Diferite diversităţi religioase

Publicat în Dilema Veche nr. 989 din 23 martie – 29 martie 2023
Mănăstirea Sfîntul Mihail, Kiev © wikimedia commons
Mănăstirea Sfîntul Mihail, Kiev © wikimedia commons

La sfîrşitul lui ianuarie, anul acesta, Papa Francisc a primit în vizită la Vatican pe capii unor importante comunităţi religioase din Ucraina. Au venit, împreună, mitropolitul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei – Biserică independentă de Patriarhia Moscovei –, arhiepiscopul Bisericii greco-catolice, rabinul şef şi marele muftiu ai Ucrainei. Ei reprezentau Consiliul ucrainean al Bisericilor şi Organizaţiilor religioase, o structură interreligioasă care s-a constituit în aerul mişcării pro-occidentale Euro-Maidan. E un semn al integrării credinţei, al credinţelor religioase în proiectul de societate pentru care a avut loc „revoluţia demnităţii” din 2013-2014. 

Stilul occidental de societate presupune acceptarea diversităţii, mai mult, preţuirea unei diversităţi dialogante. În proiectul Euro-Maidan, religiile erau şi ele concepute, erau afirmate ca menite dialogului şi solidarităţii. Adică în ruptură faţă de modelul Kiril-Putin de religie. Cea din urmă, rubrica „metafizică” a propagandei naţionalist dominatoare, propovăduieşte că ortodoxia rusă defineşte un „spaţiu de civilizaţie spirituală”, un spaţiu pur, „ameninţat” şi „asediat” de „degradatul” Occident. Confruntată cu victoria opţiunii pentru Europa în Ucraina, „puritatea spirituală” a regimului Putin a început atunci să atace ţara „nesupusă”, pentru a ajunge la invazia sălbatică de astăzi. Căci, potrivit discursului oficial, stratosferic de cinic şi ridicol, biata, pura, sfînta Rusie ar fi în pericol să-şi dea duhul sub presiunea Ucrainei şi a Occidentului care o susţine.

În timpul Euro-Maidanului, ca şi astăzi, ucrainenii sînt de o dîrzenie şi de un eroism uimitoare, sînt un exemplu înalt pentru întreaga lume democratic liberală. Iar religiile concepute în stil cooperant îşi aduc partea lor la această rezistenţă eroică. În centrul Kievului, „mînăstirea Sfîntul Mihail cu turle aurii, inimă vie a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, a slujit de refugiu şi de sprijin manifestanţilor din 2013-2014. Lăcaşul a bătut clopotele de primejdie pentru prima oară după năvălirile mongole din secolul al XIII-lea, în vreme ce muftiul, originar el însuşi din Donbas, se alătura mişcării” (Jean-Pierre Filiu, profesor universitar Sciences Po, în Le Monde, 12.03.2023). „De ani de zile, delegaţii de demnitari creştini, evrei şi musulmani apără cauza Ucrainei în străinătate”, adaugă autorul articolului.

Depăşind o istorie complicată a diversităţii religioase, uneori conflictuală, pe alocuri sîngeroasă, Ucraina – prin capii ei religioşi – pune la lucru un alt stil: efortul colegial al religiilor pentru libertatea ţării. Iar asta înseamnă totodată libertate faţă de acea variantă de religie care slujeşte de alibi „spiritual” regimului totalitar rus. 

Varianta Kiril-Putin de religie e bazată, asemenea regimului pe care îl susţine, pe pretenţia de monopol al excelenţei spirituale, pe dominaţie uniformizantă, pe un total dispreţ faţă de adevăr. Pretenţia de monopol al excelenţei spirituale:fiind singura religie/lume/civilizaţie aflată pe pragul perfecţiunii cereşti, Rusia lui Putin-Kiril ar fi, de aceea, mereu ameninţată de cel diferit, de diversitate (religioasă şi civilizaţională) percepută ca duşman. Membrii acestui „spaţiu de excelenţă” trebuie să fie exaltaţi în mîndria lor identitară şi totodată vigilenţi împotriva inamicului care vrea, chipurile, să îi seducă sau să îi cucerească. 

