Franciscanul de pe Bega

Publicat în Dilema Veche nr. 956 din 4 – 10 august 2022
Theodor Pallady jpeg

Colecția „Bibliotecii medievale” crește odată cu apariția, în ediție bilingvă, a Prologului prin care franciscanul maghiar Pelbart din Timișoara deschide cele patru tomuri ale enciclopediei Rozariul de aur al teologiei (Editura Polirom, Iași, 2022). Traducerea, notele și studiul introductiv – derivate dintr-o teză doctorală (aprofundată printr-o cercetare la New Europe College) – se datorează Alexandrei Baneu, promițătoare discipolă a profesorului Alexandru Baumgarten. Valoarea demersului constă și în faptul că introduce, prin limba română, prima traducere modernă a textului respectiv, pierdut în manuscris, dar transmis grație celor patru ediții tipărite, începînd cu aceea de la Hagenau, din 1503. Plecat de la Timișoara, ca fiu al unui abstract Ladislau, viitorul frate Pelbart a studiat cinci ani la Cracovia – cu ipotetice tergiversări de student întîrziat – și s-a instalat apoi, ca profesor de teologie, într-o mînăstire a Minoriților din Buda, unde a compilat surse omiletice și s-a ocupat de comentarea canonicelor Sentințe ale lui Petrus Lombardus, dobîndind o probabilă notorietate intelectuală în Europa Centrală a veacului al XV-lea. Rozariul – care-și așteaptă răbdător traducerea integrală în românește – este o tipică enciclopedie doctrinară de uz didactic, un instrument sistematic menit să rezume marile capitole ale teologiei post-scolastice (și deci post-patristice) în spiritul consacrat odinioară de Etimologiile lui Isidor de Sevilla.  

Spre deosebire de predecesorul său, cistercianul Godescalc de Nepomuk, tradus în aceeași colecție, Pelbart n-a avut norocul de a preda chiar la Paris, matricea arhitecturii gotice și a scolasticii, dar dovedește și el – împreună cu Gerard de Cenad – că regiunea noastră era conectată, încă din Evul Mediu, la economia culturală a Occidentului latin. E grozav că respectiva constelație de autori secundari, recuperați prin strădaniile medieviștilor români actuali, transportă în dezbaterea prezentă a marilor curente istorice o legitimantă briză europeană. Restituirea acestui grup de scriitori ajută indirect și la cristalizarea unei memorii est-europene cu substrat latin care ne-ar putea ajuta să privim altfel identitatea zonei din care facem parte (unde faliile confesionale și iredentismele au făcut destule ravagii în veacurile recente). În această logică, Pelbart n-ar trebui să lipsească, bunăoară, din „scenariul” Timișoara, Capitală Culturală Europeană, amînat din 2021 pentru 2023. În locul organizatorilor, aș tipări inter alia afișe și aș imprima tricouri cu imaginea lui Pelbart într-o grădină, așa cum apare într-o xilogravură din 1502.

Altfel, ca să revenim la subiectul prezentei cronici, Prologul pelbartian e savuros ca un poem avangardist. Vocabularul – înțesat în stilul neo-platonic cu prefixe solemne – e totodată îngreunat de lexicul aristotelic, riguros desuet prin pretenția de a face din teologie nu doar o știință a divinului, ci și una „matematică”, însă sugestiv și concis, ca o inscripție funerară din vechile temple romane. Agreabile, pentru cititorul postmodern, sînt și colajul de citate, omniprezența argumentelor de autoritate (culese din Biblie sau scrierile marilor Doctori ai Bisericii) și obscuritatea unor concepte asumate într-un duios contrast cu tonul etic idealist, voit angelic. Se degajă din text o ambianță înrudită atît cu elucubrațiile nominaliste din semiotica anilor ’70, cît și cu atmosfera creată de Eco în Numele trandafirului: nimic surprinzător pentru prefața unei opere intitulate Aureum rosarium theologiae...

