„Dilema nouă”, sper

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 28 mai - 3 iunie 2020
„Dilema nouă”, sper jpeg

Am avut privilegiul să pot scrie încă de la început în revistă, colaborînd la pagina „Din polul plus...”, o pagină care, în cei 27 de ani, nu şi-a schimbat titlul ales de Andrei Pleşu. Eram mîndră, dar şi intimidată. Mă întrebam, la fiecare text, dacă el are destul stil, destulă nuanţă şi consistenţă, destul aer de Dilema. Din cînd în cînd mă duceam la redacţia din Aleea Alexandru: în capul mesei, Andrei Pleşu, iar alături de el, de o parte şi de alta, Elena Ştefoi şi Lena Boiangiu, pe latura lungă, în mijloc, Radu Cosaşu, împrejur Tita Chiper, Mircea Vasilescu, Alex. Leo Şerban, Cezar Paul-Bădescu, Iaromira Popovici, Andrei Manolescu, Dan Stanciu, alţii. Nu păreau să aibă „şedinţă”. Erau bine dispuşi, destinşi, ameni. Atenţi. Gustau părerile, analizele, propunerile de teme pe care le schimbau între ei. Nu rareori izbucneau în rîs, salutînd o zicere izbutită. Dînd peste această atmosferă am prins, treptat, curaj. Dar am şi fost îndemnată, de atunci şi pînă astăzi, să încerc să-mi îmbunătăţesc scrisul. Din eleganţa judecăţii şi a scriiturii multor semnatari în revistă am învăţat din plin. De un Crăciun am fost invitată să fac tema numărului. Am stat pînă spre seară să verific textele adunate pentru ea. În jurul meu o seamă dintre membrii redacţiei îşi vedeau liniştiţi de treabă. Nu conta că se făcuse tîrziu, erau ca acasă. Am plecat apoi cu Lena Boiangiu pe jos, pe străzile pline de zăpadă. Vorbind despre revistă, despre „situaţiune” (era prin 1999), despre lucruri de cultură publică şi interioară, ne-am trezit în Piaţa Palatului, lîngă care locuia. Absorbită în spaţiul convorbirii, nu simţisem drumul. Tot aşa se întîmpla de altfel cînd, adesea, mă întorceam de la Muzeul Ţăranului cu Irina Nicolau.

Nu evoc comemorativ Dilema, ca pe un fenomen încheiat. Nici pe departe. Cred că substanţa ei – aşa cum a fost modelată de Andrei Pleşu, de seniorii şi de membrii primei echipe – nu s-a anemiat defel. Şi-a schimbat, desigur, unele trăsături datorită membrilor mai tineri. Adeziunea de la sine înţeleasă la cultura înaltă (inclusiv spirituală), liberalism, europenitate stă alături de teme acum mai trendy. Dar nici consistenţa, nici stilul Dilemei n-au fost ştirbite. Interogaţia, judecata elaborată, sprinteneala scriturii continuă să dea specificul revistei. Ea şi-a păstrat, mai ales, dispoziţia pentru diversitatea abordărilor/opiniilor civilizat formulate. A preţui un mod de gîndire care e diferit de-al tău, a fi atent la o perspectivă care nu ţi-e simpatică, a încerca să o înţelegi şi să te distanţezi de ea argumentativ: iată din ce se compune, după mine, „aluatul” viu al Dilemei. De la Elena Ştefoi la Mircea Vasilescu și la Sever Voinescu, el s-a păstrat. Şi continuă să atragă condeie mai tinere ori de mai veche reputaţie. Cînd mă gîndesc la revistă îi spun mereu Dilema. Veche şi, sper, nouă, ea e un spaţiu de civilitate a gîndirii şi a expresiei. Nu e de ici, de colo faptul că, 27 de ani, acest spaţiu s-a păstrat într-o lume care are mare nevoie de civilitate, de cultură bine aşezată, de o limbă română elegant şi propriu folosită. 

*

Mă socotesc, ca şi alţii din generaţia mea, un om norocos, favorabil plasat în „spectacolul istoriei”. La mijlocul vieţii am sfîrşit de înghiţit experienţa a ceea ce înseamnă comunism. În cîteva zile am putut ieşi din acea lume de minciună către un regim al libertăţii. Dar o libertate care rămînea să fie construită, a cărei construcţie problematică era şi este de reluat în fiecare clipă. Spre deosebire de cei mai tineri decît mine, eu am avut, alături de apropiaţii mei de generaţie, un plus de elan. Dat de acel potenţial de proiecte imposibile care se acumulaseră în noi pînă în decembrie 1989. O virtualitate condamnată la reverie de regimul totalitar, aparent de neclintit, a devenit, brusc, posibilitate actualizabilă. Dar cum puteau să arate – în aerul cam tare al libertăţii, aşa de brusc accesibil – îndeletnicirile cercetării şi studiului, relaţiile umane, atmosfera din instituţii şi din spaţiul public? Cum putea arăta libertatea?

