Emanciparea femeii și Ortodoxia contemporană

Publicat în Dilema Veche nr. 1032 din 18 ianuarie – 24 ianuarie 2024
image png

În Biserica Ortodoxă contemporană persistă mentalitățile androcentrice. Iisus Hristos e Bărbatul desăvîrșit. Pasajele etice din corpusul paulin sînt interpretate literal și maximalist, iar acela – faimos – în care Apostolul Neamurilor afirmă răspicat că în Hristos se resorb toate dualitățile (sexuale, sociale, economice) – e trecut adesea sub tăcere. Tot așa, textele Sfîntului Pavel despre relația bărbatului cu femeia în taina căsătoriei sînt citite unilateral: dacă soțul e „cap”, nu mai încape prea multă vorbă... De cîte ori Biserica e acuzată de misoginie, teologii de serviciu grupează imediat, dintr-un reflex apologetic nu prea ilustrat în viața reală, toate argumentele „mariologice” aflate la îndemîna lor: Fecioara Maria e „mai cinstită de serafimi și mai mărită, fără de asemănare, decît heruvimii”. Ea este Noua Eva, cea prin care a venit mîntuirea neamului omenesc. Atributele sale sublime plutesc eteric într-un spațiu supradeterminat, transcendent, deci nu-și găsesc o urmare practică. Uităm, sau ne facem că uităm, mărturiile evanghelice despre relația Mîntuitorului cu femeile. Mesia e mereu anturat de femei, pe care le respectă și le tratează iertător și duios. Hristos își respectă și iubește Mama, care participă la momentul „paracletic” al întemeierii Bisericii Sale. La fel, își dezvăluie mesianitatea înaintea femeii samaritene, cu care poartă o crucială conversație la fîntîna lui Iacob. Femeile mironosițe sînt și primele vestitoare ale Învierii Sale „cea de a treia zi”. Faptele Apostolilor – prima istorie a Bisericii – conțin date relevante despre rostul esențial al femeilor în coagularea primelor comunități creștine. 

La fel de adevărat este că, marcată de complexele tradiții ale Orientului (în sens larg, dincolo de aria creștinismului organizat ecleziastic), Ortodoxia preia genetica unei viziuni patriarhale: păcatul originar (și cumplita lui pedeapsă capitală) au intrat în lume prin slăbiciunea feminină. Ispititorul diavol, apărut în textul Genezei sub forma șarpelui, nu mai e sursa căderii, ci mai curînd prilejul operativ al demonizării femeii, cu tot cu farmecele sale „fatale”. Moștenim prin tradiția semitică vechi-testamentară viziunea neagră despre feminitate, așa cum apare ea de la Dalila pînă la Irodiada, ca să nu mai pomenim Ecleziastul, carte sapiențială unde femeia este explicit declarată „mai amară decît moartea”. Singura formă în care femeia se sfințește fără doar și poate este varianta feminină a monahismului, ale cărui adepte trăiesc „voalat”, într-un manieră care amintește hijab-ul islamic. Istoric vorbind, putem oricînd alcătui o antologie de texte doctrinar spirituale deloc măgulitoare pentru femeie, de la Tertulian (în De cultu feminarum) pînă la Părinții Pustiei. Acest filon – vizibil în Răsăritul, ca și în Apusul creștin – explică deopotrivă prezența unei meretrix apostasiae în Apocalipsa lui Ioan, cît și „vînătorile de vrăjitoare”: vrăjitorii (dacă existau) au scăpat mult mai ușor... Colac peste pupăză, există și femei ortodoxe care promovează misoginismul în numele smereniei! 