Dominaţie uniformizantă: în această variantă de religie, demnitatea fiecărei persoane nu contează. „Poporul religios” e redus la colectiv, la o masă manevrată de ideologia excepţionalităţii asediate. La începutul invaziei, patriarhul Kiril a recurs la versiunea ademenitoare a discursului uniformizant: ucrainenii sînt fraţi ai ruşilor, aşa că trebuie să se împotrivească tentaţiei europene, să revină în matca regimului Putin şi a Bisericii ruse. Cum cu asta n-a avut izbîndă, a reluat vechiul lui discurs agresiv despre Occidentul viciat şi vicios, care atacă puritatea rusă. (Mai general vorbind, în variantele agresiv fundamentaliste de religie, uniformitatea priveşte şi comportamentul ritual ori social. Cei care se abat de la practica şi comportamentul dictate ideologic sînt sancţionaţi, declasaţi, reprimaţi.) 

Dispreţ faţă de adevăr: nu doar că cel care se declară „victimă” e de fapt atacator, că „excelentul spiritual” se comportă ca un invadator sălbatic, susţinînd ticăloşii, ucideri şi distrugeri în masă. Varianta monopolist agresivă de religie îşi arogă absolutul, se declară aliata dreptului divin şi, din această postură, dă gir spiritual ororii, urii, duşmăniei crunte faţă de diversitate (religioasă şi civilizaţională). 

Dar oare religia asociată dictaturii chiar nu suportă în nici un fel diversitatea religioasă? Nu e tocmai aşa. „Sfînta Rusie” e susţinută de musulmanii ceceni ai lui Kadîrov. Ea a aruncat în luptă mai ales soldaţi din regiunile periferice, de alte religii decît cea ortodoxă. Dar aceştia nu prea contează pentru ea: sînt fiinţe neînsemnate, „consumabile”. Pe de altă parte, regimul Putin se împacă foarte bine cu Iranul şiit. Rade oraşele Siriei în beneficiul alauitului Bashar al-Assad. Se are bine cu Turcia sunnită a lui Erdogan. Curtează China daoistă şi budistă, unde statul controlează cultele, iar represiunea minorităţilor religioase e necruţătoare. În pofida deosebirilor de religie, Rusia lui Putin-Kiril se simte într-un „duh” cu aceste dictaturi. E de înţeles. Pe toate le caracterizează dominaţia uniformizantă, distrugerea societăţii de către Putere, recursul nelimitat la forţa brută. Bombele unite cu „excelenţa spirituală” sînt o manevră mult mai facilă decît demersul unei diversităţi în dialog, care cere raţionalitate, dezbatere, respect faţă de interlocutor, drum împreună.

Într-un număr recent din revistă, Andrei Pleşu vorbea despre „Cultura dialogului în declin”. Unul dintre motivele invocate era faptul că dialogul cere cunoaşterea reciprocă a interlocutorilor, pe cînd astăzi el a devenit – în politică – faţadă retorică, întîlnire fără informaţie consistentă în privinţa celuilalt. 

Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor. Ea nu e un lucru la îndemînă, nu e o soluţie uşor de pus în practică. Cînd, într-o convorbire din 1993 (Teme ecumenice, 2004), Andrei Pleşu l-a întrebat pe Părintele André Scrima despre şansele unei astfel de întîlniri, el socotea că importantă e în primul rînd educarea conştiinţelor pentru dialog. „Să-l pregătim printr-un travaliu conştient, susţinut în noi şi între noi, pînă cînd el va surveni ca de la sine”. Ce propunea pentru această pregătire? O decantare a conştiinţelor, o reflecţie asupra mesajului interior al propriei credinţe, ceea ce, pentru creştini, înseamnă o intrare mai adîncă în adevărul lui Christos. 

Dialogul interreligios, cooperarea religiilor, departe de a fi doar o adaptare la stilul democratic liberal de societate, e exerciţiu al credinţei, cere pregătire şi cunoaştere spirituală.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.