Emanciparea femeii și Ortodoxia contemporană

Publicat în Dilema Veche nr. 1032 din 18 ianuarie – 24 ianuarie 2024
image png

În Biserica Ortodoxă contemporană persistă mentalitățile androcentrice. Iisus Hristos e Bărbatul desăvîrșit. Pasajele etice din corpusul paulin sînt interpretate literal și maximalist, iar acela – faimos – în care Apostolul Neamurilor afirmă răspicat că în Hristos se resorb toate dualitățile (sexuale, sociale, economice) – e trecut adesea sub tăcere. Tot așa, textele Sfîntului Pavel despre relația bărbatului cu femeia în taina căsătoriei sînt citite unilateral: dacă soțul e „cap”, nu mai încape prea multă vorbă... De cîte ori Biserica e acuzată de misoginie, teologii de serviciu grupează imediat, dintr-un reflex apologetic nu prea ilustrat în viața reală, toate argumentele „mariologice” aflate la îndemîna lor: Fecioara Maria e „mai cinstită de serafimi și mai mărită, fără de asemănare, decît heruvimii”. Ea este Noua Eva, cea prin care a venit mîntuirea neamului omenesc. Atributele sale sublime plutesc eteric într-un spațiu supradeterminat, transcendent, deci nu-și găsesc o urmare practică. Uităm, sau ne facem că uităm, mărturiile evanghelice despre relația Mîntuitorului cu femeile. Mesia e mereu anturat de femei, pe care le respectă și le tratează iertător și duios. Hristos își respectă și iubește Mama, care participă la momentul „paracletic” al întemeierii Bisericii Sale. La fel, își dezvăluie mesianitatea înaintea femeii samaritene, cu care poartă o crucială conversație la fîntîna lui Iacob. Femeile mironosițe sînt și primele vestitoare ale Învierii Sale „cea de a treia zi”. Faptele Apostolilor – prima istorie a Bisericii – conțin date relevante despre rostul esențial al femeilor în coagularea primelor comunități creștine. 

La fel de adevărat este că, marcată de complexele tradiții ale Orientului (în sens larg, dincolo de aria creștinismului organizat ecleziastic), Ortodoxia preia genetica unei viziuni patriarhale: păcatul originar (și cumplita lui pedeapsă capitală) au intrat în lume prin slăbiciunea feminină. Ispititorul diavol, apărut în textul Genezei sub forma șarpelui, nu mai e sursa căderii, ci mai curînd prilejul operativ al demonizării femeii, cu tot cu farmecele sale „fatale”. Moștenim prin tradiția semitică vechi-testamentară viziunea neagră despre feminitate, așa cum apare ea de la Dalila pînă la Irodiada, ca să nu mai pomenim Ecleziastul, carte sapiențială unde femeia este explicit declarată „mai amară decît moartea”. Singura formă în care femeia se sfințește fără doar și poate este varianta feminină a monahismului, ale cărui adepte trăiesc „voalat”, într-un manieră care amintește hijab-ul islamic. Istoric vorbind, putem oricînd alcătui o antologie de texte doctrinar spirituale deloc măgulitoare pentru femeie, de la Tertulian (în De cultu feminarum) pînă la Părinții Pustiei. Acest filon – vizibil în Răsăritul, ca și în Apusul creștin – explică deopotrivă prezența unei meretrix apostasiae în Apocalipsa lui Ioan, cît și „vînătorile de vrăjitoare”: vrăjitorii (dacă existau) au scăpat mult mai ușor... Colac peste pupăză, există și femei ortodoxe care promovează misoginismul în numele smereniei! 

Eu, unul, sînt convins că ierarhia Bisericii noastre vede fondul la care mă refer și ca pe un obstacol misionar în transmiterea dreptei credințe... de la mame la fiice! Din nefericire, istoria politică a emancipării femeilor (în Occidentul democratic, în care ne-am integrat recent prin aderarea la UE și NATO) se situează cu precădere la stînga socialistă, anarhistă, revoluționară și anticlericală, de unde și tabu-ul unor dezbateri teologice decrispate pe tema prezenței femeilor în Biserica de azi. Frînează discuția liberă și faptul că unele Biserici protestante au ajuns să accepte hirotonia femeilor, pricină de mare scandal în mintea „drept măritoare”. Combinația acestor factori inhibă actualizarea magisteriului și a pastoralei dedicate fostului „sex slab”, egalizat în democrație cu cel „tare”, inclusiv prin acțiunea „ideologică” a unor curente feministe adeseori radicale care, asemenea corectitudinii politice, servesc cauze juste cu mijloace inadecvate. Un fapt e sigur: trebuie să dezghețăm subiectul și să-l adaptăm noilor generații feminine, care vor părăsi Biserica dacă vor continua să audă aberații de tipul celei care susține că pînă și fiziologia lor (parte din arhitectura creației divine) e o piedică în calea mîntuirii și o sursă iremediabilă de presupusă „necurăție”.

damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.

Adevarul.ro

image
Rezultatul protestelor împotriva turiștilor: stațiunile spaniole se golesc
Spaniolii furioși din cauza turismului în masă au primit exact ceea ce au cerut, deoarece Magaluf , unul dintre cele mai importante locuri de vacanță din Mallorca, este pe jumătate gol. De fapt, arată ca un oraş fantomă.
image
Alimentele pe care experții în siguranță alimentară nu le-ar mânca niciodată de la bufetul de mic dejun al unui hotel
Cu toţii suntem de acord că, în vacanţă, unul dintre avantajele de a sta la un hotel este bufetul de mic dejun inclus în pachetul achiziţionat. În acelaşi timp, ultimul lucru pe care ni-l dorim este să rămânem în cameră din cauza vreunei boli digestive.
image
Caravană electorală, atacată cu bâtele într-o comună din județul Buzău VIDEO
Lupta politică se duce și cu ciomagul, pe alocuri. O demonstrează filmarea realizată de membrii unei caravane electorale din comuna buzoiană Calvini, în care se vede cum sunt alergați și amenințați cu bâtele de un grup de săteni.

HIstoria.ro

image
Efectele surprinzătoare ale prezenței ofițerilor ruși în Bucureștiul anului 1877
În cadrul Războiului ruso-turc din 1877, după declararea de Război Imperiului Otoman, trupele ruse intră în România, în drum spre Turcia. Ca urmarea a acestui fapt, Bucureștii lui 1877 sînt luați cu asalt de ofiţerii ruși, gata să-și cheltuiască banii nebunește.
image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.