Eu, unul, sînt convins că ierarhia Bisericii noastre vede fondul la care mă refer și ca pe un obstacol misionar în transmiterea dreptei credințe... de la mame la fiice! Din nefericire, istoria politică a emancipării femeilor (în Occidentul democratic, în care ne-am integrat recent prin aderarea la UE și NATO) se situează cu precădere la stînga socialistă, anarhistă, revoluționară și anticlericală, de unde și tabu-ul unor dezbateri teologice decrispate pe tema prezenței femeilor în Biserica de azi. Frînează discuția liberă și faptul că unele Biserici protestante au ajuns să accepte hirotonia femeilor, pricină de mare scandal în mintea „drept măritoare”. Combinația acestor factori inhibă actualizarea magisteriului și a pastoralei dedicate fostului „sex slab”, egalizat în democrație cu cel „tare”, inclusiv prin acțiunea „ideologică” a unor curente feministe adeseori radicale care, asemenea corectitudinii politice, servesc cauze juste cu mijloace inadecvate. Un fapt e sigur: trebuie să dezghețăm subiectul și să-l adaptăm noilor generații feminine, care vor părăsi Biserica dacă vor continua să audă aberații de tipul celei care susține că pînă și fiziologia lor (parte din arhitectura creației divine) e o piedică în calea mîntuirii și o sursă iremediabilă de presupusă „necurăție”.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Burleanu Platforma X jpg
Prima reacție a unui oficial FRF față de amenda usturătoare aplicată de UEFA
Răzvan Burleanu, 40 de ani, se plânge de amenda usturătoare primită de la forul continental, 128.000 de euro.
Tren Coradia Alstom scaled jpg
S-a stricat noul tren Alstom. N-a mai plecat din gară joi dimineață și a fost tractat la depou
Noul tren electric nu a mai reușit joi să plece și din Gara de Nord către Brașov. Asta după ce, miercuri, primul drum al acestuia a fost anunțat cu mare tam-tam. Se pare că după doar 24 de ore de la momentul în care a fost pus în circulație, trenul Alstom a afișat erori la computerul de bord.
Tren Coradia Alstom scaled jpg
Trenul nou-nouț Coradia Stream s-a stricat după prima călătorie cu pasageri la bord. Ce defecțiune a avut
Prezentat cu mare tam-tam și abia așteptat să ducă primii călători la destinație, singurul tren cumpărat de România în ultimii 20 de ani, Alstom Coradia Stream
migranti arad jpg
Operațiunea „GREEN-PASS”: Frontierele și locurile de cazare ale migranților din toată țara sunt luate în vizor de MAI
Mai multe structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) demarează operațiunea „GREEN-PASS”, prin verificarea unor locații de cazare a migranților cu vize de muncă în România. Autoritățile vor să identifice dacă se comite infracțiunea de trafic de migranți.
rafael nadal facebook jpg
Scrisoare din România pentru Nadal: Dragul meu prieten
Ion Țiriac, 85 de ani, nu a lăsat să treacă pe lângă el momentul retragerii lui Rafael Nadal, 38 de ani.
dan diaconescu spune ca silviu prigoana a fost omorat webp
Dan Diaconescu aruncă bomba! Silviu Prigoană, otrăvit? „A fost pedepsit pentru că a dezvăluit..."
Dispariția subită a lui Silviu Prigoană continuă să stârnească speculații intense și teorii controversate. Fără imagini sau informații clare legate de moartea sa, scenarii alarmante au început să apară, iar o ipoteză recentă susține că afaceristul ar fi fost victima unei crime premeditate.
roman stabilit in elvetia jpg
România nu-i ca Elveția. Ce spune un român stabilit acolo: „Munca la stat vine cu beneficii uimitoare aici”
Mulți dintre noi ne gândim la Elveția ca la o țară extrem de scumpă, în care nu se pot muta decât cei care deja au venituri impresionante. Însă, un român stabilit în această țară spune că, în realitate, Elveția este un loc mult mai accesibil decât am crede.
driver 3978839 1280 jpg
Șoferii care fac această eroare riscă amenzi de 10.000 de lei. Li se face și dosar penal
În ultimii ani, numărul șoferilor care sfidează regulile de circulație într-un mod periculos a crescut semnificativ, o tendință care generează îngrijorări serioase cu privire la siguranța rutieră.
FOTO ISU Dobrogea
Accident grav în Constanța. Mai multe persoane au fost rănite după ce un microbuz cu călători s-a răsturnat
Șapte persoane au fost rănite, joi dimineața, după ce un microbuz și o mașină s-au ciocnit în localitatea Ovidiu din Constanța. În urma impactului, microbuzul s-a răsturnat.