Energii divine necreate...

Publicat în Dilema Veche nr. 972 din 24 noiembrie – 30 noiembrie 2022
Theodor Pallady jpeg

Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc. De la primii apologeți, trecînd prin autorii patristici din era primelor șapte Sinoade ecumenice și urmașii lor bizantini, găsim în acest idiom uluitor mai toate operele dogmatice, mistice și canonice realmente fundamentale pentru „dreapta credință” și poate că nu-i de mirare, de vreme ce Noul Testament însuși a fost redactat în dialectul comun al culturii elenistice. Pentru creștinismul răsăritean, bizantin și imperial, ultima creație teologică – fidelă tradiției, însă nu mai puțin dezvăluitoare – apare prin scrierile lui Grigorie Palamas, în secolul al XIV-lea, anticipînd oarecum căderea Constantinopolului. Că ne place sau nu, doctrina palamită – asimilată ortodoxiei cam deodată cu trecerea autorului ei în rîndul sfinților (la 1368) – a reprezentat cîntecul de lebădă al gîndirii grecești: de atunci încoace au apărut, fără îndoială, multe generații de teologi și mari figuri mistice, numai că toate s-au ocupat cu sintezele, recapitulările și renașterile „neo-patristice”, refuzînd în linii mari atît modernitatea, cît și evoluția doctrinară post-bizantină din sînul romano-catolicismului. 

Biografia lui Grigorie Palama s-a desfășurat într-un context istoric dramatic. Bizanțul agoniza deja, luptele politice intestine îl rodeau necontenit, iar încercările de unire cu Roma pontificală eșuau continuu, din obstinație și orgoliu: grecii știau că moștenesc Atena – care dăruise Romei filozofia și artele –, așa cum își aminteau că Vulgata nu era decît tălmăcirea Septuagintei și a Noului Testament grec, sau că dreapta credință s-a fixat sub autoritatea episcopilor răsăriteni, deci preferau să moară alături de adevărul stabilit în universul lor cultural decît să accepte compromisurile cu dogmele presupus eretice ale teologilor din Apus. Adversarii lui Grigore Palama, în frunte cu monahul calabrez Varlaam, secondat de Grigorie Akyndinos sau Nichifor Gregoras, erau taxați sub infamanta etichetă de latinofroni. Platon îi era opus lui Aristotel, așa cum teologia filocalică și curentul spiritual isihast făceau de rușine zorii raționaliști ai scolasticii. Realizăm acum că această dihotomie va fi fost complet artificială, dat fiind că – în mileniul Bisericii nedespărțite – atît (neo)platonismul, cît și aristotelismul modelaseră vocabularul dogmelor creștine deopotrivă în Apus și în Răsărit. 

În 2011, episcopul de Huși, PS Ignatie Trif,  a susținut, la Universitatea din București, o teză doctorală intitulată Sfîntul Grigorie Palama și teologia energiilor necreate, pe care o publică recent într-un volum elegant, sub dubla egidă editorială Spandugino/Horeb (2022, 617 p.). E o cercetare completă și laborioasă despre viața, scrierile și luptele doctrinare ale lui Palama, atît de importante în spațiul ortodox post-bizantin. PS Ignatie a parcurs atît textele originale, cît și succesivele lor ediții critice, glosînd comparativ pe seama analizelor întreprinse de feluriții savanți care s-au dedicat respectivei problematici. Analiza sa ne arată că (lăsînd deoparte Filioque) înstrăinarea dintre Răsărit și Apus a început pe terenul grației sau al harului, în raportul lor cu natura (fizică) și cu cea umană. Din păcate, reaua credință a fost... bilaterală, așa că subtilitatea învățăturii despre energiile divine necreate nu a fost recunoscută ca atare decît în secolul 20, mai cu seamă după ce John Meyendorff și Pr. Dumitru Stăniloae au readus-o la lumină, scuturînd de pe textele fostului arhipăstor al Tesalonicului praful polemicilor interconfesionale. 

