Diferite diversităţi religioase

Publicat în Dilema Veche nr. 989 din 23 martie – 29 martie 2023
Mănăstirea Sfîntul Mihail, Kiev © wikimedia commons
Mănăstirea Sfîntul Mihail, Kiev © wikimedia commons

La sfîrşitul lui ianuarie, anul acesta, Papa Francisc a primit în vizită la Vatican pe capii unor importante comunităţi religioase din Ucraina. Au venit, împreună, mitropolitul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei – Biserică independentă de Patriarhia Moscovei –, arhiepiscopul Bisericii greco-catolice, rabinul şef şi marele muftiu ai Ucrainei. Ei reprezentau Consiliul ucrainean al Bisericilor şi Organizaţiilor religioase, o structură interreligioasă care s-a constituit în aerul mişcării pro-occidentale Euro-Maidan. E un semn al integrării credinţei, al credinţelor religioase în proiectul de societate pentru care a avut loc „revoluţia demnităţii” din 2013-2014. 

Stilul occidental de societate presupune acceptarea diversităţii, mai mult, preţuirea unei diversităţi dialogante. În proiectul Euro-Maidan, religiile erau şi ele concepute, erau afirmate ca menite dialogului şi solidarităţii. Adică în ruptură faţă de modelul Kiril-Putin de religie. Cea din urmă, rubrica „metafizică” a propagandei naţionalist dominatoare, propovăduieşte că ortodoxia rusă defineşte un „spaţiu de civilizaţie spirituală”, un spaţiu pur, „ameninţat” şi „asediat” de „degradatul” Occident. Confruntată cu victoria opţiunii pentru Europa în Ucraina, „puritatea spirituală” a regimului Putin a început atunci să atace ţara „nesupusă”, pentru a ajunge la invazia sălbatică de astăzi. Căci, potrivit discursului oficial, stratosferic de cinic şi ridicol, biata, pura, sfînta Rusie ar fi în pericol să-şi dea duhul sub presiunea Ucrainei şi a Occidentului care o susţine.

În timpul Euro-Maidanului, ca şi astăzi, ucrainenii sînt de o dîrzenie şi de un eroism uimitoare, sînt un exemplu înalt pentru întreaga lume democratic liberală. Iar religiile concepute în stil cooperant îşi aduc partea lor la această rezistenţă eroică. În centrul Kievului, „mînăstirea Sfîntul Mihail cu turle aurii, inimă vie a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, a slujit de refugiu şi de sprijin manifestanţilor din 2013-2014. Lăcaşul a bătut clopotele de primejdie pentru prima oară după năvălirile mongole din secolul al XIII-lea, în vreme ce muftiul, originar el însuşi din Donbas, se alătura mişcării” (Jean-Pierre Filiu, profesor universitar Sciences Po, în Le Monde, 12.03.2023). „De ani de zile, delegaţii de demnitari creştini, evrei şi musulmani apără cauza Ucrainei în străinătate”, adaugă autorul articolului.

Depăşind o istorie complicată a diversităţii religioase, uneori conflictuală, pe alocuri sîngeroasă, Ucraina – prin capii ei religioşi – pune la lucru un alt stil: efortul colegial al religiilor pentru libertatea ţării. Iar asta înseamnă totodată libertate faţă de acea variantă de religie care slujeşte de alibi „spiritual” regimului totalitar rus. 

Varianta Kiril-Putin de religie e bazată, asemenea regimului pe care îl susţine, pe pretenţia de monopol al excelenţei spirituale, pe dominaţie uniformizantă, pe un total dispreţ faţă de adevăr. Pretenţia de monopol al excelenţei spirituale:fiind singura religie/lume/civilizaţie aflată pe pragul perfecţiunii cereşti, Rusia lui Putin-Kiril ar fi, de aceea, mereu ameninţată de cel diferit, de diversitate (religioasă şi civilizaţională) percepută ca duşman. Membrii acestui „spaţiu de excelenţă” trebuie să fie exaltaţi în mîndria lor identitară şi totodată vigilenţi împotriva inamicului care vrea, chipurile, să îi seducă sau să îi cucerească. 

