Franciscanul de pe Bega

Publicat în Dilema Veche nr. 956 din 4 – 10 august 2022
Theodor Pallady jpeg

Colecția „Bibliotecii medievale” crește odată cu apariția, în ediție bilingvă, a Prologului prin care franciscanul maghiar Pelbart din Timișoara deschide cele patru tomuri ale enciclopediei Rozariul de aur al teologiei (Editura Polirom, Iași, 2022). Traducerea, notele și studiul introductiv – derivate dintr-o teză doctorală (aprofundată printr-o cercetare la New Europe College) – se datorează Alexandrei Baneu, promițătoare discipolă a profesorului Alexandru Baumgarten. Valoarea demersului constă și în faptul că introduce, prin limba română, prima traducere modernă a textului respectiv, pierdut în manuscris, dar transmis grație celor patru ediții tipărite, începînd cu aceea de la Hagenau, din 1503. Plecat de la Timișoara, ca fiu al unui abstract Ladislau, viitorul frate Pelbart a studiat cinci ani la Cracovia – cu ipotetice tergiversări de student întîrziat – și s-a instalat apoi, ca profesor de teologie, într-o mînăstire a Minoriților din Buda, unde a compilat surse omiletice și s-a ocupat de comentarea canonicelor Sentințe ale lui Petrus Lombardus, dobîndind o probabilă notorietate intelectuală în Europa Centrală a veacului al XV-lea. Rozariul – care-și așteaptă răbdător traducerea integrală în românește – este o tipică enciclopedie doctrinară de uz didactic, un instrument sistematic menit să rezume marile capitole ale teologiei post-scolastice (și deci post-patristice) în spiritul consacrat odinioară de Etimologiile lui Isidor de Sevilla.  

Spre deosebire de predecesorul său, cistercianul Godescalc de Nepomuk, tradus în aceeași colecție, Pelbart n-a avut norocul de a preda chiar la Paris, matricea arhitecturii gotice și a scolasticii, dar dovedește și el – împreună cu Gerard de Cenad – că regiunea noastră era conectată, încă din Evul Mediu, la economia culturală a Occidentului latin. E grozav că respectiva constelație de autori secundari, recuperați prin strădaniile medieviștilor români actuali, transportă în dezbaterea prezentă a marilor curente istorice o legitimantă briză europeană. Restituirea acestui grup de scriitori ajută indirect și la cristalizarea unei memorii est-europene cu substrat latin care ne-ar putea ajuta să privim altfel identitatea zonei din care facem parte (unde faliile confesionale și iredentismele au făcut destule ravagii în veacurile recente). În această logică, Pelbart n-ar trebui să lipsească, bunăoară, din „scenariul” Timișoara, Capitală Culturală Europeană, amînat din 2021 pentru 2023. În locul organizatorilor, aș tipări inter alia afișe și aș imprima tricouri cu imaginea lui Pelbart într-o grădină, așa cum apare într-o xilogravură din 1502.

Altfel, ca să revenim la subiectul prezentei cronici, Prologul pelbartian e savuros ca un poem avangardist. Vocabularul – înțesat în stilul neo-platonic cu prefixe solemne – e totodată îngreunat de lexicul aristotelic, riguros desuet prin pretenția de a face din teologie nu doar o știință a divinului, ci și una „matematică”, însă sugestiv și concis, ca o inscripție funerară din vechile temple romane. Agreabile, pentru cititorul postmodern, sînt și colajul de citate, omniprezența argumentelor de autoritate (culese din Biblie sau scrierile marilor Doctori ai Bisericii) și obscuritatea unor concepte asumate într-un duios contrast cu tonul etic idealist, voit angelic. Se degajă din text o ambianță înrudită atît cu elucubrațiile nominaliste din semiotica anilor ’70, cît și cu atmosfera creată de Eco în Numele trandafirului: nimic surprinzător pentru prefața unei opere intitulate Aureum rosarium theologiae...

Iată, spre final exemplu, o ierarhie a originalității auctoriale (la pagina 157): „Trebuie notat, potrivit aceluiași Bonaventura (...), că cineva poate să facă o carte în patru feluri. În primul fel, cînd cineva scrie o materie străină, adică descoperită sau redactată de altul, fără a adăuga sau schimba ceva, acesta se numește doar scrib. În al doilea, cînd cineva scrie lucruri străine, chiar adăugînd ceva, dar nu de la sine, iar acesta se numește compilator (...). În al treilea, cînd cineva scrie și lucruri străine și pe ale lui, dar pe cele străine le scrie ca principale, iar pe ale sale ca anexe la evidență, și unul ca acesta se numește comentator. În al patrulea, cînd cineva scrie și lucruri străine și pe ale sale, iar pe cele străine ca anexe în vederea confirmării, iar unul ca acesta se numește într-adevăr autor (...)”. De ce n-ar fi o asemenea clasificare perfect valabilă pînă în zilele noastre?

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Românii sunt cei mai săraci europeni, conform Eurostat, iar la salarii suntem penultimii. Există totuși și locuri de muncă bine remunerate, dar uneori oamenii nu se prea înghesuie din cauză că nu vor să facă munci grele.
image
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa
Sezonul vacanţelor se apropie şi, odată cu el, şi şansele de a călători şi de a experimenta cultura şi produsele culinare ale altor ţări în toată splendoarea lor.
image
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Un medic și triatlonist în vârstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a împărtășit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o viață lungă și sănătoasă.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.