Ecleziologie epidemiologică

Publicat în Dilema Veche nr. 865 din 5 - 11 noiembrie 2020
Ecleziologie epidemiologică jpeg

În comunicarea publică din ultimele luni se îngînă un laitmotiv: nimic nu va mai fi ca înainte, totul se va schimba, totul trebuie să se schimbe, aici și acum se ating trecutul și viitorul omenirii, dar mai ales se despart definitiv. Cumpăna apelor, locul misterios al muntelui de unde apele o iau în direcții diferite, ne trimite cu gîndul la această despărțire, visată de unii (autorii de science-fiction), proiectată de alții, acceptată cu inocență de majoritate, temută de o minoritate, anticipată în adevărata ei semnificație de o mînă de oameni. Marea cumpănă a apelor devine vizibilă. Războiul se poartă prin cuvinte și imagini în mințile oamenilor. Tot ceea ce se întîmplă, inclusiv răul, distrugerea, e spre binele nostru, în viziunea unora dintre gînditorii contemporani: „schöpferische Zerstörung” (distrugere creatoare), idee fundamentală a marxismului, citată însă după economistul austriac Josef Schumpeter, poate fi adăugată la laitmotiv. Tot ceea ce se întîmplă e pentru a salva omul? Pentru a salva omenirea! A o salva de la autodistrugere. În mod curios, omul și omenirea sînt în opoziție. Nu este oare mai bine să moară un om pentru popor decît să piară tot poporul? Vrem cu toții viața! Dar ce fel de viață?

Psihologul Mircea Miclea comentează criza socială provocată de pandemia virală numind-o un efect al „religiei siguranței”, adică al nevoii omului contemporan de a fi ferit de orice risc, de i se garanta un trai confortabil, liniștit, din care neprevăzutul să fi fost eliminat. Trăim în epoca în care asigurările de tot felul culminează cu asigurarea de viață! Nevoia omului trupesc de a fi despăgubit, măcar în beneficiul urmașilor, pentru propria-i moarte. De la celebrul Discours de la servitude volontaire al lui Étienne de La Boétie nu încetăm a ne lăsa surprinși de disponibilitatea oamenilor liberi și îndestulați de a fi tratați ca niște copii și de a răspunde prin conformism și spirit de turmă în fața oricărei amenințării aparente la adresa confortului lor psihologico-material. Frica de moarte, moarte a trupului, este personajul principal și al acestei crize.

Actuala criză socială și politică, pe care comunicarea mediatică majoritară o numește o epidemie/pandemie virală, confruntă creștinii practicanți cu probleme de conștiință presante. Puși în fața obligației de a renunța la cultul public pe care îl aduceau în această perioadă Dumnezeului lor, mulți se întreabă dacă nu cumva se află în fața unei noi forme de persecuție și dacă nu a venit din nou vremea să-și mărturisească în mod curajos credința prin împotrivire la regulile de carantină care îi împiedică să se adune la rugăciune. Răspunsul nu este însă de la sine înțeles, întrucît carantina privește deocamdată o anumită formă de cult, iar oportunitatea împotrivirii depinde de o motivație interioară puternică. Atfel spus, răspunsul variază la aceeași persoană în timp, dar mai ales de la o persoană la alta.

Un observator neutru poate reține cel puțin că printre efectele crizei pandemice se numără și o reducere a libertății de cult a creștinilor, în mod special a Bisericilor istorice din estul și vestul Europei, al căror cult este în mod inevitabil mai vizibil prin faptul că se desfășoară în mari edificii publice, monumente istorice sau clădiri semnificative pentru peisajul urban. A produs o impresie puternică imaginea papei Francisc celebrînd solitar, cu bazilica și piața San Pietro goale. În multe țări a fost interzisă participarea comunităților de credincioși la slujbele din biserici, preoții fiind lăsați să slujească cu un cîntăreț în biserici încuiate. Pînă și în Grecia au fost luate măsuri drastice de limitare a cultului. În Europa nu s-a mai serbat public Paștele anul acesta, chiar dacă unii lideri politici inspirați au anunțat în victoria împotriva coronavirusului Învierea anului 2020. Dar această speranță părea de actualitate în mai, mai puțin în noiembrie. În cîteva ocazii, preoți sau credincioși care au refuzat să se conformeze limitării cultului au fost pedepsiți cu amenzi disproporționate sau chiar dosare penale.