Dominaţie uniformizantă: în această variantă de religie, demnitatea fiecărei persoane nu contează. „Poporul religios” e redus la colectiv, la o masă manevrată de ideologia excepţionalităţii asediate. La începutul invaziei, patriarhul Kiril a recurs la versiunea ademenitoare a discursului uniformizant: ucrainenii sînt fraţi ai ruşilor, aşa că trebuie să se împotrivească tentaţiei europene, să revină în matca regimului Putin şi a Bisericii ruse. Cum cu asta n-a avut izbîndă, a reluat vechiul lui discurs agresiv despre Occidentul viciat şi vicios, care atacă puritatea rusă. (Mai general vorbind, în variantele agresiv fundamentaliste de religie, uniformitatea priveşte şi comportamentul ritual ori social. Cei care se abat de la practica şi comportamentul dictate ideologic sînt sancţionaţi, declasaţi, reprimaţi.) 

Dispreţ faţă de adevăr: nu doar că cel care se declară „victimă” e de fapt atacator, că „excelentul spiritual” se comportă ca un invadator sălbatic, susţinînd ticăloşii, ucideri şi distrugeri în masă. Varianta monopolist agresivă de religie îşi arogă absolutul, se declară aliata dreptului divin şi, din această postură, dă gir spiritual ororii, urii, duşmăniei crunte faţă de diversitate (religioasă şi civilizaţională). 

Dar oare religia asociată dictaturii chiar nu suportă în nici un fel diversitatea religioasă? Nu e tocmai aşa. „Sfînta Rusie” e susţinută de musulmanii ceceni ai lui Kadîrov. Ea a aruncat în luptă mai ales soldaţi din regiunile periferice, de alte religii decît cea ortodoxă. Dar aceştia nu prea contează pentru ea: sînt fiinţe neînsemnate, „consumabile”. Pe de altă parte, regimul Putin se împacă foarte bine cu Iranul şiit. Rade oraşele Siriei în beneficiul alauitului Bashar al-Assad. Se are bine cu Turcia sunnită a lui Erdogan. Curtează China daoistă şi budistă, unde statul controlează cultele, iar represiunea minorităţilor religioase e necruţătoare. În pofida deosebirilor de religie, Rusia lui Putin-Kiril se simte într-un „duh” cu aceste dictaturi. E de înţeles. Pe toate le caracterizează dominaţia uniformizantă, distrugerea societăţii de către Putere, recursul nelimitat la forţa brută. Bombele unite cu „excelenţa spirituală” sînt o manevră mult mai facilă decît demersul unei diversităţi în dialog, care cere raţionalitate, dezbatere, respect faţă de interlocutor, drum împreună.

Într-un număr recent din revistă, Andrei Pleşu vorbea despre „Cultura dialogului în declin”. Unul dintre motivele invocate era faptul că dialogul cere cunoaşterea reciprocă a interlocutorilor, pe cînd astăzi el a devenit – în politică – faţadă retorică, întîlnire fără informaţie consistentă în privinţa celuilalt. 

Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor. Ea nu e un lucru la îndemînă, nu e o soluţie uşor de pus în practică. Cînd, într-o convorbire din 1993 (Teme ecumenice, 2004), Andrei Pleşu l-a întrebat pe Părintele André Scrima despre şansele unei astfel de întîlniri, el socotea că importantă e în primul rînd educarea conştiinţelor pentru dialog. „Să-l pregătim printr-un travaliu conştient, susţinut în noi şi între noi, pînă cînd el va surveni ca de la sine”. Ce propunea pentru această pregătire? O decantare a conştiinţelor, o reflecţie asupra mesajului interior al propriei credinţe, ceea ce, pentru creştini, înseamnă o intrare mai adîncă în adevărul lui Christos. 

Dialogul interreligios, cooperarea religiilor, departe de a fi doar o adaptare la stilul democratic liberal de societate, e exerciţiu al credinţei, cere pregătire şi cunoaştere spirituală.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.