Admir acribia tezei PS Ignatie: nu i-a scăpat nimic, iar notele – expediate la finalul volumului – sînt monumentale pînă la intimidare. Avem de-a face cu o „sumă” palamită fără rest, deci cu un instrument de lucru simultan util celor preocupați de istoria creștinismului, de studiile bizantine și de teologia ortodoxă. M-ar fi interesat să aflu opinia autorului despre raportul dintre isihasmul filocalic și Renașterea europeană, amînată cu două secole în partea noastră de continent: a fost această formulă spirituală profund anistorică un substitut „grecesc” al liniei evolutive care a structurat Occidentul modern? Iată pesemne materialul unei cărți încă nescrise...

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

jeff bezos lauren sanchez profimedia jpg
Jeff Bezos și Lauren Sánchez, nuntă de 600.000.000$ la Veneția! Ce spune primarul orașului
Lauren Sánchez (55 de ani) și Jeff Bezos (61 de ani) vor să își unească destinele în vara acestui an, în cadrul unei ceremonii care va avea loc în frumoasa Veneție, din Italia, oraș vizitat anual de 20 de milioane de turiști.
Xi Jinping si Vladimir Putin FOTO Profimedia
China anunță că va colabora cu Rusia pentru a contribui la cauza „păcii” în Ucraina
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat, marți,1 aprilie, că țara sa este pregătită să joace un „rol constructiv” pentru încheierea conflictului din Ucraina, sprijinind în acelaşi timp Moscova în apărarea „intereselor" sale.
banner rica raducanu jpg
Rică Răducanu, dependent de jocurile de noroc, face reclamă la o casă de pariuri: „La păcănele joc mai rar, nu mai am lovele”
Rică Răducanu, dependent de jocurile de noroc, face reclamă la o casă de pariuri. Când deschide localul din Neptun?
Sukiya, restaurant japonez inchis foto X jpeg
Mii de restaurante din Japonia, închise din cauza șobolanilor și a gândacilor. Imagini greu de privit
Lanțul de restaurante Sukiya a decis să închidă temporar cele 2.000 de locații din Japonia, după ce s-au descoperit probleme de contaminare cu rozătoare și insecte.
image png
Românul care spiona în favoarea Rusiei, condamnat definitiv la cinci ani și jumătate de închisoare pentru trădare
Judecătorii instanței supreme i-au respins apelul și i-au menținut pedeapsa dată de Curtea de Apel București. Alexandru Piscan a fost găsit vinovat de trădare.
fasole de post mancare preparat reteta jpeg
Câte zile trebuie să țineți post pentru a slăbi mai mult decât dacă țineți dietă
Abținerea de la mâncare de mai multe ori pe săptămână poate fi o metodă mai eficientă de slăbire, sugerează un studiu.
Astronaut NASA Suni Williams FOTO EPA / Profimedia
Recuperarea „miraculoasă” a astronautei Sunita Williams. De ce s-a întors mult mai slăbită decăt colegul său, după nouă luni de stat în spațiu
Astronauții americani care au revenit pe Pământ pe 18 martie după ce au fost blocați în spațiu timp de 9 luni, au nevoie de timp pentru a inversa efectele expunerii de durată la gravitația redusă. Sunita Williams a mărturisit că, până acum, recuperarea sa a fost „miraculoasă”.
accident austria patru ucraineni morti foto X jpg
Tragedie pe o autostradă din Austria. Patru ucraineni morți și patru răniți grav într-un accident rutier
Patru persoane au murit și patru au fost grav rănite, după ce un microbuz ucrainean s-a izbit de un camion pe o autostradă din Austria.
4 jpg
Conferință-dezbatere: Ce au în comun arhitectul îndrăgostit de Deltă, fotograful care a privit în ochi România Sălbatică, biologul care s-a aventurat în junglă, muzicianul care joacă în filme și jurnalista care a creat un fenomen național în rândul
Conferința și dezbaterea „De la diplomă la destin. Educație, idealuri, viață”, organizată de Cronicari Digitali, care va avea loc sâmbătă, 12 aprilie, în București, va aduce în fața publicului discuții nu doar captivante, ci și inspiraționale despre evoluție profesională, de la absolvirea facultății