Ecoul milostivirii

Publicat în Dilema Veche nr. 994 din 27 aprilie – 3 mai 2023
foto BTC DV bis jpeg

Pînă de curînd făceam daruri celor din familie sau celor care-mi sînt dragi. Era firescul însuși al lucrurilor, chiar dacă nu reușeam întotdeauna să aleg sau să ofer ceea ce aș fi dorit. La un moment dat, ratînd experiența milei față de nevoiași, mi-am dat seama că tocmai cei care nu așteaptă sau care insistă să primească ceva, pentru că știu că nu vor primi sau se vor alege cu puțin, ar trebui să fie destinatarii darurilor. N-am să uit că singura dată cînd am simțit ceva la fel de eliberator ca iertarea a fost cînd am dăruit celor care nu se așteptau. Uimirea din privirile lor și timiditatea în fața darului sînt, într-un fel, pe potriva milostivirii divine, pe care o primesc și cei ce cred, și cei ce nu cred. Știm că există pe lume insuportabile situații de suferință și de nedreptate, și că pe lîngă cele mari, cunoscute de toți, sînt nenumărate în viața obișnuită, care cer un eroism cotidian. Dar în fața indigenței și a durerii, nu teodiceea e recomandată, ci fapta care vine din milostivire, din îngemănarea inimilor. 

În a fi milostiv e mai mult decît empatie și generozitate. Nu întîmplător una dintre Fericirile evanghelice spune: Fericiţi cei milostivi, că aceia se vor milui (Mt 5, 7), criteriul judecății eshatologice fiind reductibil la practica însăși a milostivirii. Numai că în miezul gesturilor față de săraci, abandonați, marginalizați, suferinzi e relația însăși cu Dumnezeu. Mila noastră – iertați-mi pluralul inclusiv – nu e niciodată într-un raport de reciprocitate: dimpotrivă, e precedată și infinit depășită de mila Lui. Însă a ne exersa libertatea pe terenul de multe ori la îndemînă al milostivirii ne revine ca o pregătire a întîlnirii față-către-față cu El, căci singurul său chip revelat oamenilor, supus privirilor și batjocurii lor, e chipul milostivirii. În Exod, Moise a primit această autorevelare a lui Dumnezeu: „Domnul, Domnul, Dumnezeu milostiv și îndurător, / zăbavnic la mînie, plin de bunăvoință și de credincioșie, / care păstrează bunăvoință pentru mii / și care iartă fărădelegea și răzvrătirea și păcatul (...)” (Exod 34, 6-7). Iar Isaia compară fidelitatea divină cu mila maternă: „Oare femeia uită pe pruncul ei și de rodul pîntecelui ei n-are milă? Chiar cînd ea îl va uita, Eu nu te voi uita pe tine” (49, 15). Sensul originar al milostivirii trimite la pîntecele matern și tocmai acesta este ales ca modalitate de a exprima relația lui Dumnezeu cu făptura „mîinilor sale”. Răscolitoarea emoție a compasiunii și a iertării fără rest îl cuprinde pe părintele din parabola fiului risipitor, la fel ca și pe bunul samaritean sau pe Iisus însuși, cînd vede mulțimile care-l urmează înfometate sau suferința văduvei din Nain după fiul pierdut (Lc 7, 13). Dumnezeu întrupat e milostivirea însăși, compasiunea divină care se face proximitate fizică tămăduitoare, iertarea mai promptă decît orice așteptare și mai adîncă decît orice speranță. 

În Confesiuni, Augustin descrie cum „izvorul milostivirii” se apropia din ce în ce mai mult, în vreme ce condiția lui nefericită era tot mai chinuitoare (VI, 16, 26). Peste veacuri și în alt colț de lume, Sfîntul Siluan Athonitul se simte copleșit de măreția milei lui Dumnezeu, avînd conștiința unei teribile nevrednicii: „Dar ce am făcut pentru Tine, Doamne, sau cu ce Ți-am plăcut ca Tu să vrei să fii în noi și noi să fim întru Tine? (...) Cît de mare e mila Ta, și eu o văd revărsînd-se peste mine. Sînt vrednic de iad și de toate chinurile, dar Tu mi-ai dat harul Duhului Sfînt”. E mila pe care Sfîntul Isaac Sirul o vede traversînd toate manifestările lui Dumnezeu, chiar și pe cele care au înfățișarea aspră a mîniei sau a pedepsirii: „Căci a gîndi că în Dumnezeu există ură sau ranchiună, chiar și față de făpturile demonice, e un lucru odios și blasfemator, ca și acela de a atribui slăvitei lui firi oricare din slăbiciunile sau patimile noastre, pretinzînd că ar fi vorba de răsplătirea binelui sau a răului” (Cuvîntul 39, 3). Însă pînă la experiența mistică a milostivirii atotcuprinzătoare, fericirea din Evanghelia după Matei e făgăduința unei recunoașteri reciproce: Dacă veți fi milostivi față de toți, fără excepție, și cu cei care nu merită sau nu așteaptă, veți trăi veșnic, începînd de aici, în lumina chipului milostiv al lui Dumnezeu. Astfel, vom primi ceea ce am învățat să dăruim.

Bogdan Tătaru-Cazaban este cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2021).

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

image jpeg
Variola maimutei FOTO Shutterstock
OMS a aprobat un nou vaccin dezvoltat de japonezi împotriva variolei maimuței
Acesta este cel de-al doilea ser împotriva variolei maimuței care a obţinut o autorizare.
 instagram doctor bing png
„Trei lucruri pe care nu le-aș face ca neurolog”. Un medic explică ce consecințe grave suferim dacă ignorăm durerile de cap
Un neurolog transmite, printre altele, cum ne putem da seama dacă durerile de cap pot fi semnul unor boli precum tumori canceroase, hemoragii intracerebrale sau doar simple dureri.
Ziua Naţională fără Tutun FOTO doc.ro
Consumul de tutun, principala cauză prevenibilă de deces în lume
Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume, a anunțat, joi, Institutul Naţional de Sănătate Publică într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Naţionale fără Tutun.
Banner Alin Oprea
racheta rusia jpeg
Ce înseamnă atacul cu rachetă balistică intercontinentală lansat de Rusia asupra Ucrainei. „Încearcă să trimită un mesaj”
Rusia ar putea „încerca să trimită un mesaj” susținătorilor occidentali ai Kievului într-o săptămână de escaladare, a declarat un analist militar după ce armata ucraineană a acuzat Moscova că a tras o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) în Ucraina pentru prima dată.
vot scaled e1718215055636 2048x1152 jpg
Ministerul Educației, anunț în contextul alegerilor de duminică: „Luni, programul elevilor ar putea fi modificat”
Ministerul Educaţiei a transmis inspectoratelor școlare modalitatea de pregătire a unităților de învățământ în care vor fi organizate secţii de votare pentru alegerile de duminică.
bani numara salarii pensii bani putini
Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie. Declarații oficiale ale șefului casei de pensii
Începând cu anul 2025, valoarea punctului de referinţă se majorează anual, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflaţiei, plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
Davina McCall  foto   Shutterstock jpg
Cum s-a pregătit Davina McCall pentru operația pe creier. „Rugați-vă pentru mine!”
Vedeta britanică a dezvăluit ultimele cuvinte pe care le-a spus înainte de-a fi anesteziată pentru îndepărtarea unei tomoare pe creier.