Pentru mine, Dilema, alături de Muzeul Ţăranului Român, au fost medii unde am văzut cum poate arăta libertatea, cum se poate construi ea. Ce aveau cele două în comun? Erau amîndouă instituţii ale admiraţiei. Erau, adică, întemeiate pe personalitatea unui om care le dă proiectul, dar mai ales stilul: stilul de lucru, de expresie, stilul oamenilor care formează echipa. Stilul acelui om dă specificul „operei” la care membrii echipei îşi pot aduce propriile competenţe şi înclinaţii, propria creativitate, fără a fi stînjeniţi în diversitatea lor. Sînt, dimpotrivă, atraşi de ceea ce pot construi împreună, păstrînd în coerenţă diversitatea participării lor. Cînd vorbesc despre admiraţie, nu mă refer doar la admiraţia faţă de figura principală, Andrei Pleşu şi, respectiv, Horia Bernea. Vorbesc despre admiraţia pe care o au unii pentru calitatea celorlalţi, şi membrii echipei între ei. Vorbesc despre plăcerea de a discuta, încerca, rafina un „produs cultural” comun. Vorbesc despre buna dispoziţie pe care lucrul împreună o stîrneşte. Despre lucrul fără program impus, fiindcă preocuparea care îi leagă e continuă.

Într-o asemenea instituţie, autoritatea şi regulile nu sînt decît secundar „instituţionale”, nu sînt stabilite potrivit unor „fişe de post”. Oamenii sînt angajaţi nu atît pe nişte posturi, cît într-o aventură comună. Atmosfera instituţiei e o îmbinare de ierarhie şi colegialitate. Ierarhie, căci membrii echipei au fineţea de spirit necesară pentru a sesiza valoarea celor mai buni între ei. Autoritatea nu e, aici, asigurată prin putere funcţionărească, ci prin calitatea creativităţii, recunoscută de admiraţie. Colegialitate, căci toţi au atenţie şi amenitate faţă de munca celorlalţi, o sprijină şi o mobilizează. Aceeaşi atmosferă am întîlnit-o la Colegiul Noua Europă şi la Editura Humanitas, unde m-am ocupat cîţiva ani de o colecţie de spiritualitate.

Aşa arată libertatea „internă” la Dilema şi în celelalte instituţii amintite. Dar, mai ales, Dilema n-a încetat să fie un exerciţiu de libertate oferit spaţiului public. Libertatea de a-ţi spune, bine chibzuit şi bine formulat, judecata asupra fenomenelor de societate şi de cultură. Libertatea recunoscută celuilalt de a-şi spune, bine chibzuit şi bine formulat, propria judecată care se poate deosebi de a ta şi de interesele tale.

E de sperat că acest exerciţiu de libertate – ilustrator de libertate în societatea mare – va putea continua. Din cîte am aflat, există investitori dispuşi să investească în el. Reacţiile cititorilor faţă de pericolul în care se află revista arată, de asemenea, că există destul public sensibil la exerciţiul libertăţii pe care îl reprezintă Dilema.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Farmacia din grădină. Rolul legumelor în prevenirea unor boli foarte grave, explicat de un renumit cercetător român
Legumele și verdețurile din grădină au efect terapeutic, cu atât mai puternic cu cât ele sunt produse în sistem tradiţional. O spun specialiştii în horticultură care s-au convins, în urma unor studii, că organismul uman preia din roadele pământului o gamă largă de substanţe care ne menţin sănătatea
image
Motivul incredibil pentru care au fost terorizați niște români în Mexic. „I-au adus pe unii agitați, cu arme”
Mexic e o destinație exotică la care visează numeroși români, dar fără să știe riscurile la care se expun. În primul rând, de multe ori vameșii mexicani le interzic accesul și îi expulzează imediat ce coboară din avion. Când totuși le este permis să viziteze țara, au parte de surprize neplăcute
image
Eroarea celor care plâng după industria comunistă. Economist: „Avem una dintre cele mai complexe economii din lume”
Contrar nostalgicilor care plâng după baza industrială moștenită din comunism, România astăzi una dintre cele mai complexe economii din lume, susține economistul Radu Nechita, citând un studiu de la Harvard. El explică de ce industria comunistă era una falimentară

HIstoria.ro

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.