu-se ca strălucire a slavei divine pe chipul omenesc în Schimbarea la față. Logica lipsei de frumusețe văzute nu refuză frumusețea, pe care o socotește de ordinul harului, însă accentuează smerenia absolută, radicală, a întrupării. În ambele variante avem de-a face cu o densitate a vizibilului care cere acuitatea privirii înțelegătoare.

Reflecția despre frumusețea lui Iisus nu s-a redus nicidecum la a vedea trupul ca pe o limită sensibilă ce trebuie depășită. Afirmînd, cum făcea Augustin, că există frumusețe chiar și în condiția paradoxală a smereniei și a suferinței (Hristos pe cruce), ea iese din dihotomia sensibil-inteligibil, pentru că umanitatea devine în Hristos chipul însuși al lui Dumnezeu. Ceea ce se oferă privirii nu este frumos decît pentru că aduce cu sine schimbarea condiției privitorului, „rănit” de o frumusețe transfiguratoare: „Tîrziu de tot te-am iubit, Frumusețe, atît de veche, și totuși atît de nouă (...). M-ai chemat, m-ai strigat și ai sfîșiat cu țipătul tău surzenia mea! Ai fulgerat, ai străluminat și ai izgonit orbirea mea! Ai răspîndit mireasma ta, ți-am respirat suflarea, iar acum suspin după tine, ți-am simțit gustul, iar acum mi-e sete și mi-e foame de tine! M-ai atins și ai aprins în mine dorința după pacea Ta” (Conf. X, 27, trad. E. Munteanu).

Bogdan Tătaru-Cazaban este cercetător în istoria religiilor. A publicat recent (împreună cu Daniela Dumbravă): André Scrima: expérience spirituelle et langage théologique, Roma, 2019.

avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.

Parteneri

Alimentele care ne îmbătrânesc cu 20 de ani și dr Anthony Yuon Colaj DMS
Șase alimente care ne îmbătrânesc cu până la 20 de ani. Ce spune un specialist în anti-îmbătrânire
Știința îmbătrânirii – sau mai bine spus, tehnicile de anti-îmbătrânire și longevitate – au câștigat din ce în ce mai mulți adepți și experți în ultimii ani. Trăim mai mult, dar nu neapărat mai bine. Cu toate acestea, o îmbătrânire sănătoasă poate adăuga valoare vieții noastre.
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Cum ar putea fi concepuți bebelușii viitorului. „Este extrema completă a incestului. De aceea este atât de periculos”
Bebelușii viitorului ar putea fi concepuți fără să mai fie nevoie de doi părinți. O descoperire supranumită „Sfântul Graal” al cercetării fertilității ar putea da startul tendinței de concepție monoparentală.
dragos stanca jpg
Deosebirea dintre alegătorii lui Georgescu și ceilalți: nostalgia după Ceaușescu. Sondajul care explică totul
Un sondaj realizat în diaspora arată că ceea ce îi deosebește major pe votanții lui Georgescu de ceilalți votanți este nostalgia după Ceaușescu. Există însă și o asemănare importantă - „ne pasă de țara asta” și de aici trebuie să reîncepem să ne înțelegem din nou unii pe alții, spune Dragoș Stanca.
Andrei Caramitru FOTO Facebook
„Marș mă”. De ce avem cei mai mulți tineri bărbați ușor de manipulat și radicalizat: „Sunt peste tot și sunt foarte mulți”
Economistul Andrei Caramitru explică de ce avem un procent enorm de tineri, în special bărbați, care nici nu studiază, nici nu lucrează și care sunt ușor de radicalizat și de manipulat de către politicieni.
GettyImages 89277075 jpg
Prof. Anca Tudorancea: „Trebuie ca oamenii să știe mai multă istorie pentru a înțelege care sunt pericolele discursurilor patriotarde“
Dr. Anca Tudorancea a vorbit, într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, despre importanța disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul“, dar și despre resursele de care dispun profesorii şi pericolul propagării discursului urii.
Romania bancnote euro uniunea europeana FOTO Shutterstock
Fonduri nerambursabile de peste 2 miliarde de euro vor fi alocate firmelor în 2025. Lista programelor
Începutul anului 2025 vine cu alocări de peste 2 miliarde euro sub formă de fonduri nerambursabile pentru investiții în start-up-uri, precum și în domeniile de tehnologie, inovație și AI, energie verde, agricultură, turism și nu numai.
turist britanic ferentari foto youtube jpg
Impresiile unui turist britanic despre cartierul Ferentari: „E cel mai periculos ghetou din România”. Conaționalii îl contrazic
Ben Ryan, un turist britanic pasionat de călătorii în destinații neobișnuite, a petrecut mai multe ore în cartierul bucureștean Ferentari, prezentându-și impresiile pe YouTube. Iar filmarea sa postată pe 30 ianuarie a devenit deja virală, având deja peste 90.000 de afișări în mai puțin de 48 de ore.
shutterstock cursuri holocaust jpg
Holocaustul în manuale. „Le explic că asta se întâmplă când se rostogolește ceva neadevărat în spațiul public”
O nouă disciplină de studiu obligatorie, venită după decenii de așteptare, se predă în școala românească din anul școlar trecut – un subiect sensibil, dar atât de necesar de abordat astăzi.
barajul gura apelor webp
Se ia muntele, se fărâmițează, se duce în altă parte. Cum a început acum 50 de ani construcția colosului din Retezat
În ianuarie 2025 s-au împlinit 50 de ani de când a fost pusă „piatra de temelie” a barajului Gura Apelor din Retezat, componentă a Amenajării hidroenergetice Râul Mare - Retezat, unul dintre marile proiecte hidroenergetice din România secolului XX.