Pe acest fundal, creștinii au început să reflecteze asupra cauzelor și consecințelor spirituale ale acestei crize, asupra semnelor timpului. Se arată cumva al treilea călăreț al Apocalipsei, „un cal negru, iar cel care ședea pe el avea un cîntar în mînă” (Apoc., 6, 5)? Mai ales că secolul XX s-a pretat atît de bine pentru rolul celui de-al doilea călăreț, cel al războaielor mondiale și civile: „și a ieșit un alt cal, roșu ca focul, și celui ce ședea pe el i s-a dat să ia pacea de pe pămînt ca oamenii să se înjunghie între ei” (Apoc., 6, 4). Alții se întreabă dacă n-a început prigoana antihristică! Dar oare nu a fost suficient de antihristică prigoana mult mai dură împotriva creștinilor în secolul XX? Aceste întrebări zumzăie ca o melodie de fond pe mass-media de orientare creștină. Atitudinea episcopatului ortodox a variat de la o țară la alta. În Grecia s-a înregistrat o arestare a unui episcop recalcitrant, dar sinodul a acceptat măsurile dure ale guvernului, cu reacții însă tot mai defensive, dar ferme, după ce a trecut sărbătoarea pascală și ceea ce epidemiologii au numit punctul culminant al pandemiei. În Bulgaria și Serbia, bisericile au fost deschise de Paște cu condiția celebrării în aer liber cu distanță între persoane. În Georgia, patriarhul a refuzat să modifice programul și tipicul slujbelor sau ritualul împărtășirii, iar guvernul nu a insistat. După Paști, în Muntenegru s-a înregistrat un incident care a dus la reținerea unui episcop și a șapte preoți. În România, BOR a acceptat toate politicile de „carantină cultuală” impuse de stat. Episcopatul s-a pronunțat voalat prin comunicate ale purtătorului de cuvînt al Patriarhiei sau ale cancelariei Sf. Sinod. Cu o singură excepție inițială, în condiții însă care trădau mai degrabă o lipsă de coordonare a membrilor sinodului, comunicarea publică a înaltului cler a cerut credincioșilor respectarea ordonanțelor militare.

Multe voci ale cumpătării în România au avertizat că ar fi fost foarte ușor a crea o legătură între cultul pascal, în cazul în care s-ar fi oficiat cu public, și intensificarea epidemiei, mai ales că se anunța un vîrf al acesteia. Perioada pascală a trecut fără explozie a epidemiei. Legătura nefericită se poate face în sens invers: fiindcă au stat creștinii cuminți acasă nu s-a intensificat epidemia. Deci ne inserăm într-un lanț cauzal din care credinciosului i se impune să scoată din calcul pronia și mila lui Dumnezeu. Sentimentul celor care se simt stingheriți de această logică este că mecanismul victimar bate la ușă. Vorba lupului din fabula lui La Fontaine vorbind către mielul care, bînd din rîu în aval, i-ar fi tulburat lupului apa: dacă nu anul acesta, atunci anul trecut sau dacă nu tu, unul dintre ai tăi, cu siguranță, mi-ați tulburat apa. Masa înnebunită de frică are nevoie de un vinovat. Victimele nu au decît să facă un mic semn că sînt disponibile pentru a intra în rol. Pe Facebook s-a putut constata jubilația comentatorilor cînd cîte unul se plîngea că a fost amendat excesiv și nedrept. Aprehensiunea acestui pericol scoate definitiv la lumină ceea ce era perceptibil de multă vreme: creștinii sînt o minoritate inhibată și timorată în întreaga Europă, deopotrivă și în România, chiar dacă se construiește o catedrală a Mîntuirii Neamului. De asemenea, ceea ce anticipase încă Vladimir Soloviov în inspirata sa Povestire despre Antihrist devine realitate: bisericile cu cultul lor se transformă în muzee, virtuale prin această circumstanță epidemică, în care se petrece un performance religios, considerat „patrimoniu imaterial”, la care cine vrea privește prin vitrina Internetului. Cultul aseptizat și reglementat de către epidemiologi este noua formulă legală de creștinism.