Iată, spre final exemplu, o ierarhie a originalității auctoriale (la pagina 157): „Trebuie notat, potrivit aceluiași Bonaventura (...), că cineva poate să facă o carte în patru feluri. În primul fel, cînd cineva scrie o materie străină, adică descoperită sau redactată de altul, fără a adăuga sau schimba ceva, acesta se numește doar scrib. În al doilea, cînd cineva scrie lucruri străine, chiar adăugînd ceva, dar nu de la sine, iar acesta se numește compilator (...). În al treilea, cînd cineva scrie și lucruri străine și pe ale lui, dar pe cele străine le scrie ca principale, iar pe ale sale ca anexe la evidență, și unul ca acesta se numește comentator. În al patrulea, cînd cineva scrie și lucruri străine și pe ale sale, iar pe cele străine ca anexe în vederea confirmării, iar unul ca acesta se numește într-adevăr autor (...)”. De ce n-ar fi o asemenea clasificare perfect valabilă pînă în zilele noastre?

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

cub horoscop bani
Horoscop miercuri, 2 aprilie. O zodie va face bani ușor, iar alți nativi vor lega noi prietenii
Un nativ are șanse mari de a lega noi prietenii. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de miercuri, 2 aprilie.
Maldive foto 2 unsplash jpg
Distracție în paradisul din Maldive cu doar 30 de euro. Un vlogger ne arată ce nu vor agențiile de turism să știm
Vloggerul Cosmin Avram a ajuns în Maldive, un adevărat paradis turistic la care cei mai mulți români nici nu îndrăznesc să viseze. În loc să plătească sute sau chiar zeci de mii de euro pentru o singură noapte, românul a găsit cazări mai ieftine decât pe litoralul românesc
familie nou nascut   foto pixabay jpg
13 fraze dăunătoare pe care le spunem adesea copiilor noștri. Acestea fac daune ireparabile
Creșterea unui copil este o călătorie plină de momente frumoase, dar și de provocări. Ca părinți, trebuie să fim conștienți de puterea cuvintelor noastre.
Lidia Buble, foto Instagram jpg
Anunțul prin care Lidia Buble și-a speriat fanii: „Am vrut să știți asta de la mine”
Lidia Buble, una dintre cele mai iubite și apreciate artiste din România, a spus, pe 1 aprilie, că se retrage din industria muzicală. Anunțul a fost făcut de aceasta prin intermediul rețelelor de socializare.
Nicușor Dan Inquam Photos/ Flaviu Buboi
Nicuşor Dan, despre un posibil tur doi între Ponta și Simion: „Nu există ceva mai rău pentru România”
Nicuşor Dan, candidat independent la alegerile prezidenţiale, susţine că şi-a dorit tot timpul susţinerea USR în campania sa, dar spune că nu poate interfera cu decizia partidului.
image png
Scapă de mirosul de ceapă, usturoi sau pește de pe mâini cu un singur lichid. Toate gospodinele îl au în bucătărie
Mirosurile neplăcute cauze de ceapă sau usturoi pot fi neutralizate cu ușurință cu câteva metode care promit să dea randament. Există mai multe metode eficiente despre care vom vorbi în continuarea acestui articol.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Lumea așteaptă cu sufletul la gură anunțul lui Trump din 2 aprilie, „ziua eliberării”. La ce să ne așteptăm și ce urmează
Lumea așteaptă îngrijorată anunțul președintelui Donald Trump care a spus că va aplica tarife drastice importurilor din SUA începând de miercuri, 2 aprilie, pe care a numit-o „ziua eliberării”.
gabi lunca
2 aprilie: Patru ani de la moartea a doi mari solişti de muzică lăutărească din cauza Covid-19
Pe 2 aprilie 2025 se împlinesc 4 ani de când muzica lăutărească românească a pierdut doi mari solişti, pe Gabi Luncă şi Nelu Ploieşteanu, care au murit după ce s-au îmbolnăvit de Covid-19. Tot într-o zi de 2 aprilie a murit şi Elena Cuza, soţia primului domnitor al României moderne.
Steffen Heringhaus Foto five elements digital jpg
O companie românească a fost nominalizată pentru al șaselea an consecutiv în topul celor mai bune agenții SEO din Europa
Agenția românească five elements digital, specializată în marketing digital pentru companii în creștere rapidă și branduri enterprise, a fost nominalizată pentru al șaselea an consecutiv la European Search Awards 2025.