Petre Guran este dr. în istorie bizantină al École des Hautes Etudes en Sciences Sociales, cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Parteneri

Reciclare ambalaj conform jpg
Reciclarea sticlelor de plastic, o sursă de venit pentru mii de români. Unii iau 18.000 lei/ lună
Mircea Fechet, ministrul Mediului, face declarații despre sistemul de reciclare, din România. Acesta spune că sunt 6.000 de români care datorită acestor automate instalate „pot să pună o pâine pe masă".
banner Mara Bănică
alina puscas instagram jpg
Alina Pușcaș nu a fost la înmormântarea tatălui ei. Vedeta a făcut dezvăluiri dureroase: „Când și-a făcut o altă familie, relația mea cu el s-a răcit”
Are o carieră de succes și o familie minunată, însă viața ei a fost plină de drame. Alina Pușcaș, căci despre ea este vorba, a suferit cumplit în trecut, atunci când părinții ei au decis să divorțeze. Însă nu asta a afectat-o cel mai mult, ci relația pe care a avut-o cu tatăl ei.
Banner Simona Gherghe
Ce comparații face Simona Gherghe între plajele din Grecia și Mamaia! "Doar 10 euro șezlongul!"
Simona Gherghe (46 de ani) mai are de petrecut aproape două zile de vacanță în Grecia.
reactoarele nucleare 3 si 4 de la cernavoda anvelope reactoare Foto Nuclearelectrica
Contractul pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă ar putea fi semnat în octombrie
Consorţiul format din două companii americane, una italiană şi una canadiană urmează să depună o ofertă pentru proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, contractul putând fi semnat în octombrie.
banner Irinel Columbeanu
Irinel Columbeanu renunță la marele viciu, după vizita fiicei Irinuca în România: „A promis că se lasă definitiv!”. De ce fostul milionar de la Izvorani refuză să se mute de la azil?
Ion Cassian, patronul azilului unde locuiește Irinel Columbeanu, ne-a vorbit despre starea de spirit a fostului milionar, după vizita fiicei în România
caprioara Piteşti captură video jpg
Apariție neașteptată în Piteşti. O căprioară traversează un bulevard și o ia la goană printre mașini | VIDEO
Joi, mai mulţi şoferi din Piteşti au semnalat o apariţie absolut neaşteptată în trafic. Este vorba despre o căprioară, cel mai probabil un pui, care a traversat unul dintre cele mai circulate bulevarde din oraş şi a luat-o la fugă pe contrasens.
Vernisajul expoziției „Second Life – Ion Isaila Art Collector”, la Casa Filipescu-Cesianu
Vernisajul expoziției „Second Life – Ion Isaila Art Collector”, la Casa Filipescu-Cesianu
Muzeul Municipiului București organizează vernisajul expoziției „Second Life – Ion Isaila Art Collector”, eveniment care va avea loc la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151), pe data de 1 august 2024, ora 18:00.
Lumanare, Getty jpg
Dispariția fulgerătoare a unui fost dinamovist! A murit la vârsta de 16 ani
Fostul junior de la Dinamo Sorin Florin Nazîru și-a pierdut viața în urma accidentului în care a fost implicat. Băiatul avea 16 ani. Tânărul a fost portar al echipei U17 până la finalul sezonului trecut.
image
Lux la superlativ: Plaje unde tarifele pentru șezlonguri depășesc Mamaia! Prețurile sunt astronomice!
În căutarea unei vacanțe de lux pe plajele lumii? Atunci, pregătește-te să scoți din buzunar sume considerabile pentru a te bucura de soare și mare.
image
„Betty cea urâtă” s-a întors tumultos pe micul ecran. Cum arată acum, la 51 de ani, actrița Ana María Orozco
„Betty cea urâtă” a unul dintre cele mai urmărite telenovele din Columbia, însă cu un succes la nivel internațional. Serialul a fost urmărit cu intensitate în perioada 1999-2001 datorită carismei pe care Ana María Orozco a avut-o în pelicula columbiană, unde, la fel ca în Cenușăreasa, s-a transformat într-o superbă femeie pe care nimeni nu a mai recunoscut-o. Betty purta ochelari, era timidă și purta ținute banale, însă transformarea ei a șocat toată audiența.
image
Spray-ul anti urși: Cât costă, de unde se cumpără, cum funcționează și cât de eficient este?
România se confruntă din ce în ce mai des cu incidente neplăcute provocate de urși, inclusiv atacuri asupra oamenilor. Recent, o fată a fost omorâtă de un urs, ceea ce a dus la creșterea interesului pentru măsurile de protecție împotriva acestor animale. Unul dintre cele mai eficiente mijloace de apărare personală este spray-ul anti urși.